|
|
Stranica: 39/153.
|
[ 3818 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Islam Postano: 14 lis 2015, 22:11 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Citat: Imam u Tešnju prijeti vjernicima da će zapaliti automobile i dići kuću u zrak
Imam džemata Kraševo u Tešnju Dževad efendija Bećirović je drugi put u ovoj godini prijavljen MUP-u Zeničko-dobojskog kantona zbog prijetnji koje je upućivao džematlijama.
Imam u Tešnju prijeti vjernicima da će zapaliti automobile i dići kuću u zrak Džamija u Kraševu Redakciji portala Klix.ba se javio jedan od džematlija kojem je efendija Bećirović uputio prijetnje. Kazao nam je da su prijetnje upućivane i novom i starom muteveliji.
"Novi mutevelija Safet Bešlić je dobio prijetnje i da će mu kuća biti dignuta u zrak. Bećirović prijeti i da će zapaliti aute, stalno upućuje prijeteće poruke, a niko ne reaguje", rekao nam je član džemata Kraševo.
Dodao je da ovo nije prvi put da efendija Bećirović ima ovakve ispade kao vjerski službenik. U martu je bio uhapšen, također zbog prijetnji. To nam je potvrđeno u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona.
"Policijska stanica Tešanj je protiv osobe B. Dž. iz Tešnja dostavila izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona FBiH, na način da je prijavljeni slao prijeteće SMS poruke O. F. iz Tešnja. Nakon zaprimljene prijave o izvršenju krivičnog djela, B. Dž. je 13. marta 2015. godine lišen slobode, nakon čega je dostavljen predmetni izvještaj Tužilaštvu", saopćeno nam je iz press službe MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.
Dodaju da je evidentirano nekoliko verbalnih sukoba okarakterisanih kao incidenti, s obzirom na to da nisu utvrđeni i pronađeni dokazi koji bi potvrdili postojanje istih.
Član džemata Kraševo koji nas je kontaktirao rekao je da Islamska zajednica nije reagirala kako bi efendiju Bećirovića smijenila s pozicije koju obnaša, te je naveo da se jedan vjerski službenik ne može tako ponašati.
Kontaktirali smo Medžlis islamske zajednice gdje nisu željeli mnogo komentarisati ovaj slučaj.
"Pitanje nesporazuma u vezi s imamom u džematu Kraševo se rješava u postupcima pred nadležnim organima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i nadležnim državnim organima", naveli su u odgovoru na pitanje o problemima sa efendijom Dževadom Bećirovićem.
Zaključili su da Medžlis Islamske zajednice Tešanj očekuje da će se ovaj "nesporazum" riješiti u skladu s važećim procedurama navedenih organa.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 13:15 |
|
|
Zanimljivo je kako muslimani Muhin bjeg iz Meke u Medinu nazivaju seoba
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 15:35 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
Mudžize /čuda Allahovog poslanika. Kajs ibn En-Nu'man pripovijeda: „Kada su Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, i Ebu Bekr, skrivajući se krenuli na putovanje, naišli su na nekog pastira koji je čuvao ovce. Zatražili su od njega da ih napoji mlijekom, ali im on reče: 'Ja ne posjedujem ovcu koja bi se mogla pomusti. Ali, imam ovo žensko jare koje je zimus postalo steono i čije je vime već presušilo.' Poslanik reče: 'Dovedi je.' Kada je dovedoše, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, sveza je, pomilova je po vimenu, pa prouči dovu nakon čega ona poče preživati.“ Reče: ''Potom mu je Ebu Bekr, radijallahu anhu, donio posudu, pa ju je pomuzao i dao Ebu Bekru da se napije mlijeka. Ponovo ju je pomuzao pa je dao pastiru da se napije. Nakon toga je pomuzao pa se i sam napio. Pastir ga upita: 'Tako ti Allaha, ko si ti? Tako mi Allaha, nikad u životu nisam vidio nikoga poput tebe!' Poslanik ga upita: 'Da li ćeš znati sačuvati tajnu ako ti kažem?', a pastir potvrdno odgovori, pa mu on reče: 'Ja sam Muhammed, Allahov poslanik.' 'Ti si onaj za kojeg Kurejšije tvrde da je Sabejac?', upita ga, a on reče: 'Tako oni govore!' Pastir reče: 'Svjedočim da si ti vjerovjesnik i svjedočim da je ono sa čime dolaziš prava istina. To što si ti učinio nije u stanju učiniti niko drugi mimo vjerovjesnika! Želim da idem sa tobom!' On mu reče: 'Danas to nisi u mogućnosti, međutim, kada saznaš da sam postao jak, tada nam se pridruži!'“
: 'Dovi Allahu da mi da bereketa u ovim datulama.' Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, skupi datule te uputi dovu za mene tražeći bereketa od Allaha. Zatim je rekao: 'Uzmi ih i stavi u ovaj svezak. Kad god budeš htio da uzmeš od ovih datula, zavuci ruku u njega i uzmi, ali ga nemoj otvarati i širiti.' Izvadio sam iz tog svezka tovare i tovare datula i dijelio ih na Allahovom putu. Iz njega smo jeli i druge hranili. Taj svezak sam stalno čuvao vezan za svoju odjeću, ali se pokidao na dan kad je ubijen Osman.“[3] Prenosi se od Katade, a on od Enesa, radijallahu anhu, da je rekao: „Dok je bio u Zevra'u, Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, neko je donio posudu s vodom. Stavio je ruku u posudu i voda je počela izvirati između njegovih prstiju. Sa tom vodom ljudi su se abdestili.“ Katade reče: 'Upitao sam Enesa: 'Koliko vas je bilo?' Reče: 'Tri stotine ili približno toliko.'“[
Od Abdullaha, radijallahu anhu, prenosi se predanje: „Mi smo smatrali da čuda predstavljaju bereket, a vi ih smatrate znacima zastrašivanja. Bili smo na jednom putovanju sa Allahovim Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, pa nam je ponestalo vode. On je rekao: 'Potražite ostatak vode', i oni su donijeli neku posudu u kojoj je bilo malo vode, nakon čega je on stavio svoju ruku u tu posudu, a zatim rekao: 'Požurite ka blagoslovljenoj vodi, a blagoslov je od Allaha!' Ja sam vidio vodu kako izvire između prstiju Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a ponekad bismo čuli tesbih (slavljenje Allaha) od hrane dok je on jede.“[5]
Liječenje bolesti Kada je bila bitka na Hajberu, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, proučio je dovu za ozdravljenje Alije ibn Ebi Taliba, radijallahu anhu, koji je imao problema sa očima, pa mu je pljucnuo pljuvačkom u oči nakon čega je on ozdravio.[6] Prenosi se od Jezida ibn Ebi Ubejda, radijallahu anhu, da je rekao: „Vidio sam trag udarca na potkoljenici Seleme i rekao: 'Ebu Muslime, kakav je ovo udarac?' 'Ovo je udarac', rekao je on, 'koji sam zadobio na dan Hajbera. Tada su ljudi rekli: 'Pogođen je Seleme!' Ja sam došao Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, i on je tri puta pljucnuo na ranu i sve do sada nikada me nije zaboljelo.'“[7] Kada je ubio Ebu Rafi'u, Abdullah ibn Atik slomio je nogu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, potrao je svojom rukom i rana je zacijelila kao da ništa nije ni bilo![8] Polovljenje Mjeseca Prenosi se da su stanovnici Mekke zatražili od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da im pokaže neko čudo – znak, pa je Vjerovjesnik zamolio svoga Gospodara da raspolovi Mjesec nakon čega se Mjesec raspolovio na dvije polovine. Jedna polovina otišla je sa desne, a druga sa lijeve strane brda. Vjerovjesnik im tada reče: ''Posvjedočite, posvjedočite!'', a oni rekoše: ''Muhammed je opčarao naše oči!'' Neki se dosjetiše: ''Muhammed nije u stanju opčarati oči svih ljudi, pa pitajte putnike kada dođu sa putovanja!'' Kada god bi ugledali nekog putnika da dolazi, pitali bi ga: ''Da li si vidio da se Mjesec raspolutio?'', a oni bi svi odgovarali: ''Da, vidjeli smo!''[9]
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
master_mind_
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 17:52 |
|
|
Kuran objašnjava da Sunce prolazi kroz zemlju ulazeći u neku muljatu vodenu površinu i izlazeći sa druge strane. Jel muslimani doista vjeruju u to osobito kada je to znanstveno opovrgnuto?
To je ona legenda o Gog i Magogu.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 18:05 |
|
Pridružen/a: 18 sij 2014, 17:10 Postovi: 15067 Lokacija: Pod kraljevskim Srebrn'kom
|
JEdžudž i Medžudž. Ne to nego da će sunca izaći na Zapad a zaći na Istok u hadisima kad bude Smak svijeta.
_________________ Dušom i krvlju iskupit ćemo te, o Al-Aksa! Bi ruh bi dam nafdika ya Aqsa” By our souls, by our blood, all for you oh Al-Aqsa
|
|
Vrh |
|
|
KiM
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 18:22 |
|
|
http://www.kurir.rs/planeta/slovacka-tu ... ak-1978749Fico iz Slovacke tuzi EU sudu. Nece muslimane 802 za kvotu. Moj favorit, posla Putina, Orbana...
_________________ Kako smo svi opljackani.Film "Tezina lanaca" https://youtu.be/waEYQ46gH08
Film o propasti imperije duge 1.123 g. Vizantijska lekcija https://youtu.be/_fLuI92iHR4
|
|
Vrh |
|
|
master_mind_
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 18:37 |
|
|
korrisnik je napisao/la: JEdžudž i Medžudž. Ne to nego da će sunca izaći na Zapad a zaći na Istok u hadisima kad bude Smak svijeta. Ne piše o tome ništa. Nemoj izvrtati. Citat: 86 Till, when he reached the setting-place of the sun, he found it setting in a muddy spring, and found a people thereabout. We said: O Dhu'l-Qarneyn! Either punish or show them kindness. 87 He said: As for him who doeth wrong, we shall punish him, and then he will be brought back unto his Lord, Who will punish him with awful punishment! 88 But as for him who believeth and doeth right, good will be his reward, and We shall speak unto him a mild command. 89 Then he followed a road 90 Till, when he reached the rising-place of the sun, he found it rising on a people for whom We had appointed no shelter therefrom. 91 So (it was). And We knew all concerning him. 92 Then he followed a road 93 Till, when he came between the two mountains, he found upon their hither side a folk that scarce could understand a saying. 94 They said: O Dhu'l-Qarneyn! Lo! Gog and Magog are spoiling the land. So may we pay thee tribute on condition that thou set a barrier between us and them? 95 He said: That wherein my Lord hath established me is better (than your tribute). Do but help me with strength (of men), I will set between you and them a bank. Quran 18:86 http://www.searchtruth.com/chapter_disp ... lator=4#86Autetični Hadis gdje Muhamed kaže da Sunce ulazi u zemlju: http://www.sunnah.com/abudawud/32/34Vidiš da je tvoja religija lažna.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 19:01 |
|
|
U"ntil, when he reached the setting of the sun, he found it [as if] setting in a spring of dark mud, and he found near it a people. Allah said, "O Dhul-Qarnayn, either you punish [them] or else adopt among them [a way of] goodness."" Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod. “O Zulkarnejne,” – rekosmo Mi – “ili ćeš ih kazniti ili ćeš s njima lijepo postupiti?” # “Onoga ko ostane mnogobožac” – reče – “kaznićemo, a poslije će se svome Gospodaru vratiti, pa će ga i On teškom mukom mučiti. # A onome ko bude vjerovao i dobra djela činio – nagrada najljepša, i s njim ćemo blago postupiti.” # I on opet pođe. # I kad stiže do mjesta gdje Sunce izlazi, on nađe da ono izlazi iznad jednog naroda kome Mi nismo dali da se od njega bilo čime zakloni.* # I on postupi s njima isto onako kako je s onima prije postupio. # I on pođe. # Kad stiže imeđu dvije planine, nađe ispred njih narod koji je jedva govor razumijevao. # “O Zulkarnejne,” – rekoše oni – “Jedžudž i Medžudž čine nered po Zemlji, pa hoćeš li da između nas i njih zid podigneš, mi ćemo te nagraditi.” # “Bolje je ono što mi je Gospodar moj dao” – reče on. “Nego, samo vi pomozite meni što više možete, i ja ću između vas i njih zid podići. # Donesite mi velike komade gvožđa!” I kad on izravna dvije strane brda, reče: “Pušite!” A kad ga usija, reče: “Donesite mi rastopljen mjed da ga zalijem.” #
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 19:07 |
|
|
The narration:
The narration along with the chain of narrators goes as;
Yazid bin Harun- Sufyan bin Husain- Al-Hakam bin ‘Utaybah- Ibrahim (b. Yazid al-Taymi)- Yazid al-Taymi- Abu Dharr said: I was sitting behind the Apostle of Allah who was riding a donkey while the sun was setting. He asked: Do you know where this sets? I replied: Allah and his Apostle know best. He said: It sets in a spring of warm water. (Sunan Abu Dawud, Hadith 3991)
Related narrations:
In Musnad Ahmad these words are part of a longer narration reported through same chain of narrators;
Abu Dharr narrated, “Once I was with the Prophet riding a donkey on which there was a saddle or a (piece of) velvet. That was at sunset. He said to me, ‘O Abu Dharr, do you know where this (sun) sets?’ I said, ‘Allah and His Messenger know better.’ He said, ‘It sets in a spring of murky water, (then) it goes and prostrates before its Lord, the Exalted in Might and the Ever-Majestic, under the Throne. And when it is time to go out, Allah allows it to go out and thus it rises. But, when He wants to make it rise where it sets, He locks it up. The sun will then say, “O my Lord, I have a long distance to run.” Allah will say, “Rise where you have set.” That (will take place) when no (disbelieving) soul will get any good by believing then.’” (Musnad Ahmad, Hadith 21459 al-Risala ed.)
This narration is quite similar to the narration found in many hadith works including Sahih Bukhari, Sahih Muslim etc. except the words “It sets in a spring of warm water.”
In Sahih Bukhari it goes as;
Sufyan (al-Thawri)- Al-A’mash- Ibrahim (b. Yazid al-Taymi)- Yazid al-Taymi- Narrated Abu Dharr: The Prophet asked me at sunset, "Do you know where the sun goes (at the time of sunset)?" I replied, "Allah and His Messenger know better." He said, "It goes (i.e. travels) till it prostrates Itself underneath the Throne and takes the permission to rise again, and it is permitted and then (a time will come when) it will be about to prostrate itself but its prostration will not be accepted, and it will ask permission to go on its course but it will not be permitted, but it will be ordered to return whence it has come and so it will rise in the west. And that is the interpretation of the Statement of Allah: "And the sun is quickly proceeding towards its destination. That is the designing of the All-Mighty, the All-Knowing. " (36.38) (Sahih Bukhari, Volume 4, Book 54, Hadith 421)
The significant difference is of the words “it sets in a spring of warm/murky water.”
Analysis of the chains of narrators:
From Abu Darr, it both ways i.e. with and without the words under consideration, it narrated by Yazid al-Taymi and from him by his son Ibrahim bin Yazid al-Taymi. From Ibrahim it is narrated by six different narrators; 1- Al-A’mash: And from him at least five people narrate it. See Sahih Bukhari etc.
2- Yunus bin ‘Ubaid: And from him at least three narrators report this narration. See Sahih Muslim etc.
3- Musa bin al-Musayyab al-Thaqafi: From him it is narrated by Abdah bin Sulayman, See Al-‘Uzmah of Abu al-Shaykh al-Asbahani 4/1189
To read the full article click here:
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 16 lis 2015, 19:08 |
|
|
dupli.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Islam Postano: 17 lis 2015, 17:35 |
|
|
Zanimljivo je da Muhamed nikad nije ucinio ni jedno cudo cak se u Kuranu pravda da je i on samo obicni covjek i da ne moze ciniti cuda. Kasnije muslimani da bi opravdali nekako svog proroka izmisljaju u hadisima nekakva cuda. Jako zanimljivo i kontradiktorno
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Islam Postano: 17 lis 2015, 18:41 |
|
|
korrisnik je napisao/la: The narration:
Yazid bin Harun- Sufyan bin Husain- Al-Hakam bin ‘Utaybah- Ibrahim (b. Yazid al-Taymi)- Yazid al-Taymi- Abu Dharr said: I was sitting behind the Apostle of Allah who was riding a donkey while the sun was setting. He asked: Do you know where this sets? I replied: Allah and his Apostle know best. He said: It sets in a spring of warm water. (Sunan Abu Dawud, Hadith 3991)
Related narrations:
In Musnad Ahmad these words are part of a longer narration reported through same chain of narrators;
Abu Dharr narrated, “Once I was with the Prophet riding a donkey on which there was a saddle or a (piece of) velvet. That was at sunset. He said to me, ‘O Abu Dharr, do you know where this (sun) sets?’ I said, ‘Allah and His Messenger know better.’ He said, ‘It sets in a spring of murky water, (then) it goes and prostrates before its Lord, the Exalted in Might and the Ever-Majestic, under the Throne. And when it is time to go out, Allah allows it to go out and thus it rises. But, when He wants to make it rise where it sets, He locks it up. The sun will then say, “O my Lord, I have a long distance to run.” Allah will say, “Rise where you have set.” That (will take place) when no (disbelieving) soul will get any good by believing then.’” (Musnad Ahmad, Hadith 21459 al-Risala ed.)
This narration is quite similar to the narration found in many hadith works including Sahih Bukhari, Sahih Muslim etc. except the words “It sets in a spring of warm water.”
Sufyan (al-Thawri)- Al-A’mash- Ibrahim (b. Yazid al-Taymi)- Yazid al-Taymi- Narrated Abu Dharr: The Prophet asked me at sunset, "Do you know where the sun goes (at the time of sunset)?" I replied, "Allah and His Messenger know better." He said, "It goes (i.e. travels) till it prostrates Itself underneath the Throne and takes the permission to rise again, and it is permitted and then (a time will come when) it will be about to prostrate itself but its prostration will not be accepted, and it will ask permission to go on its course but it will not be permitted, but it will be ordered to return whence it has come and so it will rise in the west. And that is the interpretation of the Statement of Allah: "And the sun is quickly proceeding towards its destination. That is the designing of the All-Mighty, the All-Knowing. " (36.38) (Sahih Bukhari, Volume 4, Book 54, Hadith 421)
The significant difference is of the words “it sets in a spring of warm/murky water.”
From Abu Darr, it both ways i.e. with and without the words under consideration, it narrated by Yazid al-Taymi and from him by his son Ibrahim bin Yazid al-Taymi. From Ibrahim it is narrated by six different narrators; 1- Al-A’mash: And from him at least five people narrate it. See Sahih Bukhari etc.
2- Yunus bin ‘Ubaid: And from him at least three narrators report this narration. See Sahih Muslim etc.
3- Musa bin al-Musayyab al-Thaqafi: From him it is narrated by Abdah bin Sulayman, See Al-‘Uzmah of Abu al-Shaykh al-Asbahani 4/1189
To read the full article click here: Kome ostavljaš ove traktate na engleskom-ljudi to ne razumiju niti na ovdašnjim jezicima?
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 17 lis 2015, 19:03 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Zanimljivo je da Muhamed nikad nije ucinio ni jedno cudo cak se u Kuranu pravda da je i on samo obicni covjek i da ne moze ciniti cuda. Kasnije muslimani da bi opravdali nekako svog proroka izmisljaju u hadisima nekakva cuda. Jako zanimljivo i kontradiktorno Zanimljivo je da ti nisi pročitao moj post koji o tome govori. " O Mudžizama. U Kur'anu je rascijepo Mjesec. "Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio! – # a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: “Čarolija neprestana!” # Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, a sve je već određeno. # i dolaze im vijesti koje ih trebaju odvratiti – # mudrost savršena, ali opomene ne koriste, # zato se okreni od njih! Na Dan kad ih glasnik pozove na nešto užasno # oni će oborenih pogleda iz grobova izlaziti, kao skakavci rasuti, # i netremice gledajući u glasnika i žureći, nevjernici će govoriti: “Ovo je težak dan!” # Prije njih Nuhov narod nije vjerovao i roba Našeg je u laž utjerivao, govoreći: “Luđak!” – i Nuh je onemogućen bio. # „Ako sumnjate u ono što objavljujemo robu Svome, načinite vi jednu suru sličnu objavljenim njemu, a pozovite i božanstva vaša, osim Allaha, ako istinu govorite.“ (Kur`an, el-Bekare, 23.) „Reci: `Kad bi se ljudi i džini udružili da sačine jedan ovakav Kur`an, oni, kao što je on, ne bi sačinili, pa makar jedni drugim pomagali.`“ (Kur`an, el-Isra, 88.) „Tako Mi zvijezde kad zalazi, vaš drug nije s pravog puta skrenuo, i nije zalutao! On ne govori po hiru svome – to je samo Objava, koja mu se obznanjuje.“ (Kur`an, en- Nedžm, 1.-4.)
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 17 lis 2015, 19:04 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: korrisnik je napisao/la: The narration:
Related narrations:
To read the full article click here: Kome ostavljaš ove traktate na engleskom-ljudi to ne razumiju niti na ovdašnjim jezicima? Citirao sam suru "KEHF" "Pećinu" u vezi toga.
|
|
Vrh |
|
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Islam Postano: 17 lis 2015, 19:43 |
|
|
master_mind_ je napisao/la: korrisnik je napisao/la: JEdžudž i Medžudž. Ne to nego da će sunca izaći na Zapad a zaći na Istok u hadisima kad bude Smak svijeta. Ne piše o tome ništa. Nemoj izvrtati. Citat: 86 Till, when he reached the setting-place of the sun, he found it setting in a muddy spring, and found a people thereabout. We said: O Dhu'l-Qarneyn! Either punish or show them kindness. 87 He said: As for him who doeth wrong, we shall punish him, and then he will be brought back unto his Lord, Who will punish him with awful punishment! 88 But as for him who believeth and doeth right, good will be his reward, and We shall speak unto him a mild command. 89 Then he followed a road 90 Till, when he reached the rising-place of the sun, he found it rising on a people for whom We had appointed no shelter therefrom. 91 So (it was). And We knew all concerning him. 92 Then he followed a road 93 Till, when he came between the two mountains, he found upon their hither side a folk that scarce could understand a saying. 94 They said: O Dhu'l-Qarneyn! Lo! Gog and Magog are spoiling the land. So may we pay thee tribute on condition that thou set a barrier between us and them? 95 He said: That wherein my Lord hath established me is better (than your tribute). Do but help me with strength (of men), I will set between you and them a bank. Quran 18:86 http://www.searchtruth.com/chapter_disp ... lator=4#86Autetični Hadis gdje Muhamed kaže da Sunce ulazi u zemlju: http://www.sunnah.com/abudawud/32/34Vidiš da je tvoja religija lažna. Pa šta se čudiš Kuran je pun takvih neistina koje muslimanski "naučnjaci" pokušavaju opravdati ali ta su opravdanja u najmanju ruku žalosna. Samo mogu proći kod njihovih apsolutno nepismenih vjernika kojih je bdw 90%
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 17 lis 2015, 19:51 |
|
|
One su odjeća vaša, a vi ste njihova odjeća… (2:187)
Prevodite vi samo Kur'an bukvalno. A što se tiče bukvalnog prevođenja Kur'ana, to nije dozvoljeno, zato što bukvalno prevođenje znači spominjanje sinonima riječi u drugom jeziku. A to je nemoguće učiniti kada je u pitanju arapski jezik i drugi jezici, zbog opsežnosti arapskog jezika, kao i zbog toga što je jedan od kur'anskih metoda izražavanja aludiranje (metonimija) i preneseno značenje (metaforom), kao i drugi načini izražavanja koji su specifični samo za arapski jezik i veoma su rijetki u drugim jezicima. Dakle, ako bi se Kur'an prevodio bukvalno, na taj način bi se izmijenilo njegovo značenje. Neki prevodioci su riječi Uzvišenog Allaha: „هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنتُمْ لِبَاسٌ لَّهُنّ (El-Bekare, 187) „ bukvalno preveli: ''One su vaše hlače, a vi ste njihove hlače'', dok se značenje ovog ajeta ne odnosi na stvarnu odjeću, već se time aludira na smirenost i zaštitu, tako da su supružnici jedno drugome smirenost i zaštita. Što se tiče transkripcije, koja se ogleda u pisanju arapskih riječi nekim drugim jezikom – slovima, ona šerijatski nije dozvoljena zbog iskrivljenja koje nosi u sebi. Neka slova – glasovi arapskog jezika ne postoje niti u jednom drugom jeziku osim u arapskom. Islamski učenjaci imaju jednoglasan stav da nije dozvoljeno pisati Mushaf osim na način kako je zapisan prvi put, pred Poslanikom i na način kako je zapisano u mushafima koje je sakupio-objedinio Osman, r.a., a to je verzija oko koje su ashabi Allahovog Poslanika imali jednoglasan stav. To sve kada su u pitanju arapska slova, pa šta je onda sa drugim jezicima?! Normalno je da bi to bilo mnogo dalje od originalne verzije. Rezime: Bukvalno prevođenje Kur'ana nije dozvoljeno, dok je prevođenje njegovog značenja šerijatski potrebna stvar.
|
|
Vrh |
|
|
master_mind_
|
Naslov: Re: Islam Postano: 18 lis 2015, 17:17 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Pa šta se čudiš Kuran je pun takvih neistina koje muslimanski "naučnjaci" pokušavaju opravdati ali ta su opravdanja u najmanju ruku žalosna. Samo mogu proći kod njihovih apsolutno nepismenih vjernika kojih je bdw 90%
To svakako. Samo muslimani tvrde kako je Kuran istinit, da je doslovno riječ Božja i ne može imati nikakve greške. Sada kada su znanstveno opovrgnuti čudi me da ovi muslimani koji su uvidjeli da je Islam lažan jednostavno ne napuste vjeru.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 18 lis 2015, 18:03 |
|
|
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! 1. Elif Lam Mim.* 2. Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali; 3. onima koji u nevidljivi svijet budu vjerovali i molitvu obavljali i udjeljivali dio od onoga što im Mi budemo davali; 4. i onima koji budu vjerovali u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, i onima koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali. 5. Njima ce Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni ce ono što žele ostvariti. 6. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati. 7. Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.-( 2. Al-Baqara – Krava,1-7)
Kad čitaš Kur'an, između tebe i onih koji u onaj svijet ne vjeruju Mi zastor nevidljiv stavimo, a na srca njihova pokrivače da ga ne bi razumjeli, i gluhim ih učinimo.(Al Isra, 46-46) - Oni govore: "Naša su srca okorjela." (t.j. ne čuju ili ne razumiju Allahovu riječ) (Beqara, 88)
|
|
Vrh |
|
|
Hunter
|
Naslov: Re: Islam Postano: 19 lis 2015, 08:12 |
|
|
master_mind_ je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Pa šta se čudiš Kuran je pun takvih neistina koje muslimanski "naučnjaci" pokušavaju opravdati ali ta su opravdanja u najmanju ruku žalosna. Samo mogu proći kod njihovih apsolutno nepismenih vjernika kojih je bdw 90%
To svakako. Samo muslimani tvrde kako je Kuran istinit, da je doslovno riječ Božja i ne može imati nikakve greške. Sada kada su znanstveno opovrgnuti čudi me da ovi muslimani koji su uvidjeli da je Islam lažan jednostavno ne napuste vjeru. Pa koja vera je od a do ž istinita? Ni jedna. Organizovana religija je socijalni konstrukt a njeno odbacivanje te automatski čini manje delom kolektiva. U manjim sredinama to može da ima i nesagledive posledice. Ne drži nas u veri predanje koliko želja da pripadamo.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Islam Postano: 19 lis 2015, 16:21 |
|
|
Ipak je mit da Kur'an ima neku matematičku logiku u sebi... točno 6666 ajeta itd.
|
|
Vrh |
|
|
Tuta
|
Naslov: Re: Islam Postano: 19 lis 2015, 16:25 |
|
|
Mene ovaj fakt navodi na zaključak da puno toga što je u Kur'anu, Muhamed nije niti izustio niti mu je objavljeno, već da su poslije njega kalife i tko sve ne, pisali ostatak Kur'ana. Naravno, kao fol su napamet naučili. Šta će drugo reć?
Dakle zamislimo - 23 čitave godine su trebale da se napiše Kur'an. Zašto? Vjerojatno se kroz to vrijeme puno toga pogubilo, puno toga izobličilo, puno toga brisalo i puno toga dodavalo.
Privitak/ci: |
Untitled.png [ 177.11 KiB | Pogledano 2119 put/a. ]
|
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 19 lis 2015, 16:57 |
|
|
Tuta je napisao/la: Ipak je mit da Kur'an ima neku matematičku logiku u sebi... točno 6666 ajeta itd. Bismile nema u suri Tevba. "Broj ajeta u Kur'anu Štampa El. pošta Objavljeno petak, 19 Septembar 2008 14:47 Pitanje Pišem diplomu iz šerijatskog prava i zanima me da li se zna tačno, koliko ima ajeta u Časnom Kur'anu? Ja sam prebrojala ajete u Kur'anu s prevodom Besima Korkuta i nabrojala 6236, isti sam broj našla i na nekim mjestima na internetu i u vjerskim udžbenicima. Ali sam u nekim drugim djelima našla, da ima 6360, 6243 ili čak 6.666 ajeta. Pa sad ne znam šta je tačno. Interesuje me zašto postoje razlike u broju ajeta (zar nema samo jedan određeni broj kao što je sa brojem sura 114)? Selam iz Slovenije! Odgovor Nema razlike u sadržaju Kur'ana već u načinu brojanja ajeta, odnosno podjele sadržaja na ajete shodno tumačenjima različiti škola. Također, neki Bismillu na početku svake sure tretiraju ajetom, a neki ne. Zbog toga su nastale ove razlike u broju ajeta. Prema našemu brojanju, u Kur'anu ima 6236 ajeta kako ste i Vi spomenuli u vezi Korkutovog prijevoda Kur'ana.
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 19 lis 2015, 17:00 |
|
|
Tuta je napisao/la: Mene ovaj fakt navodi na zaključak da puno toga što je u Kur'anu, Muhamed nije niti izustio niti mu je objavljeno, već da su poslije njega kalife i tko sve ne, pisali ostatak Kur'ana. Naravno, kao fol su napamet naučili. Šta će drugo reć?
Dakle zamislimo - 23 čitave godine su trebale da se napiše Kur'an. Zašto? Vjerojatno se kroz to vrijeme puno toga pogubilo, puno toga izobličilo, puno toga brisalo i puno toga dodavalo. Objava je dolazila po nekoj potrebi iz života Muhameda a.s- Evo primjera kad se on namršio na nekog slijepca pa mu objava dolazi. U ime Allaha Milostivog, Milosrdnog 1. Namrštio se i okrenuo, 2. Jer mu je slijepac došao. 3. A šta znaš ti - možda se on čisti, 4. Ili podsjeća, pa mu koristi Opomena. 5. A što se tiče onog koji se smatra neovisnim, 6. Ta ti se njime baviš. 7. A nije do tebe ako se ne očisti. 8. A onaj ko ti dođe žureći, 9. I on strahuje, 10. Pa ti se na njega ne osvrćeš. 11. Nikako! Uistinu, on je Opomena,* 12. Pa ko hoće imaće ga na umu - 13. Na listovima časnim, 14. Uzvišenim, pročišćenim, 15. U rukama pisara, 16. Plemenitih, čestitih. Kur'an je živa Riječ Božija i tokom cijele objave ajeti dolaze. Kur'an je pisan po ajetima i u dob Muhameda a.s kasniej u ti ajeti sabrani u zbirku Mushafa. Što se tiče matematike: Tarik el-Suvejdan je dugo vremena proveo izučavajući matematički fenomen Kur'ana. Došao je do nevjerovatnih rezultata, kao naprimjer: čovjek se spominje 24 puta u Kur'anu, a isto tako i riječ žena. Evo sličnih primjera: dunjaluk 115, ahiret 115 meleki 88, šejtan 88 život 145, smrt 145 blagodat 50, razvrat 50 ljudi 50, poslanici 50 Iblis 11, traženje zaštite 11 iskušenje 75, zahvala 75 sadaka 73, zadovoljstvo 73 zabludjeli 17, mrtvi ljudi 17 muslimani 41, džihad 41 zlato 8, lagodan život 8 magija 60, smutnja, fitna 60 zekat 32 ,bereket 32 duša 49, svjetlo 49 jezik 25, govor 25 nevolja 114, strpljenje 114 Muhammed 4, šerijat 4 Namaz se spominje 5 puta, mjesec 12, dan 365... More 32, a kopno 13, što ukupno čini 45. More: 32/45*100=71.111% Kopno: 13/45*100=28.889% More + kopno = 100.00% Nauka je ne baš tako davno otkrila da more zauzima 71.111% Zemljine površine, dok kopno pokriva 28.889% površine.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Islam Postano: 19 lis 2015, 22:12 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
11-godišnja kršćanska djevojčica zbunila islamskog učenjaka jednim jednostavnim pitanjem Citat: 11-godišnja arapska kršćanska djevojčica je slušala islamskog učenjaka dok je govorio o Allahu. Kada je završio, djevojčica mu je prišla i rekla: “Pokaži mi gdje u Kur’anu piše da me Allah voli kao grešnicu kakva i jesam, i odmah ću postati muslimanka.” Čovjek je bio bez riječi dugo vremena, a onda je otišao, piše portal Now The End Begins. Nije imao odgovor na to. Zašto?
Jer Allah Kur’ana ne voli grešnike, ili nepravedne, ili izgubljene, ili one koji se muče s grijehom, ili one koji su ponovo zapali u grijeh. Allah Kur’ana prikazuje samo visokokvalificiranu, uvjetovanu vrstu ljubavi, i to samo za muslimane. Kur’an jasno uči da Allah mrzi nemuslimane:
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
korrisnik
|
Naslov: Re: Islam Postano: 19 lis 2015, 22:23 |
|
|
bura je napisao/la: 11-godišnja kršćanska djevojčica zbunila islamskog učenjaka jednim jednostavnim pitanjem Citat: 11-godišnja arapska kršćanska djevojčica je slušala islamskog učenjaka dok je govorio o Allahu. Kada je završio, djevojčica mu je prišla i rekla: “Pokaži mi gdje u Kur’anu piše da me Allah voli kao grešnicu kakva i jesam, i odmah ću postati muslimanka.” Čovjek je bio bez riječi dugo vremena, a onda je otišao, piše portal Now The End Begins. Nije imao odgovor na to. Zašto?
Jer Allah Kur’ana ne voli grešnike, ili nepravedne, ili izgubljene, ili one koji se muče s grijehom, ili one koji su ponovo zapali u grijeh. Allah Kur’ana prikazuje samo visokokvalificiranu, uvjetovanu vrstu ljubavi, i to samo za muslimane. Kur’an jasno uči da Allah mrzi nemuslimane: Istina je to, ali da u Judaizmu i Kršćanstvu Bog voli nekršćane i nejevreje ne bi bilo Pakla.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|