HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 31 sij 2025, 02:34.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 119 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Što proizilazi iz celibata?
PostPostano: 27 lis 2010, 08:22 

Sto proizlazi iz celibata?

Hmm filozofsko pitanje,proizilazi zesca drkica i nejebica...mislim da se Bog licno nikad ne bi slozio da se njegovi robovi muce "dzepnjakom" kad nam je poslao zene da trpamo dje je i mjesto...zato je zakljucak jasan, celibat treba ukinuti ...

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 27 lis 2010, 09:51 

zlatni_ljiljan je napisao/la:
Sto proizlazi iz celibata?

Hmm filozofsko pitanje,proizilazi zesca drkica i nejebica...mislim da se Bog licno nikad ne bi slozio da se njegovi robovi muce "dzepnjakom" kad nam je poslao zene da trpamo dje je i mjesto...zato je zakljucak jasan, celibat treba ukinuti ...

Aferim!

Uz malu dopunu da se ne slažem sa konceptom "Boga i njegovih robova"! :wink

Vrh

PostPostano: 27 lis 2010, 11:10 

Celibat..proizilazi iz snage uma.
Ne moze se samo gledati iz jednog ugla..a to je da je celibat kaznjavanje.
Nazvala bi ga pre poklonom,koji kako vidimo i nije za svakog..Veoma retkim poklonom.
Neki su pokusali i odustali..neki su se odupirali erotskom naboju dok nije pukao pa ih je naterao na zlocine..
Ne znam sto..ali verujem da postoje takvi ljudi.. I divim im se...

Vrh

PostPostano: 27 lis 2010, 23:27 

Po mom mišljenju celibat nije zdrav, i seksualni nagon koji je sasvim prirodan i normalan treba kanalisti kroz brak. Porodica je osnovna ćelija svakog društva, a dom i skladan porodični život je dar od Boga i najbolji način njegovog slavljenja. Tako je govorio i Martin Luter, a njegovi me ideali, moram priznati, sve više fasciniraju. :001_smile

Vrh

PostPostano: 28 lis 2010, 00:20 

Ja čisto sumnjam da oni stvarno žive u celibatu. Čast izuzecima.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2010, 17:05 

Halo levati,mislite da se casne sestre ne trose ili sta??

Kakve levatine...

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 28 lis 2010, 19:16 

Žive u celibatu. I kada se odluče za takav život onda se u potpunosti mogu posvetiti duhovnom. A to da zbog toga neki skrenu u pedofiliju, to nikako. Koliko je ljudi koji imaju ženu pa su opet pedofili. Morbidno glupa je ova teorija.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2010, 19:21 

Josip321 je napisao/la:
Žive u celibatu. I kada se odluče za takav život onda se u potpunosti mogu posvetiti duhovnom. A to da zbog toga neki skrenu u pedofiliju, to nikako. Koliko je ljudi koji imaju ženu pa su opet pedofili. Morbidno glupa je ova teorija.

Ne moraju biti primarno pedofili niko to nije rek'o,ali zasto zabranjivati nesto sto je sasvim prirodno?

Ako moze pravoslavni pop zitigu zasto ne moze katolicki?Kakva je tu razlika,ili su kao sad ovi sto ne trpaju shatro drazi Bogu...pa i Isus je imao zene,cak i potomke nije co'jk bio derpe nego muskarac...

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 28 lis 2010, 19:29 

Pa zato što je Isus uspostavio crkvu i dao joj svoj primjer. On prvi nije imao ženu. Ivan također. A svi ostali apostoli kada su pošli za njim ostavili su svoje bližnje, pa i žene.

I zato jer onda nemaš obavezu prema ženi i djeci nego samo prema pastvi. A kada ti recimo djete leži u bolnici šipak ćeš ti misliti na to kako moraš raditi u župi, i mise bi došle u pitanje često.

Vrh

PostPostano: 28 lis 2010, 19:34 

Josip321 je napisao/la:
Pa zato što je Isus uspostavio crkvu i dao joj svoj primjer. On prvi nije imao ženu. Ivan također. A svi ostali apostoli kada su pošli za njim ostavili su svoje bližnje, pa i žene.

I zato jer onda nemaš obavezu prema ženi i djeci nego samo prema pastvi. A kada ti recimo djete leži u bolnici šipak ćeš ti misliti na to kako moraš raditi u župi, i mise bi došle u pitanje često.

Ja imam provjeren info da je Isus imao zenu i to ne jednu ,nego vise ,izmedju ostalog Mariju Magdalenu i s njom je imao djecu ,a ako laze Da Vincijev kod lazem i ja...znam da je to tesko provariti prosjecnom katoliku jer mu se cijeli smisao vjerovanja srusi kao kula od karata...ne mozes vjerovati da je neko sin Boziji i onda spoznati da je taj isti sin Boziji koji je uskrsnuo od mrtvih ,ustvari bio samo covjek sa svim fizioloskim potrebama jednog normalnog covjeka...

Isus je bio poslanik i sigurno dobar covjek...

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 16 stu 2010, 16:08 

Proizlazi da se svećenik brine za crkvu a ne za ženu,za vjeru i njeno širenje a ne za djecu itd..

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 14:13 

zlatni_ljiljan je napisao/la:
Josip321 je napisao/la:
Ja imam provjeren info da je Isus imao zenu i to ne jednu ,nego vise ,izmedju ostalog Mariju Magdalenu i s njom je imao djecu ,a ako laze Da Vincijev kod lazem i ja...znam da je to tesko provariti prosjecnom katoliku jer mu se cijeli smisao vjerovanja srusi kao kula od karata...ne mozes vjerovati da je neko sin Boziji i onda spoznati da je taj isti sin Boziji koji je uskrsnuo od mrtvih ,ustvari bio samo covjek sa svim fizioloskim potrebama jednog normalnog covjeka...

Isus je bio poslanik i sigurno dobar covjek...

Slušaj, ne uzima se za grijeh ako netko nešto čini u ne znanju. Ali uzima se za grijeh ako se ne mućne s glavno s vremena na vrijeme. Mućni malo. Taj Kod kojega navodiš nije knjiga utemeljena na znanstvenoj osnovi niti ju je pisao znanstvenik. To je fikcija i kao takva je pisala.
Sreća pa nisi povjerovao u Pipi Dugu Čarapu. To bi bio vrhunac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vrh

PostPostano: 17 stu 2010, 14:15 

ponizni je napisao/la:
Proizlazi da se svećenik brine za crkvu a ne za ženu,za vjeru i njeno širenje a ne za djecu itd..

Upravo tako. Kada smo na tu temu pričali sa jednim kućnim prijateljem koji je svećenik on je odgovorio: Ta ne bi se ja valjda brinuo za pastvu a djete mi kod kuće bolesno, treba u bolnicu.

U takvim situacijama bi netko morao ispaštati. Zar je to pošterno????????

Vrh

PostPostano: 21 stu 2010, 19:06 

Necu previse komentirati jer sam naslov ove teme je glup a ovo je dokaz mog zakljucka: :biceovodobro

Sveštenik Arsić: Licemerje crkve
21.Nov.2010, 17:35, Izvor: B92

Beograd -- Za sutrašnji Insajder govori sveštenik Goran Arsić, svedok u procesu koji se vodio protiv vladike Pahomija po optužbama za seksualno zlostavljanje maloletnika.
Drugi deo Insajdera pod nazivom "Nasilje uz blagoslov" na programu je sutra u 22 sata.
Arsić koji tvrdi da je vrh Crkve zataškao slučaj Pahomije i kaže da je licemerno sto crkva osuđuje Paradu ponosa, a nije spremna da se izbori sa pedofilijom u sopstvenim redovima.
Episkop vranjski Pahomije je 2003. godine optužen za bludne radnje nad maloletnicima. Suđenje je trajalo pune 4 godine. On je 2006. pravosnažno oslobođen optužbi u delu u kome predmet nije zastareo, da bi Vrhovni sud 2007. presudio da je oslobađajućom presudom povređen zakon...

:neznam

Vrh

PostPostano: 18 pro 2011, 22:03 

Pessimus dux je napisao/la:

Inače sam za celibat kod samostanskih redova u Katoličkoj crkvi (franjevci, isusovci, benediktinci, dominikanci, pavlini...), ali sam protiv obaveze celibata za biskupijske svećenike (petrovce).

Samostanski redovi nemaju veze s celibatom. Franjevce, benediktince, dominikance etc. veže njihov zavjet čistoće. Kad bi se celibat u KC-u modificirao ili čak i ukinuo, redovnike to uopće ne bi tangiralo. Njih, uz crkveno kanonsko pravo, veže redovničko pravo.

Vrh

PostPostano: 18 pro 2011, 22:13 

joe enter je napisao/la:
Ja imam utisak da vi ladno mislite da kad bi se ukinulo papstvo katolička crkva bi se kao urušila??!! , onako obožavanje jednog čoveka za mene nije normalno! , jer ljudi se ujedinjuj u hristu a ne u papi , i još ga zovete svetim ocem?!, gde može biti neko svet za života!

Mi nemamo papu , niti imamo obožavanje našeg patrijarha , mi ga poštujemo i volimo koliko zasluži kao čovek na čelu crkve i svojim hrišćanskim životom , sve preko toga je nenormalno tj.jeres!

Dobro si primijetio jednu stvar. Pravoslavna crkva jest katolička. Katolička crkva jest pravoslavna. I jedna i druga Crkva je i pravoslavna i katolička. Ali eto. Ono je bila stvar političke prirode i tehničkog nerazumijevanja između ondašnjeg Istoka i Zapada, dviju teoloških škola koje su koristile različitu terminologiju za iste pojmove. I dodaj u sve to malo pravovjerne tvrdoglavosti, ponosa i bunta i voila! :zubati

Ali griješiš u jednome. Mi ne obožavamo nikoga osim Boga. Mi poštujemo Petrovu stolicu kao glavu Katoličke crkve. I nije osoba sveta nego njezina funkcija. I, naravno, nitko ne dolazi proizvoljno na tu funkciju nego mora proći šito i rešeto. Papa osigurava i omogućava jedinstvo Katoličke crkve. Kao što rekoh, jako sam dobro upoznat sa situacijom u pravoslavlju u svijetu, a pogotovo u ovom našem vilajetu. Ako znaš o čemu govorim, onda ne možeš negirati da se neka sranja ne bi dogodila da je postao jedan autoritet koji bi razriješio gordijske čvorove umjesto pet glavešina od kojih svaki misli da je svu pamet svijeta popio.

I druga stvar. Ono što meni osobno smeta je to što ti npr. ne možeš biti član Srpske pravoslavne crkve, ako nisi Srbin. To je nonsens. Smeta mi je što su pravoslavne zajednice usko vezane uz državu i nacionalnost. Dakle, u određenom su smislu isključive.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 01:12 

orleanski je napisao/la:
Samostanski redovi nemaju veze s celibatom. Franjevce, benediktince, dominikance etc. veže njihov zavjet čistoće. Kad bi se celibat u KC-u modificirao ili čak i ukinuo, redovnike to uopće ne bi tangiralo. Njih, uz crkveno kanonsko pravo, veže redovničko pravo.

Znam, ali što podrazumijeva zavjet čistoće, već de facto ono što je u narodu jednostavno poznato kao celibat? :neznam

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 01:45 

Ne mogu zamisliti cjeloživotnu apstinenciju, pa to je kao da nisi ni živio.

Radije bi dio slijep, nego praktički bez kite.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 12:53 

Pessimus dux je napisao/la:
orleanski je napisao/la:

Znam, ali što podrazumijeva zavjet čistoće, već de facto ono što je u narodu jednostavno poznato kao celibat? :neznam

Načelno da.

Ali celibat se promatra čisto juridički kao beženstvo.

Zavjet čistoće predstavlja apsolutnu posvećenost Bogu. Sve ono, dakle, što te odvlači od Boga konfrontira se zavjetu čistoće. Fazon sva ona tri zavjeta jest da se sva tri gledaju zajedno - nikad pojedinačno. Ako ih promatramo pojedinačno, krivo ćemo ih protumačiti.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 18:27 

orleanski je napisao/la:
Načelno da.

Ali celibat se promatra čisto juridički kao beženstvo.

Zavjet čistoće predstavlja apsolutnu posvećenost Bogu. Sve ono, dakle, što te odvlači od Boga konfrontira se zavjetu čistoće. Fazon sva ona tri zavjeta jest da se sva tri gledaju zajedno - nikad pojedinačno. Ako ih promatramo pojedinačno, krivo ćemo ih protumačiti.

Ma sve jasno. :zivili

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 18:45 

orleanski je napisao/la:
Dobro si primijetio jednu stvar. Pravoslavna crkva jest katolička. Katolička crkva jest pravoslavna. I jedna i druga Crkva je i pravoslavna i katolička. Ali eto. Ono je bila stvar političke prirode i tehničkog nerazumijevanja između ondašnjeg Istoka i Zapada, dviju teoloških škola koje su koristile različitu terminologiju za iste pojmove. I dodaj u sve to malo pravovjerne tvrdoglavosti, ponosa i bunta i voila! :zubati

Ali griješiš u jednome. Mi ne obožavamo nikoga osim Boga. Mi poštujemo Petrovu stolicu kao glavu Katoličke crkve. I nije osoba sveta nego njezina funkcija. I, naravno, nitko ne dolazi proizvoljno na tu funkciju nego mora proći šito i rešeto. Papa osigurava i omogućava jedinstvo Katoličke crkve. Kao što rekoh, jako sam dobro upoznat sa situacijom u pravoslavlju u svijetu, a pogotovo u ovom našem vilajetu. Ako znaš o čemu govorim, onda ne možeš negirati da se neka sranja ne bi dogodila da je postao jedan autoritet koji bi razriješio gordijske čvorove umjesto pet glavešina od kojih svaki misli da je svu pamet svijeta popio.

I druga stvar. Ono što meni osobno smeta je to što ti npr. ne možeš biti član Srpske pravoslavne crkve, ako nisi Srbin. To je nonsens. Smeta mi je što su pravoslavne zajednice usko vezane uz državu i nacionalnost. Dakle, u određenom su smislu isključive.

Ne može biti jedan autoritet u crkvi i to naročito ne kad je u pitanju apostolska stolica , jer apostol je jednak sa svim drugim apostolima , i svaki episkop tj.biskup je zamenik apostola.

Petrova stolica u Rimu je samo prva po časti i ništa više.

Kako misliš član crkve?! , pa nije crkva partija pada imaš člansku kartu?!

Niko nikad u SPC ne pita jesi li Srbin ili ne , ako si kršten u crkvi koja pripada SPC ti imaš pravo da ideš u bilo koju pravoslavnu crkvu i da se tamo venčaš i da decu krstiš , i niko te neće pitati za naciju.

Pa vezane su za narode jer se vera pravoslavna ispoveda na jeziku dotičnog naroda , i naravno tradicija je jako bitna , jer šta ima da dođe meni neki talijan i da mi vesla na mom jeziku ili neki Čileanac , jednostavno čovek koji je iz naroda treba u tom narodu i da bude kao verski oficir.

Pravoslavne crkve nisu nacionalne već pomesne kao i sve druge , i sve su jednake,katoličanske i sestrinske , dok je katoličnstvo je univerzalno samo zbog pape koji određuje biskupe i sve ostalo , a dok sve je ostalo takođe nacionalno , jer i kod vas se propoveda na hrvatskom jeziku , i kod vas su u 99% slučajeva Hrvati sveštenici , i vi imate nacionalni naboj kao i svi narodi pa je i sama crkva takva.

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 20:12 

Sta se petljas i branis pravoslavlje à izigravas nekog ateistu. Koji qrac lazes. Priznaj lijepo da mrzis rimokatolike i nihov nacin vjerovanja à furas pravoslavlje i da koristis svoj ko biva ateizam samo da bi imao paravan za pljuvanje po vatikanu

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 20:45 

joe enter je napisao/la:
Ne može biti jedan autoritet u crkvi i to naročito ne kad je u pitanju apostolska stolica , jer apostol je jednak sa svim drugim apostolima , i svaki episkop tj.biskup je zamenik apostola.

Petrova stolica u Rimu je samo prva po časti i ništa više.

Kako misliš član crkve?! , pa nije crkva partija pada imaš člansku kartu?!

Niko nikad u SPC ne pita jesi li Srbin ili ne , ako si kršten u crkvi koja pripada SPC ti imaš pravo da ideš u bilo koju pravoslavnu crkvu i da se tamo venčaš i da decu krstiš , i niko te neće pitati za naciju.

Pa vezane su za narode jer se vera pravoslavna ispoveda na jeziku dotičnog naroda , i naravno tradicija je jako bitna , jer šta ima da dođe meni neki talijan i da mi vesla na mom jeziku ili neki Čileanac , jednostavno čovek koji je iz naroda treba u tom narodu i da bude kao verski oficir.

Pravoslavne crkve nisu nacionalne već pomesne kao i sve druge , i sve su jednake,katoličanske i sestrinske , dok je katoličnstvo je univerzalno samo zbog pape koji određuje biskupe i sve ostalo , a dok sve je ostalo takođe nacionalno , jer i kod vas se propoveda na hrvatskom jeziku , i kod vas su u 99% slučajeva Hrvati sveštenici , i vi imate nacionalni naboj kao i svi narodi pa je i sama crkva takva.

Vidiš da može biti jedan autoritet. :zubati

Okej. Ako je SPC tako univerzalna zašto se zove Srpska pravoslavna crkva? :nanana

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 20:52 

Tulkas je napisao/la:
Sta se petljas i branis pravoslavlje à izigravas nekog ateistu. Koji qrac lazes. Priznaj lijepo da mrzis rimokatolike i nihov nacin vjerovanja à furas pravoslavlje i da koristis svoj ko biva ateizam samo da bi imao paravan za pljuvanje po vatikanu

Poserem se i na tebe i na SPC , a na Vatikan neću jer je baš cool i superiška.

Jel ti sad lakše bilmezu jedan nedokazani?!

Vrh

PostPostano: 19 pro 2011, 20:54 

orleanski je napisao/la:
Vidiš da može biti jedan autoritet. :zubati

Okej. Ako je SPC tako univerzalna zašto se zove Srpska pravoslavna crkva? :nanana

A zašto si ti Hrvat a nisi samo rimokatolik po izjašnjavanju kad je katolička crkva tako univerzalna i ljudi su za nju svi isti?!

Zašto postoji hrvatska biskupska konferencija i hrvatske župe?!

Bog i Hrvati , zaista univerzalna krilatica nema šta. :zubati

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 119 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: