|
|
Stranica: 3/7.
|
[ 175 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Lebowski
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:23 |
|
|
Koliko ima svetaca, vodi li se evidencija o tome?
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:25 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: doc je napisao/la: Reci da se šališ.
Ne, KKC i KP nisu nešto što se treba olako shvaćati i zaobilaziti . KKC je usuglašen i obnovljen na Drugom Vatikanskom koncilu i u tom pogledu danas vrijedi kao glavna smjernica Crkve, isto kao i KP koji jest stariji, ali je doživio reviziju za Drugog Koncila. Osim toga, ta dva dokumenta su radili najveći umovi teologije koji su živjeli, ipak smatram njih mjerodavnijima u odlučivanju što jest kod slavljenja Boga ispravno nego svoju malenkost. Osim toga apostolski je potvrđena po volji cijelokupnog zbora kardinala, prinčeva Crkve i samoga nasljednika sv. Petra . A i sjetite se jednoga citata iz Biblije. Šta ti je to KKC i KP?! Jel se molite kipovima svetaca?!
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:26 |
|
|
Um, ma koliko genijalan, ništavan je pred Bogom, ako je srce čovjeka zatvoreno.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:29 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
doc je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Osim toga, ta dva dokumenta su radili najveći umovi teologije koji su živjeli, ipak smatram njih mjerodavnijima Ja ipak smatram Boga mjerodavnijim nego bilo kojeg čovjeka. A Božja riječ je napisana jednostavno. Svako ju može razumjeti. Samo treba čitati. To što je neki um izmislio neku bravuroznu konstrukciju ne znači mi baš ništa što se tiče shvaćanja Boga, ako nije utemeljeno na Božjoj riječi. Jest, ali misliš li da je tako sve jednostavno ? Da citiram : Kako je Nebo visoko ponad Zemlje, tako su visoko Moji putevi ponad vaših puta. I odakle ti misao da nije utemeljeno sve na Riječi Božjoj ? Sva spoznaja o teologiji dolazi iz Biblije. Upravo zahvaljujući tome što postoje ljudi koji Bibliju čitaju puno češće od nas dvoje i koji se daleko više u životu odriču svega, samo kako bi više razumijeli Riječ mi uobličujemo svoje vjerovanje. Znaš li molitvu Vjerovanja ? Pjevao si je sigurno tisuću puta. Ovakvi ljudi o kojima ti pričam su je davnih dana sastavili.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:31 |
|
|
joe enter je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Ne, KKC i KP nisu nešto što se treba olako shvaćati i zaobilaziti . KKC je usuglašen i obnovljen na Drugom Vatikanskom koncilu i u tom pogledu danas vrijedi kao glavna smjernica Crkve, isto kao i KP koji jest stariji, ali je doživio reviziju za Drugog Koncila. Osim toga, ta dva dokumenta su radili najveći umovi teologije koji su živjeli, ipak smatram njih mjerodavnijima u odlučivanju što jest kod slavljenja Boga ispravno nego svoju malenkost. Osim toga apostolski je potvrđena po volji cijelokupnog zbora kardinala, prinčeva Crkve i samoga nasljednika sv. Petra . A i sjetite se jednoga citata iz Biblije.
Šta ti je to KKC i KP?! Jel se molite kipovima svetaca?! KKC=Katekizam Katoličke Crkve KP= Zakonik Kanonskog Prava O ovome pitanju upravo raspravljamo, ja osobno se ne molim nikakvim kipovima, nego Bogu , a svetce zamolim da se i oni pomole kod Boga za mene.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:31 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Koliko ima svetaca, vodi li se evidencija o tome? Kolko znam , ne .
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:32 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Um, ma koliko genijalan, ništavan je pred Bogom, ako je srce čovjeka zatvoreno. Točno. Zato najveći teolozi nisu prepotentni idioti koji se diče svojim umom već jedni od najskromnijih ljudi koji najviše prate upravo sva pravila krščanske vjere. Po tome su prvi, um se tu oslobađa od ovozemaljskih prepreka.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:35 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: joe enter je napisao/la: Šta ti je to KKC i KP?!
Jel se molite kipovima svetaca?!
KKC=Katekizam Katoličke Crkve KP= Zakonik Kanonskog Prava O ovome pitanju upravo raspravljamo, ja osobno se ne molim nikakvim kipovima, nego Bogu , a svetce zamolim da se i oni pomole kod Boga za mene. Tako je , u pravoslavnoj crkvi se niko ne moli svecima već bogu tj.zamoliš sveca da se pomoli bogu za tebe(ili koga već) na onom svetu.
|
|
Vrh |
|
|
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:36 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: doc je napisao/la: Ja ipak smatram Boga mjerodavnijim nego bilo kojeg čovjeka. A Božja riječ je napisana jednostavno. Svako ju može razumjeti. Samo treba čitati.
To što je neki um izmislio neku bravuroznu konstrukciju ne znači mi baš ništa što se tiče shvaćanja Boga, ako nije utemeljeno na Božjoj riječi.
Jest, ali misliš li da je tako sve jednostavno ? Da citiram : Kako je Nebo visoko ponad Zemlje, tako su visoko Moji putevi ponad vaših puta. I odakle ti misao da nije utemeljeno sve na Riječi Božjoj ? Sva spoznaja o teologiji dolazi iz Biblije. Upravo zahvaljujući tome što postoje ljudi koji Bibliju čitaju puno češće od nas dvoje i koji se daleko više u životu odriču svega, samo kako bi više razumijeli Riječ mi uobličujemo svoje vjerovanje. Znaš li molitvu Vjerovanja ? Pjevao si je sigurno tisuću puta. Ovakvi ljudi o kojima ti pričam su je davnih dana sastavili. Jeste jednostavno, ako ga prestaneš analizirati i pokušavati složiti kao Rubikovu kocku. Jer Bog to nije. Kao i ljubav, Boga puštaš u svoj život cijelim bićem. Srce Boga poznaje, um ga samo prepoznaje.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:45 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Jest, ali misliš li da je tako sve jednostavno ? Da citiram : Kako je Nebo visoko ponad Zemlje, tako su visoko Moji putevi ponad vaših puta. I odakle ti misao da nije utemeljeno sve na Riječi Božjoj ? Sva spoznaja o teologiji dolazi iz Biblije. Upravo zahvaljujući tome što postoje ljudi koji Bibliju čitaju puno češće od nas dvoje i koji se daleko više u životu odriču svega, samo kako bi više razumijeli Riječ mi uobličujemo svoje vjerovanje. Znaš li molitvu Vjerovanja ? Pjevao si je sigurno tisuću puta. Ovakvi ljudi o kojima ti pričam su je davnih dana sastavili.
Jeste jednostavno, ako ga prestaneš analizirati i pokušavati složiti kao Rubikovu kocku. Jer Bog to nije. Kao i ljubav, Boga puštaš u svoj život cijelim bićem. Srce Boga poznaje, um ga samo prepoznaje. Jest, ali po čemu će ga um prepoznati rekao si da je um ograničen, kako um može prepoznati apsolut ukoliko je ograničen jer pošto je ograničen Boga tj. Apsolut ne može ni spoznati ni prepoznati ? Srce ga uvijek spozna. Sv. Toma Akvinski i sv. Augustin bi vam sve ovo lijepo objasnili, pa preporučam pročitati Ispovjesti i De civitatis Dei od sv. Augustina i Summa Theologiae sv. Tome Akvinskog . I ja ih kanim nanovo pročitati, sama ova tema mi pokazuje koliko mi fale , s obzirom na to da sam već godinu dana samo u pravnoj pragmatici i eventualno nešto filozofije, ali ponajprije vezana za pravo.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:49 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: doc je napisao/la: Ja ipak smatram Boga mjerodavnijim nego bilo kojeg čovjeka. A Božja riječ je napisana jednostavno. Svako ju može razumjeti. Samo treba čitati.
To što je neki um izmislio neku bravuroznu konstrukciju ne znači mi baš ništa što se tiče shvaćanja Boga, ako nije utemeljeno na Božjoj riječi.
Jest, ali misliš li da je tako sve jednostavno ? I odakle ti misao da nije utemeljeno sve na Riječi Božjoj ? Sva spoznaja o teologiji dolazi iz Biblije. Pa nije baš ni komplicirano. Doduše jednostavan je riječnik ali tek kad više puta čitaš neke stvari vidiš prave dubine, kako se otkriva, povezuje, kako se kockice slažu na pravo mjesto. Ali svatko može razumjeti. Bar ono bitno. Pa što se tiče Katoličke Crkve mislim da neke dogme nisu utemeljene na Bibliji nego konstrukcija čovjeka. Što je čistilište ako ne to? Nigdje u Bibliji se ne spominje takav koncept. Utemeljeno je na jednom jedinom retku iz knjige o Makabejcima koja je apokrifna. I u suprotnosti sa svime ostalim. Također za bezgriješno začeće Djevice Marije ne nalazim uvjerljivo tumačenje. Pročitao si De civitatis Dei?
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 13 lip 2012, 23:55 |
|
|
doc je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Jest, ali misliš li da je tako sve jednostavno ? I odakle ti misao da nije utemeljeno sve na Riječi Božjoj ? Sva spoznaja o teologiji dolazi iz Biblije.
Pa nije baš ni komplicirano. D oduše jednostavan je riječnik ali tek kad više puta čitaš neke stvari vidiš prave dubine, kako se otkriva, povezuje, kako se kockice slažu na pravo mjesto. Ali svatko može razumjeti. Bar ono bitno. Pa što se tiče Katoličke Crkve mislim da neke dogme nisu utemeljene na Bibliji nego konstrukcija čovjeka. Što je čistilište ako ne to? Nigdje u Bibliji se ne spominje takav koncept. Utemeljeno je na jednom jedinom retku iz knjige o Makabejcima koja je apokrifna. I u suprotnosti sa svime ostalim. Također za bezgriješno začeće Djevice Marije ne nalazim uvjerljivo tumačenje. Pročitao si De civitatis Dei? Problem je što se često ne mogu svi sve razumjeti, zato i postoji teologija, da svi razumijemo Božju Riječ u potpunosti , misliš da bi bili ograničeni ili apsoluti ? Dogme su utemeljene na promišljanjima upravo nad Svetim Pismom. Čištilište i bezgriješno začeće među njima. I da pročitao sam, bitne ulomke, sada kanim cijelu kada uhvatim vremena, ali i sam znaš da je vrijeme relativno na pravu, pogotovo sa rimskim pravom.... ili sa građanskim .
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 00:02 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: doc je napisao/la: Pa nije baš ni komplicirano. Doduše jednostavan je riječnik ali tek kad više puta čitaš neke stvari vidiš prave dubine, kako se otkriva, povezuje, kako se kockice slažu na pravo mjesto. Ali svatko može razumjeti. Bar ono bitno.
Pa što se tiče Katoličke Crkve mislim da neke dogme nisu utemeljene na Bibliji nego konstrukcija čovjeka. Što je čistilište ako ne to? Nigdje u Bibliji se ne spominje takav koncept. Utemeljeno je na jednom jedinom retku iz knjige o Makabejcima koja je apokrifna. I u suprotnosti sa svime ostalim. Također za bezgriješno začeće Djevice Marije ne nalazim uvjerljivo tumačenje.
Pročitao si De civitatis Dei?
Problem je što se često ne mogu svi sve razumjeti, zato i postoji teologija, da svi razumijemo Božju Riječ u potpunosti , misliš da bi bili ograničeni ili apsoluti ? Dogme su utemeljene na promišljanjima upravo nad Svetim Pismom. Čištilište i bezgriješno začeće među njima. I da pročitao sam, bitne ulomke, sada kanim cijelu kada uhvatim vremena, ali i sam znaš da je vrijeme relativno na pravu, pogotovo sa rimskim pravom.... ili sa građanskim . A kako onda to da pravoslavni nemaju čistilište?! , gde su se oni prevarili pa nisu uveli kao jednu od dogmi?! Al' dobro , u KC se uvodilo svega pod raznim papama , dok kod pravoslavnih je sve kako je i na prvim vaseljenskim saborima usaglašeno.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 00:09 |
|
|
joe enter je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Problem je što se često ne mogu svi sve razumjeti, zato i postoji teologija, da svi razumijemo Božju Riječ u potpunosti , misliš da bi bili ograničeni ili apsoluti ? Dogme su utemeljene na promišljanjima upravo nad Svetim Pismom. Čištilište i bezgriješno začeće među njima. I da pročitao sam, bitne ulomke, sada kanim cijelu kada uhvatim vremena, ali i sam znaš da je vrijeme relativno na pravu, pogotovo sa rimskim pravom.... ili sa građanskim . A kako onda to da pravoslavni nemaju čistilište?! , gde su se oni prevarili pa nisu uveli kao jednu od dogmi?! Al' dobro , u KC se uvodilo svega pod raznim papama , dok kod pravoslavnih je sve kako je i na prvim vaseljenskim saborima usaglašeno. Pravoslavci imaju puno labaviju strukturu koja ih ujedinjuje, recimo kod pravoslavaca nema nikakvog autoriteta Carigradskog patrijarha, on je samo "Prvi među jednakima". Papa naprotiv ima autoritet sazvati puno češće takve crkvene sabore i naložiti teološko ispitivanje određenog dijela Biblije te usuglašavanje oko toga pitanja kako bi se uvrstilo u katekizam .
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 00:18 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Pravoslavci imaju puno labaviju strukturu koja ih ujedinjuje, recimo kod pravoslavaca nema nikakvog autoriteta Carigradskog patrijarha, on je samo "Prvi među jednakima". Papa naprotiv ima autoritet sazvati puno češće takve crkvene sabore i naložiti teološko ispitivanje određenog dijela Biblije te usuglašavanje oko toga pitanja kako bi se uvrstilo u katekizam .
Pa bilo bi vreme da papa sazove sabor i da konačno ukine sebe kao autoritet , jer ako je on naslednik apostola a apostoli su koliko znam svi jednaki , ili ipak čuvena priča o Petru i steni je okamanjena i nepromenljiva , dok sve ostalo se da usaglašavati , jel tako Zadre?! Rimski episkop(biskup je u bukvalnom značenju naslednik apostola) je za pravoslavne prvi među jednakima po ČASTI a ne carigradski. Ali pošto je on jeretik čeka se se dan da se dozove i vrati pravoslavnoj veri. I šta misliš Zadre jel bi valjalo da papa sazove sabor i preispita teološki i kanonski svoju poziciju koju ima?! Ali nešto sumnjam jer će pre preispitati simvol vere nego papski autoritet.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 00:25 |
|
|
joe enter je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Pravoslavci imaju puno labaviju strukturu koja ih ujedinjuje, recimo kod pravoslavaca nema nikakvog autoriteta Carigradskog patrijarha, on je samo "Prvi među jednakima". Papa naprotiv ima autoritet sazvati puno češće takve crkvene sabore i naložiti teološko ispitivanje određenog dijela Biblije te usuglašavanje oko toga pitanja kako bi se uvrstilo u katekizam .
Pa bilo bi vreme da papa sazove sabor i da konačno ukine sebe kao autoritet , jer ako je on naslednik apostola a apostoli su koliko znam svi jednaki , ili ipak čuvena priča o Petru i steni je okamanjena i nepromenljiva , dok sve ostalo se da usaglašavati , jel tako Zadre?! Rimski episkop(biskup je u bukvalnom značenju naslednik apostola) je za pravoslavne prvi među jednakima po ČASTI a ne carigradski. Ali pošto je on jeretik čeka se se dan da se dozove i vrati pravoslavnoj veri. I šta misliš Zadre jel bi valjalo da papa sazove sabor i preispita teološki i kanonski svoju poziciju koju ima?! Ali nešto sumnjam jer će pre preispitati simvol vere nego papski autoritet. Papina se pozicija više puta promatrala, od onih sabora pred velikim raskolom preko Tridenskog koncila na kraju i u Drugom Vatikanskom. Njegova se pozicija preispitivala gotovo svaki put. Uporište u tome je što je Isus nazvao više puta Petra prvakom među apostolima te je po predaji i tradiciji on sazivao apostolske sastanke. Mišljenje je katoličkih teologo da je njegova pozicija utemeljena. Inače do raskola je doveo niz nesretnih okolnosti .
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 00:35 |
|
|
Zadar1993 je napisao/la: Papina se pozicija više puta promatrala, od onih sabora pred velikim raskolom preko Tridenskog koncila na kraju i u Drugom Vatikanskom. Njegova se pozicija preispitivala gotovo svaki put. Uporište u tome je što je Isus nazvao više puta Petra prvakom među apostolima te je po predaji i tradiciji on sazivao apostolske sastanke. Mišljenje je katoličkih teologo da je njegova pozicija utemeljena. Inače do raskola je doveo niz nesretnih okolnosti . Aj zakuni se da je takvo mišljenje teologa?! Pa trebaju videti pravoslavne pa bi onda rekli kao i oni da je papa prvi među jednakima po ČASTI a ne po autoritetu , njegov autoritet definitivno nije niz nesrećnih okolnosti niti je po bibliji već je to čista politika , i ti to Zadre kao i većina katolika dobro znate s'obzirom da je vremenom njegov autoritet na saborima učvšćivan , i to se nikako ne zove preispitivanje. Raskol nije niz nesrećnih okolnosti već dolazak na vlast na zapadu germanske militannte klike koji su postavljali pape i bili pape. Imaš više papa iz 9 i 10 veka koji su osuđivali jeres filloque , ali je to učenje iz Španije pobedilo što je uz papski autoritet glavni razlog raskola.
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 09:49 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Ibar je napisao/la: Isus je jedini put do Oca(Boga) a Marija i sveci najbolji put do Isusa. Kome sta nije jasno neka uzme Evanđelje, Katekizam KC i šta ostalo ako treba il nek pita Orleanskog il nekog svecenika.
Samo je sv.Ilija živ uznesen od svetaca (nećemo računati Henoka i eventualno Mojsija).Gdje piše u Bibliji da se molimo ljudima?Pa bili oni živi ili mrtvi,tj. usnuli po Bibliji. Zvučiš u slovo kao Jehovin Svjedok ali znam da nisi
|
|
Vrh |
|
|
Ibar
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 09:50 |
|
|
doc je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Osim toga, ta dva dokumenta su radili najveći umovi teologije koji su živjeli, ipak smatram njih mjerodavnijima Ja ipak smatram Boga mjerodavnijim nego bilo kojeg čovjeka. A Božja riječ je napisana jednostavno. Svako ju može razumjeti. Samo treba čitati. To što je neki um izmislio neku bravuroznu konstrukciju ne znači mi baš ništa što se tiče shvaćanja Boga, ako nije utemeljeno na Božjoj riječi. A na čemu se temelji KKC nego na Božjoj Riječi to jest Evanđelju?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 10:13 |
|
|
Ibar je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Samo je sv.Ilija živ uznesen od svetaca (nećemo računati Henoka i eventualno Mojsija).Gdje piše u Bibliji da se molimo ljudima?Pa bili oni živi ili mrtvi,tj. usnuli po Bibliji.
Zvučiš u slovo kao Jehovin Svjedok ali znam da nisi Pusti fanatike,ja sam ozbiljno pitao,u Bibliji lijepo piše kome se treba moliti.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 11:57 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Mar kane zaboravljas Djevicu Bogorodicu Mariju. I ona je uznesena. Vidim osim toga upoznat si s Henokom.... rijetko sretnem ljude koji to znaju. Naša RKC je stoljećima rasla i razvijala se na velikom broju tradicija i ideja primanih kroz sva ta stoljeća od crkvenih otaca i iz Svetog pisma, pa čak i na vjerovanjima prihvaćenim iz paganstva (ako su mogla biti "kristijanizirana"). Koncepti iz svih tih različitih izvora bili su miješani i razvijani na crkvenim koncilima,da bi konačno postali dogme.Mi sad možemo pričati i o toj temi uznesenja BDM,ali treba malo više vremena i znanja od pukog listanja wikipedija i sl. Obrati pažnju na ovu rečenicu iz Lukinog Evanđelja...BD Mariji je trebao Spasitelj kao i svim ostalim ljudima i to je otvoreno priznala kada je rekla: Tada Marija reče: "Veliča duša moja Gospodina,klikće duh moj u Bogu, mome Spasitelju..." Ako je BD Mariji trebao Spasitelj, onda je jasno da ona sama nije bila Spasitelj. Ako joj je trebao Spasitelj trebalo joj je i spasenje,oproštenje i otkupljenje, kao i svim ljudima.Da ne idem sad u širinu,povijest religije i sl.,mislim da ćeš shvatiti poantu.Naravno,to je moje tumačenje. Citat: Ako je BD Mariji trebao Spasitelj, onda je jasno da ona sama nije bila Spasitelj. Ako joj je trebao Spasitelj trebalo joj je i spasenje,oproštenje i otkupljenje, kao i svim ljudima.Da ne idem sad u širinu,povijest religije i sl.,mislim da ćeš shvatiti poantu.Naravno,to je moje tumačenje. Vjerojatno, no dogma Crkve je da je rođena bez istočnoga grijeha. Dakle, ipak je u tom smislu bila posebna. I ne predstavlja li Djevica ovdje sve vjerne i pobožne, a ne samo sebe? Sveci i njihov kult imaju nekoliko funkcija: funkcioniraju kao uzor i kao zaštita. Kada funkcioniraju kao uzor, trebaju biti primjer kršćanskog života. Mišljenja sam da ovo ne djeluje, nitko neće biti bolji kršćanin samo po uzoru na nekoga, ali sveci su potvrda karizmatskog djelovanja Crkve, milosti Božje, potvrda da Bog djeluje ovdje i sada. Činjenica jest da je Bog nemjerljiv pa i dalek, i možda zato ljudi trebaju nekog poput njih (grešnog, malenog) da posreduje. Kada funkcioniraju kao zaštita, osobna ili nekog grada, pojave itd., to je povezano s uvjerenjem još iz srednjeg vijeka da mučenici prolaskom muke najbolje štite od nje, da muka, smrt i patnja zbog i za Boga imaju u sebi nešto mistično, što ostaje zauvijek pohranjeno u zemnim ostacima nekog sveca. To jest u pozadini je uvjerenje da mistični proces muke nikada ne iščezava zato moći tj. relikvije.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 12:04 |
|
|
snowflake je napisao/la: Činjenica jest da je Bog nemjerljiv pa i dalek, i možda zato ljudi trebaju nekog poput njih (grešnog, malenog) da posreduje.
Nema potrebe za "posrednikom".Mi smo svi Božja djeca,i ne treba nam predstavnik kad se obraćamo Ocu. Citat: ... što ostaje zauvijek pohranjeno u zemnim ostacima nekog sveca. To jest u pozadini je uvjerenje da mistični proces muke nikada ne iščezava zato moći tj. relikvije.
Idolopoklonstvo.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 12:29 |
|
|
U srednjem vijeku je bila riječ o pravom natjecanju među gradovima oko toga tko će imati boljeg, moćnijeg sveca zaštitnika. To je moglo biti povezano i s novcem jer ako vam je zaštitnik bio ugledan, mogli ste se pretvoriti u hodočasničko središte.
Ne znam. Protestanti bi rekli da je riječ o idolatriji i čovjek neizbježno u to počne sumnjati kada izučava nešto u povijesnoj perspektivi, no ipak u KC se mističnost i ljepota Crkve i Učenja već tisućljećima izražava izuzetno kompleksnim obredima.
Što pučkim, što sakralnim. Protestantima ništa nije koristilo što su se svega toga odrekli. Dapače, kriza protestantizma i izvire otuda. Pitanje jest odreći se pučke religioznosti i s njome povezanih obreda u Crkvi koju su utemeljili pastiri? Utemeljiti sve na razumu i Knjizi, nije li to na neki način podcjenjivanje religioznosti, običnih, malenih i vastite tradicije? Te konačno, gdje bi KC bila danas bez svojih crkvenih redova utemeljenih gotovo uvijek životom i radom tih svetaca. Ono što ih ujedinjuje jesu dva pojma: mističnost i žrtva.
Čak i da u tome ima poganstva (a ima), ima i puno religioznog potencijala shvati li se na ispravan način.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 12:48 |
|
|
snowflake je napisao/la: U srednjem vijeku je bila riječ o pravom natjecanju među gradovima oko toga tko će imati boljeg, moćnijeg sveca zaštitnika. To je moglo biti povezano i s novcem jer ako vam je zaštitnik bio ugledan, mogli ste se pretvoriti u hodočasničko središte.
Ne znam. Protestanti bi rekli da je riječ o idolatriji i čovjek neizbježno u to počne sumnjati kada izučava nešto u povijesnoj perspektivi, no ipak u KC se mističnost i ljepota Crkve i Učenja već tisućljećima izražava izuzetno kompleksnim obredima.
Što pučkim, što sakralnim. Protestantima ništa nije koristilo što su se svega toga odrekli. Dapače, kriza protestantizma i izvire otuda. Pitanje jest odreći se pučke religioznosti i s njome povezanih obreda u Crkvi koju su utemeljili pastiri? Utemeljiti sve na razumu i Knjizi, nije li to na neki način podcjenjivanje religioznosti, običnih, malenih i vastite tradicije? Te konačno, gdje bi KC bila danas bez svojih crkvenih redova utemeljenih gotovo uvijek životom i radom tih svetaca. Ono što ih ujedinjuje jesu dva pojma: mističnost i žrtva.
Čak i da u tome ima poganstva (a ima), ima i puno religioznog potencijala shvati li se na ispravan način. Govorili smo i o tome-to su ajmo reći sekundarna pitanja.Glavna stvar je kako čovjek živi,jer svojim životom svjedoči svoju vjeru ili moralna načela.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Molite li se svecima? Postano: 14 lip 2012, 13:39 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: snowflake je napisao/la: Činjenica jest da je Bog nemjerljiv pa i dalek, i možda zato ljudi trebaju nekog poput njih (grešnog, malenog) da posreduje.
Nema potrebe za "posrednikom".Mi smo svi Božja djeca,i ne treba nam predstavnik kad se obraćamo Ocu. Citat: ... što ostaje zauvijek pohranjeno u zemnim ostacima nekog sveca. To jest u pozadini je uvjerenje da mistični proces muke nikada ne iščezava zato moći tj. relikvije.
Idolopoklonstvo. Citat: Idolopoklonstvo Možda. No onda ti ne vjeruješ ni u jedan kanonski ili beatifikacijski proces KC jer za svaki se traže najmanje dva svečeva čuda, čuda nastala njegovim zagovorom.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|