HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 10 srp 2026, 18:42.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 4037 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 162  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Islam
PostPostano: 04 tra 2023, 13:05 

joe enter je napisao/la:
Nema luđe priče od te da je Ćaba bila izvorno Avramov monoteistički hram ali su ga pokvareni ljudi vremenom preuzeli o od njega napravili pagansko mesto za slavljenje idola.

Suština politeizma nije da uništiš tuđe božanstvo već da ga vladajuće društvo ubaci u svoj panteon jer sve paganske civilizacije su imale taj princip pri osvajanju tuđih naroda i država.
Grci kao vladaoci su to hteli sa jerusalimskim hramom ali su se Jevreji pobunili(hanuka) , Rimljani su ga sravnili ali opet su kasnije dozvolili njegovu obnovu.
Politeisti su to gledali na način da svi imaju pravo da se mole u svim hramovima i svim bogovima , a to znači da je abrahamski bog morao biti uključen u ćabin panteon.
Uostalom arapski politeisti nikad nisu immali ništa protiv allaha i Muhameda da hodočasti sve dok ne ddira njiove bogove i idole.

Rimljani su tražili da se u jeruzalemskom Hramu moli za cara i da gori žrtveni plamenik te da se prinosi žrtva u čast cara.
Rat je i počeo činom gašenja plamenika.

U biti Kaba nastaje kao zajedničko svetište u trgovačkom središtu gdje su svi trgovci mogli moliti svojim plemenskim božanstvima.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:16 

Bilo kako bilo mnogi dokazi su da je Muhamed u pocetku u biti pokusavao napraviti neku krscansku sektu spajajuci vise hereza kao sto su doketizam, manihejstvo i ostalih koje su se sirile po tim podrucjima. Tek kad mu nije uspjelo naci sljedbenike medju krscanima i zidovima pocinju njegove objave kao proroka i stvaranje islama

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:20 

Veliki utjecaj manihejstva, doktrine koja svoje ime duguje aramejskom gnostiku Maniju, koji se predstavljao kao posljednji nasljednik dugog popisa nebeskih glasnika (od Adama do Isusa). Manihejci su smatrali da njihov nauk dovodi do spoznaje o “Vrhovnom (posljednjem) proroku“ uzimajući ulomke iz Evanđelja po Ivanu (15, 26; 16, 7-9). Međutim, Mani je krivo shvatio odlomke iz Evanđelja po Ivanu jer evanđelist Ivan opisuje Duha Svetoga, a ne čovjeka.

U Kuranu se jasno uočava utjecaj manihejstva u suri 61, ajetu 6: „A kada Isa, sin Merjemin, reče: „O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći…“. Sura potvrđuje da je poslanik Muhamed preuzeo ideju manihejstva da postoji posljednji vrhovnik prorok poslije Isusa Krista. Ali tko je Ahmed?

Ime Ahmed na arapskom jeziku znači „onaj koji je puno hvaljen“, a predstavnici rane islamske apologije smatrali su da Ahmed predstavlja metaforično ime za Muhameda, jer samo bi njegov dolazak Isus mogao najaviti prema islamskoj tradiciji. Stoga, da bi se prikrila falacija u Kuranu, ime Ahmed je dodano kao jedno od titularnih imena poslanika Muhameda. Medjutim ta dva imena nemaju nikakvu zajednicku crtu vec su dva sasvim razlicita imena.

Ako uzmemo u obzir formu nastanka Kurana, onda ćemo uočiti da je islam preuzeo koncept knjige i “božanski diktat“ od manihejske tradicije, jer je Mani tvrdio da mu je objavljena istina preko anđela i da su Židovi i kršćani falsificirali Sveto pismo. Uostalom, obredno pranje i 30-dnevni post prema lunarnom kalendaru (ramazan) su preuzeti iz ranijih tradicija i nisu produkt islamske civilizacije.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:28 

krstjanin je napisao/la:
Bilo kako bilo mnogi dokazi su da je Muhamed u pocetku u biti pokusavao napraviti neku krscansku sektu spajajuci vise hereza kao sto su doketizam, manihejstvo i ostalih koje su se sirile po tim podrucjima. Tek kad mu nije uspjelo naci sljedbenike medju krscanima i zidovima pocinju njegove objave kao proroka i stvaranje islama

U Muhamedovom rodnom kraju nije bilo kršćanskih hereza, radi se o isključivo politeističkom arapskom kraju.
Te hereze Muhamed vjerojatno upoznaje na karavanskim proputovanjima Sirijom i onda ih pokušava propovjedati po Arabiji.
Vjerojatnije je od samog početka imao objave kao prorok, nije to ništa novo, česta pojava na tom području, samo je očito našao uspješnicu jer je to bila novost za Arape pa se solidno prihvatilo, većina njegova plemena je vjerojatno prvi put čula za monoteizam od Muhameda.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:33 

daramo je napisao/la:
joe enter je napisao/la:
61:14
O vjernici, pomozite Allahovu vjeru, kao što su učenici rekli: "Mi ćemo pomoći Allahovu vjeru!" - kad ih je Isa, sin Merjemin, upitao: "Hoćete li me pomoći Allaha radi?" I neki od sinova Israilovih su povjerovali, a drugi nisu, pa smo Mi one koji su povjerovali - protiv neprijatelja njihova pomogli, i oni su pobijedili.

Ovo jedan od glupljih ajeta.
Dakle allah je pomogao Jevrejima koji verovali Isusu kao proroku , i ti Jevreji su pobedili one koji nisu pratili Isusa.
Pa gde su ti pobednički pratioci Isusa uz allahovu pomoć nestali ako su već pobedili??

Ti su valjda kršćani, Alah pomogao kršćanima protiv Židova.

Muslimani veruju da je Isus samo prorok a oni svi koji su živeliu vreme Muhameda su verovali kao što i danas veruju da je Isus Bog.
Izato ja pitam gde su nestali oni pratioci Isusa koje je eto allah pomogao one koji ga nisu pratili.

Muslimani vole tvrditi kako poštuju Isusa , ali po kuran on je najveći luzer , jer su nestali "pebednički" njegovi pratioci koji su verovali da je on samo prorok , a ujedno se raširili masovno oni koji pogrešno veruju da je on Bog.

Iz ovog se da zaključiti da je allah zapravo totalna budala i kreten čim je kao svemoćni dozvolio i napravio taj cirkus kako se to u kuranu kaže.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:34 

krstjanin je napisao/la:
Veliki utjecaj manihejstva, doktrine koja svoje ime duguje aramejskom gnostiku Maniju, koji se predstavljao kao posljednji nasljednik dugog popisa nebeskih glasnika (od Adama do Isusa). Manihejci su smatrali da njihov nauk dovodi do spoznaje o “Vrhovnom (posljednjem) proroku“ uzimajući ulomke iz Evanđelja po Ivanu (15, 26; 16, 7-9). Međutim, Mani je krivo shvatio odlomke iz Evanđelja po Ivanu jer evanđelist Ivan opisuje Duha Svetoga, a ne čovjeka.

U Kuranu se jasno uočava utjecaj manihejstva u suri 61, ajetu 6: „A kada Isa, sin Merjemin, reče: „O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji će poslije mene doći…“. Sura potvrđuje da je poslanik Muhamed preuzeo ideju manihejstva da postoji posljednji vrhovnik prorok poslije Isusa Krista. Ali tko je Ahmed?

Ime Ahmed na arapskom jeziku znači „onaj koji je puno hvaljen“, a predstavnici rane islamske apologije smatrali su da Ahmed predstavlja metaforično ime za Muhameda, jer samo bi njegov dolazak Isus mogao najaviti prema islamskoj tradiciji. Stoga, da bi se prikrila falacija u Kuranu, ime Ahmed je dodano kao jedno od titularnih imena poslanika Muhameda. Medjutim ta dva imena nemaju nikakvu zajendicu crtu vec su dva sasvim razlicita imena.

Ako uzmemo u obzir formu nastanka Kurana, onda ćemo uočiti da je islam preuzeo koncept knjige i “božanski diktat“ od manihejske tradicije, jer je Mani tvrdio da mu je objavljena istina preko anđela i da su Židovi i kršćani falsificirali Sveto pismo. Uostalom, obredno pranje i 30-dnevni post prema lunarnom kalendaru (ramazan) su preuzeti iz ranijih tradicija i nisu produkt islamske civilizacije.

To o objavi od strane anđela čak nije niti novost Manija, takvi proroci se javljaju i u ranijim periodima.
Čuj metaforično ime =))

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:38 

joe enter je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Ti su valjda kršćani, Alah pomogao kršćanima protiv Židova.

Muslimani veruju da je Isus samo prorok a oni svi koji su živeliu vreme Muhameda su verovali kao što i danas veruju da je Isus Bog.
Izato ja pitam gde su nestali oni pratioci Isusa koje je eto allah pomogao one koji ga nisu pratili.

Muslimani vole tvrditi kako poštuju Isusa , ali po kuran on je najveći luzer , jer su nestali "pebednički" njegovi pratioci koji su verovali da je on samo prorok , a ujedno se raširili masovno oni koji pogrešno veruju da je on Bog.

Iz ovog se da zaključiti da je allah zapravo totalna budala i kreten čim je kao svemoćni dozvolio i napravio taj cirkus kako se to u kuranu kaže.

Nisu svi, Muhamed nikada nije niti upoznao pravovjerno kršćansko vjerovanje, niti je očito bio u doticaju s bizanstkim kršćanstvom.
Svu sliku pokupio od heretika a među njima je bilo i onih koji nisu vjerovali u božanstvo Isusa.
Stavljao sam u temu u kršćanstvu dio gdje se u Karanu nalazi zapis iz Tomina evanđelja gdje je Isus prikazan kao pakosno dijete koje ubija drugu djecu a Marija i Josip ga zbog toga moraju držati zaključana u kući.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:39 

daramo je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

U Muhamedovom rodnom kraju nije bilo kršćanskih hereza, radi se o isključivo politeističkom arapskom kraju.
Te hereze Muhamed vjerojatno upoznaje na karavanskim proputovanjima Sirijom i onda ih pokušava propovjedati po Arabiji.
Vjerojatnije je od samog početka imao objave kao prorok, nije to ništa novo, česta pojava na tom području, samo je očito našao uspješnicu jer je to bila novost za Arape pa se solidno prihvatilo, većina njegova plemena je vjerojatno prvi put čula za monoteizam od Muhameda.

Pogresno sam se izrazio ne u Muhamedovom rodnom kraju.
Pa uspjesnicu. Vecina njih nije stovala u biti vise bogova vec je svako pleme stovalo vecinom jednog plemenskog boga ali su priznavali i bogove drugih plemena tako da nije stvar unistiti politeizam vec nametnuti svoga boga svima.
Ja sam se prije cudio kako Kuran recimo ne objasnjava ni jedan obred, a svi novopeceni muslimani znaju o cemu Muhamed govori. Cinjenica je da nista nisu morali mjenjati. Muhamed im je propisao iste obrede i sve isto sto su cinili i dotada svojim Bogovima. Vec sma pisao hadz, kaba, pranje, kalendar sve su to pogani cinili u cast svojih bogova, to im nista novo nije propisano
Zato svi ti obredi i nemaju nikakvog smisla danas. Samo su morali priznati da je Allah bog kojega je Muhamed odabrao jedini bog nista drugo promjeniti nisu morali

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:47 

krstjanin je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Pa uspjesnicu. Ja sam se prije cudio kako Kuran recimo ne objasnjava ni jedan obred, a svi novopeceni muslimani znaju o cemu Muhamed govori. Cinjenica je da nista nisu morali mjenjati. Muhamed im je propisao iste obrede i sve isto sto su cinili i dotada svojim Bogovima. Zato svi ti obredi i nemaju nikakvog smisla danas. Samo su morali priznati da je Allah bog kojega je Muhamed odabrao jedini bog nista drugo promjeniti nisu morali

Nisu niti to morali jer Alah kod tadašnjih Arapa jedostavno znači božanstvo općenito.
U biti samo su se morali odreći svog plemenskog božanstva i nazivati ga jednostavno Alah u značenju Bog.
Zato je i uspio jer Arapima ništa nije nametnuo, u početku se sam Muhamed klanjao prema Jeruzalemu ali su to Arapi odbili i onda se i on nastavio klanjati najvećem arapskom politeističkom svetištu kao što su arapi radili stoljećima.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:49 

daramo je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Pa uspjesnicu. Ja sam se prije cudio kako Kuran recimo ne objasnjava ni jedan obred, a svi novopeceni muslimani znaju o cemu Muhamed govori. Cinjenica je da nista nisu morali mjenjati. Muhamed im je propisao iste obrede i sve isto sto su cinili i dotada svojim Bogovima. Zato svi ti obredi i nemaju nikakvog smisla danas. Samo su morali priznati da je Allah bog kojega je Muhamed odabrao jedini bog nista drugo promjeniti nisu morali

Nisu niti to morali jer Alah kod tadašnjih Arapa jedostavno znači božanstvo općenito.
U biti samo su se morali odreći svog plemenskog božanstva i nazivati ga jednostavno Alah u značenju Bog.
Zato je i uspio jer Arapima ništa nije nametnuo, u početku se sam Muhamed klanjao prema Jeruzalemu ali su to Arapi odbili i onda se i on nastavio klanjati najvećem arapskom politeističkom svetištu kao što su arapi radili stoljećima.

Da. Taman sam to nadodao.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:52 

daramo je napisao/la:
krstjanin je napisao/la:

Znali su Arapi itekako za monoteizam tj.za judaizam i hrišćanstvo.
Okolo su bila neka vrsta monoteističkih kraljevstva još od 4.veka , tipa Aksumitsko hrišćansko , Hajimarsko judejsko(Jemen) i Nabitejci(Petra) gde su živeli izmešano politeisti i ostali.
Mekka je bilo izolovano beznačajno mesto i oaza pa je duže ostalo čisto politeističko tj.nije bilo značajnih monoteističkih skupina.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 13:59 

joe enter je napisao/la:
daramo je napisao/la:

Znali su Arapi itekako za monoteizam tj.za judaizam i hrišćanstvo.
Okolo su bila neka vrsta monoteističkih kraljevstva još od 4.veka , tipa Aksumitsko hrišćansko , Hajimarsko judejsko(Jemen) i Nabitejci(Petra) gde su živeli izmešano politeisti i ostali.
Mekka je bilo izolovano beznačajno mesto i oaza pa je duže ostalo čisto politeističko tj.nije bilo značajnih monoteističkih skupina.

Mislio sam na "prave" Muhamedove Arape na prostoru današnje Saudijske Arabije koja je pustinjom bila izolirana i zaštićena.
Nabatejci su davno prije Muhameda romanizirani, Aksum je Etiopija, ne postoje nikakvi tragovi niti zapisi nikakvog misionararskog djelovanja u unutrašnjosti Arabije.
U Etiopiju kršćanstvo dolazi tek u 4. st. iz donjeg Nila.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 14:19 

Dobro da su bili upoznati s krscanstvom jesu. Sestric Muhamedove prve zene je bio krscanski svecenik. Mnogi misle da je Muhamed upravo preko njega upoznao krscanstvo. Cini mi se da sam negdje procitao da je on cak blagoslovio njihov brak

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 14:32 

krstjanin je napisao/la:
Dobro da su bili upoznati s krscanstvom jesu. Sestric Muhamedove prve zene je bio krscanski svecenik. Mnogi misle da je Muhamed upravo preko njega upoznao krscanstvo. Cini mi se da sam negdje procitao da je on cak blagoslovio njihov brak

https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_community_of_Najran

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 14:36 

Odakle je bila Muhamedova prva žena?
Govorim o arheloškim i povijesnim tragovima van Kurana a toga nema u Arabiji.
Moguće da je bilo kršćanskih trgovaca, robova i prolaznika ali nema nikakvog traga o kršćanskim zajednicama.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 14:51 

Ma to niko ne zna kad im je sve fejk.

Nego pogledajte ovo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Migration_to_Abyssinia#:~:text=The%20migration%20to%20Abyssinia%20(Arabic,Sahabah)%20migrated%20from%20Arabia%20due

https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_the_Himyarites

Ima čuvena islamska priča o tz.prvoj hidžri u Abesiniju kod hrišćana kad su eto mekanski politeist napali muslimane , ali kad pogledate drugi link to je ništa drugo do prerađena priča o hrišćanskim izbeglicama iz Jemena koje je zlostavljao lokalni judaistički vladar iz ranog 6.veka.

Većina kurana su zapravo prerađeni odlomci zabeleženih hrišćanskih pripovesti,himni,..na sirijačkom jeziku.

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 14:53 

daramo je napisao/la:
Odakle je bila Muhamedova prva žena?
Govorim o arheloškim i povijesnim tragovima van Kurana a toga nema u Arabiji.
Moguće da je bilo kršćanskih trgovaca, robova i prolaznika ali nema nikakvog traga o kršćanskim zajednicama.

Cini mi se da je bila iz plemena Benu Hasim (Kurejs) kao i Muhamed

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 15:02 

joe enter je napisao/la:

Nego pogledajte ovo:

https://en.wikipedia.org/wiki/Migration_to_Abyssinia#:~:text=The%20migration%20to%20Abyssinia%20(Arabic,Sahabah)%20migrated%20from%20Arabia%20due

Ima čuvena islamska priča o tz.prvoj hidžri u Abesiniju kod hrišćana kad su eto mekanski politeist napali muslimane , ali kad pogledate drugi link to je ništa drugo do prerađena priča o hrišćanskim izbeglicama iz Jemena koje je zlostavljao lokalni judaistički vladar iz ranog 6.veka.

Većina kurana su zapravo prerađeni odlomci zabeleženih hrišćanskih pripovesti,himni,..na sirijačkom jeziku.

Zar i ta cuvena hidzra Muhamede ahmete =)) =))

Vrh

PostPostano: 04 tra 2023, 15:30 

krstjanin je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Nego pogledajte ovo:

Zar i ta cuvena hidzra Muhamede ahmete =)) =))

Svi militantni revolucionari kad osvoje vlast moraju izmisliti narativ o sebi kao prvo žrtvama progona koji će opravdati njihovo nasilje koje će oni opisati kao nužno ali i hrabro i milosrdno.

Mi smo učili u školi da je Tita na Drvaru spasio njegov pas Luks i svi suborci su znali da je to laž , ali ako služi ideoloogiji neka ostane i dalje za ispiranje dečijih mozgova.
Da je opstalaa SFRJ danas bi bila LGBTQ parada u pomen geja Ivana Gorana Kovačića i transgendera Koče Popovića. :zubati

Narativ o Muhamedu kad je za istu noć jebo svih svojih 9 žena nekupajući se podseća na priču o severno korejskom diktatoru koji prvi put igrajući golf sve rupe pogodio iz prvog puta , ali najbolja je fora da nije kenjo 3 godine , e sad šta nekenjanje 3 godine Korejcima znači u pozitivnom smislu zaista ne znam. :zubati

Vrh

PostPostano: 05 tra 2023, 13:50 

Kameni idoli. Posvuda po arabijskom poluotoku pa cak i po sjeveru Afrike arheoloski nalazi potvrdjuju postojanje mustatila. Kvadratnih, pravokutnih ili okruglih svetista ogradjenih zidovima u cijem sredistu je postojao kameni idol.
Ogradjeni prostor je bio klasificiran kao svet i nepovrediv, u njemu su se obavljali obredi, a pred kamenim idolom su prinosene zrtve.
U Meki je bio zajednicki mustatil sa kabom u sredini, dok su plemena na svojim teritorijama imala svetista odnosno mustatile za vlastitog idola.
Crni kamen koji je danas ugradjen u kabu nije izvorno s podrucja Meke vec je donesen iz Hudajda (na putu iz Meke u Medinu) i predstavljao je zenski idol boginje Al-Manat cije je svetiste ondje bilo.

slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika

Vrh

PostPostano: 15 tra 2023, 22:17 

O borbi na Bozijem putu i terorizmu.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2023, 03:35 

=)) :scared =))

Ovo je nešto najluđe,najsmešnije a ujedno najstrašnije što sam pogledao u skorrije vreme.

David Wood i Apostate Prophet komentarišu umirući od smeha kako pakistanski imami na tv-u doslovno plaču zbog internet blasfemije u državi.

Do sada su ukupno zbog te internet blasfemije osudili 15 ljudi na smrt jer su postavljali slike privatnih delova tela ispisane sa poznatim muslimanima(ashabima) i kako se šibaju kuranskim listovima po guzici. :zubati
Međutim te slike je gledalo čak 400.000 ljudi u Pakistanu i zato oni suze liju.
Dok jedan stari šeik jeca a voditelj ga teši , međutim samo par minuta ranije drugi imam u napadu plačne panike hteo je da pobije sve bogohulnike i spali gradove. :zubati

Gornja Maoča je LGBTQ za ove.

p.s

Vrh

PostPostano: 25 tra 2023, 20:13 

https://24vakta.ba/naucna-otkrica-u-kuranu-faraonova-sacuvana-mumija/

Naučno čudo kurana!!! , francuski naučnik je utvrdio ostatke soli u mumiji faraona što je potvrdilo kuransku priču kako se
faraon udavio u crvenom moru dok je ganjo Mojsija. =))

Vrh

PostPostano: 25 tra 2023, 20:22 

joe enter je napisao/la:

Naučno čudo kurana!!! , francuski naučnik je utvrdio ostatke soli u mumiji faraona što je potvrdilo kuransku priču kako se

Ni bajram niste čestitali braći muslimanima. Sram vas bilo!!!

Takozvana "rs" je genocidna tvorevina.

The so-called "republic of srpska" is a genocidal ramshackle pseudo-state.

Ko je zrinyia na sigetu posjek'o..

Vrh

PostPostano: 26 tra 2023, 06:59 

Amiđa je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

Ni bajram niste čestitali braći muslimanima. Sram vas bilo!!!

Ne znamo na kojem jeziku da cestitamo. Arapskom ili turskom? Kako nemate cak ni naziv praznika na svom jeziku dal da cestitamo Eid ili Bajram?

Druga stvar. Zasto je ramazanski bajram praznik? Sta se slavi? Nista, odnosno zavrsetak Ramazana. Dakle i nije praznik samo je zabranjeno postiti. Je li onda ispravno cestitati sa: Sretan zavrsetak ramazana, posto smo vec cestitali pocetak posta?

Treca stvar. Islamski mediji su 30 dana bombardirali svaki bogovetni dan vjestima ko posti ko ne posti ko se omrsio, pa smo valjda navikli tako da nam taj dan nije bas upao u oci kao nesto posebno ni vazno. Ispricavamo se

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4037 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 ... 162  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 25 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: