|
|
Stranica: 2/2.
|
[ 40 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 27 sij 2016, 19:57 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58 Postovi: 2333 Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
|
Citat: Zorica Kuburić, sociolog religije, objašnjava da je i u to vreme i danas, prema istraživanju koje je radila, skoro 20 odsto ispitanika kao bajagi vernik ili kao bajagi ateista. Dakle reč je o konformizmu. Ljudi biraju ono što se u društvu traži, što je poželjno i što je priznato kao vrednost. Ne znam zašto, ali vjerujem gospođi Kuburić
_________________ Za dobar zivot nije rodjen svako
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 27 sij 2016, 20:02 |
|
|
boksnamnik je napisao/la: Citat: Zorica Kuburić, sociolog religije, objašnjava da je i u to vreme i danas, prema istraživanju koje je radila, skoro 20 odsto ispitanika kao bajagi vernik ili kao bajagi ateista. Dakle reč je o konformizmu. Ljudi biraju ono što se u društvu traži, što je poželjno i što je priznato kao vrednost. Ne znam zašto, ali vjerujem gospođi Kuburić Jednom je Vladeta Jerotić iznio podatak da je Srbija jedna od europskih država gdje se Biblija najmanje čita, a van te statistike rekao da su Srbi najspremniji poginut za svoju vjeru...  Vjerujem da isto vrijedi i za drge južnoslavenske države/narode.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 27 sij 2016, 20:05 |
|
|
boksnamnik je napisao/la: Citat: Zorica Kuburić, sociolog religije, objašnjava da je i u to vreme i danas, prema istraživanju koje je radila, skoro 20 odsto ispitanika kao bajagi vernik ili kao bajagi ateista. Dakle reč je o konformizmu. Ljudi biraju ono što se u društvu traži, što je poželjno i što je priznato kao vrednost. Ne znam zašto, ali vjerujem gospođi Kuburić Vjeruj Bibliji Mar-kan je napisao/la: Konvertiti-novovjernici su pristalice i zagovornici kompromisa.Ali time ne samo što se direktno krši Božji Zakon,već se negira i odbacuje kompletan Plan spasenja,i kako apostol Pavao i Božja Riječ na više mjesta konstatuju,prelazi se u službu demonima (drugim, lažnim „bogovima“).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 27 sij 2016, 20:07 |
|
Pridružen/a: 26 lis 2014, 09:58 Postovi: 2333 Lokacija: Република Српска/Republika Srpska
|
|
Vjerujem da je to tačno jer poznajem mnogo Srba koji je nikada nisu ni držali u ruci, a nasuprot tome ''najveći Srbi'' i veliki vjernici. Sto posto sam siguran da je takav slučaj i kod ostalih naroda
|
|
| Vrh |
|
 |
|
boksnamnik
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 27 sij 2016, 20:10 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Konvertiti-novovjernici su pristalice i zagovornici kompromisa.Ali time ne samo što se direktno krši Božji Zakon,već se negira i odbacuje kompletan Plan spasenja,i kako apostol Pavao i Božja Riječ na više mjesta konstatuju,prelazi se u službu demonima (drugim, lažnim „bogovima“).
Novovjernike ne možemo smatrati konvertitima jer se preobratili iz jednog vjerovanja u drugo. To je posebna grupa koju i treba nazivati samo novovjernicima jer prethodno nisu vjerovali.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 27 sij 2016, 20:47 |
|
|
Tuta je napisao/la: boksnamnik je napisao/la: Ne znam zašto, ali vjerujem gospođi Kuburić
Jednom je Vladeta Jerotić iznio podatak da je Srbija jedna od europskih država gdje se Biblija najmanje čita, a van te statistike rekao da su Srbi najspremniji poginut za svoju vjeru...  Vjerujem da isto vrijedi i za drge južnoslavenske države/narode. Pola Srba koji su veliki vjernici nisu ni kršteni
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:03 |
|
|
Tuta je napisao/la: boksnamnik je napisao/la: Ne znam zašto, ali vjerujem gospođi Kuburić Jednom je Vladeta Jerotić iznio podatak da je Srbija jedna od europskih država gdje se Biblija najmanje čita, a van te statistike rekao da su Srbi najspremniji poginut za svoju vjeru...  Vjerujem da isto vrijedi i za drge južnoslavenske države/narode. @Tuta Mogao bi preskočiti dr Vladetu Jerotića jer ima daleko pozvanijih poznavalaca i pripovedača o Pravoslavlju. krstjanin je napisao/la: Pola Srba koji su veliki vjernici nisu ni kršteni Na osnovu čega takav zaključak, možda si negde pročitao i poverovao? Nonsens!
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Amidza
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:13 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2014, 15:40 Postovi: 3288 Lokacija: S forumaššem na sunećenju.
|
Prezirem one sto napuste moju vjeru, a divim se onima sto se vrate islamu. Kao i Hrvati i Srbi sto se raduju ali samo obrnuto. 
_________________ A nation which makes the final sacrifice for life and freedom does not get beaten.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:16 |
|
|
Ksenija je napisao/la: Tuta je napisao/la: Jednom je Vladeta Jerotić iznio podatak da je Srbija jedna od europskih država gdje se Biblija najmanje čita, a van te statistike rekao da su Srbi najspremniji poginut za svoju vjeru...  Vjerujem da isto vrijedi i za drge južnoslavenske države/narode. @Tuta Mogao bi preskočiti dr Vladetu Jerotića jer ima daleko pozvanijih poznavalaca i pripovedača o Pravoslavlju. krstjanin je napisao/la: Pola Srba koji su veliki vjernici nisu ni kršteni Na osnovu čega takav zaključak, možda si negde pročitao i poverovao? Nonsens! Vidim sa lica mjesta. Odi u koji manastir vidjet ces kako često dolaze odrasli ljudi koji se dolaze krsiti iako su se i prije kleli da su vjernici ali eto nekim slučajem odrasli su a nisu kršteni. eto nedavno su novine pisale da je nikola rokvic bio kum nekom svom frendu i on je vjerovatno bio srbin i vjernik al eto ne krsteni
_________________ “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:35 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Vidim sa lica mjesta. Odi u koji manastir vidjet ces kako često dolaze odrasli ljudi koji se dolaze krsiti iako su se i prije kleli da su vjernici ali eto nekim slučajem odrasli su a nisu kršteni. eto nedavno su novine pisale da je nikola rokvic bio kum nekom svom frendu i on je vjerovatno bio srbin i vjernik al eto ne krsteni Vernik nema potrebe da se kune da je vernik jer ako se kune on zapravo i nije vernik. Čovek se može krstiti u bilo kom životnom dobu a da bi se pričestio mora biti kršten. Ne čitam novine a naročito šta je radio Nikola Rokvić ako mislimo na istog. To je štampa koju ne bih koristila ni za potpalu kamina. Ako je bio kum na crkvenom venčanju a nije kršten, on je slagao jer ga je sveštenik morao pitati da li je kršten, i time počinio greh. Mi onda ne pričamo o vernicima već o šarlatanima ili možda pravi izraz, o grešnicima. Bila sam u bog zna koliko manastira ali šta tu mogu saznati osim kako se neko krsti i ponaša u manastiru ako mi je do toga, a nije. Svakako da neću nikoga pitati da li je kršten. Konačno, u manastir odlazim sebe radi i sjedinjene molitve radi, a ne da posmatram svet oko sebe.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Tuta
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:40 |
|
|
Ksenija je napisao/la: Tuta je napisao/la: Jednom je Vladeta Jerotić iznio podatak da je Srbija jedna od europskih država gdje se Biblija najmanje čita, a van te statistike rekao da su Srbi najspremniji poginut za svoju vjeru...  Vjerujem da isto vrijedi i za drge južnoslavenske države/narode. @Tuta Mogao bi preskočiti dr Vladetu Jerotića jer ima daleko pozvanijih poznavalaca i pripovedača o Pravoslavlju. Kao npr.? Meni je Jerotić jedna intelektualna gromada, genijalac, jedan od jačih intelektualaca iz bivše Jugoslavije. Ovde u Mostaru sam čak uspio nać par njegovih knjiga.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
krstjanin
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:42 |
|
|
Ksenija je napisao/la: krstjanin je napisao/la: Vidim sa lica mjesta. Odi u koji manastir vidjet ces kako često dolaze odrasli ljudi koji se dolaze krsiti iako su se i prije kleli da su vjernici ali eto nekim slučajem odrasli su a nisu kršteni. eto nedavno su novine pisale da je nikola rokvic bio kum nekom svom frendu i on je vjerovatno bio srbin i vjernik al eto ne krsteni Vernik nema potrebe da se kune da je vernik jer ako se kune on zapravo i nije vernik. Čovek se može krstiti u bilo kom životnom dobu a da bi se pričestio mora biti kršten. Ne čitam novine a naročito šta je radio Nikola Rokvić ako mislimo na istog. To je štampa koju ne bih koristila ni za potpalu kamina. Ako je bio kum na crkvenom venčanju a nije kršten, on je slagao jer ga je sveštenik morao pitati da li je kršten, i time počinio greh. Mi onda ne pričamo o vernicima već o šarlatanima ili možda pravi izraz, o grešnicima. Bila sam u bog zna koliko manastira ali šta tu mogu saznati osim kako se neko krsti i ponaša u manastiru ako mi je do toga, a nije. Svakako da neću nikoga pitati da li je kršten. Konačno, u manastir odlazim sebe radi i sjedinjene molitve radi, a ne da posmatram svet oko sebe. Ne moras pitati to se vidi. Evo ja ljetos bio jedan dan u manastiru i upoznao tri odrasla čovjeka koji su se došli krstiti. Zato sam i napisao Srba ima sijaset ne krštenih, posljedica komunizma šta li
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:43 |
|
|
|
Ne, Jerotić nije ni prineti nekim teolozima, monasima, učenim ljudima, pravim vernicima ako to uopšte možemo za nekoga tvrditi jer znamo da je vera moć čovekove duše a ko je prodro u istu do Boga Jedinoga, niko.
Jerotić je puno puta držao slovo koje je bilo u suprotnosti sa autentičnim Pravoslavnim učenjem.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:49 |
|
|
krstjanin je napisao/la: Ne moras pitati to se vidi. Evo ja ljetos bio jedan dan u manastiru i upoznao tri odrasla čovjeka koji su se došli krstiti. Zato sam i napisao Srba ima sijaset ne krštenih, posljedica komunizma šta li Ok, onda smo na istom jer napomenuh da se čovek može krstiti u bilo kom životnom dobu. Uvek mi je bilo čudno kada se priča kako su ljudi naprasno postali vernici, tzv. novokomponovani, a naročito generacije koje su bile krštene, znači starije generacije. Veliki broj takvih su se odrekli vere i prihvatili komunizam sa svim simbolima. Kada je vreme komunizma prošlo oni su se vratili veri, možda još uvek nespreno, ali neka, makar će njihova deca nešto više znati.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ksenija
|
Naslov: Re: Konvertiti Postano: 28 sij 2016, 00:53 |
|
|
boksnamnik je napisao/la: Istraživanja pokazuju da u SAD svaka druga osoba promjeni vjersku zajednicu. Čak 48 odsto građana ne živi u religiji u kojoj je rođeno. Međutim, na prostoru Balkana svega 1,3 odsto stanovnika promjeni vjeru.
Koje je vaše mišljenje o konvertitima? Smatrate ti li njihov postupak emotivnom krizom, razočarenjem, pomodarstvom, preobražajem (odluka o novom načinu života), realnom potrebom, ekonomskim i socijalnim pobudama, pod pritiskom ili, pak, nečim sasvim trećim.
Istraživanja su pokazala da je pojava više izražena u razvijenijim društvima. Sada pročitah uvodni post pa da kratko iznesem moje mišljenje. Da su u sebi učvrstili veru nikada je ne bi napustili i postali otpadnici. @TutaPoslušaj monaha Arsenija iz manastira Ostrog. Gospodin Agathonikos je postavio sjajan video snimak ali ima ih puno u kojima govori o mnogim ljudskim osobinama, međuljudskim odnosima, istinskoj veri...
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 40 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|