|
|
Stranica: 2/3.
|
[ 66 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Sultan
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 01:28 |
|
|
Citat: ="Real gone"]Interesantan intervju sa o. Olegom Stjenjajevim, koji je osnovao Centar za rehabilitaciju žrtava netradicionalnih religija: Citat: Medju muslimanima
- Da li ste propovedali i u muslimanskim zemljama?
- Bili smo u severnoj Africi, tamo smo radili mesec dana.
- Niste se bojali?
- U Alziru jesmo, tamo je veoma opasno. U Tunisu je lakse, jer su tri drzavne religije: Hriscanstvo, islam i judaizam. Najteze je bilo u Egiptu, gde zestoko gone hriscane. Prosle godine su u jednom gradu blizu Magarde ubijena 22 coveka, pri cemu su im odsekli glave, ruke, noge. Krvoprolice je trajalo tri dana, tako da je bilo i mnogo osakacenih.
- Znaci, tamo se ne sme objaviti gde ce biti odrzana propoved, kada ce nastupiti misionari...
- Sta je vama? Ni govora o tome! Tamo se propoveda licem u lice, u obicnom kontaktu sa covekom, i ne treba sebe imenovati misionarom. Muslimani su vrlo otvoreni za komunikaciju, zovu vas u kucu, upoznaju sa svojim prijetaljima i bliznjima, pa krug poznanstva brzo raste, kada se pocne govoriti o religioznoj temi.
- A o cemu se s njima moze govoriti? Kakvi su nam argumenti u korist Pravoslavlja?
- Argumenti? Pre svega, Kuran. Isusovo ime se u Kuranu spominje vise od stotinu puta, za razliku od Muhamedovog imena, koje se, mislim, spominje svega dva puta. U Kuranu se govori da je Isus Hristos bio rodjen ne kao Muhamed i drugi obicni ljudi, nego da je rodjen na cudesan nacin, da je Bog sazdao Mladenca u utrobi Marijinoj Svojom recju. Tacno onako kako se i kod nas u Jevandjelju opisuje. Takodje, u Kuranu se govori da se Isus vazneo na nebo, i da ce On na kraju sveta doci da sudi zivima i mrtvima. I muslimani cekaju drugi Hristov dolazak. Tu je mnogo tema za razgovor sa njima, jer u njihovoj veri ima mnogo protivrecnog. S jedne strane, oni razumevaju Hrista kao proroka, obicnog coveka, a s druge, po Kuranu On nije kao obican covek, neporocno je zacet, itd. S muslimanima je zanimljivo razgovarati, a i oni sami rado dolaze na razgovor. Posebno sada, sto je u vezi sa cinjenicom da u poslednje vreme oni misionare medju Evropljanima. Kada Evropljanin pocne s njima razgovor o religiji, oni jednostavno ozive. Islam danas primaju mnogi Evropljani - Francuzi, Nemci, Englezi...
- A kod nas u Rusiji? Vi se poznajete sa Vjeceslavom Polosinom? On je borac za ljudska prava, drug i saradnik Gljeba Jakunjina u Dumi. Neocekivano je primio islam i sada se zove Alija Polosin.
- Da, poznajem ga. To je njegov religiozni izbor.
- Nije li u tome bilo politike?
- Ne, on je covek filosofskog usmerenja. Na brzinu se dao na citanje francuskih islamista, novih egzistencijalista. U Francuskoj je islam jako u modi, zbog postalzirskog sindroma. Imaju kompleks krivice pred Alzirom, bivsom kolonijom, u kojoj su nekada provodili kaznene ekspedicije. Neverovatno je mnogo ljudi u Francuskoj primilo islam, to je upravo sokantno. Bio sam u Parizu i video glavnu xamiju,petkom tamo na molitvu dolazi prava masa Francuza.
- Srpski publicist Karadzic, koji tamo zivi, pise da u Parizu ima vise dzamija nego aktivnih katolickih crkava.
- To je moguce, ali tu treba biti precizniji, jer dzamija nije obavezno veliko zdanje, to moze biti obican stan prekriven cilimima.
- A zasto Evropljani nikako ne reguju na islamizaciju? Cak i pomazu islamskim ekstremistima, kao sto je slucaj na Kosovu?
- Radi se o tome da savremeni Evropljani religiju i politiku vide potpuno odvojene, to su za njih dve razlicite stvari, sto islamskim fundamentalistima odgovara i time se koriste. Uopste, ako se tako bude nastavilo, prognoze za Evropu su vrlo mracne.
Jedna mala ispravka Citat: Muhamedovog imena, koje se, mislim, spominje svega dva puta Jok A što se tiče ostalog Citat: U Francuskoj je islam jako u modi Citat: Neverovatno je mnogo ljudi u Francuskoj primilo islam, to je upravo sokantno Citat: u Parizu petkom na molitvu dolazi prava masa Francuza. Citat: prognoze za Evropu su vrlo mracne. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
glupacha
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 11:10 |
|
|
|
Sto ovdje ima zadrtosti i hipokrizma. Znate li uopce definirati sektu? Po cemu su protestanti sekta, adventisti, mormoni? A zasto ne religija? Trpati njih u isti kos sa Mansonom mogu samo neobrazovani ljudi koji pojima nemaju o cemu pisu i nisu u zivotu dalje od svog dvorista bili. Sta bi onda bio, recimo jedan Opus Dei? Oni su katolici. Znaci li to da nisu sekta i nisu opasni?
|
|
| Vrh |
|
 |
|
horus
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 11:42 |
|
|
glupacha je napisao/la: Sto ovdje ima zadrtosti i hipokrizma. Znate li uopce definirati sektu? Po cemu su protestanti sekta, adventisti, mormoni? A zasto ne religija? Trpati njih u isti kos sa Mansonom mogu samo neobrazovani ljudi koji pojima nemaju o cemu pisu i nisu u zivotu dalje od svog dvorista bili. Sta bi onda bio, recimo jedan Opus Dei? Oni su katolici. Znaci li to da nisu sekta i nisu opasni? eto zato si ti tu da nas sve prosvietlis. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 11:48 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Protestanti  ali svejedno, Miss Glupacha, dobro nam došla na forum 
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
glupacha
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 11:49 |
|
|
|
Naravno da nisam. Samo sam alergicna na takve napade drugih crkava i gotovo sektasko vjerovanje da smo eto samo mi pravi katolici (a kako ne bi bilo zabune, ja sam katolkinja i vrlo aktivna u svojoj zupi) normalni i u pravu, a sve drugo su sekte i iz svakog ugla vrebaju sektasi koji nas zele reprogramirati isprati nam mozak. Zivim okruzena pripadnicima raznih protestantskih i ostalih "ne-krscanskih" crkava i religija i nitko me ne opterecuje svojom istinom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
glupacha
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 11:51 |
|
|
|
Hvala, Ministry. I na dobrodoslici i na finoj pivi :)
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 12:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 08:25 Postovi: 43715 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
glupacha je napisao/la: Naravno da nisam. Samo sam alergicna na takve napade drugih crkava i gotovo sektasko vjerovanje da smo eto samo mi pravi katolici (a kako ne bi bilo zabune, ja sam katolkinja i vrlo aktivna u svojoj zupi) normalni i u pravu, a sve drugo su sekte i iz svakog ugla vrebaju sektasi koji nas zele reprogramirati isprati nam mozak. Zivim okruzena pripadnicima raznih protestantskih i ostalih "ne-krscanskih" crkava i religija i nitko me ne opterecuje svojom istinom. Mislim da nije riječ o mainstream protestantima (Anglikanci, Luterani) itd nego ovim new-age crkvama, koje imaju sve odlike sekte...Mormoni, Adventisti, Jehovini svjedoci itd
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sicani
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 12:26 |
|
|
|
a da to u vezi "francuza" koji idu u dzamiju malo tacnije i detaljnije diferenciranmo i pojasnimo... radi se naime o muslimanskim migrantima, od kojih je vecina porijeklom iz bivsih francuskih kolonija, i raznoraznim privrednim izbjeglicama kao sto su npr. asilanti, a koji su u posjedu francuskog drzavljanstva.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 14:07 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 20:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
glupacha je napisao/la: Naravno da nisam. Samo sam alergicna na takve napade drugih crkava i gotovo sektasko vjerovanje da smo eto samo mi pravi katolici (a kako ne bi bilo zabune, ja sam katolkinja i vrlo aktivna u svojoj zupi) normalni i u pravu, a sve drugo su sekte i iz svakog ugla vrebaju sektasi koji nas zele reprogramirati isprati nam mozak. Zivim okruzena pripadnicima raznih protestantskih i ostalih "ne-krscanskih" crkava i religija i nitko me ne opterecuje svojom istinom. Glupača, ja sam alergičan na ljude poput tebe. Pitaš se zašto su mormoni i svjedoci sekte? Pa zato što to jesu po svome načinu rada, organizaciji, broju članova, a ono što je najbitnije, nisu ni registrirana vjerska zajednica - dakle i službeno se smatraju sektom. O organizaciji "Opus dei" nisam pisao, niti sam previše upoznat s njom, ali ne volim nikakav vjerski fanatizam. Da imaš mozga shvatila bi da govorim upravo o tome - sekte nam pokušavaju isprati mozak, uzeti pare i pretvoriti nas u luđake i zombije. U uvodnim komentarima sam naveo sve što smatram problematičnim kod njih, a također sam naveo da neke stvari kod njih smatram i simpatičnim, što naravno ne znači da im treba tolerirati njihove gluposti. I, ponavljam, prvenstveno govorim o njima kao društvenom, a ne teološkom problemu, briga me za njihovo vjerovanje ako ne ugrožava normalan život.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 14:48 |
|
|
Sultan je napisao/la: Sultan, obrati pažnju na ono što piše u poglavlju o muslimanima, pa ti neće biti čudno. Meni se čini da nema ništa protiv normalnih vernika, već protiv islamskih fundamentalista odn. radikalnih struja, koji u Evropi vide plodno tlo za dalje širenje. 
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
duga3
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 16:12 |
|
|
@ i_jopet Citat: Ekumenizam je temeljno pravo svakog čovjeka A što onda s ateistima, agnosticima? Ne slažem se s time da je ekumenizam temeljno pravo svkog čovjeka, jer ovi gore navedeni su isto ljudi s temeljnim pravima.
_________________ Ne boj se, stado malo
|
|
| Vrh |
|
 |
|
duga3
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 16:17 |
|
|
@ Ministry of sound, Citat: Mislim da nije riječ o mainstream protestantima (Anglikanci, Luterani) itd nego ovim new-age crkvama, koje imaju sve odlike sekte...Mormoni, Adventisti, Jehovini svjedoci itd Pa čak i sami protestanti (iako ih osobno ne držim kršćanima) kažu za ove nabrojane da su sekte iako su proistekle iz protestantske garde.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 17:22 |
|
|
duga3 je napisao/la: @ i_jopet Citat: Ekumenizam je temeljno pravo svakog čovjeka A što onda s ateistima, agnosticima? Ne slažem se s time da je ekumenizam temeljno pravo svkog čovjeka, jer ovi gore navedeni su isto ljudi s temeljnim pravima. Ne možemo nikome nametnuti izbor, gore navedeni ne vjeruju da postoji kreacionist, samim time ne gube temeljno pravo jer jednog dana možda i promijene mišljenje. Naveo bih i treću skupinu antiteista, oni su sami sebi odabrali put svjesno negirajući Boga iako možda nisu u životu ni pokušali pročitati Bibliju a svejedno idu protiv vjere i vjernika. Ipak moramo priznati da mnogi žive po Božjim zakonima iako ne vjeruju i oni se mogu spasiti po milosti Božjoj. p.s. znamo da postoji u Bibliji citat da se spašava samo po Isusu Kristu, ali ovdje je riječ o milosti Božjoj, a ako je po djelima ili nečem drugom onda nebi bilo po milosti.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 17:28 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Mislim da nije riječ o mainstream protestantima (Anglikanci, Luterani) itd nego ovim new-age crkvama, koje imaju sve odlike sekte...Mormoni, Adventisti, Jehovini svjedoci itd Jehovini svjedoci sebe ne smatraju sektom dok ih ostali svijet smatra i imaju prijevod Biblije koji se mijenjao "nebrojeno" puta i ne priznaje ga ni jedno teološko društvo. Mormoni i adventisti imaju istovjetnu Bibliju kao i ostali protestanti ali svojim pravilima i ponašanjem imaju nekakve karakteristike sekte. Uglavnom "opasni" su sami po sebe nikako za okolinu, JS mislim da ovo sa transfuzijom jako zastranjuju a i odgoj djece, gdje jedna slave rođendane a JS ne, utiječe na djetinjstvo.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
sicani
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 17:58 |
|
|
i_jopet je napisao/la: JS mislim da ovo sa transfuzijom jako zastranjuju da. kao zdravstveni radnik mogu reci da im to na operacionom stolu ali nista ne vrijedi. ako doktori odluce da je pacijentu potrebna konzerva krvi pacijent ce je i dobit. tocka.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
duga3
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 19:55 |
|
|
@ i_jopet Citat: p.s. znamo da postoji u Bibliji citat da se spašava samo po Isusu Kristu, ali ovdje je riječ o milosti Božjoj, a ako je po djelima ili nečem drugom onda nebi bilo po milosti. spašava se po krštenju, pravovaljanom.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 21:24 |
|
|
|
Ne bi bilo loše da netko (po mogućnosti, autor teme) precizno definira karakteristike "sekte", da znamo o čemu se, zapravo, govori.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
divlja svinja
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 23:25 |
|
Pridružen/a: 14 vel 2010, 20:40 Postovi: 1556 Lokacija: Zaljev svinja
|
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sekta Ja bih dodao da sekte imaju manji broj članova od religija, nisu registrirane kao vjerske zajednice i obilježene su posebnim fanatizmom. I jopet, mormoni doduše ne tumače Bibliju drugačije, ali joj dodaju još posebnu Mormonovi knjigu. Inače bi je volio pročitati, mislim da je stvarno zanimljiva i maštovita, ali ono što stoji u njoj stvarno je neozbiljno. sicani - ne znam baš, ja se sjećam tumačenja da je aktivna eutanazija doduše zabranjena, ali da je pasivna dopuštena i da liječnik ne treba, čak i ne smije pružiti pomoć pacijentu protiv njegove volje jer time čini kaz. djelo samovoljnog liječenja. Inače mi je tvoje stajalište ljudskije i normalnije. Također, nisam siguran da i "pravi" Francuzi i ostali Europljani ne prihvaćaju islam kao jedan od izlaza jer je on opreka liberalno - masonskoj Europi, a mnoge privlači i islamski misticizam.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
mateb
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 10 svi 2010, 23:59 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: http://hr.wikipedia.org/wiki/Sekta Ja bih dodao da sekte imaju manji broj članova od religija, nisu registrirane kao vjerske zajednice i obilježene su posebnim fanatizmom.
I jopet, mormoni doduše ne tumače Bibliju drugačije, ali joj dodaju još posebnu Mormonovi knjigu. Inače bi je volio pročitati, mislim da je stvarno zanimljiva i maštovita, ali ono što stoji u njoj stvarno je neozbiljno.
sicani - ne znam baš, ja se sjećam tumačenja da je aktivna eutanazija doduše zabranjena, ali da je pasivna dopuštena i da liječnik ne treba, čak i ne smije pružiti pomoć pacijentu protiv njegove volje jer time čini kaz. djelo samovoljnog liječenja. Inače mi je tvoje stajalište ljudskije i normalnije.
Također, nisam siguran da i "pravi" Francuzi i ostali Europljani ne prihvaćaju islam kao jedan od izlaza jer je on opreka liberalno - masonskoj Europi, a mnoge privlači i islamski misticizam. Što se broja tiče, mormona, recimo, ima na milijune (uključujući i neke američke senatore), možda koliko i Židova. Što se registracije tiče, na koju zemlju misliš? Osim toga, mormoni su, npr., registrirani kao vjerska zajednica tamo gdje registracija postoji, uključujući i Hrvatsku. Što se fanatizma tiče, tu ne vidim razliku između velikog dijela muslimana (a i nekih drugih) i mnogih "sektaša". Da se razumijemo, nisam mormon ni "sektaš", ali treba govoriti argumentirano.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 11 svi 2010, 07:13 |
|
|
duga3 je napisao/la: @ i_jopet Citat: p.s. znamo da postoji u Bibliji citat da se spašava samo po Isusu Kristu, ali ovdje je riječ o milosti Božjoj, a ako je po djelima ili nečem drugom onda nebi bilo po milosti. spašava se po krštenju, pravovaljanom.Poslanica koju navodim daje odgovor na to pitanje, naravno i krštenje i vjera i djela, sve je dio jedne cjeline, ali bit je vjera i strah od Boga. Efežanima 2, 8 Ta milošću ste spašeni po vjeri! I to ne po sebi! Božji je to dar! 9 Ne po djelima, da se ne bi tko hvalio. 10 Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo. p.s. nije ovo baš vezano za temu, pa ako netko želi može se otvoriti tema općenito o Bibliji i tumačenju Biblije
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 11 svi 2010, 07:26 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: I jopet, mormoni doduše ne tumače Bibliju drugačije, ali joj dodaju još posebnu Mormonovi knjigu. Inače bi je volio pročitati, mislim da je stvarno zanimljiva i maštovita, ali ono što stoji u njoj stvarno je neozbiljno.
Znam da imaju tu knjigu i u njoj piše i slijedeće: "Isus će se vratiti na zemlju i ustanoviti svoje kraljevstvo u Americi." To stvarno izgleda propagandistički i neozbiljno a još ima i drugih detalja koje je teško prihvatiti, ali ni to ne predstavlja toliku izopćenost od Božjeg naroda. Po meni najveće zablude mormona: 1. Knjiga mormona po svojem autoritetu jednaka je Bibliji. 2. Bog, vječni Otac nekoć je bio smrtno biće, koje je postalo Bog. 3. Crkva mormona je Božje kraljevstvo na zemlji.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
glupacha
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 12 svi 2010, 11:31 |
|
|
divlja svinja je napisao/la: Inače bi je volio pročitati, mislim da je stvarno zanimljiva i maštovita, ali ono što stoji u njoj stvarno je neozbiljno.
Vidi li itko nesto cudnog, mozda cak i opasnog, u ovoj recenici? Koliko ja razumijem, divlja svinja nije procitao tu knjigu, ali zna da je ono sto je u njoj napisano stvarno neozibljno. Mene samo zanima kako netko moze znati kakv je neki tekst ako ga nije nikad procitao. ja ju nisam procitala, pa ne mogu tvrditi da je ozbiljna stvar, ali isto tako ne mogu tvrditi niti da nije. A za ovo ostalo, ne vidim zasto bi mormoni bili u zabludi ako svoju knjigu smatraju po autoritetu jednaku Bibliji. Isto tako mogu zidovi za nas katolike, i ostale krscane, reci da smo u zabludi zato sto Novi Zavjet smatramo po autoritetu jednakim Starom. Sto se tice Isusovog povratka i Amerike, mi se lako mozemo smijati tome. I meni je takva tvrdnja smijesna. No, opet, zasto bi Izrael/Palestina imali monopol na Isusa? Zasto bi se on samo tamo mogao pojavljivati? U mom tumacenju vjere, Bog i Isus su svemoguci/sveprisutni i nisu vezani samo uz jednu geografsku lokaciju. Pa tako ni Ameriku, naravno. Zato se i ne slazem s tom njihovom tvrdnjom, ali ne vidim ju kao problematicnu samo zato sto spominje Ameriku. Meni se nekako, kad se vracam na prijesnje poruke i citam ih ponovo, cini da se ovjde vise radi o negativnim emocijama prema upravo Americi kao takvoj, a ne prema sektama. Navode se vecinom protestantske crkve koje su ili nastale u Americi ili se s njom u nasim umovima povezuju, etiketiraju se kao sekte, iako je to vrlo upitna etiketa u vecini slucajeva koji se ovdje navode, te se kao takve proglasavaju opasnima. Cini mi se da se zapravo, indirektno i/ili podsvjesno, zeli pokazati koliko je Amerika opasna. A to je sasvim jedna druga diskusija za sasvim jednu drugu temu foruma. A u prilog tome ide i cinjenica da se moje spominjanje jednog Opus Deia (za koji takoder jako mnogo ljudi smatra da je sekta, odnosno kult) jednostavno "preskocilo'", a i da nitko ne spominje prave sekte (osim jednog spomena na Mansonov kult). Zapravo se sad i ja moram zapitati, ne odnose li se vecina nasih rasprava ovdje upravo na kultove, a ne na sekte, pogotovo ako uzmemo da je rijec sekta sinonim za denominaciju (pa su tako unutar krscanstva rezlicite sekte/denominacije katolicanstvo, pravoslavlje i protestantizam, odnosno njihove razne podjele; unutar islama tu su suniti, shiiti, sufiji i ostale podjele; unutar zidovske religije hasidi, reformirani, ortodoksni, konzervativni, itd.). A ono na sto se definicija koja se ovdje koristi za sekte zapravo odnosi, cini mi se, su kultovi.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 12 svi 2010, 14:40 |
|
|
|
"Kod naroda koji se služe romanskim jezicima prevladava pojam sljedba ili sekta, dok se u u engleskom govornom području upotrebljava izraz kult. U našem ga jeziku ipak ne valja miješati s pojmovima sekta ili sljedba."
Sa wikipedije je, ali je dobro napisano i slažem se.
Naravno mogli bi stupnjevati sekte od onih koje samo "traže Boga" i imaju samo "različiti odnosno drugi put" di Boga pa do onih sekti koje su suprotnost Božjim zakonima (opasne sekte).
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Real gone
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 12 svi 2010, 15:41 |
|
|
glupacha je napisao/la: ... A u prilog tome ide i cinjenica da se moje spominjanje jednog Opus Deia (za koji takoder jako mnogo ljudi smatra da je sekta, odnosno kult) jednostavno "preskocilo'", a i da nitko ne spominje prave sekte (osim jednog spomena na Mansonov kult).
Zapravo se sad i ja moram zapitati, ne odnose li se vecina nasih rasprava ovdje upravo na kultove, a ne na sekte, pogotovo ako uzmemo da je rijec sekta sinonim za denominaciju (pa su tako unutar krscanstva rezlicite sekte/denominacije katolicanstvo, pravoslavlje i protestantizam, odnosno njihove razne podjele; unutar islama tu su suniti, shiiti, sufiji i ostale podjele; unutar zidovske religije hasidi, reformirani, ortodoksni, konzervativni, itd.). A ono na sto se definicija koja se ovdje koristi za sekte zapravo odnosi, cini mi se, su kultovi. Ti si u pravu za Opus Dei, ali to ne poništava činjenicu da su npr. Mormoni takođe oblik sekte. Svaka sekta na neki način izvlači iz konteksta delove Svetog pisma, i tumači ih na sebi svojstven način (pritom se radi obično o velikim odstupanjima u odnosu na zvanična hrišćanska tumačenja), favorizujući određene tačke po kojima postaje prepoznatljiva i prema kojima opravdava razlog svog postojanja. Što se kultova tiče, po definicijama koje sam čitala oni predstavljaju jedan od četiri vida ispoljavanja religije (dogma, kult, moral i verska zajednica). Kultovi za razliku od dogmi (bogootkrivenih istina) podrazumevaju bogoslužbene radnje (blagosiljanje, molitve..), znači oni bi trebali biti samo spoljna manifestacija dogme. Iz čega logično sledi: Tamo gde je deformisana dogma, deformisan je i kult (npr. pseudohrišćanske sekte).
_________________ http://farm3.static.flickr.com/2158/217 ... 8538_b.jpg
|
|
| Vrh |
|
 |
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Razne sekte Postano: 12 svi 2010, 17:20 |
|
|
Real gone je napisao/la: Svaka sekta na neki način izvlači iz konteksta delove Svetog pisma, i tumači ih na sebi svojstven način (pritom se radi obično o velikim odstupanjima u odnosu na zvanična hrišćanska tumačenja), favorizujući određene tačke po kojima postaje prepoznatljiva i prema kojima opravdava razlog svog postojanja.
To je poprilično točan opis za one koje stvarno možemo smatrati sektama. Evo jedan primjer koji prikazuje skeniranu naslovnicu "Kule stražara" na njemačkom. Križ se nalazi na naslovnici, čak je i karikatura u časopisu kako Isusa pribijaju na križ. To je časopis iz veljače 1918. A znamo da JS danas nošenje križa smtraju idolpoklonstvo i uče da je Isus umro na stupu. Tko razumije njemački može i pročitati, ali slike kažu same za sebe: http://www.gimpelfang.de/index.php?id=22,0,0,1,0,0
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|