HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 20 pro 2024, 19:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvatske tvrtke ne zapošljavaju Hrvate
PostPostano: 06 ruj 2009, 16:43 

Ovo je isjecak iz jednoga clanka koji sam nasao na netu link

Ovo je samo isjecak, a postavio sam ga zato sto sam se uvjerio sigurno preko 500 puta u istinitost ovoga clanka i to bas u ovom selu koje se zove Sarajevo, pa se prisjetih posta koji je jedan clan foruma (pretpostavljam da je bosnjak) napisao "koliko bosnjaka radi u aluminiju mostar?" :ujko

U strukturama vlasti nema zaposlenog niti jednog Hrvata ni u županiji ni u općinama. Na Stupu se nalazi crkva koja je spomenik pod zaštitom države, Katolički školski centar, vrtić, Caritas, a koja okuplja sve katolike Hrvate naselja Stup jer ni u općinskim strukturama vlasti kao ni u županijskim nema Hrvata zbog nejedinstva stranaka s hrvatskim predznakom. “Teško je naći posao Hrvatu iz dva razloga. Prvi je što su mahom bošnjačke tvrtke u Sarajevu, a drugi što hrvatske tvrtke biraju Bošnjake za direktora radi lakše komunikacije s drugom tvrtkom”, tvrdi župnik župe Stup don Ivo Paradžik, dodajući da katolici često traže od svećenika da im pomognu pronaći posao. “Najteže je naći posao za nekvalificirani kadar, a drugi se nekako snađu”, ističe Paradžik, i dodaje da je žalosno da u Sarajevu nema jake političke stranke u kojoj bi Hrvat iz Sarajeva mogao imati neki oslonac. “U Sarajevu djeluju političari iz drugih krajeva BiH koji nemaju neki veliki interes da pomognu sarajevskim Hrvatima”, kaže don Ivo.

E sada da jos nadodam posto imam prigodu da razgovaram jako puno HercegBosanskih Hrvata koji zive u sarajevu rade imaju obitelji krpaju kraj s krajem dan s danom. Koji nisu kameleoni, normalni i posteni ljudi, na sve stvari koje moraju da pretrpe i da podnesu samo iz jednoga razloga! Jer su Hrvati! Od mobinga do prisilnog otkaza itd da sada ne skrecem s teme.

A sada cu da zavrsim Topicevim rijecima "Licemejrno je kukati što se samnjuje broj Hrvata, a ne htjeti ništa učiniti. Dobro mi uopće i živimo pored ovakvih staratelja." Iako on nije bas se iskazao te bih ga ubrojao medju staratelje, ali ako prosudimo malo bolje mislim da je posteno rekao.

Vrh

Naslov: Re: Hrvatske tvrtke ne zapošljavaju Hrvate
PostPostano: 06 ruj 2009, 16:59 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Problem je što Hrvati ne mogu provući u institucijama trasu autoceste kroz većinsko hrvatsko područje, ne mogu sebi izglasovati TV kanal na svom jeziku, a kamoli nešto drugo.

Tako da mislim da se problem sarajevskih Hrvata trenutno sustavno ne može riješiti.
Pogotovo u privatnim firmama, koje posluju na načelu tržišta i svoje poslovne politike.

Nažalost, pomaganje će izgleda ostati individualno.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: