HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 stu 2025, 08:59.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ?
PostPostano: 28 lip 2023, 16:04 

Brane je napisao/la:
Bankari rade financijsku štetu matičnim bankama/poslodavcima da bi osigurali financijsku dobit firmi koje vode njihovi frendovi ili su tamo zaposleni pa će uzet provizije i bonuse.

U biti u konačnici izvarani vjernici praštaju nastalu štetu (dug, grijeh). Milosrđe od kojeg profitira neoliberalni bankarski sektor.

Vrh

Naslov: Re: Oprosti nam naše grijehe, ili oprosti nam naše kredite (dugovanja) ?
PostPostano: 28 lip 2023, 16:25 

Uvodničar "zaboravio" napomenuti da su u pitanju zapisi dva evanđelista od kojih jedan koristi arameizam(duge), Matej, dok je kod Luke u pitanju grčki termin grijehe kod Luke, mada i jedno i drugo ima isto značenje.
BBC moram te razočarati nije Vatikan ništa izmijenio, i u pravoslavnoj Bibliji stoji isto,

Katolička Biblija(Ivan Šarić)
Luka 11,4 Oprosti nam grijehe naše; jer i mi opraštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast!"

Daničić-Kardžić
Luka 11,4 I oprosti nam grijehe naše, jer i mi opraštamo svakome dužniku svojemu; i ne navedi nas u napast; nego nas izbavi oda zla.

Ivan Šarić
Matej 6,12 I otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima svojim!

Daničić-Karadžić
Matej 6,12 I oprosti nam dugove naše kao i mi što opraštamo dužnicima svojijem;

Za one koje zanima više pametniji od mene(Marijan Vugdelija), ne znam jel pametniji od nekih ekonomista/teologa na forumu, je rekao nešto više o tome

https://hrcak.srce.hr/file/248365

Vrh

PostPostano: 28 lip 2023, 16:53 

Taj dio stvarno nije toliko težak za shvatiti.

Postoji zakon i sudi se po zakonu. Međutim, čovjek je slab i svi smo mi griješnici. Zato se u pravilu nitko ne spašava svojom zaslugom nego milošću. Kvaka je u tome da i sami trebamo pokazati milost prema onima koji su slabiji od nas.

U Oče naš postoji ta olakotna okolnost, oprosti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim. Drugim riječima, ne sudite i nećete biti suđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajte i dat će vam se.

Mjerom kojom vi budete sudili drugima, istom mjerom će se suditi vama.

Potpuno je nebitno je li to kredit, novac, ili krumpir, ili ti je netko ukrao bicikl, opalio šamar, nazvao idiotom, vrijeđao itd. Nema smisla oko toga ići u detalje. Poanta je netko tebi zbog nečega kriv, dužan ti je, i prirodnim zakonom imaš pravo naplatiti dug, u iskušenju smo reći "s kamatama" :zubati . Ali problem je što si i ti negdje drugo prekršio pravila. I tebi će se suditi za vlastite greške. Koliko strogo će se tebi suditi? Točno onoliko koliko si ti strog prema svojim dužnicima.

1380 of 2558 - 53.95%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 28 lip 2023, 17:07 

Naša Kvačica je napisao/la:
Taj dio stvarno nije toliko težak za shvatiti.

Postoji zakon i sudi se po zakonu. Međutim, čovjek je slab i svi smo mi griješnici. Zato se u pravilu nitko ne spašava svojom zaslugom nego milošću. Kvaka je u tome da i sami trebamo pokazati milost prema onima koji su slabiji od nas.

U Oče naš postoji ta olakotna okolnost, oprosti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima svojim. Drugim riječima, ne sudite i nećete biti suđeni. Praštajte i oprostit će vam se. Dajte i dat će vam se.

Mjerom kojom vi budete sudili drugima, istom mjerom će se suditi vama.

Potpuno je nebitno je li to kredit, novac, ili krumpir, ili ti je netko ukrao bicikl, opalio šamar, nazvao idiotom, vrijeđao itd. Nema smisla oko toga ići u detalje. Poanta je netko tebi zbog nečega kriv, dužan ti je, i prirodnim zakonom imaš pravo naplatiti dug, u iskušenju smo reći "s kamatama" :zubati . Ali problem je što si i ti negdje drugo prekršio pravila. I tebi će se suditi za vlastite greške. Koliko strogo će se tebi suditi? Točno onoliko koliko si ti strog prema svojim dužnicima.

Sve rečeno. :palacgore1
No ovdje su neki takve konstrukcije izveli da to nema veze s vezom.
U nastavku Evanđelja se nigdje ne spominju dugovi ni kamate ni novac ni bilo nešto slično, spominju se pogreške.

Matej 6,13 I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla, jer je tvoje kraljevstvo, sila i slava, zauvijek. Amen.
Matej 6,14 Ako otpuštate ljudima pogrješke njihove, otpustit će i vama Otac vaš nebeski.
Matej 6,15 Ako li ne otpuštate ljudima, ni Otac vaš neće otpustiti pogrešaka vaših.

Vrh

PostPostano: 28 lip 2023, 19:34 

zalutala je napisao/la:
Uvodničar "zaboravio" napomenuti da su u pitanju zapisi dva evanđelista od kojih jedan koristi arameizam(duge), Matej, dok je kod Luke u pitanju grčki termin grijehe kod Luke, mada i jedno i drugo ima isto značenje.
BBC moram te razočarati nije Vatikan ništa izmijenio, i u pravoslavnoj Bibliji stoji isto,

Luka 11,4 Oprosti nam grijehe naše; jer i mi opraštamo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast!"

Daničić-Kardžić
Luka 11,4 I oprosti nam grijehe naše, jer i mi opraštamo svakome dužniku svojemu; i ne navedi nas u napast; nego nas izbavi oda zla.

Ivan Šarić

Daničić-Karadžić

Za one koje zanima više pametniji od mene(Marijan Vugdelija), ne znam jel pametniji od nekih ekonomista/teologa na forumu, je rekao nešto više o tome

Znam da je i kod pravolsvaca tako. Nije dokaz da nije bilo manipulacije.

Vrh

PostPostano: 28 lip 2023, 23:48 

Robbie MO je napisao/la:
Jiv je napisao/la:
Grijeh je dug. I moraš ga otplatiti. Osim ako ne nađeš jamca koji je voljan otkupiti tvoje dugove tj. grijehe.

S tim da jamac ne može biti ista osoba kod koje duguješ.

Pa da. Otac i Sin su dvije osobe.

Vrh

PostPostano: 29 lip 2023, 15:27 

BBC je napisao/la:
zalutala je napisao/la:

Daničić-Kardžić

Ivan Šarić

Daničić-Karadžić

Znam da je i kod pravolsvaca tako. Nije dokaz da nije bilo manipulacije.

Ne znam jesi li manipulirao ili si jednostavno bez provjere uzeo prijevod koji ti odgovara.
U svakom slučaju sramotiš se.
Našla sam stranicu s koje si uzeo citat za uvodnu temu, trebao si malo bolje pogledati što postavljaš.

Matej 6:5-15 KOK
“I kada se molite, ne budite poput licemjera koji se vole moliti u sinagogama i po uličnim raskrižjima da ih ljudi vide. Zaista vam kažem, drugu nagradu osim te neće dobiti. Ti, naprotiv, kada se moliš, uđi nekamo gdje ćeš biti sam, zatvori za sobom vrata te se pomoli Ocu u tajnosti, a tvoj će te Otac, koji vidi u tajnosti, nagraditi. Kad se molite, ne nabrajajte isprazne riječi kao pogani, koji misle da će biti uslišani zbog svojega nabrajanja. Ne činite kao oni jer vaš Otac dobro zna što vam je potrebno i prije nego što ga zamolite. Zato se vi molite ovako: ‘Oče naš na nebu, neka se štuje tvoje sveto ime. Neka dođe tvoje kraljevstvo. Neka se tvoja volja provodi na zemlji kao i na nebu. Kruh naš svagdašnji daj nam danas i oprosti nam naše grijehe kao što i mi opraštamo onima koji griješe protiv nas. I ne dopusti da podlegnemo kušnji, nego nas izbavi od Zloga.’ Jer ako oprostite ljudima njihove pogreške, i vaš će nebeski Otac vama oprostiti. Ali ne oprostite li vi drugima njihovih pogrešaka, ni vaš Otac neće vama oprostiti vaše grijehe.

https://www.bible.com/hr/bible/39/MAT.6.5-15.KOK
Ovo nije Evanđelje po Mateju, nego po Luki. Na toj stranici s koje si uzeo citat dva Evanđelja su pripisana Mateju

S iste stranice;
Matej 6:12 SHP
i oprosti nam naše dugove, kako i mi opraštamo svojim dužnicima.

https://www.bible.com/hr/bible/2475/mat.6.12

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: