HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 12 ruj 2025, 20:05.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 96 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Reforma i liberalizacija svjetskog islama : uloga EU muslimana, te Bošnjaka
PostPostano: 07 stu 2022, 22:11 

Naša Kvačica je napisao/la:
Haram je napisao/la:

Ko "MI"?

Ti i Slobodan ili vas ima jos?

Ima nas još. Za preoblikovanje islama u moderni oblik zainteresiran je cijeli spektar od desnice do ljevice.

Teško da je to moguće jer je po deciniciji naslian i veoma striktan. Osnovni temelji su jasni i tu nema puno prostora za izmjene.

Vrh

Naslov: Re: Reforma i liberalizacija svjetskog islama : uloga EU muslimana, te Bošnjaka
PostPostano: 07 stu 2022, 22:11 

Mar-kan je napisao/la:
storarare je napisao/la:
Islam nije deo evropskog civlizacijskog kruga , tj pustinjska vera i kao takva nekompatibilna sa zapadnom civilizacijom .

Ali jeste svjetskog. Imamo dosta dodirnih točaka, moralno etičkih itd.

Kao npr?

1316 of 2558 - 51.45%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 22:31 

Mar-kan je napisao/la:

Kao npr?

Teme o ratu u Ukrajini.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 22:34 

Mar-kan je napisao/la:

Kao npr?

Abrahamska religija, kao i kršćanstvo i judaizam. I sve što se iz toga implicira. Da ne nabrajamo taksativno.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 22:38 

Mar-kan je napisao/la:

Kao npr?

Abrahamska religija, kao i kršćanstvo i judaizam. I sve što se iz toga implicira. Da ne nabrajamo taksativno.

Ajde nabroj baš me zanima. Meni naime ne izgleda slično Kristu, više anti-Kristu.

1316 of 2558 - 51.45%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 22:44 

Mar-kan je napisao/la:

Ajde nabroj baš me zanima. Meni naime ne izgleda slično Kristu, više anti-Kristu.

"Elaboracija" kad budem uz laptop.
Vidi, ako ćemo sitničariti, sve zvanične (abrahamske) religije su pune tradicije koja se u nekim stvarima i doktrinama direktno kosi sa Biblijom, koja ajmo reć objedinjuje i sadrži i Toru i Kuran.
Što misliš tko će prije prihvatiti Krista, musliman ili ateista?

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:01 

To da je muhammadovo djelo i ideja "abrahamskog izvora" je istina koliko da ne kažem. Nije dovoljno nešto reći dok se pokušavalo Židove privoliti na tu religiju.

Ateist će ga prije prihvatiti je rmusliman u 99% slučajeva ne smije. Bio bi ubijen. Hadiths i muhammadovo učenje su kristalno jasni o tom.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:12 

Mar-kan je napisao/la:

Vidi, ako ćemo sitničariti, sve zvanične (abrahamske) religije su pune tradicije koja se u nekim stvarima i doktrinama direktno kosi sa Biblijom, koja ajmo reć objedinjuje i sadrži i Toru i Kuran.

To mi zvuči kao da pitaš je li bolje kuga ili kolera. :zubati

Zašto je bitno što mislim, ako ima kakva statistika što se zaista događa to bi bilo korisno. Evo npr bivše komunističke zemlje su bile ateističke, i dijelom su ponovo prihvatile kršćanstvo. Iz tog primjera moglo bi se reći veća šansa je da ateist prihvati Krista.

Biblija jasno najavljuje lažne proroke. Ako se pojavi prorok poslije Krista, koji kaže kako Krist nije Bog, onda ga to svrstava na stranu anti-Krista. Kakav je to prorok koji je ratovao, ubijao zarobljenike, držao robove, ženio djecu. To je očigledno ratni zločinac i pedofil. To je jasno kao dan, druga stvar je što ti ne želiš zamjeriti se svojim prijateljima muslimanima pa ćeš iz konformizma reći ma nije to tako kao što piše, nego je Ajša metafora. Ajdemo se svi praviti da ne piše kako piše, jer, da ne kvarimo međureligijski dijalog. :ucelo

Ali samo da upozorim, nije ni Krist ni Ivan Krstitelj, ni svi sveci Božji, nisu lijepo razgovarali nego su otvoreno govorili čak i kad je to bilo opasno, i mnogi su zbog toga nastradali. Nemoj biti mlak, jer je mlako bljutavo.

1316 of 2558 - 51.45%

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:22 

Daleko ste otišli, problem je kulturološke prirode, pre svega.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:23 

Mar-kan je napisao/la:

To mi zvuči kao da pitaš je li bolje kuga ili kolera. :zubati

Zašto je bitno što mislim, ako ima kakva statistika što se zaista događa to bi bilo korisno. Evo npr bivše komunističke zemlje su bile ateističke, i dijelom su ponovo prihvatile kršćanstvo. Iz tog primjera moglo bi se reći veća šansa je da ateist prihvati Krista.

Biblija jasno najavljuje lažne proroke. Ako se pojavi prorok poslije Krista, koji kaže kako Krist nije Bog, onda ga to svrstava na stranu anti-Krista. Kakav je to prorok koji je ratovao, ubijao zarobljenike, držao robove, ženio djecu. To je očigledno ratni zločinac i pedofil. To je jasno kao dan, druga stvar je što ti ne želiš zamjeriti se svojim prijateljima muslimanima pa ćeš iz konformizma reći ma nije to tako kao što piše, nego je Ajša metafora. Ajdemo se svi praviti da ne piše kako piše, jer, da ne kvarimo međureligijski dijalog. :ucelo

Ali samo da upozorim, nije ni Krist ni Ivan Krstitelj, ni svi sveci Božji, nisu lijepo razgovarali nego su otvoreno govorili čak i kad je to bilo opasno, i mnogi su zbog toga nastradali. Nemoj biti mlak, jer je mlako bljutavo.

Jel mi govorimo o Muhamedu ili Kuranu? Jel ja govorim da imamo 100% iste poglede ili nešto treće?
Pa koliki % kršćana ne priznaje Trojstvo, ne priznaje Isusa kao Boga? Evo na ovoj stranici imaš dvojicu.

Ja imam prijatelje ljude, karakterom ljude, svih vjera. Ne dijelim ih po tome gdje su se silom prilika rodili.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:26 

Kakva je uopće razlika između Muhameda i Kurana? Zar može loše stablo roditi dobre plodove?

1316 of 2558 - 51.45%

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:29 

Kakva je uopće razlika između Muhameda i Kurana? Zar može loše stablo roditi dobre plodove?

Kakva je uopće razlika između Muje i Ante koji pošteno rade isti posao, imaju obitelj, djecu koju hrane? Zašto se tako ponašaju?

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:44 

Mar-kan je napisao/la:
Kakva je uopće razlika između Muje i Ante koji pošteno rade isti posao, imaju obitelj, djecu koju hrane? Zašto se tako ponašaju?

Ljudi kojima religija nije bitna žive potpuno isto. Na naše krajeve mislim, u prvom redu.

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:46 

Teranova 2 je napisao/la:
Mar-kan je napisao/la:

Ljudi kojima religija nije bitna žive potpuno isto. Na naše krajeve mislim, u prvom redu.

Da. O tome i govorim. O ljudima sa zdravom religioznošću. Kakve ja veze imam sa npr meksičkim katolicima?

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:49 

Onda je Robbie MO pogriješio i duguje muslimanima ispriku. Nikakva reforma im nije potrebna.
Miožda se mi moramo reformirati i prihvatiit ih lude kakvi jesu,

Vrh

PostPostano: 07 stu 2022, 23:50 

Mar-kan je napisao/la:
Da. O tome i govorim. O ljudima sa zdravom religioznošću. Kakve ja veze imam sa npr meksičkim katolicima?

Nikakve. Ja ću sa tobom imati sto puta sličniji život jer delimo isti jezik i sećanja. Na primer.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2022, 22:33 

storarare je napisao/la:

Razlike nema, barem ne neke drastične, sve je to u pet deka. Vidim jedino opravdavanja i obećanja kako će biti bolje. Nekad, kad će ne zna se. :zubati

A to da muslimani vole Rusiju neću ni komentirati. Vole kao što islamska zajednica u Hrvatskoj voli Hrvatsku ili srpska Srbiju. Nema problema dok su slabi, to nitko ne poriče. Voljeli su i Švedsku kad su tek dolazili. I u Jugoslaviji su bili umiljati kad se nisu ništa pitali. Problemi nastaju tek kad ojačaju.

Transformišu se iz maslačka u biljku mesožderku.
"Voleće "Rusiju dokle bude Putin vladao.
Obično posle jakog vladara ,dolazi slab vladar.[/quote]

Istina. Vidiš kakav je nikor tek kad dojdeš u podređenu poziciju prima tomen subjektu (osobi, narodu, inoj društvenoj skupini).
Vidi se i iz pasivnosti. Recimo, formalno su odani tebi u tvojoj državi, ali ni riči nisu kazali o nepravdama i inin kršenjiman judskih prava koje njihovi sunarodnjaci činidu tvojen narodu u njihovoj matičnoj državi. A to je baš bia i još uvik jest slučaj u Hrvatskoj s Muslimaniman.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2022, 22:40 

Flamel je napisao/la:
Junuz Djipalo je napisao/la:
Preseravanje šačice ljudi.

Na onim vašim litijama ljudi kao kod nas nakon svjetskog.

Baš tako. Većina prolaznika se u sebi vjerojatno podsmjehivala ovim moliteljima.

Čak je bio planiran u rujnu nekakav "Straight pride" heteroseksualnih parova, na kraju su odustali, navodno iz "sigurnosnih razloga", a najvjerojatnije se radilo o slabom interesu, samo je organizatore bilo sram to priznati.

S druge strane, ovim SPC litijašima je malo falilo da zapale pola Beograda.

No nekim čudom su samo Hrvati u raznim "crnim legendama" stigmatizirani kao klerikalci, natražnjaci i fašisti koji jedu srpsku dječicu za doručak.

Dok je istina sasvim suprotna.

Krivo. Lakše je svit napalit za razbijačke akcije, nego za one mirne di tribaš bit skrušen, a ne opasnu facu koja izvikije borbene parole, i koja diluje bacanjen kamenja, mlati palicaman i lanciman...

Na stranu sve to, u Hrvata je uvik bia problem s oniman koji nisu došli jer su zainteresirani, nego za vidit tko je ondi doša da ga posli moredu denuncirat i ucinjivat.

Uz to, bilo je i hladno vrime. Lakše je bit u crkvi u klimatiziranon i klečat na daskama za klečanje, di te ne tuče ni vitar ni sunce ni kiša, nego vanka na kamenon podu pa još uhvatit upalu bubriga, mihura i kestenjače a proradi i kostoboja u koliniman.

Vrh

PostPostano: 08 stu 2022, 22:51 

Upozorenja: 1
BBC je napisao/la:
Onda je Robbie MO pogriješio i duguje muslimanima ispriku. Nikakva reforma im nije potrebna.
Miožda se mi moramo reformirati i prihvatiit ih lude kakvi jesu,

Kakav ti tačno problem imaš sa muslimanima recimo Maroka ili Alžira.
Ili bilo kojim drugim, kako te tačno "ludi" muslimani ugrožavaju? Je li te strah islamskog terorizma i ograničeno ti je kretanje?
Da li je tvoja zemlja napadnuta od strane neke muslimanske zemlje? Šta tačno?

Vrh

PostPostano: 09 stu 2022, 09:29 

Ja ne bih islam nazvao abrahamskom religijom samo jer prihvaca praoca Abrahama. To je kao da ja 2022 izmislim neku religiju koja prihvaca Abrahama za praoca uvedem 10 tak starozavjentih likova u svoju mitologiju i kazem to je abrahamska religija.
Osim Muhamedovih mitova islam nema nikakvu poveznicu s ocem Abrahamom. To je religija nastala u glavi jednog covjeka izmedju 610 i 632.
Je li mu tu religiju objavio sam Lucifer ili je nastala kao plod maste u to nebih ulazio ovdje.

Vrh

PostPostano: 09 stu 2022, 16:26 

krstjanin je napisao/la:
Ja ne bih islam nazvao abrahamskom religijom samo jer prihvaca praoca Abrahama. To je kao da ja 2022 izmislim neku religiju koja prihvaca Abrahama za praoca uvedem 10 tak starozavjentih likova u svoju mitologiju i kazem to je abrahamska religija.
Osim Muhamedovih mitova islam nema nikakvu poveznicu s ocem Abrahamom. To je religija nastala u glavi jednog covjeka izmedju 610 i 632.
Je li mu tu religiju objavio sam Lucifer ili je nastala kao plod maste u to nebih ulazio ovdje.

Potvrđujem to i dodajem:
Za Muhameda koji je navodno živio i djelovao u Mekki i Medini nema niti jedan dokaz iz sedmog stoljeća.
Sve što o njemu znamo je napisano u 9/10 stoljeću. Lik je izmišljen i postavljen u izmišljen grad u pustinji, Mekku, koji se prvi puta spominje 740. A.D.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 96 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: