|
|
Stranica: 4/5.
|
[ 106 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
dudu
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 14:37 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 64462 Lokacija: DAZP HQ
|
Metemma je napisao/la: Samo se vi zajebavajte sa svojim identitetom i vjerom koja vas je očuvala, ako ne i stvorila kao narod, pa se posle čudite kad vam Zagrepčanke odu u Al Kaidu... mind your own business, vi ste izvor svih pokatoličenih i islamiziranih, čekamo samo još srpske pobudice (budisti). 
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 14:40 |
|
|
dudu je napisao/la:
nisi relevatan za ovakav tip rasprave jer ne znaš suštinski ništa o KC, a posebno o KC u Hrvata, nemaš iskustva o tome, nego pišeš onako po svom ćeifu, otprilike što misliš o Vatikanu, što i ne može biti ništa dobro s obzirom na razinu propagande koja je kod vas prisutna i dan danas, a vezano za KC. suština KC u Hrvata su vjernici, a ne svećenici, tako je više manje u svim zemljama, tamo gdje nema vjernika ili ih je nestalo (Češka) nema ni utjecaja KC, pa bilo to dobro ili loše po to društvo.
Opet si potvrdio da nisi ono za čega se predstavljaš i da imaš "wanna be" percepciju o sebi i svojima , a pri tome ne znaš ništa o crkvi. Ovde smo govorili o duhovnosti o kojoj si ti počeo tako što si rekao da Srbi nemaju nikakvu duhovnost i da je srpsko pravoslavlje isprazna ljuštura bez sadržaja , a odjednom počneš o uticaju crkve u državi i meni spočitavaš da sam pao pod srpski propagandu protiv Vatikana , mislim daj.. Zato i kažem da masovnost,deklarativnost i pobožnost nisu merilo duhovnosti.
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 14:41 |
|
|
Pa naravno kad smo veliki narod  Ne možete vi biti izvor kad ste tim procesom uvelike i nastali  No dobro, okrećite se ateizmu, baš me briga 
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 14:50 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: joe enter je napisao/la: mislim mogu i ja napisati nešto takođe ali opet se svodi na dobru raketu i kvalitetni deflektor mase vorpa Ajde da vidimo.  Da se i ja smijem  , jer ne mogu mi biti previše smiješne vlastite šale. U redu , ali ja moram biti još maštovitiji jer šta su rakete i svemirski brodovi za crkvu. moja mašta ide u sledećem pravcu. Jedno jutro papa i svi patriajarsi odluče zaista da budu pošteni(ovom potezu ni Klingonska tehnologija ne može biti ravna) tako što bogastvo podele sirotinji , skinu halje , sve svece izbace napolje iz crkvi i spale ih javno , i na kraju izvrše koletivno samoubistvo za spas čovečanstva(prva njihova žrtva bi to bila u istoriji). Ali kao što sam rekao u predhodnom postu tvoj scenario je najrealniji tako da bilo koji moj pokušaj pariranja tvom scenariju je jeftina šala. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 14:52 |
|
|
joe enter je napisao/la: dudu je napisao/la:
nisi relevatan za ovakav tip rasprave jer ne znaš suštinski ništa o KC, a posebno o KC u Hrvata, nemaš iskustva o tome, nego pišeš onako po svom ćeifu, otprilike što misliš o Vatikanu, što i ne može biti ništa dobro s obzirom na razinu propagande koja je kod vas prisutna i dan danas, a vezano za KC. suština KC u Hrvata su vjernici, a ne svećenici, tako je više manje u svim zemljama, tamo gdje nema vjernika ili ih je nestalo (Češka) nema ni utjecaja KC, pa bilo to dobro ili loše po to društvo.
Opet si potvrdio da nisi ono za čega se predstavljaš i da imaš "wanna be" percepciju o sebi i svojima , a pri tome ne znaš ništa o crkvi. Ovde smo govorili o duhovnosti o kojoj si ti počeo tako što si rekao da Srbi nemaju nikakvu duhovnost i da je srpsko pravoslavlje isprazna ljuštura bez sadržaja , a odjednom počneš o uticaju crkve u državi i meni spočitavaš da sam pao pod srpski propagandu protiv Vatikana , mislim daj.. Zato i kažem da masovnost,deklarativnost i pobožnost nisu merilo duhovnosti. stoji i jedno i drugo. nego što je mjerilo duhovnosti?
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 14:57 |
|
|
dudu je napisao/la: Metemma je napisao/la: Samo se vi zajebavajte sa svojim identitetom i vjerom koja vas je očuvala, ako ne i stvorila kao narod, pa se posle čudite kad vam Zagrepčanke odu u Al Kaidu... mind your own business, vi ste izvor svih pokatoličenih i islamiziranih, čekamo samo još srpske pobudice (budisti).  Tako je Dudu , toliko izdajnika nijedan narod nema. Srbi su kažu velika govna a pokatoličeni i islamizirani su jedan esencijalnih primera za to , mada ima još dosta jednakopravnih primera. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 14:58 |
|
|
Metemma je napisao/la: Pa naravno kad smo veliki narod  Ne možete vi biti izvor kad ste tim procesom uvelike i nastali  No dobro, okrećite se ateizmu, baš me briga  još jednom, mind your own business, ako je netko potpuno ateiziran, onda ste to vi. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 14:59 |
|
|
joe enter je napisao/la: dudu je napisao/la: mind your own business, vi ste izvor svih pokatoličenih i islamiziranih, čekamo samo još srpske pobudice (budisti).  Tako je Dudu , toliko izdajnika nijedan narod nema. Srbi su kažu velika govna a pokatoličeni i islamizirani su jedan esencijalnih primera za to , mada ima još dosta jednakopravnih primera.  ili kako kod nas kažu: od svih Hrvata koji postoje, najgori su Srbi. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:02 |
|
|
dudu je napisao/la: joe enter je napisao/la: Opet si potvrdio da nisi ono za čega se predstavljaš i da imaš "wanna be" percepciju o sebi i svojima , a pri tome ne znaš ništa o crkvi. Ovde smo govorili o duhovnosti o kojoj si ti počeo tako što si rekao da Srbi nemaju nikakvu duhovnost i da je srpsko pravoslavlje isprazna ljuštura bez sadržaja , a odjednom počneš o uticaju crkve u državi i meni spočitavaš da sam pao pod srpski propagandu protiv Vatikana , mislim daj.. Zato i kažem da masovnost,deklarativnost i pobožnost nisu merilo duhovnosti. stoji i jedno i drugo. nego što je mjerilo duhovnosti? Pa ja ne znam ni šta znači duhovnost jer ga nikad nisam iskusio na religijski ili bilo koji drugi način. Ali jedno sigurno znam , da je to individualna stvar i ne može se reći ni za koga da li je ili ne duhovan i na koji način i koliko.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:04 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108291 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
joe enter je napisao/la:
Pa ja ne znam ni šta znači duhovnost jer ga nikad nisam iskusio na religijski ili bilo koji drugi način.
. To ti vjerujemo.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Metemma
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:06 |
|
|
dudu je napisao/la: Metemma je napisao/la: Pa naravno kad smo veliki narod  Ne možete vi biti izvor kad ste tim procesom uvelike i nastali  No dobro, okrećite se ateizmu, baš me briga  još jednom, mind your own business, ako je netko potpuno ateiziran, onda ste to vi.  Zato je kod nas broj sledbenika šizme minoran, a kod vas dominantan. And you should mind your own business!
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
joe enter je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Ajde da vidimo.  Da se i ja smijem  , jer ne mogu mi biti previše smiješne vlastite šale. U redu , ali ja moram biti još maštovitiji jer šta su rakete i svemirski brodovi za crkvu. moja mašta ide u sledećem pravcu. Jedno jutro papa i svi patriajarsi odluče zaista da budu pošteni(ovom potezu ni Klingonska tehnologija ne može biti ravna) tako što bogastvo podele sirotinji , skinu halje , sve svece izbace napolje iz crkvi i spale ih javno , i na kraju izvrše koletivno samoubistvo za spas čovečanstva(prva njihova žrtva bi to bila u istoriji). Ali kao što sam rekao u predhodnom postu tvoj scenario je najrealniji tako da bilo koji moj pokušaj pariranja tvom scenariju je jeftina šala.  Nije loše iako malo radikalno, ali glavna zamjerka je što je prekratko. Treba biti zapleta i neočekivanih iznenađenja.  Malih situacija koje otkrivaju karakter uloga. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:11 |
|
|
dudu je napisao/la: joe enter je napisao/la: Tako je Dudu , toliko izdajnika nijedan narod nema. Srbi su kažu velika govna a pokatoličeni i islamizirani su jedan esencijalnih primera za to , mada ima još dosta jednakopravnih primera.  ili kako kod nas kažu: od svih Hrvata koji postoje, najgori su Srbi.  Nama su se u dobrom delu i moderne nacije oformile na osnovu međusobnih odnosa po pitanju vere. I ako "bogda" i uticaj religija konačno se fundamentalno smanji postoji mogućnost da se konačno poštujemo i prekinomo oko pokatoličavanja,islamiziranja i popravoslavljivanja , i to tako što Srbin poštuje Hrvata kao Hrvata sa sve svojom katoličkom prošlošću , i obrnuto.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:12 |
|
|
joe enter je napisao/la: dudu je napisao/la: ili kako kod nas kažu: od svih Hrvata koji postoje, najgori su Srbi.  Nama su se u dobrom delu i moderne nacije oformile na osnovu međusobnih odnosa po pitanju vere. I ako "bogda" i uticaj religija konačno se fundamentalno smanji postoji mogućnost da se konačno poštujemo i prekinomo oko pokatoličavanja,islamiziranja i popravoslavljivanja , i to tako što Srbin poštuje Hrvata kao Hrvata sa sve svojom katoličkom prošlošću , i obrnuto. mir doista nema alternativu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
dudu
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:13 |
|
|
joe enter je napisao/la: dudu je napisao/la:
stoji i jedno i drugo.
nego što je mjerilo duhovnosti?
Pa ja ne znam ni šta znači duhovnost jer ga nikad nisam iskusio na religijski ili bilo koji drugi način. Ali jedno sigurno znam , da je to individualna stvar i ne može se reći ni za koga da li je ili ne duhovan i na koji način i koliko. ovdje ćemo stati, ispast ćemo na kraju Lolek i Bolek ako nastavimo u ovom ritmu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:25 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: joe enter je napisao/la: U redu , ali ja moram biti još maštovitiji jer šta su rakete i svemirski brodovi za crkvu. moja mašta ide u sledećem pravcu. Jedno jutro papa i svi patriajarsi odluče zaista da budu pošteni(ovom potezu ni Klingonska tehnologija ne može biti ravna) tako što bogastvo podele sirotinji , skinu halje , sve svece izbace napolje iz crkvi i spale ih javno , i na kraju izvrše koletivno samoubistvo za spas čovečanstva(prva njihova žrtva bi to bila u istoriji). Ali kao što sam rekao u predhodnom postu tvoj scenario je najrealniji tako da bilo koji moj pokušaj pariranja tvom scenariju je jeftina šala.  Nije loše iako malo radikalno, ali glavna zamjerka je što je prekratko. Treba biti zapleta i neočekivanih iznenađenja.  Jbg kad sam ateista i samim time bez preterane mašte , a svi znamo da je crkva po pitanju dramaturgije nenadjebiva , tako da to ostavljam tebi i drugima jer u vama još uvek tinja blago božansko svetlo. A šta ćemo ako ode sve u drugom pravcu pa se ujedine hrišćani?! Eeee kukala nam čapra onda. Zamisli papa se odrekne primata i postane prvi među jednakima , i onda bude veliki vaseljenski sabor u Rimu sa sve Irinejom,Bozanićem,Kirilom,.....ma svi patrijarsi i kardinali. I glavni zaključak i parola ujedninjenog sabora je "Dogodine u Konstantinopolju". A podzaključci toga ujedinjenog vaseljanskog sabora je da upravo Srbi i Hrvati moraju biti primer ponovno ujedinjene crkve tako što će se osnovati jugoslovenska patrijaršija sa sedištem u Beogradu , i da će jedino novi jugoslovenski patrijarh imati primat u svojoj patriajršiji i da će biti jedini nepogrešiv. p.s Jebeš mi sve ako takvo šta crkva ne bi bila u stanju da poturi vernim narodima , ako papa kaže da jugoslovenska patrijaršija nema alterantivu hrvatski popovi bi bez problema to spreveli u delo , ili kad bi SPC samo dobila blagoslov ruske crkve za to i oni bi sve to odradili.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 15:55 |
|
|
Citat: Ne dajte svetinje psima! Ne bacajte biserje pred svinje! Jer svinje će ga pogaziti, a psi se okrenuti te vas rastrgati...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ateist
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 25 svi 2013, 21:15 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Citat: Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici!Papa Franjo uzdrmao je duhove zbog izjave da su svi iskupljeni preko Isusa, a da na to pravo nemaju samo katolici, piše Huffington Post. Tijekom jučerašnje homilije na misi u Rimu, Franjo je istaknuo važnost "činjenja dobra", kao principa koji ujedinjuje cijelo čovječanstvo te "kulturu susretanja" kao potporu miru. Čitao je tekst iz Evanđelja po Marku u kojem su se ljudi oko njega bunili da onaj "tko nije jedan od njih, ne može činiti dobro", a Isus im je rekao da ga "ne sputavaju i da ga ostave da čini dobro". – Korijen mogućnosti da činimo dobro, a koji svi imamo, jest u stvaranju – objasnio je papa Franjo. U nastavku je kazao da smo svi stvoreni "na sliku Božju" te da svi ljudi imaju zadaću "činiti dobro, a ne zlo". Dodaje da su smo svi iskupljeni krvlju Kristovom, a da se to odnosi i na ateiste. "Ali, Oče, ja ne vjerujem, ja sam ateist. Ako činiš dobro, susrest ćemo se u vječnosti", pročitao je papa tijekom mise.Mnogi katolici vjeruju da ateisti ne mogu doći do iskupljenja, a čini se kako papa Franjo želi mijenjati tu dogmu. Susrest će se jedino crvi koji će nas papati.
_________________ https://m.youtube.com/channel/UCbUH4gQqQ2Cv8Jrl2ECct3A
https://www.instagram.com/josipcurlin
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Suradnik:August_Dominus
|
|
| Vrh |
|
 |
|
max soldo
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 26 svi 2013, 00:22 |
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zaba1111
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 26 svi 2013, 09:48 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: zaba1111 je napisao/la: inače najbolji tekst napisan na forumu ikad ili najbolji copy-paste ikad zalijepljen, bez davanja ikakvog kredita stvarnom autoru http://blog.dnevnik.hr/defensorfidei/2009/04/index.htmlNisi komentirao ex cathedra stav pape Eugena IV na koncilu u Firenci, pa ćeš vidjeti da se radi o postupnom odbacivanju vjerovanja koje je prije nekoliko stotina godina bilo službeno. Citat: Pope Eugene IV, Council of Florence (ex-Cathedra and infallible):
“The Holy Roman Church firmly believes, professes and preaches that all those who are outside the Catholic Church, not only pagans but also Jews or heretics and schismatics, cannot share in eternal life and will go into the everlasting fire which was prepared for the devil and his angels, unless they are joined to the Church before the end of their lives; that the unity of this ecclesiastical body is of such importance that only for those who abide in it do the Church’s sacraments contribute to salvation and do fasts, almsgiving and other works of piety and practices of the Christian militia produce eternal rewards; and that nobody can be saved, no matter how much he has given away in alms and even if he has shed blood in the name of Christ, unless he has persevered in the bosom and unity of the Catholic Church” (“Cantate Domino,” 1441, ex cathedra). Mislim da je vrlo jasno što je Eugen mislio. Ili ćemo se zavaravati oko toga što su članovi crkve vjerovali u to doba? On kao papa iz tog stoljeća sigurno nije smatrao da je svaki dobar čovjek "neformalni Katolik". Vrlo jasno piše da Židovi, pagani, šizmatici itd. idu u pakao. Čak dodatno potvrđuje što misli, za one kojima možda nije jasno: "Svi oni, ma koliko dobrih djela činili, gorjet će u paklu ako nisu članovi KC". Čak govori da i oni koji "umru u ime Krista", ako nisu bili članovi KC džaba im je i bezveze se trude. Dakle, itekako se radi o mijenjanju crkvenog nauka kroz stoljeća, i to drastičnom mijenjanju nauka. A neš ti muke opravdavati i izmišljati apologetske akrobacije. Apsolutno svaki tekst se može tako obraditi. Cilj apologetike je ubaciti bilo kakvo objašnjenje, koje bi moglo izgledati uvjerljivo. To može svako malo dijete. Primjer: "Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca na djeci do trećeg i četvrtog koljena."Teolog iz 300. godine AD: Slažem se. Teolog iz 2013: Biblija se ne može doslovno čitati. Bog ne kažnjava tebe radi tuđih grijega. Međutim, otac koji je zao, povećana je šansa da će odgojiti isto takvo zlo dijete, znači sami su si krivi. Da je sada 1600. godina, i da razgovaram sa zabom i markanom, vas dvojica bi s jednakim žarom branili npr. tezu da nije grijeh pobiti sve stanovnike (i ženu i djecu) nekog pokorenog sjevernoafričkog arapskog kraljevstva. Because the Bible tells me so: Citat: Ispaštat će Samarija jer se protiv Boga svoga pobunila. Od mača past će oni, djecu će njihovu smrskati, žene trudne rasporiti. Hošea 13, 16 Dakle, vi ste ti koji ste za 400 godina promijenili mišljenje (update, crkveni nauk verzija 12.0.1.). Trend nije da se društvo kroz stoljeća prilagođava nauku crkve, nego je crkveni nauk taj koji se mijenja i prilagođava. Vidimo da i dva različita papa mogu pričati potpuno različite priče. Jednako kako "ste" promijenili mišljenje za zadnjih 400 godina o Bogu koji živi na nebeskom svodu i ženama travarkama i gatarama koje treba spaliti na lomači (Teološko opravdanje: "Ne dopuštaj da vračarica živi!", Knjiga Izlaska 22, 17. -Vidjeti srednjovjekovne slikarije https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... orture.jpg - Burning witches, with others held in Stocks, 14th century -prikaz spaljivanja vještica.), isto da vas se prebaci u 2400. godinu pozitivno bi pričali o gay brakovima i izmišljali apologetske akrobacije kako Biblija nije protiv toga. 100% sam siguran u to.  Ukoliko KC bude postojala 2400., apsolutno sam siguran da će u Bibliji pronalaziti dozvolu za istospolne brakove, uz dovoljno potezanja za "apstrakcijom". Naime, onaj gay brak u kojemu ima ljubavi je "neformalno" ispravan brak, jednako kako je svaki dobri čovjek "neformalno Katolik". Teološka podloga: Bog je ljubav. Ako negdje ima ljubavi, mora da je od Boga. Ljubav je sveta, dakle i gay brak u kojemu ima ljubavi je svet. Citati iz Biblije koji govore suprotno su krivo i predoslovno protumačeni: odnosili su se na samo na gay brakove u kojima nema ljubavi. Možete vi odmahivati rukom na to kao nešto nezamislivo, ali i onima prije 400 godina je bilo nezamislivo da Židovi i ateisti mogu u raj. Papa Eugen IV bi današnjeg papu spalio na lomači kao heretika, skupa sa svježe ulovljenim vješticama.  Ovim načinom, svaki tekst može imati svako značenje. I kuharica s dalmatinskim receptima ili telefonski imenik uz "pravilnu interpretaciju" mogu postati knjige koje sadrže izvanredne i "božanski nadahnute" moralne pouke. Ne samo da nauk nije apsolutan i nepromjenjiv, nego se svako "NE" uz dovoljno apologetike može pretvoriti u "DA". Tome apologetika i služi. Dajte mi bilo koji tekst, i ja mogu uz dovoljno apologetike interpretaciju tog teksta pretvoriti u što god hoćete. Ako hoćete da je značenje "ne", ili možda "da", ako hoćete da podržava nešto, ili vam je draže da je protiv nečega? Sve se može "srediti", pa "ljudi smo".  Citat: Time je jasno da se naučavanje nepogrešivo naučavanje »ex cathedra« razlikuje od privatnih i ostalih papinih djelovanja, čak i ako su učiteljske i pastirske naravi, ako nemaju definitivan i time nepogrešiv karakter. Stoga se u kasnijim teološkim raspravama nikada nije s preciznošću moglo reći koje su papine odluke »ex cathedra« prije I. vatikanskog koncila. Nakon I. vatikanskog koncila to je sigurno slučaj s proglašenjem dogme o Uznesenju BDM na nebo dok se teolozi spore oko nekih odluka u najnovijem razdoblju: odbijanje mogućnosti ređenja žena za svećenike, moralna osuda pobačaja i direktnog sudjelovanja u ubojstvu nevine osobe. »ex cathedra«: 1) kada papa naučava kao nasljednik Petra upotrebljavajući sav svoj apostolski autoritet; 2) kada se radi o nauku koji se tiče vjere i morala i 3) kada se izričito definira ono što u Crkvi treba biti držano kao objekt vjere. Znači citat koji si naveo nije "ex katedra", a s druge strane nije ni pogrešan ni u suprotnosti s onime što vjerujemo i danas, a to je da nema spasenja osim po Kristu ili kao pripdanik KC. Što znači "katolik" je objašnjeno u tekstu postavljenom 2010, znači prije Franje, a i na samoj temi iz 2010 , a i na drugim temama još prije, praktični katolici koji razumiju savršeno, univerzalno i nepromjenjljivo Isusovo naučavnje su pisali i tumačili isto, sve to smo mnogo prije Franje tumačili zato što smo to naučili u Crkvi, Novom zavjetu, odgoju i praktičnom životu, puno smo puta pisali da nije dovoljno pročitati Bibliju i vaditi citate da bi se razumjelo, zato je potrebo, kako kaže tekst "biti podučen" i zato je potrebno ići i na misu. Kako reče, "da se ne lažemo", Papa je u 15. stoljeću vjerovatno mislio da nema spasenja izvan KC, ali to nikako ne govori da se evanđelje i Isusova poruka mijenjla, ona je sažeta u dvije zapovjedi o ljubavi i one su temelj kako je Isus i rekao prije 2000 godina, čak i Papa nije mogao razumjeti ono što je Isus reako 1500 godina ranije jer je to bilo toliko ispred svog vremena, ispred svih civilizacija, kultura, država, naroda pa i crkvenih poglavara, to je bilo nešto nepojmljivo i trebali je 2000 godina da Crkva dovede svoj narod tamo gdje je danas po poimanju ljudskih prava, dostojanstva pojednica, vrijednosti života..., nigdje prije, a ni poslije, izvan područja djelovanja kršćanstva ne postoji demokratski standardi koji su prisutni danas na "zapadu" zahvaljujući Isusovoj revoluciji započetoj daleko ispred svog vremena. Dakle moguće je da bude i nekakvih promjena po pitanju pogleda na moral i preporučljivo ponašanja jer moral i zakon su radi čovjeka(Subota nije radi čovjeka...) ako bi to išlo u prilog "života" kao temeljne vrijednosti i ljubavi kao temeljnog sredstva za ostvarivanjem kvalitetnog života, a kako je obitelj osnova za te dvije temeljne vrednote onda teško da će ikad pederluk biti prihvaćen kao poželjan, posebno jer zadovoljenje nagona stavlja ispred službe životu, a što je suštinski u suportnosti s kršćanskim porukama i težnjama.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 29 svi 2013, 16:26 |
|
|
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 29 svi 2013, 16:28 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 91153 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Citat: Portparol Vatikana je takođe razjasnio i da doktrina Katoličke crkve smatra da spasenje nije dostupno pripadnicima drugih veroispovesti i drugih hrišćanskih crkava, mada ljudi koji nikada nisu došli u dodir sa hrišćanstvom ipak imaju izvesnu šansu. I pravoslavci idu u katolički pakao. 
_________________ Bošnjaci su primali 30 godina ogromnu političku pomoć, da ne liče na potpuni kurac. Pomoći više nema. Rat 1992-1995 u BiH bio je prelijep, prirodan, remek djelo te generacije, i dobro je da se dogodio
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 29 svi 2013, 16:39 |
|
|
Nego šta nego je divno i krasno?! , samo treba se držati još izvornije i pravovernije. Na primer da se uvrsti učenje Tertulijana(ranog hrišćanina) o paklu bi bilo nešto najiskrenije od strane crkve, a to je da je Tertulijan rekao kad su došla na red pitanja u vezi raja i pakla da je pakao odlična stvar za postojati zato da bi pravi hrišćanin iz raja mogao gledati kako ovi odlaze u tamo u večni oganj. U prevodu je ako neko ne ode u pakao ja kao da nisam ni otišao u raj. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
joe enter
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 29 svi 2013, 16:43 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Citat: Portparol Vatikana je takođe razjasnio i da doktrina Katoličke crkve smatra da spasenje nije dostupno pripadnicima drugih veroispovesti i drugih hrišćanskih crkava, mada ljudi koji nikada nisu došli u dodir sa hrišćanstvom ipak imaju izvesnu šansu. I pravoslavci idu u katolički pakao.  Ne idu u katolički pakao nego u svoj jer od 2.vatikanskog koncila bog više ne loži pećku za šizmatike. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: ODBACIVANJE DOGME Papa Franjo: Ateisti koji čine dobro iskupljeni su kao i katolici! Postano: 29 svi 2013, 16:47 |
|
|
Nakon crkvenog raskola, i peći su se razdvojile, kao i vrsta goriva. Bog za katolički pakao koristi najfiniji mrki ugljen, a za pravoslavi pakao koristi treset. 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|