HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 02 pro 2025, 11:57.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Odgovori  [ 403 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Može li se biti katolik mimo Vatikana?
PostPostano: 06 vel 2022, 08:46 

Bilic07 je napisao/la:
Joe, tebi je poznata pravoslavna crkva.
Mislim da nisi upućen u župni život katoličke crkve inače bi znao da postoji misa za mlade.
Odat ću ti još nešto, ima čak i misa za djecu ( plus mamice i tatice).
Plus dobra ponuda ostalih raznih aktivnosti kroz godinu.

Tradicija vjerovanja: to što su prvi kršćani i crkveni oci vjerovali to i mi vjerujemo, evanđelje je isto.

Tvoja predviđanja za katoličku crkvu su vrlo negativni, kako možeš nešto predviđati a nisi uopće upućen?

Pišeš: Pravoslavna crkva se još uvijek solidno drži.
Pitanje: Po čemu? Sigurno ne po ljudima koji svaku nedjelju idu na liturgiju.

Dakle posle godinu dana aktivnosti , 10+1=gratis misa. :zubati

Šalim se.
Ja ne predviđam negativno o KC nasumično već imam oči i uši gde vidim papu i vidim u čega se KC na zapadu pretvorila , i moja je želja da KC se vrati svojim korenima i iščupa se iz kandži progresivaca i levičara jer pravoslavci hteli to ili ne ipak će imati to negativan uticaj i na njih.

Ja sam ovde više puta rasrpavljao sa forumašem Krstjaninom o ulozi crkve u današnjici , ja sam na liniji tradicije i koleraciji sa nacijama za razliku od njega koji još vidi crkvu kao da treba širiti jevanđelje nevernicima koji ne znaju šta je to hrišćanstvo.
Mislim da je simbolika crkve i simbolika tradicije liturgije i nardne veze sa njome osnova za opstanak hrišćanstva uopšte.

Poluprazne pravoslavne crkve ili ne u 21.veku nije suštinski bitno , ona se simbolički i tradicijski dobro drži , a to je po meni najvažnije jer to je preduslov da se crkve napune i održi se hrišćanski duh naroda.

Ne znam jesmo li se pogrešno razumeli oko te "mise za mlade" , hoću reći jel to samo održavanje mise kad se skupi omladina ili baš neka posebna misa za mlade?? , ako je to zaista neka posebna misa za mlade i posebna misa za decu , onda moja predviđanja za KC još više piju vode.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 08:58 

Bilic07 je napisao/la:
Tankosic je napisao/la:

Moze, zato sto je i Pravoslavna Crkva po defaultu Katolicka, samo je dovoljno utemeljena da ne fura to kao svoje ime, za razliku od krindz Vatikana.

Srpska Pravoslavna Crkva

Ne može biti “katholikos” ( opća) , to ti samo ime kaže.
Crnogorci žele svoju crnogorsku crkvu, opet nije opća.

Da je vama Vatikan za sve kriv to je “opšte poznato”

Biliću brate , mislio sam da malo bolje poznaješ PC i kako ona funckioniše.

Nema šta tu da žele Crnogorci?! , ne može niko osnuje crkvu jer ona već postoji od samog Hrista i na osnovu apostolskog nasleđa postoje autonomne crkve , nije to protestantska prćija.

Puni naziv crkve je Sveta Saborna(katoličanska) Apostolska pravoslavna crkva.

Rimokatolici se ne zovu uzalud tako , jer njihova sabornost(katoličanstvo) se zasniva i na papskom primatu iliti primatu rimskog biskupa , kod pravosavnih sabornost(katoličanstvo) se ne zasniva na tome već na verovanju,liturgiji i svetim tajnama , dok apostolsko nasleđe kontaju na drugačiji način, nema primata jednog apostolskog naslednika u bilo kom smislu.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 08:59 

joe enter je napisao/la:
Bilic07 je napisao/la:
Joe, tebi je poznata pravoslavna crkva.
Mislim da nisi upućen u župni život katoličke crkve inače bi znao da postoji misa za mlade.
Odat ću ti još nešto, ima čak i misa za djecu ( plus mamice i tatice).
Plus dobra ponuda ostalih raznih aktivnosti kroz godinu.

Tradicija vjerovanja: to što su prvi kršćani i crkveni oci vjerovali to i mi vjerujemo, evanđelje je isto.

Tvoja predviđanja za katoličku crkvu su vrlo negativni, kako možeš nešto predviđati a nisi uopće upućen?

Pišeš: Pravoslavna crkva se još uvijek solidno drži.
Pitanje: Po čemu? Sigurno ne po ljudima koji svaku nedjelju idu na liturgiju.

Dakle posle godinu dana aktivnosti , 10+1=gratis misa. :zubati

Šalim se.
Ja ne predviđam negativno o KC nasumično već imam oči i uši gde vidim papu i vidim u čega se KC na zapadu pretvorila , i moja je želja da KC se vrati svojim korenima i iščupa se iz kandži progresivaca i levičara jer pravoslavci hteli to ili ne ipak će imati to negativan uticaj i na njih.

Ja sam ovde više puta rasrpavljao sa forumašem Krstjaninom o ulozi crkve u današnjici , ja sam na liniji tradicije i koleraciji sa nacijama za razliku od njega koji još vidi crkvu kao da treba širiti jevanđelje nevernicima koji ne znaju šta je to hrišćanstvo.
Mislim da je simbolika crkve i simbolika tradicije liturgije i nardne veze sa njome osnova za opstanak hrišćanstva uopšte.

Poluprazne pravoslavne crkve ili ne u 21.veku nije suštinski bitno , ona se simbolički i tradicijski dobro drži , a to je po meni najvažnije jer to je preduslov da se crkve napune i održi se hrišćanski duh naroda.

Ne znam jesmo li se pogrešno razumeli oko te "mise za mlade" , hoću reći jel to samo održavanje mise kad se skupi omladina ili baš neka posebna misa za mlade?? , ako je to zaista neka posebna misa za mlade i posebna misa za decu , onda moja predviđanja za KC još više piju vode.

Misa za mlade je misa ko i svaka druga, i svatko može doći. To je samo brend.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 09:16 

Harezm je napisao/la:
Misa za mlade je misa ko i svaka druga, i svatko može doći. To je samo brend.

Pretpostavio sam da je tako.
Dakle misa kao i svaka druga ali sticajem okolnosti ona se održava za neke skupove mladih pa se naziva "misa za mlade" kao neki brend kako ti reče.

Meni taj brend vrlo čudno zvuči ,jer kad se kaže "misa za mlade" zvuči kao da je njena forma drugačija tj.to je misa prilagođena mladima gde je sve cool,opuštena atmosfera,liturgisjki narativ je takođe promenjen i prilagođen mladima,....

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 12:20 

Misa za mlade nije brend, to je misa prilagođena temama na propovijedi koje su više bliske mladima. Imamo tako i đačku misu gdje se svećenik trudi prilagoditi propovijed nekom poučnom pričom koja bi mogla biti korisna malim đacima, na svim tim misama može prisustvovati tko god želi, one samo imaju akcent na pouke prilagođene problemima s kojima bi se mogle susretati osobe njihovog uzrasta

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 12:23 

Broc je napisao/la:
Misa za mlade nije brend, to je misa prilagođena temama na propovijedi koje su više bliske mladima. Imamo tako i đačku misu gdje se svećenik trudi prilagoditi propovijed nekom poučnom pričom koja bi mogla biti korisna malim đacima, na svim tim misama može prisustvovati tko god želi, one samo imaju akcent na pouke prilagođene problemima s kojima bi se mogle susretati osobe njihovog uzrasta

Opet se ne razumemo , misa nema veze sa propovedi , većina misa je bez propovedi tj.prosto zavisi od sveštenika hoće li držati propoved ili ne.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 12:26 

Svaka misa sadrži propovijed i/ili poučnu priču iz evanđelja. To je sastavni dio mise

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 12:42 

Jbt ovde sve protestanti , ili je KC baš toliko ogrezla u protestantizam.

Misa iliti liturgija je čin evharistije i i svete tajne pričešća , to je obred gde evharistijom sveštenik spaja nebo i zemlju i gde se verinci u svetoj tajni pričesti hrane hlebom i vinom kao diretkno i simboličko oživljavanje Isusove žrtve zarad grehova ljudi.

Govor popa sa time nema nikakve veze , on može da govori i citira šta hoće u datom trenutku.

Katolička misa i pravoslavna liturgija su ipak previše "iste" da se ne zna kako propoved nema veze sa službom božjom.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 12:47 

Bilic07 je napisao/la:
Tankosic je napisao/la:

Moze, zato sto je i Pravoslavna Crkva po defaultu Katolicka, samo je dovoljno utemeljena da ne fura to kao svoje ime, za razliku od krindz Vatikana.

Srpska Pravoslavna Crkva

Ne može biti “katholikos” ( opća) , to ti samo ime kaže.
Crnogorci žele svoju crnogorsku crkvu, opet nije opća.

Da je vama Vatikan za sve kriv to je “opšte poznato”

Glup si na temu druze. Pravoslavna Crkva je jedna, apostolska, vaseljenska, katolicka Crkva.

Da si otisao i na sugavu wikipediju mogao si da procitas to.

A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 12:48 

Sastavni dio mise je starozavjetno ili novozavjetno čitanje, koje svećenik na misi za mlade prilagodi uzraštaju kojemu se obraća pa će tako možda odabrati da im ispriča priču o Izgubljenom sinu.

Onda će nakon čitanja približiti čitanje njima i svojim riječima im objasniti koje pouke da izvuku.
Neki svećenik tome posveti 5 minuta neki 20. To je njegova propovijed.

Šta ti točno nije jasno

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 12:51 

A Vatikan jeste krindz, Vatikan su Protestanti pre Protestanata samo iz potpuno suprotnih razloga, zato i jesu propali pa prodaju crkve po celom svetu jer su puste.

slika

Evo danas sam procitao da se neki Biskupi zalazu za ukidanje celibata, trebalo im je samo 1000 godina da shvate koliko su sjebali sami sebe, i zbog toga postali sinonim za pedofiliju.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 13:05 

Broc je napisao/la:
Sastavni dio mise je starozavjetno ili novozavjetno čitanje, koje svećenik na misi za mlade prilagodi uzraštaju kojemu se obraća pa će tako možda odabrati da im ispriča priču o Izgubljenom sinu.

Onda će nakon čitanja približiti čitanje njima i svojim riječima im objasniti koje pouke da izvuku.
Neki svećenik tome posveti 5 minuta neki 20. To je njegova propovijed.

Šta ti točno nije jasno

Opet protestantizam.

Misa je božja služba a ne obraćanje vernicima , tu pop vodi službu bogu i predvodi vernike u njoj , i čitanje novog i starog zaveta je zarad boga a ne vernika.
Sasvim je drugi par rukava kakve će zaključke i pouke imati vernici nakon mise , čak šta više misa nije zarad pouke već čistog osećanja božjeg prisustva u učestvovanje u tzv.oboženju i sjedinjenjem sa bogom.

Ima ona stara priča kad protestanti vide pravoslavnu liturgiju gde pop u dobrom delu službe je okrenut leđima vernicima(i kod katolika još to uvek postoji) oni se zgroze jer to smatraju nepoštovanjem spram vernika od strane sveštenika , ali oni ne shvataju da pop nije tu zarad vernika niti je liturgija zarad njih već zarad službe bogu.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 13:10 

To nije istina. Euharistijsko slavlje, Sveta misa je služenje vjernika Bogu, ali i služenje Boga vjernicima, jer Isus je rekao da nije došao da bude služen nego da služi.

Otkud izvlačite sve te podatke?

Uzet ću da ste obadvojica šizmatici, i vaše mišljenje o Vatikanu i katoličanstvu ne može biti objektivno, samim tim ni relevantno.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 13:29 

Broc je napisao/la:
To nije istina. Euharistijsko slavlje, Sveta misa je služenje vjernika Bogu, ali i služenje Boga vjernicima, jer Isus je rekao da nije došao da bude služen nego da služi.

Otkud izvlačite sve te podatke?

Uzet ću da ste obadvojica šizmatici, i vaše mišljenje o Vatikanu i katoličanstvu ne može biti objektivno, samim tim ni relevantno.

Auuu ovoga jeretika.

A kako to Isus u misi služi vernicima?? , ono kao svećenik se predstavi kao Isus i služi im?? :ucelo
Gde božji sin i bogočovek može da služi vernicima jesi li pri sebi?? , on je kao božji sin u svojoj telesnoj inkarnaciji došao da služi ocu svome kao što bi trebali i vernici.

Aj ti brate u Arizonu ili Kentaki , tamo ima i onih koji na taj način shvataju hrišćanstvo.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 14:29 

Bilic07 je napisao/la:
Ove “hepeninge” postoje već skoro 40 godina, nije to ništa novo u katoličkoj crkvi.
Dobro si rekao spontano, jer se i spontano došlo do gitare na misi za mlade.
Netko je to od mladih predložio i tako je to uvedeno tu i tamo.

Da, "spontano" uvedeno nakon 1900 godina. :zubati

Isto kao što su odjednom "spontano" preuzeli milijun drugih protestantskih lakrdija poput karizmatskih pokreta i crkvene arhitekture koja ne liči ni na što. Puno "spontanih" stvari u isto vrijeme, da bi bilo slučajno... :rolleyes

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 16:41 

joe enter je napisao/la:

Govor popa sa time nema nikakve veze , on može da govori i citira šta hoće u datom trenutku.

Katolička misa i pravoslavna liturgija su ipak previše "iste" da se ne zna kako propoved nema veze sa službom božjom.

Govor popa kako pišeš je dio “liturgije riječi” koja je prije euharistije.

Struktura mise (Novus ordo Missae)
Pozdrav
Pokornički čin
Slava*
Zborna molitva
Prvo čitanje (Liturgija riječi)
Psalam
Drugo čitanje*
Aleluja**
Evanđelje
Propovjed*
Ispovijest vjere*
Molitva vjernika
Prinos darova (Liturgija Euharistije)
Euharistijska molitva
Oče naš
Obred mira
Jaganjče Božji
Pričest
Blagoslov
* Nema na svim misama
** U korizmi se pjeva

Ne vidim u čemu je problem ako svećenik prilagodi svoju propovjed prema grupi vjernika.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 16:52 

Ne vidim ni ja problem , samo možete reći katoličanstvu i tradiciji , doviđenja prijatno.

Meni kao neverniku tradicijskih pravoslavnih korena bi trebalo biti drago što sjebavate svoju katoličku tradiciju iz vama nekih ludih razloga , ali nije mi drago , već mi je žao što više nemamo pravog suparnika po pitanju vere i tradicije da bi znali kako sami postupati u ovom ludom vremenu , i mogu konstatovati da nažalost sami sebi trn u zdravu nogu zabadate , svojom voljom.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 17:23 

Tankosic je napisao/la:
A Vatikan jeste krindz, Vatikan su Protestanti pre Protestanata samo iz potpuno suprotnih razloga, zato i jesu propali pa prodaju crkve po celom svetu jer su puste.

ovo je daleko od istine, to vrijedi za zapadni bezbožni svijet, no katoličke Crkve su u ogromnom djelu sviejta itekako pune, s čime se pravosavlje baš nigdje ne može podičiti.
Tankosic je napisao/la:
slika

ovakav graf imaju sve denominacije, samo sebe stave dolje.
Tankosic je napisao/la:
Evo danas sam procitao da se neki Biskupi zalazu za ukidanje celibata, trebalo im je samo 1000 godina da shvate koliko su sjebali sami sebe, i zbog toga postali sinonim za pedofiliju.

celibat postoji i kod pravoslavaca za sve više instance.

koliko su se syebali pokazuje činjenica da su KC i PC bile jednako brojne u vrijeme raskola, a da je prva danas 6 puta brojnija.

Pedofilija je posljedica primanja pedera u sjemeništa zadnjih desetljeća

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 17:24 

joe enter je napisao/la:

U tome se razilazimo.
Ja vidim da je vjerski život kod katolika znatno aktivniji nego kod pravoslavaca.
Razne ponude koje katolička crkva nudi se rado koriste.
-misa ( često samo liturgija riječi) za malu djecu prilagođeno njihovoj dobi
-prva pričest traži svoje pripreme i nudi đacima đačku misu nakon prve pričesti
-krizma traži svoje pripreme i opet se grupiraju mladi u crkvi
-misa za mlade na koju svatko može ići ( npr. stariji idu na misu u 9:00, mladi u 11:00)
- ostale razne župne ponude

Nije mi poznato što od toga ima u pravoslavoj crkvi ali mislim da nije baš bogata ponuda.

Na drugoj strani, pravoslavci ne idu redovno na liturgiju. Pretežno Uskrs i Božić i možda još koji blagdan. Simbolički i tradicijski vjernici.
Nije mi poznat niti jedan pravoslavac ili pravoslavna obitelj koja ide svake nedelje na liturgiju. Nama se dive “ kako je lepo videti” kako mi kao obitelj idemo redovno.

Dakle pravoslavni obred, je za mene kao kršćana neprivlačan i kako vidim za većinu pravoslavaca isto tako, i vodi na koncu do “simboličkih i tradicijskih vjernika”.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 17:25 

joe enter je napisao/la:
Ne vidim ni ja problem , samo možete reći katoličanstvu i tradiciji , doviđenja prijatno.

Meni kao neverniku tradicijskih pravoslavnih korena bi trebalo biti drago što sjebavate svoju katoličku tradiciju iz vama nekih ludih razloga , ali nije mi drago , već mi je žao što više nemamo pravog suparnika po pitanju vere i tradicije da bi znali kako sami postupati u ovom ludom vremenu , i mogu konstatovati da nažalost sami sebi trn u zdravu nogu zabadate , svojom voljom.

prilagodba sadržaja propovijedi vjernicima nije nikakvo syebavanje tradicije. štota drugoga je, ali ovo sigurno nije.

to je osnovna metoda evangelizacije od apostola do dans.

nije čudo da u PC nikoga ne evangelizirate više

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 17:28 

joe enter je napisao/la:

Mislim da si prevideo moju poentu.
Naravno da su se menjali muzika i njena liturgijska funckionalnost , ali nikad nije bilo to u svrsi "promene zarad promene" i zarad ugođaja vernika ,.

o naravno da jest bilo, samo ti misliš da je ono kako j kod tebe u selu odvajkada i zauvijek.

nije.

recimo kod kristijanizacije Salvena se izmišljalo skroz novo pismo i uvodila liturgija na staroslavenskom. itekako se prilagođavalo vjernicima

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 17:52 

Bilic07 je napisao/la:
joe enter je napisao/la:

U tome se razilazimo.
Ja vidim da je vjerski život kod katolika znatno aktivniji nego kod pravoslavaca.
Razne ponude koje katolička crkva nudi se rado koriste.
-misa ( često samo liturgija riječi) za malu djecu prilagođeno njihovoj dobi
-prva pričest traži svoje pripreme i nudi đacima đačku misu nakon prve pričesti
-krizma traži svoje pripreme i opet se grupiraju mladi u crkvi
-misa za mlade na koju svatko može ići ( npr. stariji idu na misu u 9:00, mladi u 11:00)
- ostale razne župne ponude

Nije mi poznato što od toga ima u pravoslavoj crkvi ali mislim da nije baš bogata ponuda.

Na drugoj strani, pravoslavci ne idu redovno na liturgiju. Pretežno Uskrs i Božić i možda još koji blagdan. Simbolički i tradicijski vjernici.
Nije mi poznat niti jedan pravoslavac ili pravoslavna obitelj koja ide svake nedelje na liturgiju. Nama se dive “ kako je lepo videti” kako mi kao obitelj idemo redovno.

Dakle pravoslavni obred, je za mene kao kršćana neprivlačan i kako vidim za većinu pravoslavaca isto tako, i vodi na koncu do “simboličkih i tradicijskih vjernika”.

Sve si u pravu Biliću , tu nema govora da nisi , samo ti prenebregavaš opšte stanje katoličkog sveta(ne misli na hrvatski i poljski primera radi) koji je zbog vođstva i opšte tzv.politike KC definitvno nema budućnost.
Ti možeš posmatrati srpske i npr.bugarske pojedinačne crkve koje su poluprazne što je slučaj u celom svetu , ali crkva je ostala ista i nema nameru zarad publiciteta i prigorvaranja modernista se menjati.
Nacija i vera je ono što će nas održati , hteo to ti ili ne , i bio saglasan sa time.

Takozvana popunjenost katoličkih crkava i veći broj vernika govori da propaganda i populizam koji liči na protestantizam je ono što osvaja moderne katolike , ali oni time upravo prestaju biti katolici , i postaju protestanti bez obzira koliko primali pričest i bili delom evharistije.

Nisu puno ni pravoslavni bolji , i kod njih ima dosta modernih popova koji fantaziraju i šuruju sa tzv.modernošću , ali sva sreća pa zvanična crkva je još uvek na liniji tradicije , bar u načelu.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 18:34 

divizija je napisao/la:
Tankosic je napisao/la:

ovo je daleko od istine, to vrijedi za zapadni bezbožni svijet, no katoličke Crkve su u ogromnom djelu sviejta itekako pune, s čime se pravosavlje baš nigdje ne može podičiti.
Tankosic je napisao/la:
slika

ovakav graf imaju sve denominacije, samo sebe stave dolje.
Tankosic je napisao/la:

celibat postoji i kod pravoslavaca za sve više instance.

koliko su se syebali pokazuje činjenica da su KC i PC bile jednako brojne u vrijeme raskola, a da je prva danas 6 puta brojnija.

Pedofilija je posljedica primanja pedera u sjemeništa zadnjih desetljeća

Nemaju svi graf gde se tacno navodi ko je kada uzeo da menja veru i kanone po sopstvenom politickom nahodjenju.

Celibat postoji za one za koje treba da postoji, a ne postoji za one za koje ne treba da postoji.

Sve Pravoslavne Crkve su izmedju ostalog I katolicke. Samo ne moraju da masu time, posto je Vatikan Roman Catholic in the first place.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 19:30 

joe enter je napisao/la:

Takozvana popunjenost katoličkih crkava i veći broj vernika govori da propaganda i populizam koji liči na protestantizam je ono što osvaja moderne katolike , ali oni time upravo prestaju biti katolici , i postaju protestanti bez obzira koliko primali pričest i bili delom evharistije.

Bez da si upućen u župni život vjernika i nemaš detaljnih informacija s ovakvim paušalnim izjavama se sam diskvalificiraš.
Propaganda i populizam Vatikana…( “opšte poznato bato”)

joe enter je napisao/la:
Nisu puno ni pravoslavni bolji , i kod njih ima dosta modernih popova koji fantaziraju i šuruju sa tzv.modernošću , ali sva sreća pa zvanična crkva je još uvek na liniji tradicije , bar u načelu.

Linija tradicije?
Prvi kršćani su govorili aramejskim, hebrejskim, grčkim i latinskim jezikom.
Gdje je tu staroslavenski? Gdje je tu pravoslavni ili rimski obred?
Sva ta tradicija i folklor je od ljudi napravljen, što je ok.
Evanđelje je bitno za kršćana a ne “folklor”.

Vrh

PostPostano: 06 vel 2022, 19:50 

Tankosic je napisao/la:

Nemaju svi graf gde se tacno navodi ko je kada uzeo da menja veru i kanone po sopstvenom politickom nahodjenju.

imaju, imaju, svatko ima svoju interpretaciju kad je onaj drugi odstupio od originala.
Tankosic je napisao/la:
Celibat postoji za one za koje treba da postoji, a ne postoji za one za koje ne treba da postoji.

isto tvrde i u RKC

Tankosic je napisao/la:
Sve Pravoslavne Crkve su izmedju ostalog I katolicke. Samo ne moraju da masu time, posto je Vatikan Roman Catholic in the first place.

ne može se biti katolički, i istvoremeno etnofiletički, međusobno se izopćavat i raskoljavat i skroz mrtav u evangelizaciji

katolička crkva je jedinstvena i po svuda prisutna. pravoslavna je u međusobnom poluratnom stanju i ne teži uopće širiti evanđelje

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 403 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 17  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: