HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 16:18.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 11:43 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 stu 2014, 21:01
Postovi: 1588
Sporazum Pavelić-Stojadinović
Sporazum Pavelić—Stojadinović je bio dogovor između bivšeg poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, Ante Pavelića (1889.-1959.), i srpskog političara iz Kraljevine Jugoslavije, doktora Milana Stojadinovića (1888.-1961.).

Nacrt Sporazuma je sastavio M. Stojadinović, te je on predviđao rušenje komunističkog režima u Jugoslaviji i stvaranje nezavisnih država, Slovenije, Hrvatske i Srbije, a prema nekim tvrdnjama potpisan je u kolovozu 1954. godine u Buenos Airesu, Argentina.[1]
slika
Sadržaj [sakrij]
1 Pregovori o sporazumu
2 Odredbe sporazuma
2.1 Granice
3 Reakcije na sporazum
4 Vidi još
5 Literatura
6 Izvori
Pregovori o sporazumu[uredi VE | uredi]
Nakon II. svjetskog rata odlazi svojedobni premijer Kraljevine Jugoslavije (1935. - 1939.) Milan Stojadinović u emigraciju, te od 1948. godine živi i posluje u Argentini, zemlji u kojoj se nastanio i Ante Pavelić. Za hrvatski emigrantski časopis "Izbor" daje 1953. godine intervju, u kojem se zalaže za mirnu razgradnju Jugoslavije, što on vidi kao način "da se konačno stane na kraj međusobnom uništavanju, jer Srbi i Hrvati su stotinama godina živjeli u posebnim državama i uvijek u najboljem prijateljstvu te sam siguran da ćemo opet biti upućeni jedni na druge i pomagati se u obrani zajedničkih interesa". 1954. godine ulazi u bliske - čak prijateljske - odnose sa Antom Pavelićem, koji pokazuje stanovitu spremnost da dogovori podjelu Jugoslavije, gdje bi Hrvatskoj uz područje današnje Republike Hrvatske pripalo približno polovica Bosne i Hercegovine.

U međunarodnim okolnostima u kojima se mogućnost skorog pada komunističkog režima u Jugoslaviji činila izglednom, Stojadinović i Pavelić su pokrenuli razgovore radi zajedničkog srpsko - hrvatskog pristupa zapadnim silama. Pavelić i Stojadinović su u hrvatskim i srpskim emigrantskim glasilima branili ovaj sporazum kao antikomunistički savez (obje emigracije nisu priznavale legitimnost Titovog režima u Jugoslaviji) i kao novi srpsko-hrvatski sporazum koji je trebao zamijeniti zastarjeli Sporazum Cvetković—Maček iz 1939. godine. Iako je Stojadinović pripremio tekst sporazuma, nije nikada objavljeno da je on i potpisan.[2]

Odredbe sporazuma[uredi VE | uredi]
Pavelić i Stojadinović, obojica u emigraciji, dogovorili su zajedničku suradnju hrvatske i srpske emigracije u rušenju Jugoslavije i kasnijoj uspostavi dviju nezavisnih država, Hrvatske i Srbije, koje će imati dobrosusjedske odnose. Prema pisanju Hrvatske misli (Buenos Aires 1961., god. IX, sv. 26.) sporazum je bio dogovoren i sastavljen, ali je njegovo potpisivanje bilo odgođeno. Međutim, dr. Branko Pešelj, pouzdanik i prijatelj dr. Vladka Mačeka piše u Hrvatskoj reviji (Buenos Aires 1964., god. XIV, sv. 2-3.) o tom sporazumu kao o potpisanom dokumentu.[3] Kasnije je Stojadinović izjavio da Pavelića smatra najvećim i najsposobnijim hrvatskim državnikom.[4]

Granice[uredi VE | uredi]
Kao granica između Slovenije i Hrvatske uzeta je već postojeća nacionalna granica u FNRJ (ovaj sporazum se ticao isključivo srpsko-hrvatskih odnosa i nije se bavio slovenskim pitanjem).

Prema sporazumu, granica između Hrvatske i Srbije tzv. "Sveta srpsko-hrvatska međa" išla bi duž rijeka Dunava, Save, Bosne i Neretve te izbijala na Jadran, tako da bi obje zemlje zadržale većinu teritorija utanačenog Ustavom FNRJ, osim što bi se Hrvatska odrekla dijela južne Dalmacije (bez Dubrovnika) u korist Srbije. Nova granica je trebala pratiti već postojeću granicu između SR Hrvatske i SR Srbije (SAP Vojvodine) do rijeke Save i granice sa SR BiH; zatim je granica trebala pratiti rijeku Savu do ušća rijeke Bosne u Savu; potom je granica trebala nastavljati rijekom Bosnom, zatim u produžetku linije njenog donjeg toka planinskim vrhovima do početka donjeg toka rijeke Neretve, i potom donjim tokom rijeke Neretve do Jadranskog mora. Na ovaj način Bosanska Krajina je trebala pripasti Hrvatskoj, dok bi najveći dio središnje i istočne Bosne, istočna Hercegovina i južna Dalmacija pripali Srbiji uključujući Sarajevo te niže čitavu dubrovačku okolicu osim samog grada Dubrovnika. Jednostavno rečeno, obje zemlje ostvarile bi teritorijalne dobitke na štetu Bosne i Hercegovine, tako da bi tzv. Turska Hrvatska oko Banje Luke zajedno sa zapadnom Hercegovinom i dijelom središnje Bosne pripala Hrvatskoj, dok bi se istočna Bosna i Hercegovina pripojila Srbiji. Sporazumom je trebalo biti predviđeno i da Crna Gora također uđe sastav proširene Srbije, dok Makedonija nije spominjana, ali je najvjerojatnije Stojadinović zamišljao unutar Srbije.


Sporazum Pavelić — Stojadinović
Sporazum je također predviđao i mirnu razmjenu stanovništva (uz razmjenu imovine) tj. razmjenu svih Srba koji bi se tako zatekli u okvirima Hrvatske te svih Hrvata i onog dijela Bošnjaka (u današnjem smislu) koji se osjećaju Hrvatima, a ostali bi unutar granica Srbije. Sporazum je podrazumijevao potpuno međusobno uvažavanje obje nacije na ravnopravnim osnovama, to jest međusobno priznanje na svim razinama (kulture, povijesti i jezika). Službeni jezik na teritoriju Srbije bio bi isključivo srpski jezik ekavskog izgovora uz ćirilično pismo, a na teritoriju Hrvatske isključivo hrvatski jezik ijekavskog izgovora uz latinično pismo. Stojadinović je izražavao spremnost da one etničke Srbe koji ostanu u granicama Hrvatske tretira Srbija kao "pravoslavne Hrvate".

Reakcije na sporazum[uredi VE | uredi]
Sporazum Pavelić — Stojadinović je proizveo žestoke negativne reakcije unutar hrvatske (ustaške) emigracije, srpske (četničke) političke emigracije i Titovog komunističkog režima u Jugoslaviji. Ustaška emigracija je žestoko kritizirala svoga bivšeg poglavnika zbog pregovora sa Stojadinovićem, a pogotovo zbog odustajanja od rijeke Drine koja je po njihovom uvjerenju povijesna granice Hrvatske. Pavelićevo prepuštanje dijelova Srijema, Bosne, Hercegovine i Dalmacije Srbiji je u ustaškom emigrantskom tisku uspoređivano sa Pavelićevim prepuštanjem dijelova Dalmacije Italiji 1941. godine, poteza koji su tvrdokorni elementi ustaškog pokreta također smatrali nacionalnom izdajom. Ustaški sljedbenici i četnički politički krugovi su i Pavelića i Stojadinovića proglasili nacionalnim izdajnicima, dok je Titov jugoslavenski režim odbacivao značaj sporazuma kao „račun bez krčmara“, ističući da Pavelić i Stojadinović nisu više predstavljali nikoga. Državna sredstava informiranja u samoj Jugoslaviji su potisnule vijesti o ovome sporazumu.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Sporazum_Pavelić-Stojadinović

Zanimljivo je da je ovaj sporazum iz danasnjeg ugla više prosrpski, mada glavni grad RS sa okolinom bi pripao Hrvatskoj, a glavni grad HB sa okolinom bi pripao Srbiji.
Pitanje muslimana bi bilo rešeno njihovim izborom nacionalnog identiteta, ako se osećaju Hrvatima muslimanske veroispovesti ostali bi u Hrvatskoj, ako bi se osećali Srbima ostali bi u Srbiji.

_________________
Република Српска & Herceg Bosna against Mordor.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 12:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
Neprihvatljivo!

Nego ko je taj stojanovic?

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 17:57 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 stu 2014, 21:01
Postovi: 1588
Milan Stojadinović (Čačak, 4. kolovoza 1888. - Buenos Aires, 24. listopada 1961.), srpski ekonomist, sveučilišni profesor i radikalski političar. Bio je član Jugoslavenske radikalne zajednice i Srpske radikalne stranke.

Bio je predsjednik Vlade Kraljevine Jugoslavije od 24. lipnja 1935. do 5. veljače 1939. godine. Vladao je u osloncu na nacističku Nemačku i fašističku Italiju. Stojadinović je tajno pristao na italijansko zauzimanje Albanije, a zauzvrat je dobio podršku jugoslovenskih Nemaca, kojima je Hitler naložio da glasaju za njega.[1] Takođe, Stojadinović je organizovao sopstveni fašistički omladinski pokret koji je uključivao vojne uniforme, Hitlerov pozdrav i ritmično salutiranje "vođa, vođa".[2]

Uoči nemačkog napada na Jugoslaviju, 18. ožujka 1941., prognan je na grčki teritorij, a zatim predan Englezima.

Nakon rata, 1948. odlazi u Argentinu i nastanjuje se u Buenos Airesu. Tamo stupa u kontakt s bivšim poglavnikom NDH Antom Pavelićem, s kojim krajem 1954. godine sklapa načelni sporazum o razbijanju i podjeli SFR Jugoslavije.[3]

Dvije godine poslije njegove smrti 1963., "El Economista" objavljuje njegove memoare Ni rat ni pakt - Jugoslavija između dva rata.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Milan_Stojadinović
https://sr.wikipedia.org/wiki/Милан_Стојадиновић

[img]https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/3/3a/Pavelić-Stojadinović.jpg[/img]

slika

_________________
Република Српска & Herceg Bosna against Mordor.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 18:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 ožu 2015, 21:56
Postovi: 5046
LOL
cime su se oni bavili
oni ce djelit drzavu okruzenu SSSR-om :P

_________________
Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 19:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Taj sporazum navodno Pavelić nije potpisao, nije ni on toliko bio glup.
Načelno, kada bi nama uz granicu na rijeci Bosni pripale banovinske granice i zaleđe Dubrovnika, možda i Vareš, to bi bilo ok.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 20:23 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Ceha je napisao/la:
Taj sporazum navodno Pavelić nije potpisao, nije ni on toliko bio glup.
Načelno, kada bi nama uz granicu na rijeci Bosni pripale banovinske granice i zaleđe Dubrovnika, možda i Vareš, to bi bilo ok.


:D
Kako se samo femkamo... A svi znamo da bi ovo za vas bila premija, kako sada tako i onda. :001_smile
Stojadinović je posle odlaska sa mesta predsednika Vlade postao nebitan, pa tako i njegovi planovi. :kava

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 20:30 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 23 svi 2009, 17:09
Postovi: 18463
Blitz je napisao/la:
Bio je predsjednik Vlade Kraljevine Jugoslavije od 24. lipnja 1935. do 5. veljače 1939. godine. Vladao je u osloncu na nacističku Nemačku i fašističku Italiju. Stojadinović je tajno pristao na italijansko zauzimanje Albanije, a zauzvrat je dobio podršku jugoslovenskih Nemaca, kojima je Hitler naložio da glasaju za njega.[1] Takođe, Stojadinović je organizovao sopstveni fašistički omladinski pokret koji je uključivao vojne uniforme, Hitlerov pozdrav i ritmično salutiranje "vođa, vođa".[2]


Period njegove vlade je period kada su Englezi i Francuzi ustupili Hitleru Rajnsku oblast, priznali Anšlus Austrije, i omogućili okupaciju Čehoslovačke, a Hitler i Musolini su za njih bili faktori mira i stabilnosti. Pa kad oni nisu bili načisto o čemu se radi, ne može se baš od Srba očekivati to.

_________________
Bože spasi, Bože hrani, Srpskog Kralja, srpski rod!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 20:39 
Offline

Pridružen/a: 03 sij 2012, 23:08
Postovi: 4974
aleksije radicevic je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Taj sporazum navodno Pavelić nije potpisao, nije ni on toliko bio glup.
Načelno, kada bi nama uz granicu na rijeci Bosni pripale banovinske granice i zaleđe Dubrovnika, možda i Vareš, to bi bilo ok.


:D
Kako se samo femkamo... A svi znamo da bi ovo za vas bila premija, kako sada tako i onda. :001_smile
Stojadinović je posle odlaska sa mesta predsednika Vlade postao nebitan, pa tako i njegovi planovi. :kava


premija za nas? više vrijede korčula i pelješac nego cila krajina


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 21:20 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
aleksije radicevic je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Taj sporazum navodno Pavelić nije potpisao, nije ni on toliko bio glup.
Načelno, kada bi nama uz granicu na rijeci Bosni pripale banovinske granice i zaleđe Dubrovnika, možda i Vareš, to bi bilo ok.
:D
Kako se samo femkamo... A svi znamo da bi ovo za vas bila premija, kako sada tako i onda. :001_smile
Stojadinović je posle odlaska sa mesta predsednika Vlade postao nebitan, pa tako i njegovi planovi. :kava

Mislim da je to bila jedna od rijetkih Titinih izjava koja je imala smisla.
Budale rade račun bez krčmara?

Ne bi.
Više je vrijedan Dubrovnik nego pola BiH, jbg.
s one strane dinare je napisao/la:
premija za nas? više vrijede korčula i pelješac nego cila krajina

Ne kuže to Srbi, jbg.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 21:56 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 stu 2017, 18:23
Postovi: 3443
Još bi i u takvu Hr u sklopu razmjene stanovništva useljavali "hrvatsko cvieće".

_________________
Hrvatska Hrvatom!


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 03 pro 2017, 22:45 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 stu 2012, 00:05
Postovi: 22976
Koliko je ovaj čoban iz nehigijenskog naselja glup, to ruši zakone fizike. On se slaže da bi trebalo dati 2/3 BiH ustašama, a zadržati nešto malo istočne BiH i Dubrovnik. Idi skoči u Dunav sa Pančevačkog mosta mamlaze retardirani. Trošiš kiseonik i ostale resurse potrebne drugim organizmima. Učini dobro delo i ubij se. To je najveći patriotski čin koji možeš da uradiš, takvi kreteni nam ne trebaju u Srbiji.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 04 pro 2017, 00:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21288
Harezm je napisao/la:
Još bi i u takvu Hr u sklopu razmjene stanovništva useljavali "hrvatsko cvieće".

Da. Imali bi Turkohrvatsku :rigam


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Sporazum Pavelić-Stojadinović
PostPostano: 04 pro 2017, 02:16 
Offline

Pridružen/a: 01 sij 2015, 21:05
Postovi: 2993
Heero je napisao/la:
Neprihvatljivo!

Nego ko je taj stojanovic?

Milan Stojadinović je bio premijer Jugoslavije od sredine 30ih do stvaranja Banovnine Hrvatske. Po mojem osobnom mišljenju bio je najuspješniji premijer u cijelom periodu Kraljevine Jugoslavije. Izvukao je državu iz ekonomske krize i pokrenuo kakvu takvu industrijalizaciju uz pomoć njemačkih investicija. Primjerice, jedna takva poznata investicija je bio otvaranje pogona Siemensa u Slavonskom Brodu. Na vanjskopolitičkom planu je pokušao osamostaliti Jugoslaviju od svojih Anglo-francuskih patrona i približiti se Njemačkoj. Kako mi je jedan srpski povjesničar rekao nije toliko da je on to htio koliko su ga Anglo-Francuzi natjerali svojim postupcima. To je ovako ukratko što mi pada na pamet iz glave. Vidim da ga i na Krstarici dosta hvale.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 61 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO