HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2024, 12:00.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam nije Abrahamska religija, Baal=Allah
PostPostano: 19 lis 2023, 22:26 

hilbert je napisao/la:
Ostvro nije nista manje hrvatsko od otoka.

Ostrvo je srbizam.
hilbert je napisao/la:
A prvi put cujem da je farmer srbizam. To je u mom slucaju anglizam.

Farmer nije, ali su prvi farmeri srpska jezična konstrukcija, ne hrvatska.
hilbert je napisao/la:
Inace se ne palim na novogovor i tzv. purizam koji mnoge hrvatske rijeci preostavlja Srbima.

To nije novogovor, to je hrvatski jezik.
To što ti voliš srbizme je očito.
hilbert je napisao/la:
A moji stavovi u nekim slucajevima definitivno jesu projugoslavenski, samo sto ne vidim kakve to veze ima sa temom i gdje postoje pravila prema kojima je to zabranjeno.

Nema problema, ali budi muško onda i...
https://www.youtube.com/watch?v=6KsuOv93T9Y
hilbert je napisao/la:
Svaka vjera je spoj vjerovanja iz vise izvora, pa i judaizam. Jedna bozanstva su nestajala, druga nastajala. Jedni su zamjenjivali druge ili se vise bozanstava stapalo u jedno kao sto su Jahve i El spojeni u jedno.

Ovo je netočno.
Rijetko koja vjera je spoj više njih.
Utjecaji su druga priča.

Što se Jahvea i Ela tiče, to je samo teorija, a i po toj teoriji je samo El dobio Jahveovo ime.

Vrh

PostPostano: 19 lis 2023, 22:51 

hilbert je napisao/la:
Ceha je napisao/la:
Nego, zašto pišeš srpskim, ili zašto u tekstu imaš toliko srbizama?

Koji srbizmi?

A o povijesti religije nema smisla raspravljati sa vjerskim fanaticima kojima je biblija bozja rijec. Historijsko-kriticka metoda (eksegeza) kao fundamentalni dio moderne znanosti o religiji je glupost. Sto se tice zrtvovanja djece, mnostvo eksperata upucuje na Moloha ne kao bozanstvo nego upravo praksu zrtvovanja djece koja je, pod kojim god uslovima, usla u rani jahvizam. Tu praksu je, ako je vjerovati zidovskom Tanakhu, ukinuo tek kralj Judejskoj kraljevstva, Josija, kada je Jahvea proglasio za jedinog boga i zabranio sva ostala bozanstva. Mozda je i prica o zrtvovanju Isaka osuda te stare prakse. No cemu ozbiljna diskusija sa klecavcima?

Netko tko uzima za ozbiljno buncanje ezoteričkog druida ne može držati lekcije o bilo kakvom fanatizmu, historičko-kritičkoj metodi itd. Biblija je s povijesne strane u mnogim svojim dijelovima potvrđena iz drugih izvora, a u nijednom dijelu nije dokazano netočna, tu govorim o poznatoj povijesti koja je obuhvaćena pisanim izvorima. Nikakav "ekspert" ne može tvrditi nešto za što nema dokaze, tako bi bar trebalo biti po znanstvenoj metodologiji, a za povezivanje Jahve i žrtvovanja djece dokaza nema, osim u glavama okultističkih šamana. Biblija je prvenstveno knjiga kojoj se vjeruje, ali ako ćemo zanstveno, ona je primarni izvor za Jahvu i u njoj je potpuno jasno da je On apsolutno protiv žrtvovanja djece. Osporavati Bibliju a pozivati se na Tanakh je nova razina gluposti pošto je Tanakh samo naziv za dio knjiga Biblije. Opće je poznato iz Biblije (preciznije Tanakha) da je Jošija duhovno obnovio kraljevstvo nakon jednog od nekoliko perioda otpadništva od Jahve. Priča o nežrtvovanju Izaka i JE priča o jahvinoj osudi te prakse, bravo. Jel vidiš vezu, Abrahamu i Jošiji je Jahve jedini Bog i taj koji je protiv žrtvovanja djece.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2023, 03:02 

Ceha je napisao/la:
hilbert je napisao/la:
Ostvro nije nista manje hrvatsko od otoka.

Ostrvo je srbizam.
hilbert je napisao/la:
A prvi put cujem da je farmer srbizam. To je u mom slucaju anglizam.

Farmer nije, ali su prvi farmeri srpska jezična konstrukcija, ne hrvatska.
hilbert je napisao/la:
Inace se ne palim na novogovor i tzv. purizam koji mnoge hrvatske rijeci preostavlja Srbima.

To nije novogovor, to je hrvatski jezik.
To što ti voliš srbizme je očito.
hilbert je napisao/la:
A moji stavovi u nekim slucajevima definitivno jesu projugoslavenski, samo sto ne vidim kakve to veze ima sa temom i gdje postoje pravila prema kojima je to zabranjeno.

Nema problema, ali budi muško onda i...
https://www.youtube.com/watch?v=6KsuOv93T9Y
hilbert je napisao/la:
Svaka vjera je spoj vjerovanja iz vise izvora, pa i judaizam. Jedna bozanstva su nestajala, druga nastajala. Jedni su zamjenjivali druge ili se vise bozanstava stapalo u jedno kao sto su Jahve i El spojeni u jedno.

Ovo je netočno.
Rijetko koja vjera je spoj više njih.
Utjecaji su druga priča.

Što se Jahvea i Ela tiče, to je samo teorija, a i po toj teoriji je samo El dobio Jahveovo ime.

Ja govorim kako govori obicni narod u BiH, ali i Hrvatskoj. Nisam na HRT-u. Vecina Hrvata kaze radnik, a ne djelatnik. Vecina Hrvata kaze glasati, a ne glasovati. Ostrvo i otok su mi ista stvar. Ako su to srbizmi, neka su. Ti se drzi svog "pravovjerja." Pisem hrvatskim jezikom kakvim recimo pise Ivan Lovrenovic koji od svog jezika ne pravi farsu. Kada ti je cak zapela rijec farmer, kakvim li se ti onda sve glupostima bavis? Pazi da i poljoprivreda ne ispadne srbizam, jer pak sadrzi rijec privreda. Prema tvojim standardima bi trebalo glasiti poljogospodarstvo.

I jos nesto: meni je prvi jezik zapravo njemacki. U svakodnevnom zivotu se izrazito rijetko sluzim hrvatskim jezikom. Daleko ga vise koristim na ovom forumu nego u dnevnoj komunikaciji. Tako da ne obracam previse paznju na te puristicke gluposti na koje se mozda gleda u tvom radnom zivotu (ups, htjedoh reci djelatnom; zivila djelatna klasa!) u Hrvatskoj, ali ja nemam potrebu za takvim pristupom.

Izraeliti su, kao i ostali Kanaanci, bili politeisti, pa henoteisti i tek na kraju monoteisti. Uopce je smijesno pricati o paganizmu, jer i tzv. abrahamske religije imaju paganske korijene. Mogli su i Grci ukinuti sva bozanstva, proglasiti Zeusa za jedinog boga i prosiriti tu svoju vjeru na pola planete gdje bi neki Ceha u Siriji ili Libiji tvrdio da je veliki vjernik u Zeusa i da u starih Grka nije bilo paganizma. U odnosu Jahve/El imas cisti sinkretizam. Jahve je donekle ostao konkretni bog dok je El bog uopce, s tim da su Jahveu pripisivane osobine koje su izvorno bile vezane za El-a, tj. morali su zataskati Jahveovu proslost ratnickog boga bure i rebrendirati ga u mudrog, sveznalog, svemoguceg boga oca sa fensi bradom. Drugim rijecima, Jahve je postao El.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2023, 03:18 

Neznam je napisao/la:
hilbert je napisao/la:

Koji srbizmi?

A o povijesti religije nema smisla raspravljati sa vjerskim fanaticima kojima je biblija bozja rijec. Historijsko-kriticka metoda (eksegeza) kao fundamentalni dio moderne znanosti o religiji je glupost. Sto se tice zrtvovanja djece, mnostvo eksperata upucuje na Moloha ne kao bozanstvo nego upravo praksu zrtvovanja djece koja je, pod kojim god uslovima, usla u rani jahvizam. Tu praksu je, ako je vjerovati zidovskom Tanakhu, ukinuo tek kralj Judejskoj kraljevstva, Josija, kada je Jahvea proglasio za jedinog boga i zabranio sva ostala bozanstva. Mozda je i prica o zrtvovanju Isaka osuda te stare prakse. No cemu ozbiljna diskusija sa klecavcima?

Netko tko uzima za ozbiljno buncanje ezoteričkog druida ne može držati lekcije o bilo kakvom fanatizmu, historičko-kritičkoj metodi itd. Biblija je s povijesne strane u mnogim svojim dijelovima potvrđena iz drugih izvora, a u nijednom dijelu nije dokazano netočna, tu govorim o poznatoj povijesti koja je obuhvaćena pisanim izvorima. Nikakav "ekspert" ne može tvrditi nešto za što nema dokaze, tako bi bar trebalo biti po znanstvenoj metodologiji, a za povezivanje Jahve i žrtvovanja djece dokaza nema, osim u glavama okultističkih šamana. Biblija je prvenstveno knjiga kojoj se vjeruje, ali ako ćemo zanstveno, ona je primarni izvor za Jahvu i u njoj je potpuno jasno da je On apsolutno protiv žrtvovanja djece. Osporavati Bibliju a pozivati se na Tanakh je nova razina gluposti pošto je Tanakh samo naziv za dio knjiga Biblije. Opće je poznato iz Biblije (preciznije Tanakha) da je Jošija duhovno obnovio kraljevstvo nakon jednog od nekoliko perioda otpadništva od Jahve. Priča o nežrtvovanju Izaka i JE priča o jahvinoj osudi te prakse, bravo. Jel vidiš vezu, Abrahamu i Jošiji je Jahve jedini Bog i taj koji je protiv žrtvovanja djece.

Teme kojima se bavi taj ezotericni druid (uopce ne znam da li je ezoterik ili ga samo zanima tema) me licno ne zanimaju, kao sto me ne zanimaju ni vjerovanja pustinjskih nomada od prije 2000+ godina. Dok su se oni medjusobno klali zbog svojih bogova (kao sto cine i danas), Grci su udarali temelje moderne znanosti, filozofije i zapadne civilizacije. No postoje ljudi koje to zanima sa znanstvenog stanovista i "druid" je naveo relevantnu literaturu u opisu gornjeg videa. Autori nisu nikakvi druidi nego sveucilisni profesori medju kojima je i Mark S. Smith, teolog i antropolog sa New York University-a i Princeton-a. Znanost i njezin pristup imaju apsolutni prioritet. Kome je vjerovanje prioritet, taj otvara ovakve idiotske teme da islam nije abrahamska religija i da je Baal zapravo Allah. Vjernicima ne trebaju cinjenice.

Vrh

PostPostano: 20 lis 2023, 12:30 

hilbert je napisao/la:
Neznam je napisao/la:

Teme kojima se bavi taj ezotericni druid (uopce ne znam da li je ezoterik ili ga samo zanima tema) me licno ne zanimaju, kao sto me ne zanimaju ni vjerovanja pustinjskih nomada od prije 2000+ godina. Dok su se oni medjusobno klali zbog svojih bogova (kao sto cine i danas), Grci su udarali temelje moderne znanosti, filozofije i zapadne civilizacije. No postoje ljudi koje to zanima sa znanstvenog stanovista i "druid" je naveo relevantnu literaturu u opisu gornjeg videa. Autori nisu nikakvi druidi nego sveucilisni profesori medju kojima je i Mark S. Smith, teolog i antropolog sa New York University-a i Princeton-a. Znanost i njezin pristup imaju apsolutni prioritet. Kome je vjerovanje prioritet, taj otvara ovakve idiotske teme da islam nije abrahamska religija i da je Baal zapravo Allah. Vjernicima ne trebaju cinjenice.

Ako te ne zanima, zašto sudjeluješ na temi? Nikoga ne impresionira plitki elitizam i pozivanje na uzvišene napredne civilizacije nasuprot nazadnim pustinjskim nomadima, to su dječije fore. Prva (a i kasnija) sveučilišta na kojima počiva moderna znanost i "znanost" su osnovana od strane klera, ali tebi to ne smeta da religioznim fanatizmom spominješ znanost kao nešto nepogrešivo i apostolutno objektivno, što je smješno kad se zna koliko ima sukoba i različitih mišljenja pogotovo u humanističkim znanostima.

Samo navođenenje nekakvih likova sa sveučilišta ništa ne znači, nema nikakvih dokaza za tvoje tvrdnje. Domišljanje o odnosu El-a i Jahve, općem, konkretnom Bogu nije nikakav dokaz za ništa. Kao što sam već napisao, postoje i drugi pokušaji i teorije izvođenja Jahve iz drugih kultura, božanstava od autora sa raznih sveučilišta, ali čvrstih dokaza nema kao ni za ovo. I sam druid ti priznaje da su korijeni Jahve nepoznati (prevedeno, nema dokaza izvan Biblije), nakon toga se sve svodi na "probably". Ipak, nama koji vjerujemo Bibliji je dobro poznato tko je i kakav je Jahve.

Vrh

PostPostano: 27 lis 2023, 19:06 

Da dam doprinos temi. :D
Jeremija i »riječi Saveza«Riječ koju je Jahve uputio Jeremiji:
2 »Govòri Judejcima i Jeruzalemcima.
3 Reci im: Ovako veli Jahve, Bog Izraelov: ‘Proklet bio čovjek koji ne posluša riječi Saveza ovoga,
4 riječi koje sam zapovjedio ocima vašim kad sam ih izveo iz zemlje egipatske, iz one peći ražarene, govoreći: Poslušajte glas moj i činite sve što vam zapovjedim: tada ćete biti narod moj, a ja vaš Bog,
5 da bih ispunio zakletvu kojom sam se zakleo ocima vašim da ću im dati zemlju u kojoj teče mlijeko i med – kao što je danas.’« A ja odgovorih i rekoh: »Tako je, Jahve.«
6 I dalje mi reče Jahve: »Objavi riječi ove po gradovima judejskim i po ulicama jeruzalemskim: ‘Poslušajte riječi Saveza ovoga, te ih izvršavajte.
7 Jer sam ozbiljno opominjao očeve vaše kad sam ih izvodio iz zemlje egipatske i do danas ih neumorno opominjem: Poslušajte glas moj!
8 Ali oni ne slušahu i ne prignuše uha svojega, nego se povedoše za okorjelošću zloga srca svoga. Zato dopustih da se na njima ispune sve riječi Saveza ovoga za koji im zapovjedih da ga se pridržavaju, ali ga se oni ne pridržavahu.’«
9 I reče mi Jahve: »Zavjera je među Judejcima i Jeruzalemcima.
10 Vratiše se bezakonjima svojih otaca koji se oglušiše na moje riječi, pa trčahu za tuđim bogovima da im služe. Dom Izraelov i dom Judin prekršiše Savez moj koji sam sklopio s ocima njihovim.«
11 Zato ovako govori Jahve: »Evo, dovest ću na njih zlo kojemu neće umaći; vapit će k meni, ali ih ja neću slušati.
12 Onda neka gradovi judejski i žitelji jeruzalemski vapiju k bogovima kojima kade, ali im oni neće pomoći u vrijeme nevolje!
13 Jer imaš, o Judejo,
bogova koliko i gradova!
I koliko ima ulica u Jeruzalemu,
toliko žrtvenika podigoste da kadite Baalu.
14 Ti, dakle, ne moli milosti za taj narod, ne diži glasa za njih i ne moli, jer ih neću uslišiti kad me zazovu u nevolji svojoj.«

Vrh

PostPostano: 10 pro 2023, 10:18 

"Abdullah ibn Abbas, r.a., je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., je pogledao u Kabu i rekao: - Čast tebi sveta kućo. Ti si veličanstvena i veličanstvena je tvoja svetost, ali je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti. Allah je tebe učinio svetom iz jednog razloga a kod vjernika je troje učinio svetim: njegov život, njegov imetak i da se o njemu ima lijepo mišljenje." (hadis je sahih, Tirmizi i Ibn Hibban)
:srce
Abdullah ibn Omer, r.a., priča: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., se popeo na minberu i glasno povikao: 'O vi koji ste prihvatili islam svojim jezicima ali iman (vjera) još nije ušla u vaša srca, nemojte uznemiravati muslimane, niti ih pokušavati osramotiti, niti iznalaziti njihove mahane, jer ko bude razotkrivao mahane svog brata muslimana, Allah će razotkriti njegove mahane, a čije mahane Allah bude razotkrivao, osramotit će ga pa makar to bilo u njegovoj kući!" Jednog dana je Abdullah ibn Omer, pogledao u Kabu i rekao: "Ti si veličanstvena, Kabo, i veličanstvena je tvoja svetost, ali je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti." (Tirmizi)
:srce
U drugoj predaji ovog hadisa od Abdullaha ibn Omera, r.a., stoji: "Vidio sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako tavafi oko Kabe i kaže: -Divna li si Kabo i divan je tvoj miris! Ti si veličanstvena i veličanstvena je tvoja svetost, tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, zaista je svetost i čast vjernika kod Allaha veća od tvoje svetosti; njegov imetak, njegov život i da o njemu imamo lijepo mišljenje."

Vrh

PostPostano: 10 pro 2023, 10:18 

N-UM.com
PREDZNACI SUDNJEG DANAPredznaci Sudnjeg dana: Umiranje svih vjernika (muslimana) i zatiranje Mekke i Medine
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
FacebookViberWhatsAppTwitterTelegramEmailMessengerCopy LinkShare
Skrnavljenje Bejtul Harama i rušenje Kabe

Neće oskrnaviti Zabranjenu kuću niko osim njen stanovnik, a njeni stanovnici su muslimani. Kada to učine snaći će ih propast. Zatim će se pojaviti čovjek iz Habeša (Abesinije) zvani Zu Suvajkate (Vlasnik dviju cjevančica), razvaliće Kabu kamen po kamen, pokrasti njene nakite i zguliti njen ogrtač. To će se dogoditi na kraju vremena, kada na zemlji neće ostati niko ko će govoriti Allah, Allah. Zbog toga se nakon ovog rušenja Kaba nikad više neće sagraditi, kako o tome govore vjerodostojni hadisi.

Bilježi Imam Ahmed od Seid ibn Sem’ana da je čuo Ebu Hurejru r.a. kako priča Ebu Katade r.a.da je čuo Resulullaha savs.kad je rekao: Daće prisegu islamu između Rukna i Mekamu Ibrahima ,Kuću neće skrnaviti niko osim njen stanovnik, pa kad je oskrnave ne pitaj o uništenim arapima. Potom će doći Abesinci i potpuno je razrušiti i nikada više sagrađena neće biti. Oni su ti koji će odnijeti njeno blago. Prenosi se od Abdullah ibn Omera da je čuo Resulullaha savs kad je rekao: Srušiće Kabu Zu Suvejkatejn iz Habeša, opljačkaće njeno blago i strgnuti njen ogrtač. Kao da gledam u njega: ćelav sprijeda, iskrivljenih zglobova, udaraće po Kabi njegovim pojasom i krampom.

Bilježi ahmed i Dva šejha (Buharija iMuslim) od Ebu Hurejre da je Resulullah savs rekao: Srušiće Kabu zu Suvejkatejn iz Habeša. Također Imam Ahmed i Buharija bilježe od Ibn Abbasa r.a. kako je Resulullah savs rekao: Kao da ga gledam: crn, šepav, ruši je kamen po kamen (misli se na Kabu) .

Bilježi Imam Ahmed od Ebu Hurejre r.a. da je Resulullah savs rekao: Na kraju vremena će se pojaviti Zu Suvejkatejn na Kabi – prenosilac kaže: Smatram da je Resulullah savs rekao: i mislim da će je srušiti.

Ako bi se reklo da su ovi hadisi oprečni riječima Uzvišenog: Zar ne vidite da smo Harem svetim i bezbjednim učinili, da je Allah dž.š. zaštitio Meku od slonova i onemogućio njihove vlasnike da sruše Kabu, a ona tada nije bila kibla. Kako će onda njome zavladati Habešije nakon što je postala kibla svih muslimana?! Odgovor na ovakve pretpostavke je: rušenje Kabe će se desiti na kraju vremena, uoči Sudnjeg dana, kad na zemlji ne ostane niko ko govori Allah, Allah. Stoga u Ahmedovoj predaji od Seid bin Sem’ana stoji: nikad više nakon toga neće biti popravljena. To je, dakle, bezbijedan Harem dok ga ne oskrnave njegovi stanovnici. U ajetu nema dokaza za trajnu sigurnost Harema koja se spominje u ajetu.

Rat u Meki se događao nekoliko puta. Najžešći se svakako dogodio u doba Karamita, u četvrtom hidžretskom stoljeću. Pobili su mnogo muslimana, iščupali Crni kamen (hadžerul esved), odnijeli ga u njihovo mjesto prebivališta i nakon dugo vremena ga vratili. Uprkos svemu tome što se desilo nije bilo suprotno plemenitom ajetu jer su to učinili muslimani i oni koji pripadaju njima. To je identično predaji Imam Ahmeda da zabranjeni Harem neće oskrnaviti niko osim sami muslimani, pa se desilo onako kako je to nagovijestio Resulullah savs i to će se sigurno desiti na kraju vremena. Nakon toga se Kaba neće ponovo osposobiti, onda kada na zemlji ne bude bilo nijednog muslimana.

Rušenje grada Medine na kraju vremena

Što se tiče potpunog odlaska ljudi iz Medine to će se desiti na kraju vremena, pred sami početak Sudnjeg dana. U hadisu Ebu Hurejre r.a. stoji: Čuo sam Božijeg Poslanika savs kad je rekao: Napustiće te Medinu u dobru u kojem je bila. U nju neće niko ulaziti osim zvijeri – misli se na grabljivice, životinje i ptice. Zadnji će u njoj ostati dva čobana iz plemena Muzejna. Ići će u Medinu goneći ovce a u Medini će naći divljinu. Ići će dok ne stignu do posljednje padine. Tu će pasti na lica.

Imam Malik bilježi hadis Ebu Hurejre r.a. u kojem Resulullah savs kaže: Sigurno ćete ostaviti Medinu sa najljepšim što je u njoj pa će ući pas ili vuk i mokriti na zid mesdžida ili na minber. Upitaše: Allahov Poslaniče, čiji će biti plodovi toga vremena? Zvijeri, ptica i grabljivica, odgovori on. Ibn Kesir kaže: svrha hadisa je ukazati na to da će Medina ostati čitava u danima Dedždžala, takva će biti i u vremenu Isa a.s. sve dok Isa a.s. ne umre i ne bude pokopan u njoj, zatim će se srušiti poslije toga.

Zatim je spomenuo hadis Džabira r.a.: Prenio mi je Omer bin Hattab r.a. da je čuo Resulullaha savs kad je rekao: Putovaće konjanik do obronaka Medine a zatim će reći: U ovom gradu je nekada bilo mnogo muslimana. Ibn Hadžer kaže: Prenosi Omer bin Šubbe sahih predaju od Avf bin Malika u kojoj stoji: Ušao je Resulullah savs u mesdžid pa nas je pogledao i rekao: Allaha mi, sigurno će poniženi stanovnici Medinu ostaviti četrdeset godina grabljivicama, pticama i zvijerima. –Potom Ibn Hadžer kaže: Ovo se sigurno još nije dogodilo.

Sve ovo upućuje na to da će potpuno napuštanje Medine biti na kraju vremena. Nakon izlaska Dedždžala i spuštanja Isa sina Merjeminog a.s. Moguće je da se to dogodi sa pojavom vatre koja će tjerati ljude, i to će biti posljednji predznak Sudnjeg dana i prvi znak početka Smaka svijeta jer poslije ovog predznaka nema ništa osim Smaka. Potvrđuje to i hadis Ebu Hurejre r.a.:Posljednji koji će ostati u njoj su dva čobana iz Muzejne, željeće Medinu, tjerajući ovce, a naći će je divljom, znači: napuštenom od ljudi ili nastenjenom zvijerima, a Allah dž.š.,opet, zna najbolje.

Slanje blagog povjetarca koji će uzimati duše vjernika

Od predznaka Sudnjeg dana je i slanje blagog povjetarca koji će uzimati duše vjernika pa neće na zemlji ostati niko ko će govoriti: Allah, Allah. Ostaće samo nevaljali ljudi. Nad takvim će nastupiti Kataklizma. U opisu ovog vjetra stoji kako je on mekši od svile. Možda je to Allahova počast prema njegovim robovima vjernicima u vremenu prepunom kušnje i zla. U podužem hadisu Nevvas bin Sem’ana o Dedždžalu, silasku Isa a.s., Je’džudžu i Me’džudžu stoji: Allah će poslati lijep vjetar, prihvatiće ih ispod pazuha, uzeće dušu svakog mu’mina i muslimana, ostaće samo zli ljudi koji će se uskomešati poput magaraca. Nad takvim će nastupiti Sudnji dan .

Bilježi Muslim od Abdullah bin Amra r.a. da je Resulullah savs rekao: Pojaviće se Dedždžal (pa je spomenuo hadis i u njemu:)Allah dž.š.će poslati Isaa sina Merjemina koji će biti isti Urve bin Mes’ud, tražiće Dedždžala, naći ga i uništiti. Potom će proći sedam godina a između dvojice neće biti zlobe. Zatim će Allah dž.š. iz pravca Šama poslati hladan vjetar od kojeg niko na zemlji u čijem srcu bude trun imana neće preživjeti. Čak i kad bi se neko od vas sakrio u pećinu vjetar bi u nju prodro i dušu mu uzeo.

Hadisi upućuju na to da će se ovaj vjetar dogoditi poslije silaska Isa a.s., ubistva Dedždžala i uništenja Je’džudža i Me’džudža. Također će se dogoditi ovaj vjetar poslije izlaska sunca sa zapada, poslije pojave životinje i ostalih velikih predznaka Sudnjeg dana. Stoga je njegova pojava vrlo blizu pojavi Sudnjeg dana.

Ovaj hadis nije u suprotnosti sa hadisom: Skupina mog umeta se neće prestati boriti na istini i biti superiorna do Sudnjeg dana, ili sa predajom: Jasni na Istini, neće im škoditi oni što ih napuste, sve dok ne dođe Allahov emr a oni takvi. Misli se na to kako će ostati na Istini sve dok ih ovaj blagi povjetarac ne usmrti pred sami Kijamet. A Allahov emr znači puhanje tog vjetra. U hadisu Abdullah bin Amra stoji kako će se ovaj vjetar pojaviti iz Šama, kao što smo spomenuli.

A u hadisu Ebu Hurejre r.a. se kaže kako je Resulullah savs rekao: Doista će Allah dž.š. poslati vjetar iz Jemena mekši od svile. Neće ostaviti nikoga ko u srcu bude imao koliko trun imana a da ga ne usmrti. Odgovor je moguć na jedan od dva načina:

1.Moguće je da se radi o dva vjetra: iz Šama i iz Jemena.

2.Moguće je da će početak tog vjetra biti iz jednog od ova dva mjesta, zatim će se sustići i tu se proširiti. A Allah dž.š. najbolje zna.

Iz knjige: “Predznaci sudnjeg dana: mali-srednji-veliki” – Autor: Jusuf ibn Abdullah ibn Jusuf el Vabil

https://www.n-um.com/umiranje-svih-vjernika/

Vrh

PostPostano: 16 pro 2023, 11:25 

Riječ Allah koristili su Arapi različitih religija još od predislamskih vremena.[8] Predislamski Arapi obožavali su vrhovno božanstvo kojeg su zvali Allah, zajedno s drugim nižim božanstvima.

https://en.wikipedia.org/wiki/Allah

Islamski Allah je paganski idol.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2023, 16:52 

Islam nije dio iste priče kao judeo-kršćanstvo, Kuran je Antibiblija, negacija Starog i Novog zavjeta. Plan spasenja za sve narode u Bibliji ima svoj put kroz vječni savez potomstva Izaka i Jakova kako je Bog obećao i ostvario, dok se islam oslanja na Išmaela kao proroka i preko njega na Muhameda. U Starom zavjetu nema ni govora o Išmaelu kao proroku niti o nekoj njegovoj vjerskoj ulozi, naprotiv Bog zapovjeda Abrahamu da ga otpusti skupa s majkom. Jedino što baštini je veliko potomstvo koje je za njega Bog obećao Abrahamu.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2023, 21:06 

Neznam je napisao/la:
Islam nije dio iste priče kao judeo-kršćanstvo, Kuran je Antibiblija, negacija Starog i Novog zavjeta. Plan spasenja za sve narode u Bibliji ima svoj put kroz vječni savez potomstva Izaka i Jakova kako je Bog obećao i ostvario, dok se islam oslanja na Išmaela kao proroka i preko njega na Muhameda. U Starom zavjetu nema ni govora o Išmaelu kao proroku niti o nekoj njegovoj vjerskoj ulozi, naprotiv Bog zapovjeda Abrahamu da ga otpusti skupa s majkom. Jedino što baštini je veliko potomstvo koje je za njega Bog obećao Abrahamu.

Judeo-kršćanstvo ne postoji, te je kao pojam izmišljotina protestantskih heretika.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2023, 22:13 

Ne postoji jedno 1900. godina, o judeokršćanstvu možemo jedino govoriti u prvom stoljeću.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2023, 23:49 

Iz napisanog je jasno ne da ne govorim o ranom kršćanstvu nego o knjigama Starog zavjeta koje se jednako odnose na starozavjetni judaizam i novozavjeno kršćanstvo. Kršćanstvo je nastalo iz judaizma, iz židovske kulture, tako je moralo bit, tako je Bog obećao Abrahamu, Izaku i Jakovu.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: