|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 35 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Heero
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 24 pro 2021, 19:00 |
|
|
imal makar u krajini muslimana koji slave tkao katolici?
_________________ Muslimani su nastali, kada je Bosna nestala.
|
|
Vrh |
|
 |
Zenicanin
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 25 pro 2021, 15:22 |
|
Pridružen/a: 20 svi 2011, 02:39 Postovi: 1186 Lokacija: Bosna i Hercegovina (Herceg Bosna)
|
daramo je napisao/la: Aliđun - bošnjački Ilindan - hrvatski
Tako tvrde: Bošnjaci su oduvijek poštovali Ilindan ili Aliđun, koji je redovno drugog augusta.
Vlastito ime Ali(ja) je muslimanska inačica za kršćanskog Iliju, a riječ gün na turskom znači dan. Jednostavnim prevođenjem Ilindana u Aligun ili Aliđun muslimani nisu htjeli da prikriju njegovo porijeklo.
To su potvrđivali izrekom: "Do podne Ilija, od podne Alija"
Pitanje za komšije zašto slave kršćanskog sveca Iliju? Prvi put čujem za taj "Aliđun" i da Bošnjaci to slave ili obilježavaju. Očigledno da je to neka ostavštvina kršćanske ili paganske tradicije. Za absolutnu manjinu Bošnjaka je to očigledno neki pojam koje nema vjerske konotacije nego je samo neki teferic. A za vecinu muslimana BiH je to absolutna nepoznanica i mi odbacujemo takvo nešto i nema nikakav značaj u unutar islamskom vjerovanju.
|
|
Vrh |
|
 |
Gazda
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 25 pro 2021, 15:30 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 16:23 Postovi: 3921 Lokacija: Stolni grad
|
Zenicanin je napisao/la: Prvi put čujem za taj "Aliđun" i da Bošnjaci to slave ili obilježavaju. Očigledno da je to neka ostavštvina kršćanske ili paganske tradicije. Za absolutnu manjinu Bošnjaka je to očigledno neki pojam koje nema vjerske konotacije nego je samo neki teferic.
A za vecinu muslimana BiH je to absolutna nepoznanica i mi odbacujemo takvo nešto i nema nikakav značaj u unutar islamskom vjerovanju.
Što se nisi pridružio čestitkama i slavlju najvećeg svjetskog praznika, ugledaj se na Hasana Sa. Edina...
|
|
Vrh |
|
 |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 25 pro 2021, 15:32 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Gazda
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 25 pro 2021, 15:33 |
|
Pridružen/a: 08 svi 2020, 16:23 Postovi: 3921 Lokacija: Stolni grad
|
Salihamidžić se oglašava samo za Božić, pravi dobri bosnjo, karabaja, zanicanin, turbotakija trebaju pogledati i pridružit se pravoj raji.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 25 pro 2021, 17:36 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26496 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Sin mu Nikola. Ono što je zanimljivo jeste to da mu je rođendan 06. prosinca. Primjer dobre integracije u Europu. Kamo sreće da je više takvih.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
babo
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 25 pro 2021, 20:06 |
|
Pridružen/a: 24 ožu 2019, 12:50 Postovi: 897 Lokacija: Mostar.......nekad
|
Zenicanin je napisao/la: daramo je napisao/la: Aliđun - bošnjački Ilindan - hrvatski
Tako tvrde: Bošnjaci su oduvijek poštovali Ilindan ili Aliđun, koji je redovno drugog augusta.
Vlastito ime Ali(ja) je muslimanska inačica za kršćanskog Iliju, a riječ gün na turskom znači dan. Jednostavnim prevođenjem Ilindana u Aligun ili Aliđun muslimani nisu htjeli da prikriju njegovo porijeklo.
To su potvrđivali izrekom: "Do podne Ilija, od podne Alija"
Pitanje za komšije zašto slave kršćanskog sveca Iliju? Prvi put čujem za taj "Aliđun" i da Bošnjaci to slave ili obilježavaju. Očigledno da je to neka ostavštvina kršćanske ili paganske tradicije. Za absolutnu manjinu Bošnjaka je to očigledno neki pojam koje nema vjerske konotacije nego je samo neki teferic. A za vecinu muslimana BiH je to absolutna nepoznanica i mi odbacujemo takvo nešto i nema nikakav značaj u unutar islamskom vjerovanju. To se u zadnjih 30 godina masovno briše iz vašeg sijećanja, nije uvijek bilo tako. Nije tako daleko kad su muslimani, bar njih 80%, znali odakle im se korijeni vuku. Neki su to otvoreno iznosili, naročito pripadnici elite, danas praktično nemoguće. Ja sam poznavao neke iz školskog doba koji su čak znali od koje familije potiču. To se dobro krilo ali i dalje davalo u familiji, otac sinu i sl. Sve dok im nije rečeno da je to izmišljotina i da su oni bošnjaci i ti uvijek bili, starosjedioci i nasljednici bosanske crkve. Svi drugi su došlje. Zato i neznaš ili nećeš da znaš ovo o čemu mi pišemo.
|
|
Vrh |
|
 |
daramo
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 21 srp 2023, 00:02 |
|
Pridružen/a: 02 kol 2012, 11:47 Postovi: 41418 Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
|
Zašto se muslimani na Ilindan ne kupaju u rijekama. Citat: Naime, danas katolici obilježavaju Ilindan, spomen na svetog Iliju, a stara legenda kaže da se danas nikako ne bi trebalo kupati u Neretvi.
Postoji vjerovanje da je ova hladna rijeka na taj dan posebno opasna i da su se upravo na Ilindan mnogi utopili u Neretvi.
Roditelji desetljećima paze da djeca toga dana ne idu na Neretvu na kupanje, a izbjegavaju je i odrasli, iako su pravi Mostarci vrhunski plivači.
Prvoslavci i vjernici islamske vjeroispovijesti Ilindan, odnosno Aliđun, obilježavaju 2. augusta te također izbjegavaju kupanje u rijekama na taj dan. https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /230720134
_________________ mostarski europski
|
|
Vrh |
|
 |
bura
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 21 srp 2023, 18:50 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2520 Lokacija: United States Of Balkan
|
Bravo za gospođu Esther. Tako se to radi.
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
 |
socks5
|
Naslov: Re: Aliđun - najsvečaniji blagdan bosanskih muslimana Postano: 21 srp 2023, 20:51 |
|
|
Ja sam čitao u starim njemačkim arhivama su naše muje slavili slavu kao Srbi
_________________ Ajatolah KAVAZOVIĆ. Veliki vođa muslimana
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: kukac i 8 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|