|
|
Stranica: 14/44.
|
[ 1094 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 09:01 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Jezero je jako dobra ideja, pa i vise jezera, da razbije monotoniju. Ja bih napravio prava duža jezera za veslanje.
Nemamo baš toliko vode. Jezero preko ljeta presuši tako da će se u tom periodu morati puniti iz gradskog vodovoda. Plan je da se proširi, uredi, postavi fontana, staza oko njega, sportski tereni i amfiteatar. Bonus video: Park Velikana i park Sunca
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 10:55 |
|
|
Pa iskreno, bara je i kad se napuni do kraja. Ali treba napraviti, bolje i to nego ništa.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 11:13 |
|
|
Naravno da je bara. Kad se uredi neće biti bara nego jezero, jezerce, kakva takva vodena površina. Najlakše ga je isušiti i zakopati.
Evo snimak iz daleke 2014. kad nije bilo zgrada ni na vidiku.
A evo i prošlogodnišnji prilog kad je donesena odluka o uređenju jezera.
Na 0:19 ima plan izgradnje oko jezera.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 12:38 |
|
|
Ma podržavam u potpunosti, samo kažem da razlika između jezera i bare nije u uređenosti, nego u dimenzijama.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 12:48 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Ma podržavam u potpunosti, samo kažem da razlika između jezera i bare nije u uređenosti, nego u dimenzijama. Znaci Plitvička jezera su ustvari Plitivičke bare. Pošto su mnoga tamošnja jezera dimenzijama manja od naše buduće "bare". Ja mislim da si ti samo htio da malo pljuneš.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 12:56 |
|
|
Ali, kao što si i sam rekao, jezera, množina, kada se sve sabere, može da nosi taj naziv. I zar ne misliš da je idiotski da se raspravljamo oko ovog. Vidim zgradu, na osnovu poređenja nje i veličine vodene površine vidim i kolika je ta površina. Zovi ti to jezero, nemam ništa protiv toga, ali moje mišljenje je da ne zaslužuje taj naziv jer je premalo. Sve u svemu, preglup razlog da bi se prepirali oko toga.
Edit, ne nisam hteo da pljunem. Uvek me optužuješ da hoću da pljunem kada kažem nešto što je realno, a što ti u isto vreme preuveličavaš jer misliš da ćeš preuveličavanjem napraviti distorziju realnosti i da će ono što ti tvrdiš biti istina, a ne ono što je realnost. Neće, jer stvari na planeti Zemlji ne funkcionišu tako i ti nemaš moć distorzije stvarnoti. Prekini sa tim konstantnim preuveličavanjem i prekini da me optužuješ da pljujem po RS. Ja volim RS, čak i da mi cela očeva strana familije nije odande.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 13:09 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Ali, kao što si i sam rekao, jezera, množina, kada se sve sabere, može da nosi taj naziv. I zar ne misliš da je idiotski da se raspravljamo oko ovog. Vidim zgradu, na osnovu poređenja nje i veličine vodene površine vidim i kolika je ta površina. Zovi ti to jezero, nemam ništa protiv toga, ali moje mišljenje je da ne zaslužuje taj naziv jer je premalo. Sve u svemu, preglup razlog da bi se prepirali oko toga.
Edit, ne nisam hteo da pljunem. Uvek me optužuješ da hoću da pljunem kada kažem nešto što je realno, a što ti u isto vreme preuveličavaš jer misliš da ćeš preuveličavanjem napraviti distorziju realnosti i da će ono što ti tvrdiš biti istina, a ne ono što je realnost. Neće, jer stvari na planeti Zemlji ne funkcionišu tako i ti nemaš moć distorzije stvarnoti. Prekini sa tim konstantnim preuveličavanjem i prekini da me optužuješ da pljujem po RS. Ja volim RS, čak i da mi cela očeva strana familije nije odande. Ne vidiš ti ništa jer nije završeno. Valjda je logično da prokomentarišeš kad bude gotovo. Ne preuveličavam ja nego nazivam stvari onako kako pročitam i tako prenesem. A ti onda mene optužuješ zato što sam prenio onako kako sam pročitao. Ako stanovnici I. Sarajeva kažu da je jezero onda je za mene to jezero. Što to tebi smeta i zašto se osjetiš prozvanim ja ne razumijem. Najbolje da odeš u I. Sarajevo i tamo objašnjavaš ljudima da to nije jezero, ili zovi portale pa ih ispravljaj, pusti mene jebo te ja dosadnog.
|
|
Vrh |
|
|
Carmello Šešelj
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 13:19 |
|
|
Zašto bih se ja osećao prozvano zbog nečeg što se ne dotiče mene kao ličnosti, pobogu? Samo komentarišem ono što vidim na slici. Što se tiče, kada bude gotovo, pa moraće da upumpaju bar pet puta više vode nego što sada ima da bi to legitimno nosilo naziv jezero. Mogu oni da ga zovu i okean, to ne menja materijalnu činjenicu koju sam rekao. I kao što sam takođe rekao, nemam apsolutno ništa protiv da ga zovu jezero, i Evropu zovu kontinent iako je poluostrvo. I daj majke ti pokušaj da prestaneš da shvataš sve što ja kažem na najgori mogući način. Jel po tebi stvarno normalno da se ovako žučno prepireš oko ovoga i da si se našao uvređen!? Aj opusti se malo, jebem mu miša.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 16:55 |
|
|
Carmello Šešelj je napisao/la: Ma podržavam u potpunosti, samo kažem da razlika između jezera i bare nije u uređenosti, nego u dimenzijama. Bara nego šta i to smrdljiva bara. Lokalno seosko stanovništvo je koristilo tu baru kao odlagalište za krepalu stoku tako da je ljeti smrdilo na kilometar. Ima bačenih flaša i plastike. Sada to sređuju čiste biće okolo šetalište,postaviće se neki vještački tekstil tako čuh na dno te bare i povremeno dosipati vodu iako ima priridno nalazište vode.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 24 kol 2020, 17:00 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Vi bi trebali otvoriti tržište istočne RS za kompanije iz Hercegovine, a mi bi bi investirali i otvorili podružnice naših kompanija.
Ovo je primjer sto je Agram / Euroherc Osiguranje napravio u Bihaću i Banja Luci, vjerojatno najbolja poslovna zgrada u oba grada:
(1. slika BL, 2. slika Bihac) Ima jedna hrvatska kompanija poslovnu jedinicu kod nas u pitanju je Dukat. Dukat je kompanija koja se bavi uvozom i distribucijom robe široke potrošnje. Uglavnom samo riječi hvale za vlasnika te kompanije i prava radnika. Imaju objekat i naselju Krtelji.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 25 kol 2020, 16:27 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76186 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Ako se stavi bijeli šljunak i postoji sistem filtracije, jezero dobije tirkiznu boju, Bundek u Zagrebu u kojem je omogućeno i kupanje
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 25 kol 2020, 16:30 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76186 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Lutorčina je napisao/la: Carmello Šešelj je napisao/la: Ma podržavam u potpunosti, samo kažem da razlika između jezera i bare nije u uređenosti, nego u dimenzijama. Bara nego šta i to smrdljiva bara. Lokalno seosko stanovništvo je koristilo tu baru kao odlagalište za krepalu stoku tako da je ljeti smrdilo na kilometar. Ima bačenih flaša i plastike. Sada to sređuju čiste biće okolo šetalište,postaviće se neki vještački tekstil tako čuh na dno te bare i povremeno dosipati vodu iako ima priridno nalazište vode. Krepana stoka je daleko bolja od kemikalija. Priroda se pobrine za biološki otpad, brzo, za par mjeseci razgrađeno.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 25 kol 2020, 19:41 |
|
|
A što nam je lepo škola iscrtana iznutra... Mislim samo da bi na ulazu trebalo staviti upozorenje da škola nije halal. Da ne bi slućajno ušao neki merhamtli đak pa imao psihičke posljedice do kraja života.
|
|
Vrh |
|
|
Vujadin
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 26 kol 2020, 16:22 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Desna polovina slike, preko puta nove saobraćajnice je Centar III. Već je počela izgradnja. U ovom donjem dijelu će biti zgrade i jezero a u gornjem gdje su hale će biti poslovna zona. Prelepo, oduševljen sam. Vidi se ko je jedini državotvoran narod na ovim prostorima. Muslimani i Hrvati su nesposobni da ovako nešto naprave. Mogu samo da zavide.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 26 kol 2020, 20:26 |
|
|
Pa imaju Šuškovo naselje malo južnije od Mostara. Mislim da se tako zove ili je Bobanovo. Davno nekad prolazio kad sam išao za Ljubinje. Sličan projekat kao Ist. Sarajeva samo su pretežno kuće. Ne znam možda ima poneka zgrada samo sam prošao brzo pored.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 26 kol 2020, 21:03 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Pa imaju Šuškovo naselje malo južnije od Mostara. Mislim da se tako zove ili je Bobanovo. Davno nekad prolazio kad sam išao za Ljubinje. Sličan projekat kao Ist. Sarajeva samo su pretežno kuće. Ne znam možda ima poneka zgrada samo sam prošao brzo pored. Luturčine Istočno Sarajevo danas ima cca 30.000 stanovnika. To je pola Tuzle. Pola Tuzle izgraditi na livadi za 20 godina... to je jedinstven primjer od rata na ovim prostorima. I to bez Pala. I Pale su se uduplale.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 27 kol 2020, 14:17 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Lutorčina je napisao/la: Pa imaju Šuškovo naselje malo južnije od Mostara. Mislim da se tako zove ili je Bobanovo. Davno nekad prolazio kad sam išao za Ljubinje. Sličan projekat kao Ist. Sarajeva samo su pretežno kuće. Ne znam možda ima poneka zgrada samo sam prošao brzo pored. Luturčine Istočno Sarajevo danas ima cca 30.000 stanovnika. To je pola Tuzle. Pola Tuzle izgraditi na livadi za 20 godina... to je jedinstven primjer od rata na ovim prostorima. I to bez Pala. I Pale su se uduplale. U Tuzli nikad nisam bio tako i da ne znam koliko je Tuzla izgrađena. Znam ja i bez tebe šta je Lukavica bila 1996 a šta danas. Pale isto tako,mada se Pale manje izgradilo od Lukavice. Ovo što vidiš na slici to se trebalo izgraditi 2002 - 2005,ali prodali smo građevinski materijal a pojedinci sebi pare u džep. Zahvaljujući tome što nas je većina zaposlena u državnim institucijama možemo sebi kupiti toliko stambenog prostora. Fabrika i proizvodnje nažalost,veoma malo.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 28 kol 2020, 20:47 |
|
|
Vujadin je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Desna polovina slike, preko puta nove saobraćajnice je Centar III. Već je počela izgradnja. U ovom donjem dijelu će biti zgrade i jezero a u gornjem gdje su hale će biti poslovna zona. Prelepo, oduševljen sam. Vidi se ko je jedini državotvoran narod na ovim prostorima. Muslimani i Hrvati su nesposobni da ovako nešto naprave. Mogu samo da zavide. Nitko drugi nije imao 100 000 stanovnika u jednom gradu koje je morao planski preseliti na lokaciju 1 km dalje (samo s jedne na drugu stranu granice), i uspjeh takvog projekta je moguc samo pokraj velikog grada. Ne bi bilo moguce zadrzati stanovnike da se planski pravio grad na prostoru Sokoca npr. Istocno Sarajevo je identican projekt kao Nova Gorica u Sloveniji, novi grad za stanovnike Gorizije koja je pripala Italiji a koji su se kolektivno iselili 1 km dalje, s jedne na drugu stranu granice.
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 28 kol 2020, 20:52 |
|
|
Vujadin je napisao/la: Prelepo, oduševljen sam. Vidi se ko je jedini državotvoran narod na ovim prostorima. Muslimani i Hrvati su nesposobni da ovako nešto naprave. Mogu samo da zavide. Kako nesposobni, pa tko je napravio Tuzlu i Zenicu na livadi i usred sume? Na prostoru Jugoslavije je za 30 godina podignuto 50 takvih gradova, od Alpa do Gevgelije. U komunistickim zemljama takvi projekti su isli lako. Danas, ako je neka lokacija privlacna, stanovnistvo ce dolaziti. Ovo cak najvecim dijelom nije planski projekt jer nije bilo nikakvog veceg ulaganja iz RS ili Srbije (osim doslovce par zgrada i dovlacenje 2 BiH institucije) sto je porazno i razlog je zasto Istocno Sarajevo i dalje izgleda kao sarajevsko predgradje, 99% se radi o privatnim kupnjama a ne projektima drzave, temeljeno na tome da negdje moras udomiti 100 000 bivsih srpskih Sarajlija a 200 km u krugu nema nijednog drugog grada osim Sarajeva. Istocno Sarajevo paradoksalno ovisi o saveznim institucijama i postojanju BiH, kao i Ivanica koja parazitira na Dubrovniku.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 29 kol 2020, 10:15 |
|
|
Definitivno pričamo o fenomenu. Koji se ne može porediti sa vremenom komunjara kad je država pravila gradove. RS jeste uložila stotine miliona al prije svega u infastrukturu. Stambene zgrade država više ne smije graditi. Aka izumemo socijalne donacije i državne objekte. Istočno Sarajevo su prvenstveno izgradili Srbi iz Sarajeva. Svi investitori tj. privatnici koji grade zgrade su Srbi iz Sarajeva. Stanove su kupovali i kuće su gradili Srbi iz Sarajeva svojim parama. Nije im niko poklonio niti im može pokloniti. Na kraju krajeva džaba i milijarde ako se ljudi ne žele vratiti. Što se tiče parazititranja. To nije istina, Zapadno Sarajevo su isto tako gradili Srbi. Muslimani su profitirali na ukradenom. Muslimani nikad ne bi napravili Sarajevo. Ne bi ni Tuzlu ni Zenicu. Vidimo danas kakve su musliimanske sposobnosti. Vidili smo sa čim su dočekali Austrougare a nakon toga Srbe. U smrdljivim mahalama. To je njihovo krajnje dostignuće. Vidimo ga i danas.
|
|
Vrh |
|
|
neretvanin
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 29 kol 2020, 11:54 |
|
|
Istočno Sarajevo može samo od dijaspore kad bi kupovali nekretninu napraviti još kvart ili dva minimum, i fino to zsokružiti. Sarajevo je iscrpljeno što se tiče ljudstva, bolje ne uvozit te halalce.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 29 kol 2020, 12:02 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37890 Lokacija: Gl. grad regije
|
Mislim da nije, osim Beograđana i Novosađana svim drugim Srbima je doseljenje u Sarajevo napredovanje u životu.
Hrvatima, osim ako imaju baš jako dobar posao u Sarajevu takvo što nije privlačno. Isto vrijedi i za Brčko.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Altomanović
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 29 kol 2020, 15:03 |
|
|
A Banja Luka, Podgorica ili Nis?
_________________ S vjerom u Boga
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 30 kol 2020, 03:50 |
|
|
Altomanović je napisao/la: A Banja Luka, Podgorica ili Nis? Banja Luka je Ok fin grad samo ponude za posao nema puno. Više privlači doseljavanje iz Krajine manje sa istoka RS. Podgorica je namjenjena isključivo onima koji su iz Crne Gore i to isključivo iz doline Zete. Ostali stanovnici tipa Pljevlja,Berane ili Herceg Novi jedva da će šta uspjeti. Izrazito su zatvorena društva sredina čak i za svoje državljane a kamoli za Srbe iz drugih ex yu republika. Niš je za većinu stanovnika RS nepoznata zemlja,totalno stran. Ima dosta investicija u Nišu ali on upija uglavnom jug Srbije. Bilo je nekad prije izbjeglica iz BiH ili Hr a koliko ih je tu uspjelo ostati pitanje je. Istočno Sarajevo sa 30tak hiljada stanovnika je u građevindskoj ekspanziji. Posla ima koliko toliko,ako ne na našem budzetu imaju zajedničke institucije. Manji je grad,ali dovoljno otvoren i prihvata koliko toliko sve ljude bez obzira da li došli iz Foče,Zvornika,Doboja ili Trebinja. U našem gradu po mjestu rođenja živi skoro čitava bivša Jugoslavija.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 08 ruj 2020, 19:02 |
|
|
Crkva svetog Djordja. Desno... odmah preko ovog brda je Željin stadion, par stotina metara.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|