HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 sij 2025, 03:14.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ] 

Najkatoličkiji su...
Hrvati 50%  50%  [ 14 ]
Poljaci 50%  50%  [ 14 ]
Ukupno glasova : 28
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Koji narod je najkatoličkiji?
PostPostano: 31 srp 2022, 13:53 

ZIX je napisao/la:
Ne kažem da su mladi Talijani neki ultrakatolici usporedivi s Hercegovcima, ali nisu neprijateljski raspoloženi prema Katoličkoj crkvi kao mladi Poljaci. U malo kojoj državi je toliko izražena ideološka polarizacija mladih i starih kao u Poljskoj.
U Italiji su religiozni u pasivnim krajevima, vole sva pučka praznovjerja, Padre Pio i ostali lokalni brendovi.
Otprilike, sve južno od Rima, a "najreligiozniji" su naravno na Siciliji.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 17:00 

Šta ste udarili na Poljake. Još su oni katolici sa dna kace.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 18:32 

ZIX je napisao/la:
Lož

Sreo sam ih više od par, i vjeruj mi da mladi Poljaci preziru Katoličku crkvu, vjeru i politiku PiS kriminalaca utemeljenu na tomu. Zapravo se PiS preračunao unutar te euroatlantske hemisfere s radikalnim mjerama. Oni tamo pričaju mladim Poljacima o nekoj vjeri, o životu nerođene djece, a pored njih je jedna Njemačka gdje se ne drži do navedenog, ali imaju mnogo viši životni standard od Poljske. Plus, PiS je kriminalna i uhljebnička stranka, percepirana kao HDZ ovdje. I kako će onda mladi Poljak gledati na PiS propagandu vjerujem da možeš sam zaključiti. U njih je Katolička crkva previše slizana s politikom.
Ne kažem da su mladi Talijani neki ultrakatolici usporedivi s Hercegovcima, ali nisu neprijateljski raspoloženi prema Katoličkoj crkvi kao mladi Poljaci. U malo kojoj državi je toliko izražena ideološka polarizacija mladih i starih kao u Poljskoj.

Mislim da ti je zaključivanje površno, jer nigdje na skupovima katolika nećeš naći toliko mladih iz neke druge zemlje kao iz Poljske. Razlog zašto njihova antikatolička scena izgleda glasna i jaka je upravo u tom što nema moć kao drugdje, pa su agresivni i glasni.isto je i sa SAD, nećeš na internetu naći od nigdje toliko slika lijevog ludila kao iz SAD, ali ne zato što su njihovi leftardi luđi, nego zato što tamo imaju protivnika koji im se suprotstavlja, što u većem dijelu Europe nije slučaj. Osim toga, Njemačka ti je loš primjer, od pada komunizma Poljska je ekonomski puno uspjwšnije gospodarstvo, dok Nijemci što više idu u leftardizam, to su manje ekonomski superiorni. Uostalom dobar dio Poljaka se vratio i od tamo, a ako se ovako nastavi Švabija će biti egzemplarni slučaj kako leftardizam uništava države. Što se tiče Talijana, oni su jako raskatoličeni u zadnje vrijeme, posebno mladi

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 18:58 

divizija je napisao/la:
ZIX je napisao/la:
Lož

Sreo sam ih više od par, i vjeruj mi da mladi Poljaci preziru Katoličku crkvu, vjeru i politiku PiS kriminalaca utemeljenu na tomu. Zapravo se PiS preračunao unutar te euroatlantske hemisfere s radikalnim mjerama. Oni tamo pričaju mladim Poljacima o nekoj vjeri, o životu nerođene djece, a pored njih je jedna Njemačka gdje se ne drži do navedenog, ali imaju mnogo viši životni standard od Poljske. Plus, PiS je kriminalna i uhljebnička stranka, percepirana kao HDZ ovdje. I kako će onda mladi Poljak gledati na PiS propagandu vjerujem da možeš sam zaključiti. U njih je Katolička crkva previše slizana s politikom.

Mislim da ti je zaključivanje površno, jer nigdje na skupovima katolika nećeš naći toliko mladih iz neke druge zemlje kao iz Poljske. Razlog zašto njihova antikatolička scena izgleda glasna i jaka je upravo u tom što nema moć kao drugdje, pa su agresivni i glasni.isto je i sa SAD, nećeš na internetu naći od nigdje toliko slika lijevog ludila kao iz SAD, ali ne zato što su njihovi leftardi luđi, nego zato što tamo imaju protivnika koji im se suprotstavlja, što u većem dijelu Europe nije slučaj. Osim toga, Njemačka ti je loš primjer, od pada komunizma Poljska je ekonomski puno uspjwšnije gospodarstvo, dok Nijemci što više idu u leftardizam, to su manje ekonomski superiorni. Uostalom dobar dio Poljaka se vratio i od tamo, a ako se ovako nastavi Švabija će biti egzemplarni slučaj kako leftardizam uništava države. Što se tiče Talijana, oni su jako raskatoličeni u zadnje vrijeme, posebno mladi

Ja govorim o percepciji mladih Poljaka. Nije bitno što ja i ti mislimo o Njemačkoj, ni meni se ne sviđa njihov kurs.
Ali mladi Poljaci bi opet dali guzice za njemački životni standard, kao i mi. Je li Švabe idu u Poljsku ili Poljaci u Njemačku? I moš ti mrziti Njemačku koliko hoćeš, ali ako ona kihne, ostatak kontinenta dobije upalu pluća. Ni lizanje američke guzice neće Poljacima razvit imunitet na ekonomski pad Njemačke. Ne žive mladi Poljaci od PiSovog naprđivanja o komunizmu, abortusu, i čestih povlačenja pred navalom euroatlantske agende ( vidi pod odustajanje od zona slobodnih od LGBT ideologije), te teme samo gerijatriju u Poljskoj privlači. PiS svojim radikalnim pristupom od mladih stvara neprijatelje. I to znam preko njihovih turista ovdje, koji su reprezentativniji za Poljsku od nekog katoličkog međunarodnog festivala. Naravno da ima mladih Poljaka ultrakatolika, ali oni su uvjerljiva manjina.
Manje ideološke ostrašćenosti.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 19:22 

https://notesfrompoland.com/2020/11/16/ ... inds-poll/

Na putu ka Irskoj, samo s manjim životnim standardom.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 19:25 

ZIX je napisao/la:
divizija je napisao/la:

Ja govorim o percepciji mladih Poljaka. Nije bitno što ja i ti mislimo o Njemačkoj, ni meni se ne sviđa njihov kurs.
Ali mladi Poljaci bi opet dali guzice za njemački životni standard, kao i mi. Je li Švabe idu u Poljsku ili Poljaci u Njemačku? I moš ti mrziti Njemačku koliko hoćeš, ali ako ona kihne, ostatak kontinenta dobije upalu pluća. Ni lizanje američke guzice neće Poljacima razvit imunitet na ekonomski pad Njemačke. Ne žive mladi Poljaci od PiSovog naprđivanja o komunizmu, abortusu, i čestih povlačenja pred navalom euroatlantske agende ( vidi pod odustajanje od zona slobodnih od LGBT ideologije), te teme samo gerijatriju u Poljskoj privlači. PiS svojim radikalnim pristupom od mladih stvara neprijatelje. I to znam preko njihovih turista ovdje, koji su reprezentativniji za Poljsku od nekog katoličkog međunarodnog festivala. Naravno da ima mladih Poljaka ultrakatolika, ali oni su uvjerljiva manjina.

Poljska je imala veće stope rasta jer je polazila od nižih startnih pozicija, dok je Njemačka tijekom 1990-ih i ranih 2000-ih snosila značajne troškove zbog reintegracije ex-DDR-a što se odrazlilo i na gospodarski rast.

HDZ=SKH

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 20:12 

ZIX je napisao/la:

nije mi teško povjerovati da su mladi Poljaci manje religozni od starih, no ovdje je tema usporedba s drugima nacijama

u tom smislu mladi Poljaci su više katolički od mladih iz drugih djelova Europe. U drugim nacijama imaš gotovo isključivo leftarde, dok kod Poljske mladeži sasvim sigurno ima masa jako katolički orijentiranih. Ovo nije gerijatrija na snimci: https://www.youtube.com/watch?v=QqJfkXyf6ZY

Takav skup je nemoguć među omladinom u drugim europskim zemljama.

Što se njihovih turista ovdje, oni NIPOŠTO nisu reprezentativni za Poljsku, tu dolazi urbana ekonomski nadprosječna elita poljskog društva.

Tkođer, što se tiče toga od čega mladi POjaci žive, PIS ima sasvim solidne ekonomske rezultate. No to na kulturkampf ionako nema utjecaja, on ima neka druga pravila.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 20:13 

ZIX je napisao/la:
https://notesfrompoland.com/2020/11/16/only-9-of-young-people-in-poland-view-catholic-church-positively-finds-poll/

s ovakvim istraživanjima treba biti oprezan, jer ovi koji kaću "neutralno" mogu itekako biti i desničari kojima je proimigrantski stav Crkve počeo ići na živce

no načelno bi se složio s tobom da Poljska, čvrsto integrirana u anglosaksonski blok, ide k Irskom sindromu. U tom bloku je to neizbježno

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 20:15 

Flamel je napisao/la:
Poljska je imala veće stope rasta jer je polazila od nižih startnih pozicija, dok je Njemačka tijekom 1990-ih i ranih 2000-ih snosila značajne troškove zbog reintegracije ex-DDR-a što se odrazlilo i na gospodarski rast.

to stoji, ali Njemačka je i zadnjih 15 godina stagnantna, jer budalesaju na ekonomskom planu, zbog leftardskih ideja.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 20:19 

divizija je napisao/la:
ZIX je napisao/la:
https://notesfrompoland.com/2020/11/16/only-9-of-young-people-in-poland-view-catholic-church-positively-finds-poll/

s ovakvim istraživanjima treba biti oprezan, jer ovi koji kaću "neutralno" mogu itekako biti i desničari kojima je proimigrantski stav Crkve počeo ići na živce

no načelno bi se složio s tobom da Poljska, čvrsto integrirana u anglosaksonski blok, ide k Irskom sindromu. U tom bloku je to neizbježno

Dobar dio mladeži nije ni zainteresiran za politiku, vjeru. Samo Instagram, TikTok, Netflix. Jednostavno, nije im to na listi prioriteta. Ono, rado se odazovu krštenjima, prvim svetim pričestima, krizmama, tamo se prekriže u Crkvi, našminkaju se i fino najedu. Ne hejtaju Crkvu, ali im ona ništa ne znači. Većina tih neutralnih ti je ovaki opisani.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 20:22 

Kaftanzoglio je napisao/la:
Mislim glupo je vjerovanje dovoditi u kontekst sa vojnim pobjedama i porazima. Jer ako netko stvarno vjeruje onda ne ovisi o tome da li su njegovi na vlasti ili oni drugi.

Crkva je jednostavno izgubila značaj nestankom seoskog načina života i rastom gradova pa ima milijun sadržaja između nečijeg mjesta boravka i crkve. Isto kao što su mladi na selu članovi DVD-a ili KUD-a, a u gradu nisu, ni ne znaju da to postoji.

politička vlast ima značajn utjecaj na kulturološke trendove.

Kad su katoličke zemlje izgubile globalnu političku moć one su postale podložne vanjskom utjecaju na domaćem terenu. Kad je katolička Francuska poražena od Engleza i izgubila imperij, ovi su preko masonerije vrlo brzo u samu Francusku uveli revoluciju koja je uništila katolicizam u toj zemlji.

Onda su vojno intervenirali protiv revolucionarne Francuske da je skroz politički slome, i kad je sasvim rasturena vratili su Burbone koji više nikad nisu mogli djelovati prema van, nego su samo trpili .nastavak prodora revolucionarnih ideja u svojoj zemlji, koje su ih na kraju otpuhale.

Naravno da je velika uloga urbanizacije i industrijalizacije u tome, ali taj proces nije sasvim spontan. Nije slučajn oda je recimo protestantizam danas živ isključivo u SADu, dok je u Europi krepao. Ta država je svjetski hegemon. Tamo je puno teže subvertirati društvo.

Katoličke moćen države ne da više ne postoje, nego su sve redom obične kolonije, to je znatno ubrzalo i olakšalo uništenje katolicizma u njima. Irska, Španjolska, Portugal, Italija, pod vanjskim utjecajem su rapidno dekatolicizirane, čak je i sama KC subvertirana..

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 20:25 

ZIX je napisao/la:
Dobar dio mladeži nije ni zainteresiran za politiku, vjeru. Samo Instagram, TikTok, Netflix. Jednostavno, nije im to na listi prioriteta. Ono, rado se odazovu krštenjima, prvim svetim pričestima, krizmama, tamo se prekriže u Crkvi, našminkaju se i fino najedu. Ne hejtaju Crkvu, ali im ona ništa ne znači. Većina tih neutralnih ti je ovaki opisani.

to stoji, no takve mladeži ima u drugim zemljama još i više u postotku.

Pogledaj KC u Njemačkoj, tamo samo pse još vode u Crkvu. Čak se ni sakramentima ne odazivaju više.

A ni u Italiji nije bolje u zadnje vrijeme.

Poljska vjerojatno ide u istom smjeru, no tamo još ima puno više zdravog tkiva nego u bilo kojoj usporedivoj zemlji.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 20:34 

divizija je napisao/la:
ZIX je napisao/la:

to stoji, no takve mladeži ima u drugim zemljama još i više u postotku.

Pogledaj KC u Njemačkoj, tamo samo pse još vode u Crkvu. Čak se ni sakramentima ne odazivaju više.

A ni u Italiji nije bolje u zadnje vrijeme.

Poljska vjerojatno ide u istom smjeru, no tamo još ima puno više zdravog tkiva nego u bilo kojoj usporedivoj zemlji.

Ma samo sam htio reći da su baš prethodno opisani mladi oni koji su uglavnom se izjasnili neutralnim prema KC. A te pse dovode i u Španjolskoj u crkve, na vjenčanja. Ogavno.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 20:53 

ZIX je napisao/la:
Ma samo sam htio reći da su baš prethodno opisani mladi oni koji su uglavnom se izjasnili neutralnim prema KC. A te pse dovode i u Španjolskoj u crkve, na vjenčanja. Ogavno.

zato ti velim, Poljska možda jest na putu Irske, ali više mnje svi drugi su već tamo.

mi smo na pol puta i Slovaci donekle, ali s obzirom da se svi definiramo kao "zapad" teško da ćemo se obraniti od toga, osim kad Zapad doživi takvu ekonomsku slabost da mu se održavati imperij ovdje više ne isplati.

Primjeti koliko Orban naglašava da je Mađarska srednja Europa, a ne Zapad. Ne radi to bez razloga, on zna da sa Zapada samo zlo dolazi u kulturnom smislu

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 21:05 

Hrvati u Dalmaciji + Hrvati u BIH

Najkatoličkiji narod u Europi .

Ostaci ostatka nekad moćne Katoličke Europe .

Milijun i nešto superheroja !

Bugojno ne vidimo Tuzla u daljini ali Rafal pogađa Hrvatski sine ne brini !

Hrvatsku granatu božja ruka vodi , tamo gdje je pošaljemo ona i pogodi !

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 21:19 

Čuj Pereci u Dalmaciji katolici? To su doseljeni Bosanci.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 21:37 

Jiv je napisao/la:

Je li misliš na ove doseljene iz posljednjeg rata?
Ima "Pereca" katolika i to mnogo u Dalmaciji. Imoćani, Sinjani, Triljani, Drnišani... Možda su nekima preci davno davno doselili iz Bosne ili iz Hercegovine, no dosta njih su već stoljećima u Dalmaciji.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 21:40 

Dosta površno.

No realno, mlađi Irci i Poljaci su u nemaloj mjeri izrođeni kozmopoliti, što bi rekao Staljin.

Najkatoličkoji su u Latinskoj Americi, u Europi slabo...

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 22:22 

ZIX je napisao/la:
Jiv je napisao/la:

Je li misliš na ove doseljene iz posljednjeg rata?
Ima "Pereca" katolika i to mnogo u Dalmaciji. Imoćani, Sinjani, Triljani, Drnišani... Možda su nekima preci davno davno doselili iz Bosne ili iz Hercegovine, no dosta njih su već stoljećima u Dalmaciji.

To su Vlaji, nisu Dalmatinci.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 22:22 

Hroboatos je napisao/la:
Dosta površno.

No realno, mlađi Irci i Poljaci su u nemaloj mjeri izrođeni kozmopoliti, što bi rekao Staljin.

Najkatoličkoji su u Latinskoj Americi, u Europi slabo...

U Latinskoj Americi je katolicizam u teškoj defanzivi. Fertilitet u velikom padu, nasilje ogromno, prostitucija, droga, nasilje, rastave brakova, promiskuitet i porast protestantizma i ateizma.

Svega oko 60% stanovništva su još nominalno katolici

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 22:23 

Jiv je napisao/la:
To su Vlaji, nisu Dalmatinci.

ako računaš samo primorce i bodule, opet je katolicizam dosta jak i n nekim otocima, i djelom oko Zadra, Šibenika, Dubrovnika, baš među domačima

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 22:25 

Jiv je napisao/la:

..ti si Bosanac i u cemu je problem.. :zubati stidiš se..

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 22:45 

Odakle su ti "domaći" u Zadru što ne jedu ribu, al' mlate svinjetinu?

Zadrani su danas u Italiji.

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 22:46 

Jiv je napisao/la:

..Talijani su u Italiji prasetina nije top hrana ubZadru.. :zubati

Vrh

PostPostano: 31 srp 2022, 22:51 

Jiv je napisao/la:

domaći su iz okolnih mjesta

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 81 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: