HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 08 svi 2025, 21:10.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 132 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Božić i običaji
PostPostano: 13 pro 2011, 20:45 

joe enter je napisao/la:
Tulkas je napisao/la:

Procitaj malo o sv. Nikoli, i ne lupetaj bez veze. Kako su obiljezavali sv Nikolu neznam,na zalost nisam ih upoznao, jel ti znas kako su tvoji? Kako bi reagirali tvoji preci da znaju da pljujes po svetinjama cak i osnivacu SPC... Da li ti svojoj obitelji cestitas Bozic, slavu ili im u facu kao i ovdje sto si otvoren na netu, prosipas pizdarije??? Bas me interesira da li odes na Badnjak i kazes im " bre familijo, koji vam je kurac, sta to slavite, jeste normalni" ? Odjebi lagano Djole sa svojim provokacijama.

Moja familija nije verski zatucana i nikad nije nešto jako držala do verskih praznika.

Zabole me šta familija prosuđuje o mome stavu jer ja razmišljam svojm glavom a ne koletivnom svešću , pa sam shodno time i njima prvima rekao šta mislim.
Ne , ne čestitiam im već odavno ni božić ,ni slave ,ni vaskrs , a niti oni meni jer me znaju .
A ako neko krene koji ne zna da mi čestita , ja ga uredno obavestim šta mislim o tome u istom trenutku kad krene da mi ožvali obraze od ljubljenja tri puta , i on se povuče.

Čestitam rođendane(mada ih ne volim) , novu godinu(ponekad) , rođenje deteta , zaposlenje , diplomu , ...

Bas lijepo, a sada ostavi ljude koji drze do necega, na miru.
Po tebi je svako ko slavi Bozic, zatucan?? Za mene je zatucan onaj ko tvrdi da je svako ko ne misli ko on, zatucan..
Ti mozda nisi vjerski zatucan, ali pokazujes znakove istog u nekim drugim " disciplinama'

Vrh

PostPostano: 13 pro 2011, 20:55 

joe prestani biti božićni Grinch, ako ne osjećaš i ne živiš ugođaj Božića pusti druge da uživaju u njemu...

od sada ide brisačina, evo ti avatar za Božić :zubati

slika

Vrh

PostPostano: 13 pro 2011, 21:37 

Ja ne vidim gdje je ovdje provokacija u pitanju :neznam
Čovjek ne slavi Božić, i to je to.

Vrh

PostPostano: 13 pro 2011, 21:54 

bumbar92 je napisao/la:
joe prestani biti božićni Grinch, ako ne osjećaš i ne živiš ugođaj Božića pusti druge da uživaju u njemu...

slika

Nisam ništa rekao protiv božića i onih koji ga slave.

Ali ako želiš da ovi divni bogobojažljivi forumaši uživaju u prazniku onda OK , neću se mešati(ne previše). :zubati

Čestitam ga svima , i želim im da po drevnom blagdanskom običaju potroše dve plate unapred po šoping centrima na pizdarije , i da im skoči holesterol do te mere da će božić pamtiti zauvek. :zubati

Vrh

PostPostano: 13 pro 2011, 22:12 

joe enter je napisao/la:
bumbar92 je napisao/la:

slika

Nisam ništa rekao protiv božića i onih koji ga slave.

Ali ako želiš da ovi divni bogobojažljivi forumaši uživaju u prazniku onda OK , neću se mešati(ne previše). :zubati

Čestitam ga svima , i želim im da po drevnom blagdanskom običaju potroše dve plate unapred po šoping centrima na pizdarije , i da im skoči holesterol do te mere da će božić pamtiti zauvek. :zubati

ja tebi i ostalima želim obiteljsku sreću i veselje te da ga podjeliš sa svojim bližnjima i prijateljima u zdravlju i blagostanju.

:zivili

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 09:27 

Kako ne kuzite da djole tu navodnu mrznju prema religiji koristi samo da bi mogao Pljuvat po katolicanstvu. Ko fol ubaci i pravoslavlje kao neku masku à vi se upecate na to kO neki naivni klinci.

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 10:33 

Da se vratimo na temu običaja :wink

Kao što svi znamo bez nje nema priče :001_rolleyes
slika

Na božićno jutro se ide na ranu misu.Bar kod nas je običaj da se nakon mise skupljaju ljudi ispred crkve.Svako selo i zaselak ima svoje mjesto gdje se okuplja i tako je otkad ja znam za sebe.
Najnovija mlada u selu donosi kolače (ovi koji žive i gradu taj dan idu na mjesto gdje se okupljaju ljudi iz sela iz koga su doselili u grad) a mi veliki donosimo rakiju.
Čestitajući jedni drugima Božić smažemo to kolača i nazdravljamo rakijom hvaleći jedan drugoga kako mu je dobra loza :zubati ( izjave u stilu , ma vidi se da je prava, nema u njoj grama šećera itd )
Nakon što slistimo kolače i rakiju polazi se čestitati po kućama prijatelja i rodbine.
U svim kućama su na stolu već nezaobilazni kolači i meza već na stolovima da dočekaju čestitare
slika
Nakon što se čestita i zamezi naravno da se sa rakije prelazi na crno vino domaće proizvodnje.
slika
Sretni što smo obišli prijatelje i rodbinu polako se razilazimo i idemo kući na ručak :smajl010
Tradicionalno za ručak su srama i kiseli kupus sa suvim mesom.
slika
O pojedinim rušiteljima svijetle hercegovačke tradicije tradicije koji umjesto kupusa prave neke purice ( kokoš, kokoš sam veća, ha ja ) i piju i taj dan sokove drugom prilikom.
Iz gore navedenih razloga kod nas postoji i izreka " naio se ko za Božić " :smajl007

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 12:12 

..u posuškom kraju..adventski vijenac. novi je običaj,mada većina domaćinstva još uvjek se drži starog običaja, a to je,na Božić se tri svijeće postavljaju u izraslu pšenicu (crven,bjel,plavi) i pred sami ručak se pale sve tri i moli se,nakon ručka svijeće se gase kruhom umočenim u crno vino uz molitvu domaćina.
Običaj pijenja crnog vina za vrijeme božićnog ručka-....bukara vina kruži oko stola svi moraju popiti gutljaj , čak i djeca piju po mali gutljajčić za zdravlje ... :zubati

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 12:15 

Crvena Sonja je napisao/la:
..u posuškom kraju..adventski vijenac. novi je običaj,mada većina domaćinstva još uvjek se drži starog običaja, a to je,na Božić se tri svijeće postavljaju u izraslu pšenicu (crven,bjel,plavi) i pred sami ručak se pale sve tri i moli se,nakon ručka svijeće se gase kruhom umočenim u crno vino uz molitvu domaćina.
Običaj pijenja crnog vina za vrijeme božićnog ručka-....bukara vina kruži oko stola svi moraju popiti gutljaj , čak i djeca piju po mali gutljajčić za zdravlje ... :zubati

zaboravih to.. i u nas je tako..

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 12:20 

jučer se posijala pšenica za sv.Luciju.

slika

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 12:24 

Taj vijenac meni služi da u njega stavim 4 svijeće koje palim za svako čelo božića, kada ih popalim sve, vadim ih iz vijenca, a na Božić okačim vijenac na vrata. Ne znam jel takav običaj ali je praktično i racionalno. :zubati

ovo ostalo sa gašenjem i zalivanjem vinom i kruhom je standardno za pojačavanje rumenila kod djece uz odabir svijeće. Dječije radosti. :zubati

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 12:36 

bumbar92 je napisao/la:

Taj vijenac meni služi da u njega stavim 4 svijeće koje palim za svako čelo božića, kada ih popalim sve, vadim ih iz vijenca, a na Božić okačim vijenac na vrata. Ne znam jel takav običaj ali je praktično i racionalno. :zubati

ovo ostalo sa gašenjem i zalivanjem vinom i kruhom je standardno za pojačavanje rumenila kod djece uz odabir svijeće. Dječije radosti. :zubati

dobro ti je ovo sa svijećama i vijencem :smajl007

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 12:44 

TGrad je napisao/la:
kod nas u duvnu se i dalje sije psenica i rasprostire slama. doduse do tog obicaja se sve manje drzi ali opet i nasi ljudi na zapadu drze do toga. otidju kod seljaka pitat slamu 24. ovi ih cudno gleda jer mu nije jasno sta ce im ali im da.
na badnjicu se i dalje za vrime molitve unose 3 badnjaka sa krizem uz pozdrav:" Hvaljen Isus i Marija, dobro vam dosla Badnja Vecer." na sto ostali odgovaraju:" I stobom Bog dao zajedno." poslije molitve se pivaju par bozicnih pisama i to obavezno u sve vrime godista sa posebnom melodijom. vecera se (normala posti se na badnjicu) i ceka se ponocka u tom vrimenu se daju darovi. kao klinci smo poslije vecere jos isli vani i bacat petarde pa kasnije kad su ljudi krenili na ponocku ljudima pod noge i auta :zubati kad smo bili malo veci u birtiju smo isli pit :smajl010 poslije ponocke neki kuci na mezu a neki opet u birtiju na mezu.

za bozic se prije pucke mise ide "odat" sto znaci u komsiluku se idje cestitat bozic. to obicno budu po 2-3 grupe muskaraca koji idju od kuce do kuce i cestitaju sa:"Hvaljen Isus i Marija, dobro vam doso Bozic i porodjenje Isusovo." zamezi se malo i pobavezno popije nesto. poslije mise rucak i posjeta rodbini.

e sad uvezi tog odanja postoji nesto specificno bas za nas komsiluk. za bozic se ne idje kod svakoga nego samo u one kuce koje "slave" bozic dok se kod drugi idje na stipanjdan("dobro vam doso sveti Stipan"), ivanjdan ("dobro vam doso sveti Ivan") i nevinu djecicu. taj obicaj je vec ne znam ni ja odkud ali se prenosi sa koljena na koljeno. zna se ko sta slavi.. :neznam

Skoro sve isto osim par razlika,slama se ne unosi nije običaj,badnjaci obvezno, isto kao kod vas samo je na svakom od njih urezan križ i ond mi djeca (najstarije ulazi prvo) unosimo u kuću uz pozdrav :" Hvaljen Isus i Marija, dobro vam dosla Badnja Vecer.".......
I da, birtije nakon polnoćke ne rade,uvjek smo kod nekoga na mezi do ranih jutranjih sati :smajl023

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 13:55 

TGrad je napisao/la:
kod nas u duvnu se i dalje sije psenica i rasprostire slama. doduse do tog obicaja se sve manje drzi ali opet i nasi ljudi na zapadu drze do toga. otidju kod seljaka pitat slamu 24. ovi ih cudno gleda jer mu nije jasno sta ce im ali im da.
na badnjicu se i dalje za vrime molitve unose 3 badnjaka sa krizem uz pozdrav:" Hvaljen Isus i Marija, dobro vam dosla Badnja Vecer." na sto ostali odgovaraju:" I stobom Bog dao zajedno." poslije molitve se pivaju par bozicnih pisama i to obavezno u sve vrime godista sa posebnom melodijom. vecera se (normala posti se na badnjicu) i ceka se ponocka u tom vrimenu se daju darovi. kao klinci smo poslije vecere jos isli vani i bacat petarde pa kasnije kad su ljudi krenili na ponocku ljudima pod noge i auta :zubati kad smo bili malo veci u birtiju smo isli pit :smajl010 poslije ponocke neki kuci na mezu a neki opet u birtiju na mezu.

za bozic se prije pucke mise ide "odat" sto znaci u komsiluku se idje cestitat bozic. to obicno budu po 2-3 grupe muskaraca koji idju od kuce do kuce i cestitaju sa:"Hvaljen Isus i Marija, dobro vam doso Bozic i porodjenje Isusovo." zamezi se malo i pobavezno popije nesto. poslije mise rucak i posjeta rodbini.

e sad uvezi tog odanja postoji nesto specificno bas za nas komsiluk. za bozic se ne idje kod svakoga nego samo u one kuce koje "slave" bozic dok se kod drugi idje na stipanjdan("dobro vam doso sveti Stipan"), ivanjdan ("dobro vam doso sveti Ivan") i nevinu djecicu. taj obicaj je vec ne znam ni ja odkud ali se prenosi sa koljena na koljeno. zna se ko sta slavi.. :neznam

Skoro sve isto osim par razlika,slama se ne unosi nije običaj,badnjaci obvezno, isto kao kod vas samo je na svakom od njih urezan križ i ond mi djeca (najstarije ulazi prvo) unosimo u kuću uz pozdrav :" Hvaljen Isus i Marija, dobro vam dosla Badnja Vecer.".......
I da, birtije nakon polnoćke ne rade,uvjek smo kod nekoga na mezi do ranih jutranjih sati :smajl023

kod nas su isto urezani krizici

Vrh

PostPostano: 14 pro 2011, 15:26 

Kod mene kod kuće se očuvao ovaj stari običaj, a zadnjih desetak godina uz njega je tu i adventski vijenac. :wink

Vrh

PostPostano: 15 pro 2011, 08:17 

slika

Vrh

PostPostano: 15 pro 2011, 16:12 

Pessimus dux je napisao/la:

Kod mene kod kuće se očuvao ovaj stari običaj, a zadnjih desetak godina uz njega je tu i adventski vijenac. :wink

Isto. :pepam

Svi mi prdimo

Vrh

PostPostano: 15 pro 2011, 16:23 

TGrad je napisao/la:
poslije molitve se pivaju par bozicnih pisama i to obavezno u sve vrime godista sa posebnom melodijom. vecera se (normala posti se na badnjicu)

ne znam pjeva li se ta varijanta igdje osim kod nas. nekako je melankolična, daleko mi je ljepša od ove isfurane koju svi danas pjevaju.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2011, 16:25 

dudu je napisao/la:
TGrad je napisao/la:
poslije molitve se pivaju par bozicnih pisama i to obavezno u sve vrime godista sa posebnom melodijom. vecera se (normala posti se na badnjicu)

ne znam pjeva li se ta varijanta igdje osim kod nas. nekako je melankolična, daleko mi je ljepša od ove isfurane koju svi danas pjevaju.

jeste, još kad je stare babe rastegnu pa nikad kraja :zubati

Vrh

PostPostano: 15 pro 2011, 16:27 

moja pokojna baka bi po 30 strofa pjevala, bar se meni tako činilo hahaha.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2011, 16:31 

dudu je napisao/la:
moja pokojna baka bi po 30 strofa pjevala, bar se meni tako činilo hahaha.

čudno, pronašao sam ovu verziju sa 4 strofe, a baš to što reče, čini se da ih ima 40... :zubati

Wiki je napisao/la:
U to vrijeme godišta je hrvatska božićna skladba. Vrlo je popularna u Dalmaciji (pjeva se čak i 30 kitica ove pjesme, dok inače samo 4 kitice). U izvornom obliku (svih 30 kitica) opjevava cijeli božićni događaj, u njoj se nalaze svi akteri događaja Kristova rođenja (pastiri, anđeli, itd.).

Citat:
U se vrime godišća
Mir se svitu navišća
Porođenje Ditića
Od Divice Marije.

Od prečiste Divice
I nebeske kraljice
Anđelske cesarice
Svete Dive Marije.

Diva sina porodi
Đavlu silu svu slomi
A kršćane oslobodi
Sveta Diva Marija.

U jasle ga stavljaše
Majka mu se klanjaše
I slatko ga ljubljaše
Sveta Diva Marija.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2011, 16:36 

evo u Tolisi duža verzija, ali ovo je pak neka treća melodija.

Citat:
U se vrijeme godišta,
Mir se svijetu naviješta.
Porođenje Djetića,
Od Djevice Marije.

Od prečiste Djevice
I nebeske Kraljice,
Anđeoske Cesarice,
Svete Djeve Marije.

Djeva Sina porodi,
Đavlu silu svu slomi,
A kršćane oslobodi
Sveta Djeva Marija.

U jasle ga stavljaše,
Majka mu se klanjaše,
Ter ga slatko ljubljaše,
Sveta Djeva Marija.

Anđeli mu služahu,
Novu pjesmu pjevahu,
Od Njeg' milost prošahu,
Svetom Djevom Marijom.

U ponoć se Bog rodi,
Nebo, zemlju prosvijetli,
Ko u podne svjetlost bi,
Svetom Djevom Marijom.

Zrak izađe zornice,
Od prečiste Djevice,
Anđeoske cesarice,
Svete Djeve Marije.

Svako svijeta stvorenje,
Sada ima veselje,
Božje štujuć' rođenje
Od Djevice Marije.

Oci u limbu pjevaše,
Kad te glase slušaše,
Da Bog rođen bijaše,
Od Djevice Marije.

Slava Bogu višnjemu,
Gospodinu našemu,
I čovjeku smjernomu,
Svetom Djevom Marijom.

Koj' u tminah stajahu,
I bez zraka bijahu,
Sina Božjeg čekahu,
Od Djevice Marije.

Kog obeća Bog dati,
I na svijet im poslati,
Ter iz tmina puštati,
Svetom Djevom Marijom.

To željahu vidjeti,
I s veseljem primiti,
Pa s njim uvijek živjeti,
Svetom Djevom Marijom.

Anđeo siđe nebeski,
Ter pastirom navijesti,
Prevelike radosti,
Svetom Djevom Marijom.

O pastiri, tecite,
Stada vaša pustite,
Sina Božjeg vidite,
Svetom Djevom Marijom.

Tad pastiri dođoše,
Sina Božjeg nađoše,
Ter mu hvale dadoše,
Svetom Djevom Marijom.

Slava Bogu višnjemu,
Gospodinu našemu,
I čovjeku smjernomu,
Svetom Djevom Marijom.

Slavu vječnu vidješe,
Ter se vele čudiše,
Bogu se pokloniše,
Svetom Djevom Marijom.

I to čudo procvjeta,
Nad tim kraljem od svijeta,
Kog uboga, čestita,
Povi Majka Marija.

Kralj u jaslam ležaše,
A odjeće nemaše,
Jer uboštvo ljubljaše,
Svetom Djevom Marijom.

Teb', Isuse, hvalimo,
Sveto Trojstvo slavimo,
Majku tvoju častimo,
Svetu Djevu Mariju.

Vrh

PostPostano: 15 pro 2011, 17:19 

Meni su ovi običaji za Božić nešto najbolje,a primjetio sam da neki i za bajram samo što ne kite jelku =))

“Mene također ova sredina smrada, loja, ljenosti i pokvarenosti poklonika arapskog varalice guši, pa sam više u Zapadnom Mostaru nego u Bosni.’’

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 14:19 

p.s.Emt, šaljem ti kolače... :aleale

Vrh

PostPostano: 22 pro 2011, 18:31 

p.s.Emt, šaljem ti kolače... :aleale

Hvala, pogledaj na pp naci cu ti najljepsu cestitku zauzvrat :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 132 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: dunno, iprodano, Naša Kvačica i 11 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: