HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 01:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Islam prije islama
PostPostano: 26 sij 2018, 12:05 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35609
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
U Sarajevu, u organizaciji Unije europskih balkanskih demokrata (UEBD), započelo održavanje okruglog stola pod nazivom “Budućnost islama i muslimana u Europi na primjeru BiH i Andaluzije”.

Sudionicima okruglog stola se tim povodom obratio i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović:
Citat:
Islam živi u Europi i sa Europom već 13 stoljeća, a u mnoge dijelove kontinenta stigao je, podsjeća Izetbegović, znatno prije kršćanstva.


Da pogodimo koji su to dijelovi kontinenta, da nije Bosna? :zubati

Citat:
Izetbegović je u uvodu svog obraćanja postavio pitanje za sve sudionike današnje manifestacije, a koje u mnogome govori o aktualnom odnosu Europe prema islamu i muslimanima, odnosno o odnosu prema izbjeglicama s Bliskog istoka.

– Kada bi se danas u koloni izbjeglica anonimno pojavili Isus i njegova majka Marija, odjeveni kako su bili odjeveni, on sa bradom kakvu je nosio, sa svojim običajima da ne jedu svinjsko meso i tako dalje, kako bi ih europski kršćani tretirali? Da li bi Marija sa svojom maramom bila u situaciji da upiše jedan od fakulteta u Europi? Zamolio bih vas sve da o tome razmislite – kazao je Izetbegović. =))

Govoriti o odnosu Europe i islama, izjavio je Izetbegović, u sebi po pravilu nosi opasnost da se skrene na stranputicu i da se ne dotakne suština. Ta opasnost, dodaje, izvire iz činjenice da ljudi često ne znaju o čemu točno govore kada kažu Europa, ili kada kažu islam.


Malo mitomanije, nije krv voda

Citat:
Islam nije stran duhu Evrope, niti su muslimani tuđini u njoj. Naprotiv, ono što danas nazivamo duhom Europe zasigurno ne bi procvjetalo bez horizonata koje je islam otvorio u svim oblastima ljudskog djelovanja, od religije i filozofije, preko umjetnosti, politike, ekonomije i organizacije države, do prirodnih nauka i zanatstva.
Islamska misao je inicirala humanistički preporod na Zapadu :smijeh vela je povijesne nauke, uvela je naučnu metodu, pomogla je skolastičarima da usklade filozofiju s vjerom, stimulirala je zapadni misticizam, postavila temelje talijanskoj renesansi i usmjerila modernu europsku misao do Kanta


Taj islam sve uvjerio oko sebe, samo nije sebe uvjerio i stimulirao u reforme.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 26 sij 2018, 12:10 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35609
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Islam kao kreator kulture i civilizacije :sega

Citat:
On dodaje da su muslimani bili nositelji progresa tog vremena te da su bili most između filozofije i znanja antičke Grčke i nauke zapadnog svijeta.

– Napredak medicine, matematike, astronomije, kemije, geografije, građevinarstva i financija, na kom počiva moderno društvo, nezamisliv je bez sudjelovanja islamskih naučnika. Mnogi naučni radovi govore o ovoj temi i potvrđuju nedvosmislen zaključak. [b]Muslimani su sukreatori, a time i suvlasnici europske kulture i civilizacije – zaključuje član Predsjedništva BiH.

Islam živi u Europi i sa Europom već 13 stoljeća, a u mnoge dijelove kontinenta stigao je, podsjeća Izetbegović, znatno prije kršćanstva.

On je dodao kako je istinski duh islama inkluzivan te da priznaje sve što je dobro i napredno. On ne ruši već gradi i nadograđuje te ništa što svijet čini bolji, što oslobađa ljudsku kreativnost, ne može biti protiv islama, a ništa što je islamsko ne može biti protiv slobode, napretka i oslobađanja ljudskih potencijala.

Muslimani su, u ne tako davnom povijesnom vremenu, dali kolosalan doprinos razvoju globalne, univerzalne kulture i civilizacije, jer je ta generacija muslimana s radošću i znatiželjom prihvaćala, a zatim [b]unapređivala znanja koja su zaticali u zemljama kojima su ovladali.

Prema njegovom mišljenju, spremnost povijesne Europe, koja se pogrešno percipira kao ekskluzivno kršćanska, da se prožima i nadopunjuje sa islamom, može da čudi samo neuke.


Zanimljiv izraz ovladali, to nije bila agresija i okupacija :kava

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 26 sij 2018, 12:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35609
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Borba (muslimana) za slobodu

Citat:
Svjedoci smo društvenih lomova, revolucija, konflikata i ratova. Duboke društvene i političke promjene, koje su fermentirale decenijama, su konačno krenule u smjeru stvaranja slobodnih društava i demokratskih struktura vlasti. Dobro obrazovana i slobodoumna generacija muslimana napokon je počela slamati okove koji su predugo sputavali islamski svijet.

Nova generacija muslimana traži slobodna umjesto zatvorenih društava, vladavinu prava umjesto vladavine jedne osobe, demokraciju umjesto diktature, pravdu i poštenje umjesto opresije i korupcije. Nikakva sila ne može spriječiti ovu novu generaciju da osvoji slobodu, preuzme sudbinu u svoje ruke i sudjeluje u oblikovanju svijeta budućnosti. Uz sva posrtanja i padove, uz sve greške, zastranjivanja, otpore, krize i zastoje, ovo je nepovratan i nezaustavljiv proces.


Tipa kao što traže obrazovani i slobodoumni Bošnjaci u Islamskoj Državi?
Ili kao što njihovi domaći pokrovitelji poštivaju demokraciju u BiH?

Citat:
On ističe da je svaka borba za slobodu krvav put te da ona ima svoja iskušenja i devijacije. Najupečatljivije su, dodaje, terorizam i izbjeglička kriza.

trah Europe od terorizma je razumljiv, ali on ne smije prerasti u paniku, jer će to biti pobjeda terorizma. Niti se smije pretočiti u strah od izbjeglica, jer je će to biti njegova još veća pobjeda. Umjesto zatvaranja u sebe poput školjke, Europa se treba otvoriti i beskompromisno djelovati kao saveznik muslimana, jer samo to savezništvo može poraziti devijantnu ideologiju tekfira i smrti, čije su najveće žrtve upravo muslimani – kazao je Izetbegović.

Član Predsjedništva BiH smatra da će vrijeme koje dolazi biti obilježeno skoro neshvatljivim ubrzavanjem protoka informacija i eksplozijom novih ideja. U tom će se previranju dešavati i veličanstvene stvari, ali će biti i konflikata.

– U tom procesu muslimani moraju aktivno sudjelovati, ali ne kao osvetnici zatrovani gorčinom zbog vjekovne dominacije Zapada, već kao njegovi saveznici u borbi za zajedničko bolje sutra. Kao što Europa mora sebe podsjetiti da je oblikovana mnogo većim brojem faktora nego što se to uobičajeno misli, tako i muslimani sebe moraju podsjetiti da su inkluzivnost i naučna znatiželja bitne odlike islama i moraju krenuti u potragu za najboljim načinom spajanja izvornih islamskih vrijednosti i vrijednosti moderne Europe i čitavog Zapada – izjavio je Izetbegović.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 26 sij 2018, 12:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35609
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Islamska BiH kao model za ostatak Europe

Citat:
Prema njegovom mišljenju, BiH može poslužiti kao primjer savezništva i model za širi društveni kontekst.

Traumatično iskustvo s kraja prošlog vijeka, kada je naša država bila izložena agresiji i genocidu za koje se vjerovalo da su, nakon sloma nacizma, nemogući na tlu Europe, otvorilo je prostor i za radikalizaciju i otpadništvo od civilizacije. No, prevladavajuća svijest o islamu kao objavi mira i smisla, a ne uništavanja i smrti, udružena sa sviješću o pripadnosti Europi i njenim demokratskim mehanizmima i slobodarskim tradicijama, omogućili su da takve devijacije ograničimo na minimum. Zahvaljujući udruženom djelovanju vlasti, Islamske zajednice i partnerskih institucija iz Europe, obustavljen je proces bujanja džemata koji su djelovali izvan okrilja Islamske zajednice u BiH, zaustavljen je odlazak iz BiH na strana ratišta, a radikalna ideologija je gurnuta na marginu društva i stavljena pod kontrolu – kazao je Izetbegović.

On pojašnjava da su bosanski muslimani, Bošnjaci, jedan od autohtonih europskih naroda. Bošnjaci su, dodao je, narod koji je u svojoj borbi za opstanak, slobodu i dignitet prošao mnoga iskušenja kroz koja prolaze ili će proći muslimani širom svijeta.

– Bosna je tijekom nekoliko decenija svog ukupnog postojanja, naročito u 20. stoljeću, bila poprište sukoba. Ali ti sukobi su svaki put bili uvezeni spolja, kroz intervencije i invazije tuđinaca. Ono što Bosna u stvari jeste, a to je prirodna multikulturalna i multireligijska zajednica, izgrađeno je kroz vjekove mira, tolerancije i poštovanja drugih i drugačijih. Sarajevo je grad sa stotinu minareta, ali i grad brojnih i golemih crkava i sinagoga. Uz katoličke katedrale i markantnu Sabornu pravoslavnu crkvu, tu je i velika protestantska, kao i subotarska crkva. Sve najbitnije bogomolje se nalaze u povijesnom dijelu Sarajeva, na jednom kvadratnom kilometru i skoro da se oslanjaju jedna na drugu – istaknuo je Izetbegović.


Naravno da se London, Pariz i Berlin trebaju ugledati na multikulti Sarajevo s 95% muslimana i omjerom džamija i crkava 100:1, sve fršti od tolerancije.
Pogotovo se zapadne demokratske države trebaju ugledati u tamni vilajet zvani BiH.
Citat:
On ističe da jačanje savezništva Europe i islama zahtijeva i jačanje institucija kroz koje će se ono sprovoditi.

– Europa je danas dom za više od 20 milijuna muslimana, od kojih su neki starosjedioci u svojim zemljama, poput Bošnjaka, a drugi su došli na valu globalnih migracijskih procesa, kao ekonomski migranti ili kao prognanici iz svojih zemalja poharanih ratom. Zato ću podsjetiti na ideju koju sam prije dvije godine iznio na samitu šefova država Organizacije islamske suradnje u Istanbulu, za osnivanje Europske grupe u okviru ove organizacije, po uzoru na Afričku, Azijsku i Arapsku grupe. Moj prijedlog je prihvaćen i Grupa je formirana. Predstoji rad na ostvarivanju njene pune funkcionalnosti. Na taj način dijalog između Europe i islama bio bi bolje artikuliran i ometalo bi ga manje šumova, a institucije europskih i islamskih zemalja imale bi platformu za još čvršću suradnju kroz takvu organizaciju. Vjerujem da i Unija Europskih Demokrata Turske može dati svoj doprinos u dijalogu Europe i islama, ali i biti podrška i važan suradnik u radu Europske grupe Organizacije islamske suradnje – zaključio je Izetbegović.

Pored Izetbegovića, na današnjem su se okruglom stolu prisutnima obratili Ibrahim Kalin, savjetnik predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, i Zafer Sirakaya, predsjednik UEBD-a.


Unija Europskih Demokrata Turske =))
To nešto kao Unija Probosanskih Gradžana, ne zna se tko je veći demokrat ups džamijaš.

Dobar je Bakir, treba Europu pa samim time i BiH što više približiti s Bošnjacima srodnom Azijom i Afrikom.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 26 sij 2018, 12:46 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 lip 2009, 17:35
Postovi: 10744
Citat:
– Bosna je tijekom nekoliko decenija svog ukupnog postojanja, naročito u 20. stoljeću, bila poprište sukoba. Ali ti sukobi su svaki put bili uvezeni spolja, kroz intervencije i invazije tuđinaca. Ono što Bosna u stvari jeste, a to je prirodna multikulturalna i multireligijska zajednica, izgrađeno je kroz vjekove mira, tolerancije i poštovanja drugih i drugačijih. Sarajevo je grad sa stotinu minareta, ali i grad brojnih i golemih crkava i sinagoga. Uz katoličke katedrale i markantnu Sabornu pravoslavnu crkvu, tu je i velika protestantska, kao i subotarska crkva. Sve najbitnije bogomolje se nalaze u povijesnom dijelu Sarajeva, na jednom kvadratnom kilometru i skoro da se oslanjaju jedna na drugu – istaknuo je Izetbegović.


Bakir kao i većina muslimana žive u nekom svom zamišljenom svetu , i sasvim im je prirodno da ovako lažu sebe i ostale.

Uvek treba čitati i citirati velikog crnogorskog vladiku:

U vas stenje na svakoju stranu
zlo, pod gorim, kao dobro, pod zlom.
Spuštavah se ja na vaše uže,
umalo se uže ne pretrže;
otada smo viši prijatelji,
u glavu mi pamet ućeraste

_________________
O turčine za nevolju kume
A ti vlaše silom pobratime


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 26 sij 2018, 13:10 
Offline

Pridružen/a: 11 tra 2016, 16:17
Postovi: 7949
Lokacija: Сарај Чадор
daramo je napisao/la:
kme



Kme, kmekec.

Arapi su bili nositelji uljudbe kada je tvoj derivat srpskog naroda još lutao ukrajinskim prostranstvima i bespućima...

_________________
Skidanje okova je imperativ.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 26 sij 2018, 18:39 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
HAHAHAHAHHAHA

slika

Islam jucer,danas,sutra!

Europa prije krista.

slika

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 27 sij 2018, 12:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Jel Bakir digao 4 prsta da pozdravi braću u "Muslimanskom bratstvu". Ili je to za ovakve javne takije haram.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 27 sij 2018, 12:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35609
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Al ga Bakiroglu nasra i natakija, samo se sva takija može pročitati iz izraza ovladali.

To je pravo dostignuće islama i muslimana, treba ovladati tehnologijom i zapadnim napretkom kao što je islam ovladao izumima Bizanta, Egipta, Perzije i Indije, ti muslimanski plagijat izumitelji.
Nego mogao je Bakiroglu nabrojati kojeg značajnijeg muslimanskog znanstvenika u posljednjih 200 godina kad je čovječanstvo (dobro barem jedan njegov nemuslimanski dio) doživjelo najveći napredak.
Mogao se podičiti nekim bošnjačkim izumiteljem ili znanstvenikom :smijeh

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 27 sij 2018, 12:38 
Offline

Pridružen/a: 11 tra 2016, 16:17
Postovi: 7949
Lokacija: Сарај Чадор
daramo je napisao/la:
kmeeeeee



Kme, sinko. Kme. Izkmeči se dobro. Biti će ti lakše.

_________________
Skidanje okova je imperativ.

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 27 sij 2018, 15:22 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 stu 2014, 21:01
Postovi: 1588
slika
Čuvena Nefertiti bista se nalazi u Neues muzeju u Berlinu.
Danas kada vidimo kakav kulturocid sprovodi islam putem ISIL države, onda zaista žalimo što Evropljani nisu spasili svo kulturno blago sveta koje je pripalo odnosno ostalo današnjim muslimanskim državama.

_________________
Република Српска & Herceg Bosna against Mordor.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Islam prije islama
PostPostano: 27 sij 2018, 18:15 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
Da nemožemo ni zamislit šta je tu sve bilo dok nije ISIL došo.
Mislim na muamerov isil,kažu da su piramide imale pozlacen vrh!

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Šporet i 57 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO