HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 21:43.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 340 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 15 ruj 2015, 19:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
Esad Zgodić Teritorijalni nacionalizam: ideologija, zlotvorstvo i alternative

Citat:
Radi boljeg korisničkog iskustva, ova web stranica koristi kolačiće (cookies). Klikom na gumb Prihvati suglasni ste s korištenjem kolačića. Prihvati Više informacija
BEHAR
Pretplatite se na tiskano izdanje

Esad Zgodić, Teritorijalni nacionalizam: ideologija, zlotvorstvo i alternative, Sarajevo, Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, 2012., 536 str.

Knjiga Teritorijalni nacionalizam, autora Esada Zgodića opširno tematizira opsesiju teritorijama, nacionalizam i teritorijalni nacionalizam kao ishodište različitih oblika zločina, ideologiju teritorijalnoga nacionalizma, te alternative nacionalizmu.[1] Knjiga sadrži Uvod, sedam poglavlja, Završnu riječ, opsežnu Bibliografiju i Bilješku o autoru. Pokušat ćemo, sažeto prikazati neke osnovne naglaske iz knjige.

Globalizacija proizvodi svjetskopovijesni svijet, a uz njega i planetarnu deteritorijalizaciju. Suvremene tehnologije, u okviru globalizacijskih procesa, uveliko su počele ignorirati zemljopis fizičkoga prostora. Uspostavile su novi – umreženi zemljopis cyber prostora i kulture, ubrzale tijekove života, premostile planetarne udaljenosti, konstruirale otvorene i nekontrolirane prostore, dekonstruirale koncepciju zatvorenih teritorija, srušile barijere fizičkog i socijalnog prostora i vremena, nametnule potrebu redefiniranja socijalne organizacije i smisla života na suprateritorijalnoj razini. Tako „… su omogućile konstrukciju alternativnog svijeta života u vidu virtualne stvarnosti, koja sve više konkurira fizičkoj“, citira Zgodić Anđelka Milardovića (13. str.). Istovremeno pojavljuje se i proces reteritorijalizacije svijeta života i politike – napori da se reteritorijalizira identitet oko kojega se obnavljaju mitologizacije oslonca u plemenu i zemlji. Reteritorijalizacija života ne mora se oslanjati na mitologiju, jer može slijediti i racionalne svrhe i oslanjati se na ljudske potrebe koje nisu u simbiotičkim odnosima sa željama konzervativne remitologizacije ili retradicionalizacije života (15. str.).

Sprega globalne kriminalne ekonomije i nacionalnih birokratskih aparata vlasti (Castells, 2003), jača i širi Imperij pohlepnoga politeizma – decentralizirani i deteritorijalizirani oblik vladavine, koji se posebice aktualizirao nakon sloma bipolarnoga svjetskog poretka potkraj 20. stoljeća i nastanka novih nacionalnih država. Umišljena i izvana nadzirana suverenost, nezavisnost, sloboda i demokracija novonastalih nacionalnih država proizvela je njihovu nesposobnost da uređuju vlastite društvene odnose (Novalić, 2009:12).

Postkolumbovsko doba i kolonijalizam. Teritorijalni su nacionalisti opčinjeni mapama, a ne ljudima i njihovim sudbinama. „S poviješću modernizacije, napredovanja tehnologije, uglavnom orijentirane za ratne i dominacijske potrebe, rasli su predatorski, kolonijalni i imperijalni apetiti visokociviliziranih država, kao što su Engleska, Francuska, Njemačka, Italija, koje su kolonizirale teritorije izvan Europe, a iz kojih su crpili (prirodne, op. a.) resurse i radnu snagu“ (18. str.). Zemljoposjed je bio jedan od najjačih modernih opsesija, a njegovo zaposjedanje jedna od najprisilnijih modernih osvajačkih metoda. Teritorij je bio predmet pohlepnoga ratnog osvajanja, podčinjavanja i pljačke. U modernoj povijesti međunarodnih odnosa teritorijalno osvajanje bilo je stalno izvorište regionalnih ili globalnih političkih sukoba. Jedan od glavnih izvora moći bila je veličina nacionalno-državne teritorije. Zato su politički, gospodarski i vojno moćne europske države svoju moć stalno povećavale nasilnim prisvajanjem tuđih teritorija. Imperijalistička Europa držala je „… u 19. stoljeću u svojim rukama (gotovo, op. a.) cijeli svijet (72 milijuna km2 i više od 550 milijuna ljudi…)…“, citira Zgodić Bernarda Bruneteaua (18. str.). Kolonijalna Europa počinila je mnoge okrutne zločine. Riječ je o zlotvorstvu kolonijalnih državnih politika – o postkolumbovskoj epohi moderne kao epohi europskoga otkrivanja i osvajanja novih, do tada nepoznatih teritorija svijeta. Stvarnost kolonijalnoga ekspanzionizma obilježena je masovnim ubijanjem, genocidom, eksploatacijom, sveopćim ponižavanjem i dehumanizacijom porobljenih naroda.

U odnosima između globalizacije, nacije i nacionalizma, globalizacija, unatoč očekivanjima njezinih gorljivih pristalica, ne vodi nestanku ili bitnoj marginalizaciji nacionalizma u suvremenom svijetu. Naprotiv, slabljenjem tradicionalnih građanskih i nacionalnih veza, globalizacija prema Endruu Hejvudu može poticati pojavu etnički utemeljenih, ponekad i agresivnih oblika nacionalizma. „Možemo govoriti o porastu nacionalističkog fundamentalizma u većini država europske zajednice“, citira Zgodić Stuarta Sima, „kao pojavi sposobnoj da privuče podršku i s ljevice i s desnice, ovisno o pitanju kojim se u tom trenutku bavi“ (485. str.). Ukoliko nacija-država nije sposobna stvoriti i nadzirati smislene kolektivne identitete, prema Endruu Hejvudu „…može doći do razvoja ‘partikularizama', zasnovanih na regiji, religiji, etnicitetu ili rasi koji će zauzeti njeno mjesto“ (486. str.). To ne znači da je na pomolu kraj države, jer ona će i dalje biti temeljac u svim političkim ustrojima koji se grade i razvijaju na regionalnoj ili globlanoj razini. To potvrđuje i sadašnji geopolitički ustroj suvremenoga svijeta koji je utemeljen na postojanju država, granica i državnih teritorija.

„Suverenitet nad neokrunjenom teritorijom nacije-države jest, uz to, i najviše nacionalno dobro, jest i vrhovna vrijednost, službene, popularne i populističke – u svijetu dominantne – geopolitičke kulture“ (488. str.). U stvarnostima svijeta država „nigdje više praktično ne funkcionira tradicionalna geopolitička i konvencionalna realpolitička predstava o apriornoj vrijednosti,… i sudbinskom značenju apsolutnog – …nedjeljivog, neprenosivog i neotuđivog – državnog suvereniteta kao teritorijalnog suvereniteta“ (488. str.).

Normativna predstava o suverenitetu, kao apsolutnom suverenitetu države, može se i drukčije opisati – kako kaže Aleksandar Marfi – shvaćanje suverenosti države kao teritorijalnoga ideala. Postoji razlika između suverenosti kao „teritorijalnoga ideala“ i suverenosti kao „organizacijskog principa“ u međunarodnim odnosima. Suverene su zajednice ono što obilježava teritorijalni ideal. One su organizirane oko teritorija i oslobođene svih obveza, prema bilo kome, izvan tih teritorija. Prema ovom shvaćanju, države su slobodne da rade što hoće – da demonstriraju silu, uspostavljaju dominaciju nad protivnicima i da anketiraju teritorije (488. str.). Suverena jednakost, kako je shvaća većina međunarodnih pravnika, „organizacijski je princip“, a ne „teritorijalni ideal“. Ona tako postaje doktrina slobode, koliko i doktrina ograničenja, pa je, u tom smislu, riječ o relativnoj suverenosti.

„Moderna (istinska, op. a.) demokracija nikad nije etnokracija“, citira Zgodić Tzvetana Todorova, višegodišnjega bugarskoga emigranta u Francuskoj; „odnosno država u kojoj pripadnost jednome narodu jamči povlastice s obzirom na druge stanovnike zemlje (493. str.). S druge strane, da bi se ukazalo na problematičnost ideala čiste nacionalne države, ne mora se pozivati samo na građansku demokraciju. Tako britanski sociolog Anthony Giddens, osim ostalih autora, referirajući se na tendencije kozmopolitizacije svijeta protivi se bekonačnom frragmentiranju u male, zatvorene i nacionalističke državice. „Moramo razmišljati o svijetu ne nacionalnih država nego multinacionalnih država“, citira Zgodić Willa Kymlicka i Christinea Straehlea (494. str.).

Kakva su, u tom smislu, obzorja budućnosti ljuskih društava, posebice u Europi? Ljudske tvorevine kao što su nacije, države, nacionalizam i teritorijalizam nisu vječne, niti živimo u doba kraja povijesti. One su se mijenjale u prošlosti, pa će se mijenjati i u budućnosti. Očekuje se, „da će oblikovanje nove Evrope kao Evrope regija, sa svoje strane, produktivno participirati u procesima desakralizacije nacije, države, nacionalizma i njegovih teritorijalnih opsesija“ (496. str.).

Multipliciranje i intenzificiranje težnji secesionističkih mikronacionalizama na etničkoj osnovi, prema francuskom filozofu, Pierréu-Andreu Taguieffu, posljedica je, prije svega slabljenja država-nacija koje je manje ili više izravno uzrokovano divljom globalizacijom. Stoga Taguieff smatra da je „… sakralizacija ethnos-a učinila da se zaboravi na demos (,na njegovu slobodu i demokraciju, op. a.)“ (485. str.). Kakve posljedice, u tom smislu, može proizvesti, primjerice, Europa regija, pokazat će vrijeme.

Čovječanstvo će dugo živjeti u svijetu ideologija i njihova zlotvorstva, uključujući i zlotvorstvo ideologije teritorijalnoga nacionalizma. Prospektivno odgovorna budućnost država, nacija, Čovjeka i Čovječanstva je u jedinstvu različitosti koje nije isključivo nego humano-komunikacijsko-dijaloško – trajno razvojno-promjenljivo, usklađujuće.

Kakvu Europu i svijet očekujemo? „Europa do sada ima samo dušu sitnog trgovca, a to ima tešku posljedicu da Europa nije kozmopolitski akter“, primjećuje njemački sociolog Urlich Beck (Beck, 2004:298).

Što je uvjet bez kojega Europa ne može postati kozmopolitski akter? Beck kaže: „Nacionalna je ideja nesposobna ujediniti Europu. (…). Rado bih živio u ‘kozmopolitskoj’ Europi, u kojoj ljudi imaju korijene i krila“ (496. str.).[2]

„Nikakva nevidljiva ruka“, kaže Beck, „ne transformira nacionalnu državu u kozmopolitsku konstelaciju. Nikakva nevidljiva ruka ne potiče narode i vlade da svoju autonomiju predaju ‘kozmopolitskoj suverenosti’ (Held) i pokušaju stvoriti novu ravnotežu između kozmopolitske i nacionalne etike, između poštovanja kulturno drugačijih i egoizma nacionalnog“ (Beck, 2004:298). Beck za ostvarenje kozmopolitske ideje nudi pet odgovora, a oni se odnose na kozmopolitizam kao multiplikator moći:

Prvi odgovor. „Tko razmišlja samo nacionalno, gubi. Samo tko nauči gledati svijet kozmopolitskim očima, može…, za sebe otkriti, iskušati i usvojiti nove opcije i prilike za stjecanje moći“ (Beck, 2004:299).

Drugi odgovor. „Suverenost se više ne doživljava, omogućuje i razvija homogenošću i zatvaranjem, već raznolikošću i udruživanjem. Širenje prostora moći…, spretnom kozmopolitu otvara nove poteze i izvore moći u nacionalnim političkim prostorima. (…). …višestruka igra političkog… u svrhu provedbe kozmopolitskih projekata iskusnim kozmopolitskim ‘lavovima’ daje nadmoć nad nacionalnim ‘liscima'“ (Beck, 2004:299).

Treći odgovor. Beck smatra da svjetski problemi oplemenjuju. „Izazovi kozmopolitike morali bi se upravo izmisliti, ne bi li se pružila prilika političkog nadmetanja svih protivnika i na taj način dohvaćanja, usvojenja i primjene rijetkog izvora demokratske podrške“ Beck, 2004:299).

Četvrti odgovor. „Kozmopolitska promjena perspektive obuhvaća nadnacionalni prostor djelovanja i vlasti.“ Tako se mogu iznaći realistični odgovori na svjetske probleme koji muče ljude u svakidašnjici; može se stvoriti novo povjerenje u kreativnost države i politike (Beck, 2004:299).

Peti odgovor. „Kozmopolitsko djelovanje znači djelovanje u svijetu propusnih granica“. To omogućuje miješanje u unutrašnje stvari drugih, ali i miješanje drugih u naša unutrašnja pitanja. Sve ovisi o kozmopolitskoj hijerarhiji moći (Beck, 2004:300).

Navedenome popisu strateških prednosti kozmopoltizma na polju ostvarivanja moći dodajmo još jedan bitni argument: ljudska prava su izvor kozmopolitske moći. Njihovim ostvarivanjem ostvaruje se i kozmopolitska ideja Europe. Iako na kraju, ali ne manje važno za ostvarenje kozmopolitske ideje Europe nužno je i: „Uzdići kulturu iznad (izopačene, op. a.) politike (i političke ideologije kao radikalne odvojenosti politike od etike, op. a.)“, primjećuje Terry Eagleton, „da bismo najprije bili ljudi, a onda građani – znači da politika mora proizlaziti iz dublje etičke razine…“ (Eagleton, 2002:14). Uvjet za to je i stalno novo ‘pronalaženje političkog’ (Beck, 2001). Beck pod tim misli na „politiku koja pravila ne samo provodi, nego ih i mijenja, politiku koja nije samo politika političara, nego i politika društva, ne samo politika sile, nego i politika oblikovanja, umijeća politike“ (Beck, 2001:25).[3] Unatoč svemu navedenome, još jednom naglasimo – nema jednakosti među nejednako moćnima. Zato će sve ostati pusta želja, ukoliko se kozmopolitizam manje moćnih ne razvija i ne funkcionira kao multiplikator moći.

Knjiga Teritorijalni nacionalizam: ideologija, zlotvorstvo i alternative, Esada Zgodića, aktualna je, i bit će i u budućnosti, jer je otvorena ili prikrivena opsesija teritorijama konstanta čovječanstva. Ona uključuje i borbu za prirodna bogatstava koja se nalaze na pojedinim teritorijama, zbog kojih su se često vodili i vode, kako oružani tako i implicitni ratovi.[4] Knjiga je značajan doprinos razvoju sociološke i politološke znanosti. Ponajprije, namijenjena je nastavnicima i studentima visokoškolskih ustanova društvenoga usmjerenja, kao i dijelu šire javnosti koju zanima njezina tematika.
Literatura

Beck, Ulrich (2001): Pronalaženje političkoga: prilog teoriji refleksivne modernizacije, Zagreb, Naklada Jesenski i Turk.

Beck, Ulrich (2004): Moć protiv moći u doba globalizacije: nova svjetskopolitička ekonomija, Zagreb, Školska knjiga.

Castells, Manuel (2003): Kraj tisućljeća, svezak III., Zagreb, Golden marketing.

Eagleton, Terry (2002): Ideja kulture, Zagreb, Naklada Jesenski i Turk.

«Kenijka Wangari Maathai dobitnica Nobelove nagdrade za mir» (2004), Vjesnik 9. listopada.

Novalić, Fahrudin (2009): Imperij pohlepnoga politeizma: ogledi iz bioetike i socijalne ekologije Zagreb, Izvori.

Esad Zgodić je redoviti profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na predmetima Historija socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini i Suvremene teorije vlasti. Više godina predavao je Uvod u politologiju, sudjelovao u realizaciji nastave predmeta Demokracija i ljudska prava kao i programa postdiplomskih studija na više fakulteta. Na postdiplomskome studiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu predavao je kolegije Globalizacija i nacionalni identiteti, Političke ideologije, Teorije militarizma.
Francuski scenarist, glumac i romanopisac, Jean-Claude Carriere, primjećuje: „Značajno je izaći iz vlastite ljuske, uhodane staze zamijeniti nepoznatim putevima. Neophodno je susretati drugačije ljude jer su i njihove kulture zanimljive i vrijedne“.
Na to ukazuje i nužnost renesanse političkoga – „novim sadržajima, oblicima i koalicijama“ (Beck, 2001:208). Vidjeti i tekst pod naslovom Strategije repolitizacije politike (Beck, 2004:275-282).
Kenijka Wangari Maathai, prva Afrikanka dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. godine, u izjavi za medije kazala je da su zaštita okoliša i promicanje mira usko povezani. „Ekologija je važan aspekt mira“, naglasila je Maathai, „jer kada preostane malo prirodnih izvora za njih se borimo oružjem. Sadimo zrno mira za sadašnjost i budućnost… Maathai je 1977. utemeljila ‘Pokret za zeleni pojas', plan sadnje drveća u Africi koji promiče bioraznolikost. Zahvaljujući njezinu djelovanju protiv deforestizacije, koja uzrokuje suše i siromaštvo lokalnog stanovništva, u Keniji je posađeno više od 30 milijuna stabala i u rasadnicima su zaposleni deseci tisuća osoba, među kojima mnogo žena“ („Kenijka Wangari Maathai…“, 2004:1).

Objavljeno: 26.11.2013.
Preuzimanje sadržaja dozvoljeno je isključivo uz navođenje izvora www.behar.hr
Mišljenja i stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva.
alternative
demokracija
Esad Zgodić
ethnos
etnokracija
Europa
Fahrudin Novalić
ideologija
militarizam
Teritorijalni nacionalizam
zlotvorstvo
Fahrudin Novalić
Pročitajte i ostale članke autora: Fahrudin Novalić →
Pročitajte i...

multimonolog
Juriš na udruge
Kao i na vrh stranaka, sada se i na vrh udruga gromoglasno medijski podržano dovode poslušnici ovisni o oligarhijskoj moći.
charlie
Doista, svi smo odgovorni!
Na toj nepromišljenoj emotivnoj masovnoj histeriji poistovjećivanja s nekim ili nečim jahali su i komunizam / titoizam i fašizam i Hitler.
122
Izašao Behar 122
U broju 122 pokrenut je Ekonomski podlistak Behara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ime *

Email *

Web stranica

Prikazi i kritike

Slovo je stil
Tahir Mujičić: Virtuozni jezični maksum i mudroslovni svjedok prozreta života
Spiralno uspinjanje na planinu spoznaje
Diwan je postao jedan od najznačajnijih bošnjačkih časopisa
Poetizirane zanoktice života
Niti i biti – Sudbonosna tkanja
Đavo koji u kostimu anđela čeka hadži rodu
Simbioza liberalizma i nacionalizma
Životna neukroćenost, aroma i žuboriti glasovi Mostara
Semantičke niti „Paučine“

ZVEKIROM PO ČELU
"Bošnjačke incestuozne veze i vezice"
ZOON POLITIKON
"Za sve su ipak krivi Turci?"
CENTAR ZA URGENTNU MEDICINU
"STAV: Patologija bošnjačkog zaborava"
MULTIMONOLOG
"Juriš na udruge"
Behar
Behar-123-124 behar-121 behar-120 Behar-119 Behar-117-118
Rad web portala časopisa Behar sufinanciraju:

Najnoviji članci

Prema i u Aleksandriji
Hodočašće Sir Francisa Burtona – Predgovor trećem izdanju
HADŽDŽ: Najznačajnije putovanje sir Richarda Francisa Burtona
Pogled u Bosnu, ili kratak put u onu Krajinu
Ja izlazim kad zatvore se shopping centri
Slovo je stil
Traženje alternativa – financijski sektor pred katastrofom
Prodavnica noževa
Bektašijska književnost 5/5
Bektašijska književnost 4/5
Bektašijska književnost 3/5
Bektašijska književnost 2/5

Najnoviji komentari

Katica PPavkić Špiranec na Što bi danas rekao Krleža: Zar nama treba da se još jednom pokoljemo?
Nihad na Za sve su ipak krivi Turci?
Mate na Za sve su ipak krivi Turci?
Željko na Dubrovačka Republika između Istoka i Zapada
Rifat Prasovic prof. na Sevdalinka i Himzo Polovina
dostinja na Sutorina u Boki Kotorskoj neotuđivi je dio teritorije BiH
No comment na Obnova negdanjih džamija u Hrvatskoj
Aljo na Sonja Biserko: Stav Beograda prema Bosni je nepromenjen

Autori:
Filip Mursel Begović(46) Sead Begović(35) Behar(33) Senad Nanić(19) Sadik Ibrahimović(18) Faris Nanić(18) Enes Ratkušić(12) Edin Urjan Kukavica(11) Iz arhiva(10) Ervin Jahić(9) Fahrudin Novalić(8) Edvin Kanka Ćudić(7) Husnija Kamberović(7) Vesna Miović(6) Sanjin Kodrić(6) Enver Čolaković(5) Hamza Halitović(5) Nusret Idrizović(5) Enes Čengić(4) Sead Alić(4) Eliezer Papo(4) Arif Ključanin(4) Enes Duraković(3) Azra Abadžić Navaey(3) Stipe Majić(3) Mirsad Kunić(3) Merima Hafizović(3) Elvedin Nezirović(3) Irfan Horozović(3) Elis Bektaš(3) Nasko Frndić(3) Ibrahim Kajan(3) Aida Abadžić-Hodžić(3) Nedžad Ibrišimović(3) Šaban Gadžo(2) Salmedin Mesihović(2) Rusmir Agačević(2) Zemir Sinanović(2) Adil Jusić(2) Nebojša Šerić - Šoba(2) Hanan al-Šajh(2) Nadija Rebronja(2) Mirsad Sinanović(2) Midhat Riđanović(2) Hamdija Kreševljaković(2) Hadži hafiz Mehmed Karahodžić(2) Zilhad Ključanin(2) Adnan Kadrić(2) Ferid Muhić(2) Alen Zečević(2)
Ključne riječi
agresija Aida Abadžić Hodžić Alija Izetbegović arhitektura Arif Ključanin Aziz ef. Hasanović Balkan Behar BiH bosanski jezik bosanskohercegovačka književnost bosanskohercegovačka poezija Bosna Bosna i Hercegovina Bošnjaci Bošnjaci u Hrvatskoj bošnjačka književnost bošnjačka poezija demokracija derviši dijalog Drugi svjetski rat Dubrovačka Republika Dubrovnik džamija Edin Urjan Kukavica Edvin Kanka Ćudić Egipat ekonomija Enes Duraković Enes Ratkušić Enver Čolaković Ervin Jahić Europa Fahrudin Novalić Faris Nanić Filip Mursel Begović genocid Hrvati Hrvatska hrvatska književnost Husnija Kamberović identitet intervju Iran Irfan Horozović islam Islam na Balkanu Islamska zajednica islam u Hrvatskoj Istanbul jevreji Jugoslavija KDBH Preporod književnost komunizam kršćanstvo Kur’an ljubav Mak Dizdar manjina manjine mediji Mekka Mesnevija mevlevije Milan Bandić Miroslav Krleža Mostar Multimonolog Muslimani Mučilište nacionalizam NDH Nedžad Ibrišimović Nusret Idrizović Obzori bošnjačke književnosti Osmanlije Osmansko carstvo pjesme poezija politika povijest književnosti Preporod putopis Radovan Karadžić rat religija roman roman u nastavcima Sadik Ibrahimović Sandžak Sanjin Kodrić Sarajevo SDP Sead Alić Sead Begović Senad Nanić sevdah sevdalinka Skender Kulenović smrt Srbi Srbija Srebrenica sufizam tarikat Tekija tesavvuf Tito tradicija Trebinje Turci Turska Tuzla ustaše Vesna Miović Zagreb Zagrebačka džamija Zašto tone Venecija časopis Behar šejh šerijat
©2014 BEHAR i KDBH Preporod

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 07 ožu 2016, 03:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
Nautical Publications
The Arctic to the Antarctic
Cigra Circumnavigates the Americas

slika

By Mladen Sutej

The dramatic account of the first circumnavigation of the North and South American continents by the crew of Croatian Tern [Hrvatska Cigra], a 65-foot steel ketch built in Croatia. The yacht officially began its voyage by completing an east-west transit of the Northwest Passage-only the fifth boat to do so in a single season. (Surprisingly, near the halfway point, the ketch encountered the 27-foot Dove III on its west-east passage.) [See Arctic Odyssey.]

From the Gulf of Alaska, Croatian Tern sailed to Vancouver, Canada where they were warmly welcomed by a large Croatian population, and where they wintered over before continuing their southbound route. Further stops on their journey included the Marquesas, Pitcairn and Easter islands, and Valparaiso, before they headed to Cape Horn and across infamous Drake Passage to Antarctica.

Told with humor and ease, The Arctic to the Antarctic is not only the account of the two-year adventure of Croatian Tern, it is also a beautiful photographic achievement with spectacular photographs, and it well documented with historical comments and footnotes.

This expedition is even the more remarkable because author Mladen Sutej envisioned the voyage, enlisted the crew, raised the funding and oversaw the building of Arctic Tern-all this while his country was still at war with Serbia.

About the author: Mladen Sutej was born in Zagreb, Croatia in 1945. He graduated from the School of Engineering and Shipbuilding in Zagreb with a degree in thermodynamics and since 1975 has run his own business for the design of thermodynamic plants. In addition to Croatia, his clients have included other European countries, principally Germany.

In 1983, Sutej undertook his first major ocean voyage, crossing the Atlantic solo from east to west on his 10-meter yacht, HIR 3. For the non-stop return trip from Miami to Rijeka, Croatia he was joined by two friends.

In 1988-90, he organized an expedition to Cape Horn, successfully rounding it before completing his first circumnavigation of the world. In 1993, he founded the Croatian Offshore Yachting Club and started organizing a project called The Croatian Scientific and Sporting Arctic-Antarctic Expedition for which Croatian Tern [Hrvatska Cigra] was built. The successful completion of this voyage around the world in the longitudinal direction is the subject of Sutej's book From the Arctic to the Antarctic-Sailing the Edges of the World to be available in the Fall of 1999.

Sutej, who has written a number of scientific and technical papers on thermodynamics, air-conditioning, and heating, is also the author of The Challenge of the Atlantic, By Yacht Around Cape Horn, and On the Edges of the World. He lives in Zagreb with his architect wife, Tatanya, and his daughter.

Featuring:
Nonfiction, 160 pages, 150 beautiful black & white photographs, maps, 6" x 9" format
ISBN 978-0-938665-65-6
$19.95

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 29 tra 2016, 22:43 
Online
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35591
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Michel Houellebecq

Pokoravanje

slika

Fransoa ‒ univerzitetski profesor i stručnjak za legendarnog dekadentnog pisca Uismansa, usamljenik na pragu srednjeg doba kome život prolazi u sezonskim ljubavnim vezama sa studentkinjama ‒ isprva je nezainteresovan za aktuelne predsedničke izbore koji potresaju Francusku te 2022. godine.

Međutim, kada se u drugom krugu izbora, pored neizbežne Marin le Pen, neočekivano nađe harizmatični lider Muslimanskog bratstva, i kad političke igre učine da iza njega stane praktično cela francuska politička scena ‒ Fransoa shvata da će se svet u kome je dotad živeo relativno zadovoljno i sigurno brutalno promeniti.

Na biračkim mestima izbijaju neredi, izbori se odlažu, automobili gore na ulicama Pariza, a porodica devojke jevrejskog porekla s kojom se Fransoa viđao prethodnih meseci odlučuje naprasno da se iseli u Izrael... U trenutku kada se građanski rat čini neumitnim, Fransoa se sklanja u unutrašnjost zemlje da sačeka rasplet eksplozivne situacije. To putovanje postaje i unutrašnja odiseja do najmračnijih kutaka njegove duše i okrutno suočavanje s činjenicom da nikakvog dubljeg životnog smisla više nema.

Francuska za to vreme, a s njom i veći deo Evrope, ipak bez mnogo potresa ulazi u novu eru. Društvene promene menjaju i pojedince, a Fransoa i njegovo okruženje reaguju različito. Umorna, istrošena judeo-hrišćanska Evropa postaje lak plen najmlađe i najprodornije monoteističke religije. Islam unosi novu energiju i smisao u život dojučerašnjih liberala i egalitarista...

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 14 svi 2016, 09:46 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3881
Čitao sam zadnje knjigu Veljka Barbieria "Protiv vjetra".

Autor je zajedno sa svojim prijateljem Antom Markovićem idejni začetnik i osnivač ACI-ja i 22 marine na Jadranu. Ta knjiga ruši neke mitove, jedan je da Hrvati nisu mogli razvijati ekonomiju po svojim mjerilima u SFRJ jer ACI je čista hrvatska investicija, a kredit za izgradnju je dala INA.

Osim toga, među onima koji su se protivili i sprečavali autora u ideji ne spominju se ni najmanje Srbi i Beograd, već isključivo Hrvati članovi partije i lokalni moćnici u mjestima gdje su se marine trebale graditi.

Tako recimo zadarsko područje jedino danas na hrvatskom Jadranu nema ACI marinu jer su lokalni zadarski šerifi, Hrvati i članovi KPJ imali "svoje" vizije razvoja turizma. I u drugim mjestima je bilo otpora, ali je za razliku od Zadra on uspješno anuliran.

U biti zaključak je da je danas sve isto kao i onda.

Danas je ACI firma koju ova "stručna" vlada planira staviti na bubanj iako je zlatna koka koja samo nosi devize, bez velikog truda i ulaganja.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 14 svi 2016, 10:11 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 tra 2016, 10:56
Postovi: 889
Lokacija: Stockholm - Banja Luka
Kaftanzoglio je napisao/la:
Čitao sam zadnje knjigu Veljka Barbieria "Protiv vjetra".

Autor je zajedno sa svojim prijateljem Antom Markovićem idejni začetnik i osnivač ACI-ja i 22 marine na Jadranu. Ta knjiga ruši neke mitove, jedan je da Hrvati nisu mogli razvijati ekonomiju po svojim mjerilima u SFRJ jer ACI je čista hrvatska investicija, a kredit za izgradnju je dala INA.

Osim toga, među onima koji su se protivili i sprečavali autora u ideji ne spominju se ni najmanje Srbi i Beograd, već isključivo Hrvati članovi partije i lokalni moćnici u mjestima gdje su se marine trebale graditi.

Tako recimo zadarsko područje jedino danas na hrvatskom Jadranu nema ACI marinu jer su lokalni zadarski šerifi, Hrvati i članovi KPJ imali "svoje" vizije razvoja turizma. I u drugim mjestima je bilo otpora, ali je za razliku od Zadra on uspješno anuliran.

U biti zaključak je da je danas sve isto kao i onda.

Danas je ACI firma koju ova "stručna" vlada planira staviti na bubanj iako je zlatna koka koja samo nosi devize, bez velikog truda i ulaganja.


Ante Markovic je, po meni, bio jedini politicar na prostoru Balkana vrijedan paznje. Da vlada Slobodana Milosevica nije sabotirala njegov program reformi, vjerojatno bi danas dosta toga drugacije izgledalo. Elem, hvala za preporuku - upravo sam porucila knjigu.

_________________
“To write well and to speak well is mere vanity if one does not live well."

– Bridget of Sweden (1303-1373)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 14 svi 2016, 15:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009, 12:56
Postovi: 9973
Stepen King "Budjenje"


Jezivo, napeto, adrenalinski, procito fakticki u komadu.. Stari dobri Stevo

_________________
Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 14 svi 2016, 22:09 
Offline

Pridružen/a: 19 kol 2015, 11:38
Postovi: 3881
Audrey je napisao/la:
Kaftanzoglio je napisao/la:
Čitao sam zadnje knjigu Veljka Barbieria "Protiv vjetra".

Autor je zajedno sa svojim prijateljem Antom Markovićem idejni začetnik i osnivač ACI-ja i 22 marine na Jadranu. Ta knjiga ruši neke mitove, jedan je da Hrvati nisu mogli razvijati ekonomiju po svojim mjerilima u SFRJ jer ACI je čista hrvatska investicija, a kredit za izgradnju je dala INA.

Osim toga, među onima koji su se protivili i sprečavali autora u ideji ne spominju se ni najmanje Srbi i Beograd, već isključivo Hrvati članovi partije i lokalni moćnici u mjestima gdje su se marine trebale graditi.

Tako recimo zadarsko područje jedino danas na hrvatskom Jadranu nema ACI marinu jer su lokalni zadarski šerifi, Hrvati i članovi KPJ imali "svoje" vizije razvoja turizma. I u drugim mjestima je bilo otpora, ali je za razliku od Zadra on uspješno anuliran.

U biti zaključak je da je danas sve isto kao i onda.

Danas je ACI firma koju ova "stručna" vlada planira staviti na bubanj iako je zlatna koka koja samo nosi devize, bez velikog truda i ulaganja.


Ante Markovic je, po meni, bio jedini politicar na prostoru Balkana vrijedan paznje. Da vlada Slobodana Milosevica nije sabotirala njegov program reformi, vjerojatno bi danas dosta toga drugacije izgledalo. Elem, hvala za preporuku - upravo sam porucila knjigu.


Slažem se s tim otprilike. Nema na čemu, ako ti se knjiga svidi znači da nije moje prisustvo na forumu bilo potpuno beskorisno :palacgore1


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 15 svi 2016, 13:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 tra 2016, 10:56
Postovi: 889
Lokacija: Stockholm - Banja Luka
Kaftanzoglio je napisao/la:
Audrey je napisao/la:

Ante Markovic je, po meni, bio jedini politicar na prostoru Balkana vrijedan paznje. Da vlada Slobodana Milosevica nije sabotirala njegov program reformi, vjerojatno bi danas dosta toga drugacije izgledalo. Elem, hvala za preporuku - upravo sam porucila knjigu.


Slažem se s tim otprilike. Nema na čemu, ako ti se knjiga svidi znači da nije moje prisustvo na forumu bilo potpuno beskorisno :palacgore1


Ne bih rekla da je vase vrijeme na forumu beskorisno, kolega Kaftanzoglio. Zahvaljujem jos jednom.

_________________
“To write well and to speak well is mere vanity if one does not live well."

– Bridget of Sweden (1303-1373)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 20 svi 2016, 20:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 tra 2012, 10:30
Postovi: 5132
slika

Gozba Jaganjčeva otkriva drevni nauk crkvenih otaca: ranokršćanski ključ za otkrivanje otajstva mise bila je novozavjetna Knjiga Otkrivenja. Svojim fantastičnim slikovitim prikazima, mističnim viđenjima neba i proročanstvima o svršetku svijeta, Otkrivenje odražava žrtvu i slavlje euharistije.

_________________
“Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 28 vel 2017, 22:21 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 09 vel 2010, 19:22
Postovi: 5990
slika

Citat:
Evanđelje po Isusu Kristu,
Roman koji je podigao nečuvenu buru u čitavom katoličkom svijetu, kritikovan i anatemisan od Vatikana i klera kao antievanđelje, dok za druge od predstavlja prekršćansku priču o ljubavi i ljudskoj žrtvi i o dvadeset vijekova netolerentnosti i patnji koje su usljedili. Sam pisac je ovu knjigu predstavio na svoj skromni način kao "tek još jedno Evanđelje koje pokušava da, uz nešto slobodne interpretacije popuni prazan prostor između epizoda Isusovog života onakvih, kakve su ispropovjedane u drugim Evanđeljima". Knjiga je pravi izazov za sve koji uživaju u preplitanju sumračnog realizma, grotesne fantazije i oštrog humora, a sve iz pera vrhunskog pisca.

_________________
Neki Fadil


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 28 vel 2017, 22:33 
Offline

Pridružen/a: 11 tra 2016, 16:17
Postovi: 7949
Lokacija: Сарај Чадор
Koliko su ono jevanđela izbacili? 80?

_________________
Skidanje okova je imperativ.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 12 ožu 2017, 18:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 svi 2016, 15:19
Postovi: 285
Pročitao sam nekoliko knjiga zadnjih mjeseci pa reko' da nabacim koju brzinsku recenziju...

slika

Ovu knjigu sam pročitao nakon McGregorove pobjede nad Alvarezom, i nije mi se dopala, prvenstveno zbog stila pisanja koji više nalikuje članku s Wikipedije, u kojem se prepričavaju minuli događaji, uz naraciju autora, Johna Kavanagha, McGregorovog trenera. Ukratko, knjiga se bavi Kavanaghom i njegovim životnim putem, na koji su usko vezani razvoj MMA u Irskoj i Conor McGregor, kao centralna figura cijelog tog pokreta, bez kojeg je sve to, ipak, samo prosjek. Ako ništa, knjiga je ubila jedan mit i potvrdila drugi... Prvo, iz njegovih nastupa i intervjua sam mislio da McGregor posjeduje vrhunsku radnu etiku - da živi borilačke sportove. U knjizi je očito da McGregor nije takav fanatik, kakvim ga se u javnosti predstavlja, i da su se neke sitnice drugačije odigrale danas bi bio ulični borac u nekom dublinskom kvartu, a ne lice UFC-a. Drugi mit koji je potvrđen, a koji sam dugo osobno pretpostavljao - karate je beskorisna borilačka vještina, a to implicitno potvrđuje i autor, kojega su, iako je bio crni pojas u karateu, s lakoćom pretukli lokalni nasilnici.

Ocjena: 3/5


slika

Pregled dosadašnje ruske vanjske politike pod Putinom, iz zapadne perspektive autora. Glavna premisa knjige je da je u tijeku obnova ruskog carstva pod Putinom, a autor to pokušava dokazati kratkim povijesnim pregledom svih dosadašnjih verzija ruskoga "carstva", te analizom dosadašnjih ruskih postupaka u vanjskoj politici. Najzanimljivije poglavlje je zasigurno o kibernetičkom ratovanju. Stil mi je osobno malo dosadnjikav i puno puta se stvari koje su objašnjene u ranijim poglavljima doslovno ponavljaju (čitavi paragrafi) u kasnijim poglavljima.

Ocjena: 3/5


slika

Intervjui sa Putinom (i njegovom obitelji i prijateljima) prije nego što je izabran prvi put za predsjednika Rusije. Nije loše za malo bolje upoznavanje sa Putinovim privatnim životom i ambicijama dok je bio "nitko i ništa". Zapeo mi je za oko jedan zanimljivi detalj:

First Person, str. 194. je napisao/la:
Novinar: What political leaders do you find most interesting?
Putin: Napoleon Bonaparte. [Laughs.]
Novinar: No, seriously.
Putin: De Gaulle, most likely. And I also like Erhard. He was a very pragmatic person. He was the one who built the new Germany after the war. In fact, his entire conception for the reconstruction of the country began with the creation of new moral values for society. For Germany, this was particularly important, after the collapse of Nazi ideology.

Čini mi se da je tu ulogu, između ostaloga, Putin i sebi namijenio. Da stvori nove moralne vrijednosti u društvu nakon raspada komunističke ideologije, i mislim da je na tom tragu 4. politička teorija koju, doduše ne previše, promovira Rusija. Naravno, ne treba imati iluzije da Putin to radi jer mu je stalo do te ideologije, već kao pragmatist shvaća da Rusija mora biti ideološka protuteža zapadnom "mainstreamu", a to je u ovom slučaju ekstremni liberalizam. Jedini problem kod ove knjige je što je bila u .epub fomatu, pa mi je bila malo nezgrapna za čitanje.

Ocjena: 3,5/5

_________________
Ori svoju njivu najbolje što možeš!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 20 ožu 2017, 18:24 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
Promocija nove knjige:

"HRVATSKE NOVINARSKE TRAGEDIJE 1945-1995"

U četvrtak 23. ožujka u 19 sati u dvorani Vijenac, na Kaptolu, Nadbiskupijski pastoralni institut

Promotori:
dr. Andrija Hebrang
dr. Zlatko Hasanbegović
Odabrane tekstove čita dramski umjetnik Vinko Kraljević
i studentica četvrte godine Akademije, Lucija Dujmović.


slika

NOVA DUJMOVIĆEVA KNJIGA:"HRVATSKE NOVINARSKE TRAGEDIJE 1945-1995" .

ČAK 38 LIKIDACIJA I STOTINU ZABRANA 1945-te, SUDSKI PROGON 50 NOVINARA 1971. DA BI U DOMOVINSKOM RATU SAMO U PRVA ČETIRI MJESECA BILO UBIJENO 18 NOVINARA!

Nakon nesto manje od tri godine i velikog uspjeha knjige "Hrvatska u raljama djece komunizma" TIhomir Dujmovic ce u cetvrtak u 19 satiu dvorani Vijenac na Kaptolu promovirati svoju najnoviju knjigu "Hrvatske novinarske tragedije 1945-1995". Radi se o knjizi koja ce po prvi put na jednom mjestu donjeti preciznu statistiku sa punim imenom i prezimenom o svim novinarima koji su pisali i stvarali za vrijeme NDH. Pogrom koji su oni dozivjeli nakon 1945 nije zabiljezen u oovijesti svjetskog novinarstva. Naime, komunjsticke vlasti su nakon rata ubile 38 hrvatskih novinara, ravno stotinu je dobilo dozivotnu zabranu pisanja, 131 je pobjegao van, 45 je pod pritiskom promijenilo profesiju i od 330 novinara samo je 37 dobilo licencu i pravo da se bave novinarstvom. Manje od deset posto. U Hrvatskoj je 1945 ubijeno vise novinara nego u Njemackoj, Italiji i Japanu zajedno!
Knjiga donosi poimenicne sudbine svih novinara i analizu konpletnkg tiska u NDH.
U drugom dijelu se analizira nivinarstvo u hrvatskom proljecu i donosi se statistika pogroma 1972. Naime nakon pada proljeca 50 nkvinara je sudski gonjeno a na crnoj listi se naslo 170 ljudi.
Dakle od 1945 do 1972 zabranjen je rad cak 501 novinaru! Da smo u Kini bilo bi previse.

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 20 ožu 2017, 18:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 vel 2017, 13:26
Postovi: 1198
Hasanbegović se totalno infiltrirao u nazovi-desnu političku scenu u RH. Nekoć je muslimanski lobij u RH bio na ljevici (Mesić), a danas je na desnici.

_________________
Djela su bitnija od rijeci.

Muslimanski SDP i Sejdo Komsic vode BiH u raspad. Njihov sam fan.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 20 ožu 2017, 20:47 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
iJozo je napisao/la:
Hasanbegović se totalno infiltrirao u nazovi-desnu političku scenu u RH. Nekoć je muslimanski lobij u RH bio na ljevici (Mesić), a danas je na desnici.

Od Smesica i njegovih "lobija" Hrvatska i Hrvatski narod imao je samo štetu!

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 29 ožu 2017, 16:29 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
slika

Codex moralis Croaticum

By Mile Prpa


Dragi čitatelji,

pred vama se nalazi knjiga CODEX MORALIS CROATICUM /Hrvatski moralni kodeks/, uglednog hrvatskog književnika, pjesnika, pravnika, umjetnika i filozofa – autora gospodina Mile Prpe, danas jednog od najcitiranijih autora među Hrvatima svijeta. Knjiga koju je nekoliko uglednih recezenta proglasilo remek-djelom hrvatske književne, političke i etičke misli. Internet portali proglasili je Hrvatskom nacionalnom i duhovnom biblijom.

Codex je knjiga koju bi trebala imati svaka hrvatska kuća, u domovini i inozemstvu, mlado i staro, bez obzira na društveni i ekonomski status. Knjiga je zbirka temeljnih podataka o Hrvatskoj i Hrvatima, uzročno-posljedično objašnjenih, bez ustezanja od davanja ocjene pa i oštre osude zla i nepravde najvećim dijelom nanesenih Hrvatima.

Autor kaže, navodim „Tuđinska vlast nanijela nam je velika teritorijalna oskvrnuća, stvorila duboku gospodarsku i duhovnu rupu u našoj povijesti, ali i u našim dušama, to je rezultiralo našom nezrelošću u vođenju države, pa je nužno potrebna izrada Programa duhovne obnove. Ovaj Codex je jedan od najsnažnijih priloga Programu duhovne obnove Hrvatske!

Urednik

https://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q= ... dtbO5NJ2OA

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 01 tra 2017, 14:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 19 tra 2016, 10:56
Postovi: 889
Lokacija: Stockholm - Banja Luka
Homo Deus: A Brief History of Tomorrow - Professor Yuval Noah Harari

This is a profoundly shocking piece of writing about the today society. The book is ostensibly about the future of mankind, but really is a means of highlighting how current trends in science, technology, humanity etc., may progress and asks if that's really how we want things to go. It's more philosophy than anything else. That big question that has been posed throughout the ages: how should we live? Harari makes clear that his hypotheses are only potential ways the future might unfold, but the text comes across as a warning as much as anything else.

The most interesting and thought-provoking was Hararis argument for the better treatment of animals. While we have placed ourselves at the top of the species ladder, new advents in technology may bring about computer technologies which replace us in the number one spot. Considering we may well end up in the unenviable position of the underdog, perhaps we should take more care of those who, like us, may well depend on the goodwill of this higher in the chain. Not only that, modern technology has increasingly allowed us to understand the emotional and intellectual complexity of animals in a way that should make it difficult to treat them as lesser beings. This is an issue that has been playing for some time. It seems like every week now we are getting news reports of another animal ripped from its habitat for a selfie and dying as a result. Pictures of intensive farming that have animals in cages so small they can't even lay down. Social media newsfeed of animals mistreated, dumped, abused, given no more thought than a piece of trash. Harari is a vegan and his specific set of beliefs come across in the text.

Overall though, it is Hararis style which is the most engaging. Even the most complex issues are dealt with in accessible language and an approachable tone. It's fun and despite the subject matter, doesn't take itself too seriously. It felt like the starting point of a conversation, somewhat controversial of course, but isn't that the best way to get a debate going?

slika

_________________
“To write well and to speak well is mere vanity if one does not live well."

– Bridget of Sweden (1303-1373)


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 28 tra 2018, 20:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 sij 2010, 18:56
Postovi: 5403
Predstavljene knjige o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi

slika

Predstavljanje knjiga g. Aleksandra Radoeva Ivanova „Hrvatska pravoslavna crkva, bila je, jest i bit će“ i „Hrvatska pravoslavna crkva, činjenice i kratka povijest“, održano je u četvrtak 26. travnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. O knjigama su govorili novinar i publicist g. Damir Borovčak i autor.

Na početku sve okupljene pozdravio je biskup Košić istaknuvši važnost ovih knjiga i onoga što je u njima napisano. „Mislim da je dobro čuti neke činjenice iz prve ruke od čovjeka koji je to napisao i koji se već dugo bavi temom Hrvatske pravoslavne crkve.

Premda u Hrvatskoj ima nekoliko pravoslavnih crkava poput Srpske, Bugarske, Makedonske, ne postoji službeno Hrvatska pravoslavna crkva, premda bi to bilo logično – budući da pravoslavne Crkve poštuju nacionalne granice, kao npr. u Rusiji je Ruska pravoslavna crkva, u Bugarskoj Bugarska, u Rumunjskoj Rumunjska, u Srbiji Srpska, samo u Hrvatskoj nije Hrvatska pravoslavna crkva – nego Srpska pravoslavna Crkva. Ovakve knjige su važne da podsjete na povijest Hrvata pravoslavaca“, rekao je biskup.

Govoreći o povijesti HPC-a urednik knjige „Hrvatska pravoslavna crkva, činjenice i kratka povijest“ Damir Borovčak ustvrdio je kako se jedino istinom možemo suprotstaviti laži koja se kroz skoro stoljeće širila i koja je negirala postojanje Hrvatske pravoslavne crkve.

slika

„Činjenica je da hrvatski političari ili ne poznaju našu povijest ili nemaju hrabrosti odgovoriti na izazove srpskih podvala i krivotvorina. Zašto bi inače godinama prešućivali povijest velikosrpske hegemonije u razdoblju prije Drugog svjetskog rata?

Često se u radovima krivo prikazuje da je ideja o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi nastala u doba Nezavisne Države Hrvatske, a ona je zapravo nastala još u drugoj polovici 19. stoljeća, jer je u to doba bilo mnoštvo pravoslavnih Hrvata.

Pregled znamenitijih hrvatskih pravoslavaca iz prethodnih stoljeća pokazuje da ih ima jako mnogo: feldmaršal Svetozar Borojević, Milan Ogrizović, Petar Preradović, Josip Runjanin, Augustin Harambašić, samo su neki od njih“.

Autor knjiga g. Ivanov zahvalio je biskupu što je omogućio ovo predstavljanje u Sisku i to ocijenio kao hrabar domoljubni potez.

Govoreći o knjigama autor je rekao kako se one bave prije svega rasvjetljavanjem postojećih činjenica pravoslavlja u Hrvata kao sastavnog dijela hrvatske povijesti, ali i iznose javnosti nastojanja oko ponovne obnove HPC. „Više od stoljeća prešućuju se činjenice, krivotvore se dokumenti i povijesni spomenici, izmišljaju se cijeli dijelovi povijesti s ciljem stvaranja veličanstvene srpsko-jugoslavenske povijesti i ponižavanja hrvatske povijesti.

Krivotvoritelji su nastojali razbiti jedinstvo hrvatskog naroda i zato su nametnuli obrazac po kojemu su svi pravoslavci Srbi… Na neki način krivotvoriteljima je uspjelo i to da Republika Hrvatska sada ima upola manji teritorij, za trećinu manje stanovništva i da gotovo nitko ne zna da su Hrvati pravoslavci oduvijek dio hrvatskog naroda.

Tako je danas Republika Hrvatska jedina država u Europi, koja na svom teritoriju nema vlastitu pravoslavnu crkvu nego stranu Srpsku pravoslavnu crkvu“, upozorio je autor te dodao kako vlast već 5 godina odbija registrirati Hrvatsku pravoslavnu crkvu (HPC) izmišljajući nezakonite zahtjeve, poput zahtjeva o popisu vjernika.

U nastavku autor je naglasio i svoja nastojanja da dokaže da u Hrvatskoj postoje Hrvati pravoslavci, unatoč nametnutoj srpsko-jugoslavenskoj šabloni po kojoj su svi pravoslavci Srbi. „Stavljam naglasak na to da je na popisu stanovništva iz 2011. bilo 16 647 Hrvata pravoslavaca što je zadnja crta obrane, jer kad stavljamo naglasak na broj od samo 16 647 Hrvata pravoslavaca, ispada da prihvaćamo to da je 180 000 pravoslavaca zapravo članova SPC u RH.

Popis stanovništva iz 2011. prikazuje to da postoje pravoslavci, a nikako to da su svi članovi baš te vjerske zajednice (SPC)… U prijašnjem popisu iz 2001. većina se pravoslavnih u RH nije ni izjasnila da pripadaju SPC, što je veoma važno… Očekujemo da će u budućnosti većina pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj biti upravo vjernici HPC-a.

Tko želi moliti za svoju obitelj, za svoj hrvatski narod i samoga sebe, slobodno neka nam se pridruži. HPC je prava Crkva zato i rado primamo sve kršćane koji se žele pridružiti našim molitvama – rečeno je: Gdje ste vi dvoje ili troje u mom imenu i Ja sam uz vas”, zaključio je g. Ivanov.

https://narod.hr/kultura/foto-predstavl ... hegemonije

_________________
MIR da, ali ne kao u Macelju, Ovčari i Hudim jamama!
Komunisti nude bolju budućnost, neuspješni u sadašnjosti, a razlog je uvijek u prošlosti!
Želiš stvoriti neprijatelja – spasi ga od genocida!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 29 tra 2018, 10:06 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Naziv knjige: 'Srpsko pravoslavlje i svetosavlje'
Autor: biskup i doktor znanosti Mile Bogovic
Godina izdanja: 2017.
Recezenzija: dr. sc. Jure Kristo, prof. dr. Jure Zecevic, biskup Vlado Kosic
Obuhvaceno vrijeme radnje: Cjelokupna zajednicka proslost Srpske pravoslavne crkve i Katolicke crkve u Hrvata, posebno je obradjeno razdoblje Domovinskog rata i slucaj Stepinaca i politicka doktrina SPC.

Knjiga je podjeljena u cetiri djela:
I. Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u hrvatskoj proslosti.
Tu je posebno zanimljiv opisani odnos pravoslavnih svetaca i srpskih drzava. Takodjer, i nauk sv. Save koji nije bio nacionalist. Tu se vidi da u trenutku kada je SPC zabrazdio u herezu da su srpsko pravoslavlje i velikosrpstvo neodvojivi odnosno stvoreno je SVETOSAVLJE. Zanimljive su unije SPC-a s Vatikanom u kontekstu Osmanlija. Tu je konkretno dokazano da su srpski istrazivaci u Vatikanskim arhivima istrazili i u knjigama falsificirali prikaz dokumenta iz arhiva (posrbljavanje) i da su njihove knjige objavljene u Vatikanu i drugdje, a HAZU je bio neprimjetan (u nakladi od 50 primjeraka je prenio rezultate toga.
II. Domovinski rat: Kako zaustaviti ratni sukob i lijeciti posljedice - priopcenja i izvjesca
Po prvi puta se donose u knjizi zapisnici sa sastanaka izmedju Katolicke crkve u Hrvata i drugih zemalja s SPC-om i muslimanima tijekom Domovinskog rata. Dokumentirani su svi prijepori, zahtjevi SPC-a, odgovori Katolika itd. Ovdje je obradjen i slucaj Stepinca kao slucaj lijecenja posljedica. Zanimljivo nakon rada Komisije za Stepinca srbijanski mediji su objavili da je totalan poraz SPC-a u Komisiji i da je prema tome Stepinac mucenik i da SPC nije dalo dokaz za mrlju o Stepincu.
III. Sazetci, odlomci, prikazi i osvrti
Ovdje donosi niz vlastitih znanstvenih radova uz druge doprinose. Pise o doseljenju pravoslavaca, Vlasima, Morlacima, pravoslavlju u Lici. Odgovara na pitanje na koji nacin se tretira pojam 'izabranog Bozjeg naroda' u zapadnom krscanstvu, istocnom krscanstvu (i Rusija) te kod muslimana.
Dodatak
Ovdje pise o hrvatskoj sutnji.

Biskup i doktor znanosti Bogovic vidi neumrlu velikosrpsku ideologiju u SPC-u kao problem za suzivot Hrvata i Srba u Hrvatskoj. Vidi problem u sutnji odnosno presucivanju ili nedovoljnom osvjescivanju utvrdjenih znanstvenih cinjenica.

Biskup Bogovic je cijeli zivot pogotovo znanstveni posvetio hrvatsko-srpskim odnosima u Licko-Senjskoj biskupiji pa i sire, pa tako predlaze rjesenja u svojoj gotovo 80-toj godini nakon visedesetljetnih znanstvenih istrazivanja i s ogromnim izravnim iskustvom.

Naslovnica knjige odnosno slika na njoj sublimira poruku knjige, ispred nedavno izgradjene hrvatske katolicke crkve spomenik pape Ivana Pavla II s krizem, a ispred crkve SPC-a spomenik Karadjordja s ogromnim macem.

Prof. dr. sc. Jure Zecevic o knjizi pise da knjiga sadrzava ono sto je u medijima i sredstvima javnog priopcavanja presuceno.

Dr. sc. Jure Kristo pise da je sadrzaj knjige okrenut prema razumijevanju SPC-a.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 29 tra 2018, 16:41 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 16 lip 2012, 23:09
Postovi: 15562
slika

https://www.kupindo.com/Ostalo/46208573 ... ki-korpus#


_________________
+ Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 08 lis 2018, 15:35 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5808
Na eng. može se skinuti s ruske stranice:

slika

http://libgen.io/book/index.php?md5=5E6 ... A073C51D09

Worlds Without End: The Many Lives of the Multiverse

Mary-Jane Rubenstein


To je najbolja knjiga opće prakse o problematici multiverzuma.

Ta je ženska prof. filozofije i religije na Wesleyan university (a i, čudno, ženskih i rodnih studija). Zna znanje, artikulirana je i razumije popularni prikaz moderne fundamentalne fizike. Prvi, nešto veći dio knjige je o tradicionalnim zapadnim kozmologijama (atomisti, stoici, Platon, Aristotel, kršćanstvo.. pa nešto o početku moderne znanosti Galileja i Newtona, uz ekskursus o Brunu). Onda ide odlični prikaz modernih multiverzumskih teorija, njih od 7-10 (Everett, de Witt, Steinhardt-Turok, Susskind, Penrose, Hawking, Linde, ..) , kao i rezona za njihovo postuliranje (npr., vrlo je dobro prikazala na svega tri-četiri stranice neke modele). Razumljivo, razlozi su fizikalne naravi- kako objasniti da svemir ekspanidira, i to sve većom brzinom što je udaljeniji; kako to da sva vidljiva tvar čini svega 4% od tvari koju možemo izračunati da postoji, sukladno posljedicama promatranja (ostalo je tamna energija i tamna tvar koju ne da nismo do sada opazili, nego ni u principu ne možemo opaziti) ...

Šteta što knjiga nije prevedena na hrv. jer je bolja za laike koje interesira ta problematika od niza popularnih knjiga samih fizičara (Greene, Hawking, Penrose,..). Isto, autorica je superiorna u prezentaciji samih jezgrenih ideja raznih multiverzumskih modela, njihovih jakih i slabih strana. I zaključak joj je ispravan, da su u konačnici ti modeli, iako su im proponenti zagriženi ateisti i antimetafizičari, htjeli ne htjeli, zakoračili u područje koje ako i nije potvrda starih spekulacija, zbog svoje naravi ipak je svojevrsna metafizika koja počiva na nešto matematike i fizike (naravno, ograničena u dosezima).

Jedino idejno novo u tim modelima je Everettova interpretacija kvantne, mnoštvo svjetova, a koje s cijepanjem univerzuma u svakom činu percepcije nema analogije kod starih. No, ta je ideja suluda, pa makar i u prihvatljivom popularnom prikazu da trajektorije postojanja idu raznim smjerovima ovisno o tom kako, npr, ispadne kocka kad ju baciš- od 1 do 6, razne trajektorije postojanja ovise o tom što si dobio, neka vrsta aktualizacije potencijalnosti.

Jasno je da fizičari bježe kao vrag od tamjana od kršćanskoga mita o stvaranju, a da mogu biti popustljivi prema hindu-budističkom vjerovanju u cikluse (iako bez Boga ili bogova), uz to da ništa od od prijašnjih kozmosa nije preživjelo.

Opet vidim da je slaba strana zanemarivanje ili nepoznavanje religijske metafizike, ili ambicioznije metafizike koja nije nužno u okviru religije, te religijske dimenzije koja se jasno može artikulirati, a koja vjerujem ni samim autorima (možda ni njoj?) nije najjasnija. Te se stare kozmologije izvode iz klasičnih filozofskih autora, napose Grka (ne i Plotina) - a kod njih i nisu baš jako diferencirane.

Npr. dogmatski teisti inzistiraju na stvaranju, no u svađama s fizičarima-multiverzumovcima troše nepotrebnu energiju budući da je teistički "Bog" iz njihovih polemika posve transcendentan, ne znamo o njemu ništa, nema veze s ljudima, ne govore o vidovima života koji bi mogli biti- kao anđeli-a da nije ovoga materijalnoga oblika temeljenoga na C/ugljiku, ne govore o Bogu koji je i imanentan,... ništa.

Ukratko, moja je kritika ta da su multiverzumski modeli iz zadnjih 25-30 godina zgodni; da oni nužno vode u klimavo područje koje iako nije religijsko, nije ni znanstveno budući da ne donosi provjerljivih rezultata, ne predviđa ništa niti objašnjava nešto bitno (samo neke elemente opservabilnoga univerzuma); donosi neke dobre stvari u metaforama postojanja kojih nije bilo prije (npr. hologram, no to nije ovdje razmatrano budući da Bohm nije raspravljan, a ograničeni hologram u fizikalnom smislu, za crne rupe, nije bitno novo, bar spoznajno)- no, to nije opet nešto bitno budući da je tehnički vezano za matematički instrumentarij kvantne mehanike (valna funkcija i njezin kolaps)...

Svjetonazor temeljen na običnim vjerskim ortodoksijama jest slabiji, budući da je ovisan o zastarjeloj fizici, no religijaši su izgleda skloni blaženom neznanju i slaboj logici.

Posve je druga priča s pravim metafizičarima (neoplatonizam, sufizam, zreli taoizam, neokonfucijanizam, razne visoke hinduističke i budističke doktrine, transcendencije kršćanskih i njemačkih visokih panenteizama,..) koji mogu dosta lako odbaciti olinjale dijelove kozmoloških doktrina (geocentrizam, zastarjela fizika), alegorizirati metaforiku i afirmirati visoke slojeve svojih doktrina (suprasenzibilni svjetovi, transcendentni i imanentni Bog, angelologija, transfiguracije ljudi i bića post mortem, transhumane entitete,..).


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 08 lis 2018, 22:49 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5808
slika

Ovo je sažetak ocjene memoarske knjige jugoslavenskog i hrvatskoga povjesnika Dušana Bilandžića.

Čini mi se da je on ljudski pošten, no ograničena osoba. On ima hrvatski nacionalni osjećaj, no emocionalno mu je, mislim, najbolje bilo kad je Tito bio na vlasti- tu je bilo nešto ni ovo ni ono (plus komunistička ideologija)- a s Tuđmanom, s kim je bio u starom poznanstvu, stalno podmeće klipove, daje promašene dijagnoze i prognoze- sve krivo.
Npr. telali o "podjeli BH" dok osobno BiH ne pozna, a ni tamošnje ljude. Piše o potištenosti Hrvata 1996 i 1997- čudno, dok ništa slično nije bio napisao za bilo koju godinu u FNRJ/SFRJ.

Relativno dobro detektira zatucanost srpskog nacionalizma i njihovu neoperabilnost, no čini mi se da se idolatorski odnosi prema EU. Cijeli je ton zapisa od 1990 nadalje neki sluganski i zanovjetalački, kad govori o situacijama kad se Tuđman sukobio s raznim Kinkelima i sličnima.

Bilandžića bih opisao: tračevi oko Tita, nacionalne petljavine (zanimljivo- no što je istina) uz vrlo blagu kritiku sistema; zatim, nelagoda oko Tuđmana koji je smijenio Tita kao veliki vođa, a za kojega bi Bilandžić da je bio ovca koju Milošević voza- kad se ustanovi suprotno, Bilandžić djeluje kiselo. Poklanjanje težine naklapanjima Boljkovca, Jergovića, Špegelja...govori dosta o njegovoj političkoj pameti. Svu hrvatsku zbilju slika mračnim bojama, a Oluju je doživio zbunjen, skoro da mu je bilo krivo- nije, naravno, no očito o tom nije imao pojma.

Zaključak- osoba koja je bila u politici dugo, sretala se sa svim i svakim, no nije se opametila. Možda i s godinama dolazi kukavičluk, jer minorni sukobi Tuđmana s EU su za njega katastrofa, dok pravi sukob Tita sa SSSR-om ili nizom europskih zemalja oko ovoga ili onoga je kao OK ili to nije primijetio. Sve mi to izgleda kao idolatrija Tita i pizma na Tuđmana, a onda se nalaze argumenti, ovakvi ili onakvi, da bi se to podkrijepilo.

Tuđman je, vidljivo je, bio antitalent za kadrovsku politiku. Uz Bilandžića, savjetnik mu je bio Zvonko Lerotić.

I umre Tuđman, a Bilandžić se nađe na kavi s Lerotićem. I onda Lerotić priča kako je Tuđmanu bilo samo do toga da ostane na vlasti, da nije mario ni za Hrvatsku, a kamoli za BH...Neobično je da je ovca kao Bilandžić ipak realniji od svoga bivšega kolege.

O Mesiću sve najbolje, toliko da je gadljivo. Isto o Boljkovcu.

Kad je bio u Bg, 1994, kao pomoćnik veleposlanika bizarnosti- B. pristane na nastup na srbijanskoj TV o nekoj obljetnici Krleže. Dobra emisija, gosti bili i Đilas, ugledni povjesnik književnosti Nikola Milošević i sl.

Gotova emisija, a dolazi urednik pa im kaže da je neki lik došao pred kuću PTCP s deset Krležinih knjiga i demonstrativno ih- spalio.

O Titu kako ga je Jovanka često preusmjeravala, iako nije imala loše ideje (vrag će ga znati).

Srbe u doba SFRJ prikazuje sve kao centraliste i hegemoniste, a Kardelj je neki amo-tamo, no Slovenci su Hrvatima neprijatelji (što i nije krivo...).

Bilandžić je bio SKOJevac, prvoborac, službeni autor povijesti Jugoslavije bar 30 godina, .... to je njegova mladost i zrelost. On nije mogao prelomiti kao Tomac jer Tomac je došao na karijerno gotovo i nikad nije bio komunistički vjernik. Bilandžić ima nešto mačekovsko, kunktatatorski kukavički kad se donose velike odluke, sve kao ne možemo protiv svijeta.

Iz ispisanoga, on nije razumio Tuđmanovu državničke poteze, veće od Bilandžićeve ikone Tita, jer nije ni prismrdio teškim zavijutcima borbe za samostalnost Hrvatske. U početku je bio u Tuđmanovim komisijama, a onda je radio komotni posao kao pomoćnik veleposlanika u Srbiji, gdje je znao sve- živio je tamo 15 godina- a bavio se tračevima što mu je najdraže.

Njemu je u mladosti ideal bila svjetska revolucija, a pod starost nepogrješivi EU i SAD.

U konačnici, kao mladac i srednje dobi, mogao je ići za jednim velikim vođom, no kao starac- ne za drugim (iako je drugi napravio veći i teži posao od 1., a i nije bio u situaciji totalnoga poraza, kao voljeni Broz, da mu Englezi spašavaju rit nakon Drvara).

On je generalno pozitivac, no Aralica ga je, mislim točno, dijagnosticirao 2003. kad mu je rekao da nikad nije bio "po praf" nacionalan, nego je uvijek tražio neke svjetske nadnacionalne ideologije, prvo komunizam, a onda globalizam s EU i sl.


Općenito, Bilandžić je zanimljiv i rekao bih u pravu u prikazu muvanja u Jugoslaviji, napose od 1965. do 1975. No, u borbi za samostalnu Hrvatsku njemu pod nosom prolaze povijesne stvari, a on ništa ne razumije.Nije zlonamjeran, nego truba (bizarno pozitivne ocjene Manolića, Jergovića, Kasapovićeve,...djeluju apsurdno).

Dva podatka vrijedna spomena:

1. da je Genex osnovan u Zagrebu i da je 1952. okrenuo 20 milijuna, te odmah prebačen u Beograd.

2. da je Tito smjenu Rankovića "platio" time što je u periodu do 1974. 80% investicija išlo u Srbiju.

Tito je političar nenadmašna instinkta (Kardelj), no iz svega se vidi da je doista imao njuh za vlast, ali da ni o čem drugom nije imao pojma (ekonomija,kultura,..).

Bilandžić piše stalno o prijetnji srpskoga hegemonizma, a samu činjenicu da je Tuđman porazio taj hegemonizam u iznimno nepovoljnim okolnostima, s minimumom žrtava- to je Bilandžić nekako "zaboravio" primijetiti. S druge strane, neke minorne poteze Tita i Bakarića kojima su srezali makismalističke srpske zahtjeve proglašava za nešto epohalno-što je zapravo, u odnosu na Tuđmanov podhvat, dječja igra.

Sindikati, samoupravljanje, centralizam, republike ....sve je to problematika jedne krparije od zemlje koja nije znala što će i kako će.

Slovenci su imali uspjeha u Jugoslaviji, no njihovo se jedinstvo precjenjuje. Oni jesu prebacili normu s nizom političara, na čelu s Kardeljem, no ne bi imali ni pola toga da nisu često - ne uvijek- šurovali sa Srbima.

Bakarić je bio najsposobniji političar, no bez karizme, a uspio je dosta ostvariti. Recimo, konfederalizacija Jugoslavije je uglavnom njegovo djelo, dok je Kardelj bio čelni ovan. No, i Bakarić ostaje mentalno u okviru socijalizma i tih trica. On jest, itekako, razumio nacionalno pitanje, no nije - kao ni Krleža-imao vjere u hrvatski narod.

Tuđman je imao i vjere i sposobnosti, pa ih je kao čovjek sudbine ostavio u prašini.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 08 lis 2018, 23:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24534
Lokacija: Heartbreak Hotel
Hroboatos je napisao/la:
Kad je bio u Bg, 1994, kao pomoćnik veleposlanika bizarnosti- B. pristane na nastup na srbijanskoj TV o nekoj obljetnici Krleže. Dobra emisija, gosti bili i Đilas, ugledni povjesnik književnosti Nikola Milošević i sl.

Gotova emisija, a dolazi urednik pa im kaže da je neki lik došao pred kuću PTCP s deset Krležinih knjiga i demonstrativno ih- spalio.



Nije toliko bitno ali... koincidencija... sjećam se te emisije koju sam gledao u proljeće 1994. Prije četvrt stoljeća.

Ima je i na youtube.


_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 08 lis 2018, 23:17 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:45
Postovi: 5808
Bobovac je napisao/la:
Hroboatos je napisao/la:
Kad je bio u Bg, 1994, kao pomoćnik veleposlanika bizarnosti- B. pristane na nastup na srbijanskoj TV o nekoj obljetnici Krleže. Dobra emisija, gosti bili i Đilas, ugledni povjesnik književnosti Nikola Milošević i sl.

Gotova emisija, a dolazi urednik pa im kaže da je neki lik došao pred kuću PTCP s deset Krležinih knjiga i demonstrativno ih- spalio.



Nije toliko bitno ali... koincidencija... sjećam se te emisije koju sam gledao u proljeće 1994. Prije četvrt stoljeća.

Ima je i na youtube.



Odličan vid.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Preporuka za knjige
PostPostano: 02 kol 2019, 23:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 tra 2018, 00:25
Postovi: 2844
Lokacija: Apsurdistan - Distrikt Teheran
Uzeo od žene knjigu "Flipped" autorice Vendelin Van Dranen, malo citao i odustao, u tom u par dana na TV-u film istoimene knjige, pogledao i tu sam se za'ebao, nastavio da citam, knjiga govori o dvoje mladih ljudi, dvoje srednjoskolaca koji se u pocetku mrze i ne podnose, zive jedno pored drugog, zajedno odrasli, a kasnije sve prelazi u ljubav, radnja 60.tih, govori o nama da u svakome cuci i dalje dijete koliko god godina imali, dijete sa predrasudama, preporuka koliko god pickasto bilo :zubati :palacgore1

_________________
Govorio je tad' moj debeli stric
nekad' kroz suze, a nekad' kroz smijeh
za svu vasu zajebanciju
jednom cete platiti ceh ...

Vjerski program nije obrazovni program i tačka !


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 340 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO