HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 28 stu 2025, 06:13.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ] 

Gdje idu Neandertalci i Krapinski Pračovjeci ?
Pakao 11%  11%  [ 1 ]
Čistilište 0%  0%  [ 0 ]
Raj 22%  22%  [ 2 ]
na njih se, kao i na ostale sisavce, ne primjenjuje ovo 22%  22%  [ 2 ]
Čistilište je izmišljotina Vatikana da bolje ide prodaja skupocjenih misa zadušnica (molitve su beskorisne i nepotrebne ovima u raju i paklu) 44%  44%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 9
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Gdje idu Neandertalci i Krapinski Pračovjeci ?
PostPostano: 04 pro 2022, 12:01 

Teodosije je napisao/la:
OptimisticniVeSeljak je napisao/la:
Znaš kako se nekad znanstvena stajališta promijene s novim saznanjima? Ovo je jedno od onih za koje predviđam da će biti odbačeno s novim dokazima. Znam da je znanstvenicima cijela ta priča o hibridizaciji jako "cool", ali ja sam izrazito skeptičan.

Čak i da nije bilo hibridizacije, njihovo postojanje u dalekoj prošlosti naše vrste se ne može osporiti.
A Biblija ih uopšte ne pominje. Doduše pominje nekakve džinove, za koje imamo dokaze?

Najveće čudo Biblije i Kur'ana je čudo reinterpretacije i mentalne gimnastike. Koliko god nešto bilo glupo, paradoksalno, antiznanstveno, uvijek se može tumačiti simbolikom. Biblija, Kur'an i Hadisi su prepuni potpunih nebuloza koje su odavno znanstveno ili čak zdravorazumski odbačene. Unatoč tome, religijski apologeti znaju, naravno skroz selektivno, kroistiti suvremenu znanost da bi dokazali neke tvrdnje iz vjerskih knjiga. Jednostavno rečeno, tko je dovoljno glupav i željan vjerovati u nešto, taj će to činiti, neovisno o dokazima.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2022, 12:15 

Ne mora znaciti da su istrebljeni. Danas je nauka vec u stanju klonirati Neandertalca. Ali bi to kostalo isuvise mnogo a pitanje je cemu? Ako bi im dali "ljudska prava", a morali bi jer se radi o "podvrsti" Homosapiensa (gadna rijec ali mi sad nece da padne na pamet druga), to znaci da bi im dali i pravo da se jebu sa nasim zenama. I sta bi se desilo s tih pet, sest Neandertalaca iz epruvete? Pa isto sto se vjerovatni desilo i onomad: "istopili" bi im se geni medju 7 mrd. ljudi i vec za 100-200 godina bi opet ostali samo tragovi Neandertalaca u nasim genima, kao sto je to i danas slucaj.

Evropljani ih imaju najvise. Afrikanci uopste ne.

A Evo i interesantna emisija koja se ne tice toga ali je na temu Neandertalci itd..

Vrh

PostPostano: 04 pro 2022, 12:16 

Teodosije je napisao/la:
weasel je napisao/la:
Ljudi imaju krivu predodžbu o neandertalcima, da bili su niži od nas homo sapiensa ali su imali veći mozak od nas.
To uopće nije bila gluplja vrsta od nas, to je naprosto mit.

Da su uvjeti bili drugačiji tko zna možda bi se sad oni smijali nama.

Nisu bili dovoljno inventivni da opstanu, pravili su uvek manje više iste alate. Lovili na isti način.

Mada smo i mi imali period od preko 1000 godina u kome ništa vredno pomena nije nastalo.

I onda od jednom bum... sumerska kultura, prvi putevi, prvi gradovi, sejanje žitarica, prvo pismo...

Nešto se desilo, u obliku intervencije. U to sam siguran.

Da li je to internvencija onostranog (Boga) ili druge naprednije vrste koja se drži po strani, to je već nešto za širu debatu.

U paleolitu nema nikakvih tragova sukoba među ljudima, nema razbijenih lobanja, nasilno lomljenih rebara, nema oružja po grobnicama i sl.

U neolitu se nešto promenilo. Da li u shvatanju čoveka, a možda i njegovoj izvornoj genetici...

Jer je tada počeo da se udružuje da bi ubijao "one druge".

Zanimljiva je ova 'intervencija boga", poslije koje počinju razbijanja glava. Možda su ona božje djelo? :D

Logično je da jači eliminiraju slabije, to vremenom dovodi do jačanja vrste. Potreba za razbijanjem glave drugom je evolucija.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2022, 12:17 

Novdan je napisao/la:
Teodosije je napisao/la:

Čak i da nije bilo hibridizacije, njihovo postojanje u dalekoj prošlosti naše vrste se ne može osporiti.
A Biblija ih uopšte ne pominje. Doduše pominje nekakve džinove, za koje imamo dokaze?

Najveće čudo Biblije i Kur'ana je čudo reinterpretacije i mentalne gimnastike. Koliko god nešto bilo glupo, paradoksalno, antiznanstveno, uvijek se može tumačiti simbolikom. Biblija, Kur'an i Hadisi su prepuni potpunih nebuloza koje su odavno znanstveno ili čak zdravorazumski odbačene. Unatoč tome, religijski apologeti znaju, naravno skroz selektivno, kroistiti suvremenu znanost da bi dokazali neke tvrdnje iz vjerskih knjiga. Jednostavno rečeno, tko je dovoljno glupav i željan vjerovati u nešto, taj će to činiti, neovisno o dokazima.

Citat:
Američki naučnik Bart Ehrman koji se bavi proučavanjem slučajnih i namernih izmena u novozavetnim rukopisima tokom viševekovnog prepisivanja, izražava znatan kriticizam:

"Mi ne samo da nemamo originale, nego nemamo ni prve prepise originala. A nemamo čak ni prepise prepisa originala, pa ni prepise prepisa prepisa originala. Mi samo imamo prepise koji su načinjeni mnogo kasnije, u najvećem broju slučajeva mnogo vekova kasnije. A svi ti prepisi se međusobno razlikuju na više hiljada mesta."

Ehrman zaključuje da ima više razlika među postojećim rukopisima nego što ima reči u Novom zavetu.

Šta reći.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2022, 12:19 

Junuz Djipalo je napisao/la:
Teodosije je napisao/la:

Nisu bili dovoljno inventivni da opstanu, pravili su uvek manje više iste alate. Lovili na isti način.

Mada smo i mi imali period od preko 1000 godina u kome ništa vredno pomena nije nastalo.

I onda od jednom bum... sumerska kultura, prvi putevi, prvi gradovi, sejanje žitarica, prvo pismo...

Nešto se desilo, u obliku intervencije. U to sam siguran.

Da li je to internvencija onostranog (Boga) ili druge naprednije vrste koja se drži po strani, to je već nešto za širu debatu.

U paleolitu nema nikakvih tragova sukoba među ljudima, nema razbijenih lobanja, nasilno lomljenih rebara, nema oružja po grobnicama i sl.

U neolitu se nešto promenilo. Da li u shvatanju čoveka, a možda i njegovoj izvornoj genetici...

Jer je tada počeo da se udružuje da bi ubijao "one druge".

Zanimljiva je ova 'intervencija boga", poslije koje počinju razbijanja glava. Možda su ona božje djelo? :D

Logično je da jači eliminiraju slabije, to vremenom dovodi do jačanja vrste. Potreba za razbijanjem glave drugom je evolucija.

Počni od sebe. Stotine miliona muškaraca na ovom svetu moglo bi na smrt da te prebije za par minuta.
A ti ipak živiš.

Teorija ti je debilna.

Vrh

PostPostano: 04 pro 2022, 12:23 

Teodosije je napisao/la:
Citat:
Američki naučnik Bart Ehrman...

Toliko puta demantiran i razvaljen, da ne vrijedi trošiti bajtove na njega. :kava

Vrh

PostPostano: 04 pro 2022, 12:24 

Mar-kan je napisao/la:
Teodosije je napisao/la:

Toliko puta demantiran i razvaljen, da ne vrijedi trošiti bajtove na njega. :kava

Super, verujem ti.

Vrh

PostPostano: 05 pro 2022, 09:58 

dunno je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Ne vidim u čemu je dilema. Biblija nam jasno donosi odgovor:

Jasan odgovor? :zubati

Ja iz tog odlomka ne vidim jesu li neandertalci imali dušu.

Znaš kako se nekad znanstvena stajališta promijene s novim saznanjima? Ovo je jedno od onih za koje predviđam da će biti odbačeno s novim dokazima. Znam da je znanstvenicima cijela ta priča o hibridizaciji jako "cool", ali ja sam izrazito skeptičan.

Ako se nisu miješali sa homo sapiensima, nisu ni bili ljudi? Onda se postavlja pitanje zašto je Bog stvorio životinju tako sličnu čovjeku. :neznam

Doduše, to pitanje se može postaviti i u vezi svih ostalih primata, nevezano za neandertalce.

Pa ne moraju se neandertalci smatrati ljudima. Prije 150 godina ni crnci se nisu smatrali ljudima. Ljudskost je prije svega socijalna norma.

Vrh

PostPostano: 05 pro 2022, 10:12 

dunno je napisao/la:
Jasan odgovor? :zubati

Ja iz tog odlomka ne vidim jesu li neandertalci imali dušu.

Ako se nisu miješali sa homo sapiensima, nisu ni bili ljudi? Onda se postavlja pitanje zašto je Bog stvorio životinju tako sličnu čovjeku. :neznam

Doduše, to pitanje se može postaviti i u vezi svih ostalih primata, nevezano za neandertalce.

Pa ne moraju se neandertalci smatrati ljudima. Prije 150 godina ni crnci se nisu smatrali ljudima. Ljudskost je prije svega socijalna norma.

Pa upravo zbog toga bi se smatrali ljudima. Posto nismo vise drustva od prije 150 godina (iako neki to u glavama jos nisu prevazisli, sto se da uociti na ovom forumu veoma cesto).

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: