|
|
Stranica: 2/33.
|
[ 815 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:06 |
|
|
Ovakvi naslovi tu i tamo osvanu na naslovnicama tabloida, nekih efemernim senzancionalistickim kvazionaucnim novinama, gde na 2 strane krupno kucanog teksta neki tipovi pobijaju nesto cime se ozbiljni naucnici bave vise od sto godina...
Prvo, ako zanemarimo nauku, svaki covek koji posmatra svet oko sebe, biljke i zivotinje, jasno uocava mnoge slicnosti vrsta, postepene napretke organizama, i sto se tice izgleda, cula, unutrasnje gradje organa, mehanizme uklapanja u sredinu i mimikrije... ako se seciraju zivotinje, od misha, zeca, tigra, majmuna...pa sve do coveka, videce se jako slicna kompozicija organa...jedan obrazac koji se prenosi "sa kolena na koleno" sisara kao najrazvijenije podgrupe zivotinja...
Sta cujemo kao kontra-argumente kreacionista - neke sulude teorije o stvaranju sveta za 7 dana, o starosti ljudskog roda od 7000 godina, bajkovite pricice u koje mogu da veruju samo nepopravljivi bukvalisti i opsenari... a napad na teoriju evolucije je obicno pausalan, sa nekim citatima, nedostajucim karikama...
Moje misljenje je da evolucija je sveprisutna od kad je sveta i veka...ljudi jos nisu u stanju da razumeju sve njene procese, mnogo jos ima neznanja i rupa da se popuni...ali da to nije sve.Paralelno sa evolucijom, usred velikih klimatskih promena izazvane i Milankovicevim ciklusima, i udarima kamencina iz kosmosa, su se dogadjale skokovite promene... u katastroficnim situacijama bilo je brisano po 95% zive populacije, a oni koji su opstali su morali jako brzo da se promene u svakom smislu...
Znaci i evolucija, i revolucija...ali mislim da tu ima mesta i za kreacionizam u nekom smislu...ne u onom napisanom u jevrejskim mitovima, nego da su neke kosmicke sile, i druge civilizacije imale odredjen uticaj na razvoj zivog sveta na zemlji...na koji nacin, ne mogu objasniti, mogu samo da nagadjam i verujem u to, ima nekih dokaza, ali ne bi isao sad u tu sferu...to je ipak jos kvazinauka.
Znaci simbioza ova 3 elementa je oblikovala danasnji svet...treca se moze i odmaciti ako neko hoce, ali ove prve dve su dokazane u najvecem broju primera, i osporene u onima koje jos ne razumemo u naucnom smislu.
_________________ Pokaj se Grobi! Mali korak za tebe, veliki za Srpstvo!
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43721 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
10/10 post Dzoni!
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
budimo realni
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:11 |
|
Pridružen/a: 03 lis 2012, 11:19 Postovi: 475 Lokacija: između krajnosti
|
joe enter je napisao/la: budimo realni je napisao/la: Ne postoji niti jedan dokaz, niti jedna znanstvena činjenica, niti jedan primjer u prirodi, niti jedna naučno dokazana pretpostavka koja bi potkrijepila tu teoriju iz 19. stoljeća. Naprotiv, sve naučne činjenice, svi dokazi u prirodi... govore protiv te teorije, ustvari, suštinski potvrđuju suprotno od onoga što se tom teorijom tvrdi, odnosno nagađa. Postavlja se pitanje, kako se može jedna takva teorija predstavljati kao znanstvena činjenica, kad znanost i znanstvene činjenice govore suprotno? Znači teorija evolucije jedina teorija računajući sve naučne discipline koja je netačna a izučava je sav civilizovani svet osim nekoliko škola u Teksasu,Arizoni,..i Arkanzasu naravno. Zašto je to tako pitam se?! , ili je urota levičara i ateista , ili jednostavno je teorija tačna. Budimo Realni budi realan pa odaberi od ove dve mogućnosti. To što se izučava je samo pretpostavka koja nema znanstveno utemeljenje, drugim riječima, ta teorija je stvar vjere i zasniva se samo na vjerovanju u nju, stoga i nema veću težinu od pukog vjerovanja, a da stvar bude gora, to vjerovanje se protivi svim dokazima i činjenicama koje pronalazimo u stvarnom svijetu. Dakle, navedi barem jedan dokaz koji potvrđuje evoluciju, a da se do njega došlo znanstvenom metodom, samo jedan?
|
|
Vrh |
|
 |
Inkvizitor1
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:18 |
|
Pridružen/a: 30 sij 2013, 17:43 Postovi: 153 Lokacija: Burgenland
|
Bobovac je napisao/la: Hah, činjenica jeste da fosilni ostaci koji datiraju od prije 200 milijuna godina pokazuju da je živi svijet tada bio drugačiji, primitivniji. Onaj od prije 400 milijuna je bio još primitivniji, a onaj od prije 600 milijuna još primitivniji itd. Znači gledajući na taj način vidljivo je da se kroz stotine milijuna godina život neumitno razvijao po sustavu - 3 koraka naprijed dva nazad. Stoga mi se čini da je kroz to očito da je u takvom obliku evolucija postojala. Razbacujes se milijunskim brojevima godina, kao da bi znao sto uopce znaci jedan milijun godina iz vlastitog iskustva. Pogledaj archaee i bakterije! Tako su izgledale i kod prvotne kreacije! Zasto kroz toliki milijunski pot godina nismo primjetili niti jednu kompleksnu evolutivnu formu, koja bi se iz njih razvila? Cudo Bozje, zar ne?
_________________ Fide, sed cui, vide!
|
|
Vrh |
|
 |
Inkvizitor1
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:22 |
|
Pridružen/a: 30 sij 2013, 17:43 Postovi: 153 Lokacija: Burgenland
|
DzoniBG je napisao/la: Ovakvi naslovi tu i tamo osvanu na naslovnicama tabloida, nekih efemernim senzancionalistickim kvazionaucnim novinama, gde na 2 strane krupno kucanog teksta neki tipovi pobijaju nesto cime se ozbiljni naucnici bave vise od sto godina...
Prvo, ako zanemarimo nauku, svaki covek koji posmatra svet oko sebe, biljke i zivotinje, jasno uocava mnoge slicnosti vrsta, postepene napretke organizama, i sto se tice izgleda, cula, unutrasnje gradje organa, mehanizme uklapanja u sredinu i mimikrije... ako se seciraju zivotinje, od misha, zeca, tigra, majmuna...pa sve do coveka, videce se jako slicna kompozicija organa...jedan obrazac koji se prenosi "sa kolena na koleno" sisara kao najrazvijenije podgrupe zivotinja...
Sta cujemo kao kontra-argumente kreacionista - neke sulude teorije o stvaranju sveta za 7 dana, o starosti ljudskog roda od 7000 godina, bajkovite pricice u koje mogu da veruju samo nepopravljivi bukvalisti i opsenari... a napad na teoriju evolucije je obicno pausalan, sa nekim citatima, nedostajucim karikama...
Moje misljenje je da evolucija je sveprisutna od kad je sveta i veka...ljudi jos nisu u stanju da razumeju sve njene procese, mnogo jos ima neznanja i rupa da se popuni...ali da to nije sve.Paralelno sa evolucijom, usred velikih klimatskih promena izazvane i Milankovicevim ciklusima, i udarima kamencina iz kosmosa, su se dogadjale skokovite promene... u katastroficnim situacijama bilo je brisano po 95% zive populacije, a oni koji su opstali su morali jako brzo da se promene u svakom smislu...
Znaci i evolucija, i revolucija...ali mislim da tu ima mesta i za kreacionizam u nekom smislu...ne u onom napisanom u jevrejskim mitovima, nego da su neke kosmicke sile, i druge civilizacije imale odredjen uticaj na razvoj zivog sveta na zemlji...na koji nacin, ne mogu objasniti, mogu samo da nagadjam i verujem u to, ima nekih dokaza, ali ne bi isao sad u tu sferu...to je ipak jos kvazinauka.
Znaci simbioza ova 3 elementa je oblikovala danasnji svet...treca se moze i odmaciti ako neko hoce, ali ove prve dve su dokazane u najvecem broju primera, i osporene u onima koje jos ne razumemo u naucnom smislu. Mozes li mi donijeti samo i iskljucivo jedan dokaz za makro-evoluciju? Da se mikro-evolucija odigrava posvuda, to nitko ne osporava. Ali, ja bih zelio dokaze: prelazne forme=missing link! Donesi nam fosilne dokaze, ako nemas drugih!
_________________ Fide, sed cui, vide!
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:23 |
|
|
Inkvizitor1 je napisao/la: joe enter je napisao/la: Vidla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu , pa tako pripadnik katoličke omladine čuo za "kreacionizam" od amerikančkih evangeličkih fanatika koji veruju u bibliju doslovno pa im evolucija smeta. Ti si onaj tip, koji naprasno uleti u jednu diskusiju, nabaca nelogicne nebuloze koje je pokupio po ateistickom internetu, pa se izgubi, kada se od njega trazi racionalno i logicno objasnjenje. joe enter je napisao/la: Ti i ne znaš šta je teorija evolucije tj.ne znaš šta je njena postavka , jer da znaš ne bi ovakve gluposti pisao. Ti kako vidim znas, pa bi bilo posteno da racionalno obrazlozis tu teoriju. joe enter je napisao/la: Evolucija niti se bavi niti objašnjava poreklo DNK i kako je nastao život , već govori o evoluiranju živih bića. Mislis na Darwinovu izvornu teoriju? OK-onda stima, jer Darwin nije imao pojma o abiogenezi, genetici ili epigenetici. Medjutim, danasnja teorija evolucije obuhvaca vise teorija i sve su u sustini kontradiktorne u odnosu jedna na drugu. -Darwinova teorija evolucije -Sinteticka teorija evolucije -Sistemska teorija evolucije -Punktualisticka ili saltatorska teorija evolucije -Evo-devo teorija -Biokemijska teorija evolucije=abiogeneza Teorija evolucije se mora baviti nastankom zivota, jer bez rjesavanja toga problema ona nije u stanju rijesiti niti jedan jedini problem kod razvoja zivota u univerzumu. joe enter je napisao/la: Čuj "missing link"?!  , pa ne dešava se evolucija preko noći već u dugom vremenskom periodu , a arheologija nije sva prelazna stanja iskopala , ali bez obzira dokaza je na milione evolutivnih procesa. Naravno, naravno! Da je evolucije bilo, onda bi svinje i krave vec hodale sa zeljeznim oklopima po zemlji, na osnovi njihove ugrozenosti, genetskog drifta i prirodne selekcije, kroz silne vremenske periode.. Vidimo da to nije slucaj. Imamo neke vrste riba, koje su vec davno bile proglasene kao izumrle vrste, a zive i danas i nisu se u odnosu na njihove fosile promjenule niti za jednu jedinu ljuskicu na kozi. Nesto nije u redu s tvojom evolucijom. joe enter je napisao/la: Australopitekus,Homoerektus,....se nisu ujutro probudili i prešli iz jednog obila u drugi. Radi se o majmunima, a ne ljudima! Dokazano! joe enter je napisao/la: Da se evolucija dešava i za kratko vreme i da je čovek može primetiti čak za vreme ljudskog prosečnog života govori studija iz 70' godina baš u Hrvatskoj gde je zabeleženo i dokazano kako su gušteri sa jednog otoka prešli na drugi i promenili prirodno stanište i ishranu , i za samo nekoliko decenija promenili su oblik čeljusti i trbuh in se uvećao u dodatne neke šare po koži. Pa su ipak ostali gusteri! Da li je iz tih gustera nastao pas? joe enter je napisao/la: Uglavnom zašto se ti Inkvizitore hvataš naučnih dostignuća kad hoćeš nešto objasniti i postaviti kao tačno kad se tvoja biblija nikako ne uklapa sa naukom?! Biblija nije znanstvena knjiga, pa se ne mora uklopiti niti u bilo sto, jer je Bozja rijec. Opisuje nastanak svijeta i zivota u njemu, i do sada ju nitko nije bio u stanju opovrgnuti. Ne mozes bez Boga objasniti postanak svijeta i zivota u njemu, jer se onda moras prikloniti apsurdnom vjerovanju, kako bi sve bilo nastalo iz nista. Ili da je materija vjecna, dakle da je univerzum vjecan, a on to nije, sto jasno pokazuju i najnovija istrazivanja. Ako bi bio vjecan, kako ce sam po sebi objasniti zakone koji su mu inherentni? Ma daj, nemoj me nasmijavati! joe enter je napisao/la: Znači kad već koristiš nauku u svojoj argumentaciji onda je moraš i koristiti za sve a ne samo ono što ti odgovara na selektivan način. Ono sto je racionalno, to koristim, a ono sto je iracionalno odbacujem. Ako netko iz ideoloskih razloga postulira gluposti, zasto bih mu morao vjerovati? To ne radim, kao sto to rade ateisti, koji uzimaju sve sto im ateisticki mainstream ponudi bez kritike, u savrsenom dogmatizmu i imuniziranju teorije evolucije. Apsurdno ponasanje. joe enter je napisao/la: Zato koristeći svu nauku koja postoji ajd ti nama objasni sa njom da je zemlja nstala za 7 dana i da se može čovek oživeti koji je mrtav?! Mogu ti to objasniti i objasnio sam na drugoj temi, ali ti meni ne mozes objasniti, kako bi zemlja nastala bez Boga i kako bi ateisti razumno obrazlozili abiogenezu. Kako je iz "Nista", koje ne posjeduje egzistencije u sebi, jer ako bi ju posjedovalo onda bi bilo nesto, nastao univerzum? Kako se samoorganizacijom neorganskih molekula organizirao kompleksni zivot, a da taj proces ne krsi zakone TD-? Hvala unaprijed! Ti si zatucani vernik i sa tobom nema polemike , jer začepljaš uši i zatvaraš oči. Svaka vrsta religioznosti dolazi od neukosti,nesigurnosti i straha od smrti , i naravno indoktrinacije , zato vam nema pomoći. 
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:24 |
|
|
Inkvizitor1 je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Hah, činjenica jeste da fosilni ostaci koji datiraju od prije 200 milijuna godina pokazuju da je živi svijet tada bio drugačiji, primitivniji. Onaj od prije 400 milijuna je bio još primitivniji, a onaj od prije 600 milijuna još primitivniji itd. Znači gledajući na taj način vidljivo je da se kroz stotine milijuna godina život neumitno razvijao po sustavu - 3 koraka naprijed dva nazad. Stoga mi se čini da je kroz to očito da je u takvom obliku evolucija postojala. Razbacujes se milijunskim brojevima godina, kao da bi znao sto uopce znaci jedan milijun godina iz vlastitog iskustva. Pogledaj archaee i bakterije! Tako su izgledale i kod prvotne kreacije! Zasto kroz toliki milijunski pot godina nismo primjetili niti jednu kompleksnu evolutivnu formu, koja bi se iz njih razvila? Cudo Bozje, zar ne? Ne znaš da su iste kao i kod "prvotne kreacije", nagađaš. Život je krenuo od nečega o čemu mi nemamo pojma još, a bakterije su došle mnogo kasnije.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:24 |
|
|
Inkvizitor1 je napisao/la: Lebowski je napisao/la: Zašto je Bog šeprtlja pa stvara organizme tako nesavršenim? Zašto se toliko trudi da nas navede na krivi trag? Ti si taj koji je u stanju ocijeniti sto je savrseno a sto nesavrseno, kao da bi bio sam Bog. Covjece, ako pogledamo jednu najobicniju prokariotsku ili eukariotsku stanicu, onda cemo uvidjeti, koji design je na djelu, jer svaka od tih stanica je savrsenija od bilo koje ljudske tvorevine, neovisno koliko ista bila kompleksna i komplicirana. Uci za zivot! I gdje je u svemu tome dokaz kontra evolucije ili u prilog kreacionizmu odnosno religijskom shvaćanju spomenutih problema. Isti si onaj Harun Jahija, kako već se zove.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:33 |
|
|
I kako hoćeš da za 40 godina od guštera nastanu psi? Malo-pomalo to ide, trebaju se poklopiti određene mutacije a trebaju postojati i određeni uvjeti, a na današnjoj Zemlji je svakim danom sve manje prostora za evoluciju, pogotovo vidljivu tebi, ako je takva uopšte moguća.
Rađeni su pokusi sa bakterijama i meni su objašnjennja tih pokusa prilično logična. Evolucija se pokazala na djelu, sitnih razmjera ali za tako mali vremenski period, 45 000 generacija bakterija, što je ekvivalent oko 100 miliona ljudskih godina, je to sasvim dovoljno. Postoje neke šeme po kojima se sve razvija, uz uticaj sredine. Da li su te šeme od Boga ili nešto drugo to ne znaš ni ti a ne znam ni ja.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:49 |
|
|
Inkvizitor1 je napisao/la: Mozes li mi donijeti samo i iskljucivo jedan dokaz za makro-evoluciju? Da se mikro-evolucija odigrava posvuda, to nitko ne osporava. Ali, ja bih zelio dokaze: prelazne forme=missing link! Donesi nam fosilne dokaze, ako nemas drugih!
Ovo nije moja struka, temu posmatram fenomenoloski, pokusavam da osnovu nekih saznanja, i dozivljaja sveta u kom zivim oformim stav... i ne plediram da sam u svemu u pravu...samo procenjujem sta je na meniju, i cime cu se posluziti... Polazim od pitanja koja objasnjenja daju oni sa kojima se ne slazem...kakva je njihova vizija stvaranja sveta i zivota na njemu... to se meni ne svidja, ne prihvatam kreacionizam kroz vizuru najbrojnijih monoteistickih religijama koje generisu svoj pogled na ovo pitanje prema Starom i Novom Zavetu, i Kuranu koji je najmladji clan ovog amaterskog drustva. Te zamisli su formirane u vreme kad tadasnji ljudi skoro nista nisu znali, niti su imali tehnologiju da upoznaju pozornicu u kojoj se odigravaju nasi zivoti... Danas mnogo vise znamo, primenom naucnog pristupa smo objasnili razne nepoznate pojave koje su proganjale ljude milenijumima. Ostaju fundamentalna pitanja ko je i kako stvorio svemir, kako se oformio zivot na zemlji, kako se on razvijao... To su jako ozbiljna i zahtevna pitanja, za sada jos nismo pronikli u to, i pitanje je dal cemo ikad uspeti, ali ono sto smo duzni je da za tim odgovorima tragamo... Ne bavim se fosilima, a da ti kopam neke copy/paste stvari...pa da se samaramo ko je i kad nesto rekao...to je neozbiljna diskusija, jer ni ja ni ti nismo doktoranti iz te oblasti... citao sam i gledao o Darwinu, emisije o sposobnosti prilagodjavanja nekih zivotinja, kako samo one koje su uspele da steknu najbolja cula, izdrzljivost, snagu, inteligenciju...opstaju, one druge prirodni sistem selekcije eliminise... Pogledaj i ljude...pre je velicina lobanje bila manja, sama velicina mozga je porastala tokom vremena, kao i sposobnost mozga da brze procesuje signale...samo u zadnjih par stotina godina ljudi su visi u proseku za 10-15cm, fizicki su jaci... drasticno je promenjen nacin zivota zbog informaticke revolucije, pa ce nam u narednom periodu neke druge karakteristike biti dominantnije... s tim sto kod ljudi ipak nema one klasicne prirodne selekcije, nego mnogo drugih faktora odlucuje kako ce izgledati prosecan covek za npr 500 godina, i kako cemo izgledati... jednom sam pisao o tome da ce sledeca karika posle ljudi biti u vidu kiborga, mixa coveka i masine, a usput ce paralelno da se razvijaju same masine... Eto ti primera skokovitog razvoja... takva stvorenja kad pogledaju na svoju proslost moguce da ce postavljati ista pitanja koje su to bile medjufaze... pa ce isticati fazu razvoja computera, AI, chipova, i svega onoga sto ce takvu vrstu ciniti time sto jeste...mozda zvuci kao SF, ali ja sam ubedjen da nam to sledi...ili totalan krah... Mozemo da se sukobimo oko ovoga, ali nemojmo da budemo iskljucivi, nije lose ostaviti uvek prozor za opciju da nisi u pravu...
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 15:59 |
|
|
DzoniBG je napisao/la: Ovakvi naslovi tu i tamo osvanu na naslovnicama tabloida, nekih efemernim senzancionalistickim kvazionaucnim novinama, gde na 2 strane krupno kucanog teksta neki tipovi pobijaju nesto cime se ozbiljni naucnici bave vise od sto godina...
Znaci simbioza ova 3 elementa je oblikovala danasnji svet...treca se moze i odmaciti ako neko hoce, ali ove prve dve su dokazane u najvecem broju primera, i osporene u onima koje jos ne razumemo u naucnom smislu. A šta si tu tu sad rekao u obranu evolucije? Drugi odlomak, ok. I što to dokazuje? Peti, ajde dobro si opisao svoja uvjerenja. Prilagodba okolišu to je očito. Ali stvaranje potpuno novih organa to je već nešto drugo. To da su ljudi viši, niži, potamni im koža ok. Ali da ti izraste treća ruka jer bi ti na ovom stupnju "razvoja" dobro došla. Pa onda upotrijebimo formulu dugo, dugo vremena, u kojem je ta ruka rasla. To mi je smiješno.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:06 |
|
|
A otkud ova potreba za distanciranjem od evolucije? Mnogo religioznih naučnika ne negira evoluciju ali smatra da je ona Božije djelo.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:12 |
|
|
doc je napisao/la: A šta si tu tu sad rekao u obranu evolucije?
Drugi odlomak, ok. I što to dokazuje?
Peti, ajde dobro si opisao svoja uvjerenja.
Prilagodba okolišu to je očito. Ali stvaranje potpuno novih organa to je već nešto drugo.
To da su ljudi viši, niži, potamni im koža ok. Ali da ti izraste treća ruka jer bi ti na ovom stupnju "razvoja" dobro došla. Pa onda upotrijebimo formulu dugo, dugo vremena, u kojem je ta ruka rasla. To mi je smiješno.
Branio sam evoluciju kroz neke primere postepenog napretka i usavrsavanja sposobnosti odredjenih organizama... ali ne verujem da je ta teorija potpuna, bas kao sto nije potpuna ni Newtonova mehanika koja objasnjava mnoge ovozemaljske mehancike procese, ali ne pije vodu kod mikroskopskih i izrazito velikih objekata koje objasnjava Teorija relativnosti i kvantna mehanika... Zato sam rekao da se istina po meni krije u simbiozi razlicitih pristupa koji ce nam dati onda sveobuhvatnu sliku... Starije od toga je kako je uopste nastao zivot, kako se oformio DNK, dal je uopste nastao na zemlji ili je "uvezen" iz kosmosa... to ne znamo jos, ali odatle sve pocinje sto se tice zivota, a pitanje nastanka svemira je pitanje svih pitanja, "sveti gral" nauke, i zato milioni naucnika i avanturista trazi tu odgovore, jer kad i ako to odgonetnemo, moci cemo lakse da se naslonimo i na ostala sporna pitanja.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:17 |
|
|
Budale, trebaju samo u Bibliju pogledati, sve piše, na što gube vrijeme.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:25 |
|
|
Lebowski je napisao/la: A otkud ova potreba za distanciranjem od evolucije? Mnogo religioznih naučnika ne negira evoluciju ali smatra da je ona Božije djelo. Pa potreba je vrlo logična jer ako Eva nije nastala iz Adamovog rebra i to nije istina onda sve drugo u svetim spisima je takođe laž i neistina i pada u vodu. Ranije je bila činjanica da je zemlja ploča i da je svet nastao pre 6000 godina , ali u hodu sa naukom tako se više ne smatra. Ja imam agoniju izbora koga da manje poštujem , ove ludake koji doslovno veruju u bibliju , ili ove što po svome nahođenju i po nahođenju skladno sa vremenom selektivno biraju iz svetih spisa šta im je osnova vere. Zato danas kad pitaš ove moderne "racionalne" hrišćane jel zemlja ravna ploča i jel svet nastao za 7 dana svi odreda će reći da to nije istina jer je nauka to jasno dokazala , ali kad ih pitaš jel Hrist vasrksnuo i jel Marija bez seksa zanela i jel Muhamed uzleteo u nebo na konju , e tu se već lome i prave se grbavi i onda i oni se vode sa krilaticama "To je stvar vere". Međutim oni ne shvataju da upravo promena forme u dogmatici i racionalni pristup dovoljno govori da je sve to obična izmišljotina , ali eto navika,indoktrinacija,okolina,...još uvek čini svoje. Kad vidim ovog Inkvizitora i Markana dođe mi čak i zanimljivo kako se ponašaju kao deca koja vole do iznemglosti da sisaju palac , i kad vide sve naučne dokaze okreću glavu jer im ta igra nije dovoljno zanimljiva , baš su slatkiši mali. Ali problem je što su oni idealno stado za manipulaciju od strane religioznih oficira ili političara , i kao što reče jedan pametan čovek samo relgija može dobre ljude napraviti da budu zli i čine zlo.
|
|
Vrh |
|
 |
osa
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:33 |
|
|
neukim i lijenim ljudima ne odgovaraju znanstvene teorije, jer se do njih dolazi radom, bolje je vjerovati u knjige u kojima je sve apriori objašnjeno bez dokaza i onda su tu nema šta raspravljati, to je to.... vjerovati u bajke z arapske pustinje ili bajke braće grim, to je tu negdje....
_________________ Ne postoje vječni prijatelji i vječni neprijatelji!
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:38 |
|
|
Nauka je otkrivanje Božjeg rukopisa u materijalnom svijetu...
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:40 |
|
|
U tim bajkama iz arapske pustinje ima puno više vrijednog nego u svim tvojim postovima. Zato su i najveći umovi ljudskog roda proučavali te bajke nevezano jesu vjerujući ili nisu. Ali da lakše je neukim i lijenim ljudima to lagano odbaciti.
Džoni, mene evolucija pretjerano ne interesira. Nije mi to bitno u životu. Samo tu su velika pitanja na koja nema odgovora. Sve je to poprilično neistraženo i nepovezano da bi se mogla sa sigurnošću postaviti teorija. Kako je iz ničega nastalo nešto. Kako je iz nereda nastao red. Kako je iz neživog nastao život. I ne znam da će znanost na to moći odgovoriti.
Neka se trude. Neka rade i dalje. Ali za sad previše mi je to neuvjerljivo da bi se složio neki cjeloviti sustav.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
osa
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:42 |
|
|
doc je napisao/la: U tim bajkama iz arapske pustinje ima puno više vrijednog nego u svim tvojim postovima. Zato su i najveći umovi ljudskog roda proučavali te bajke nevezano jesu vjerujući ili nisu. Ali da lakše je neukim i lijenim ljudima to lagano odbaciti.
Džoni, mene evolucija pretjerano ne interesira. Nije mi to bitno u životu. Samo tu su velika pitanja na koja nema odgovora. Sve je to poprilično neistraženo i nepovezano da bi se mogla sa sigurnošću postaviti teorija. Kako je iz ničega nastalo nešto. Kako je iz nereda nastao red. Kako je iz neživog nastao život. I ne znam da će znanost na to moći odgovoriti.
Neka se trude. Neka rade i dalje. Ali za sad previše mi je to neuvjerljivo da bi se složio neki cjeloviti sustav. naravno da ima, ne umišljam si da je moje pisanje i razmišljanje i blizu te razine, napisati djela kojima stoljećima manipuliraš ljudima, nije lako i ne može ih napisati neuka osoba.nego šta je istina ono što kaže biblija ili kuran...
|
|
Vrh |
|
 |
osa
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:45 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Nauka je otkrivanje Božjeg rukopisa u materijalnom svijetu... onda bi se njome prvenstveno bavili svećenici, ipak su oni najpozvaniji, proučavati "božji rukopis", a oni kroz stoljeća najveći "neprijatelji" novog, pa tako i danas... nego i tebi markane pitanje, tko pravilno tumači božju riječ židovi, kršćani, muslimani, da tu ne ubacujem ostale religije...
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 16:56 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62690 Lokacija: DAZP HQ
|
Lebowski je napisao/la: A otkud ova potreba za distanciranjem od evolucije? Mnogo religioznih naučnika ne negira evoluciju ali smatra da je ona Božije djelo. meni je jednako frapantno branjenje teorije evolucije što no se kaže do zadnjeg, kao i ne prihvaćanje baš ništa od toga. tu bi religija trebala biti sporedna stvar, barem ja ne vidim direktnu spregu, a provlači se uvijek kroz ove rasprave. točno možeš predvidjeti što će koji forumaš napisati s obzirom na njegove religijske stavove i onda sama rasprava gubi smisao jer rasprave ni nema, ima samo rovovske borbe da se dokaže kako je onaj drugi glup, ograničen, slijep, zadrt itd.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
DzoniBG
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 17:01 |
|
|
doc je napisao/la: U tim bajkama iz arapske pustinje ima puno više vrijednog nego u svim tvojim postovima. Zato su i najveći umovi ljudskog roda proučavali te bajke nevezano jesu vjerujući ili nisu. Ali da lakše je neukim i lijenim ljudima to lagano odbaciti.
Neka se trude. Neka rade i dalje. Ali za sad previše mi je to neuvjerljivo da bi se složio neki cjeloviti sustav. Ja ne sporim da u religioznim knjigama ima vrednim stvari, nekih univerzalnih vrednosti u poimanju dobra i zla... ali o tom moralnom i duhovnom pitanju se ovde i ne radi... Ne mozemo ostati slepi nad cinjenicom da nacin na koji je objasnjen nastanak sveta, zivota i coveka je bajkovit, u neskladu sa istinom i vremenom. Oni su se vise od 1500 godina drzali Aristotelovih teorija da je zemlja ploca, staticna u svemiru, i kao takva centralni deo svemira, oko koga se i Sunce i sve drugo vrti...a sam svemir statican, kao kulisa u kojoj se odvijaju dogadjaji... Sve to nije tacno, zemlja je okrugla, mala, obicna planeta, na rubu spirale obicne galaksije, a takvih ima hiljade milijardi... Da nisu postojali ljudi koji su isli mimo toga, i upotrebljavali svoj mozak umesto puke vere da je nesto kako je neko drugi zamislio, jer nemamo bolje objasnjenje...mi bi i danas ziveli u velikom neznanju, jednim kratkim primitivnim zivotom lisenim potrage za znanjem, smislom, postavljanjem svega u neki red i poredak. Nije u nauci sve, postoje neki drugi aspekti zivota, al nemojmo da to sve podcenjujemo, mnogo ljudi je svoje zivote ulozilo da bi nesto saznali, i unapredili zivot svih nas... da nije bilo toga, danas bi plugom obradjivali zemlju, molili se da nas ne pokosi neka najobicnija bolest, i ne bi u zivotu imali priliku da na ovakav nacin komuniciramo i ucimo nesto. Trebalo bi to sve da te interesuje, nije sve u tome dal ce Srbija ili Hrvatska postici nesto...sve je to jako prolazno, za 300 godina ni jedna drzava u ovakvom formatu nece ni postojati... ovo su pitanja koja ako u ovoj i narednoj generaciji otkrijemo, bicemo u stanju da odolimo zubu vremena, i omogucimo nasim pokolenjima da i dalje zive...
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 17:08 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 62690 Lokacija: DAZP HQ
|
DzoniBG je napisao/la: doc je napisao/la: U tim bajkama iz arapske pustinje ima puno više vrijednog nego u svim tvojim postovima. Zato su i najveći umovi ljudskog roda proučavali te bajke nevezano jesu vjerujući ili nisu. Ali da lakše je neukim i lijenim ljudima to lagano odbaciti.
Neka se trude. Neka rade i dalje. Ali za sad previše mi je to neuvjerljivo da bi se složio neki cjeloviti sustav. Ja ne sporim da u religioznim knjigama ima vrednim stvari, nekih univerzalnih vrednosti u poimanju dobra i zla... ali o tom moralnom i duhovnom pitanju se ovde i ne radi... Ne mozemo ostati slepi nad cinjenicom da nacin na koji je objasnjen nastanak sveta, zivota i coveka je bajkovit, u neskladu sa istinom i vremenom. Oni su se vise od 1500 godina drzali Aristotelovih teorija da je zemlja ploca, staticna u svemiru, i kao takva centralni deo svemira, oko koga se i Sunce i sve drugo vrti...a sam svemir statican, kao kulisa u kojoj se odvijaju dogadjaji... Sve to nije tacno, zemlja je okrugla, mala, obicna planeta, na rubu spirale obicne galaksije, a takvih ima hiljade milijardi... Da nisu postojali ljudi koji su isli mimo toga, i upotrebljavali svoj mozak umesto puke vere da je nesto kako je neko drugi zamislio, jer nemamo bolje objasnjenje...mi bi i danas ziveli u velikom neznanju, jednim kratkim primitivnim zivotom lisenim potrage za znanjem, smislom, postavljanjem svega u neki red i poredak. Nije u nauci sve, postoje neki drugi aspekti zivota, al nemojmo da to sve podcenjujemo, mnogo ljudi je svoje zivote ulozilo da bi nesto saznali, i unapredili zivot svih nas... da nije bilo toga, danas bi plugom obradjivali zemlju, molili se da nas ne pokosi neka najobicnija bolest, i ne bi u zivotu imali priliku da na ovakav nacin komuniciramo i ucimo nesto. Trebalo bi to sve da te interesuje, nije sve u tome dal ce Srbija ili Hrvatska postici nesto...sve je to jako prolazno, za 300 godina ni jedna drzava u ovakvom formatu nece ni postojati... ovo su pitanja koja ako u ovoj i narednoj generaciji otkrijemo, bicemo u stanju da odolimo zubu vremena, i omogucimo nasim pokolenjima da i dalje zive... a što im to danas čini budućnost upitnom? je li u pitanju znanost i tehnologija? kakav paradoks, što više znanja akumiliramo, to smo bliže svojoj propasti.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 17:09 |
|
|
dudu je napisao/la: Lebowski je napisao/la: A otkud ova potreba za distanciranjem od evolucije? Mnogo religioznih naučnika ne negira evoluciju ali smatra da je ona Božije djelo. meni je jednako frapantno branjenje teorije evolucije što no se kaže do zadnjeg, kao i ne prihvaćanje baš ništa od toga. tu bi religija trebala biti sporedna stvar, barem ja ne vidim direktnu spregu, a provlači se uvijek kroz ove rasprave. točno možeš predvidjeti što će koji forumaš napisati s obzirom na njegove religijske stavove i onda sama rasprava gubi smisao jer rasprave ni nema, ima samo rovovske borbe da se dokaže kako je onaj drugi glup, ograničen, slijep, zadrt itd. Baš tako,2 grupe...ovisno koji koncept je prihvaćen od strane forumaša.Dugotrajno ispiranje mozga evolucijom kroz sustav škole,društva i sl. ostavlja posljedice...znam po sebi.
|
|
Vrh |
|
 |
joe enter
|
Naslov: Re: Zasto je Evolucija laz? Postano: 11 vel 2013, 17:17 |
|
|
Kad sam govorio da postoje dve vrste vernika , zajebo sam se jer postoje tri.
1.Doslovni tumači biblije iliti fanatici i ludaci.
2.Ovi moderni tzv.racionalni hrišćani koji selektivno veruju u čuda.
3.Ovi su posebno opasni a plitki da plići ne mogu biti , jer oni iz inata rade sve pa i negiraju evoluciju jer im je "dosadno" da slušaju neke koji brane naučne istine.
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|