|
|
Stranica: 31/44.
|
[ 1093 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mariooo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 10:47 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Kumče, reci da ti se ideja ne sviđa iz drugih razloga, bezveze se mučiš. Ne mučim, ali obrni, okreni, nikakve veze nema. Da si rekao Karpati, pa i nekako. Tu već vidim neku vezu. Niste ni Bugari ni Rumuni da se identificirate sa Transilvanijom.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 10:54 |
|
|
Kumče, nije ti sjelo, priznaj. Inače, geografije radi, Triglav spada u Julijske Alpe, ali ga u širem smislu svrstavaju i u Dinaride. Drugo, Karpati ne spdaju u Alpe, ali ih nazivaju i Transilvanijskim Alpama. I sad bi se neko trebao ljutiti na Triglav i Karpate? Begaj bre.
|
|
Vrh |
|
|
Mariooo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 10:59 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Kumče, nije ti sjelo, priznaj. Inače, geografije radi, Triglav spada u Julijske Alpe, ali ga u širem smislu svrstavaju i u Dinaride. Drugo, Karpati ne spdaju u Alpe, ali ih nazivaju i Transilvanijskim Alpama. I sad bi se neko trebao ljutiti na Triglav i Karpate? Begaj bre. A Triglav je gdje? Šta imaju Maglić, Zelengora, Jahorina, Bjelašnica sa Triglavom? Jedino ako ne ideš onom poveznicom da su Slovenci Srbi. Al svejedno, ne slažemo se da treba nešto dirati i preimenovati, ovo ovako je sasvim ok. Lijepi nazivi naših planina i planinskog vijenca Šta mi to nije sjelo? Da si smislio nešto originalno, pa hajde. Ovako već izlizano, eto i da ti priznam što si obrnuo da ne bude srpska pridjev, al opet, uzeti naziv planinskog vijenca koji veze nema sa ovim krajevima...onda bismo mogli sutra predložiti i Rocky Mountains, slažete li se? Mada je to prirodnije recimo za Manjaču, da ne kažem zgodno.
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 11:06 |
|
|
Jel može neko banovati ovog Muslimarija? Svaku temu usere. Ja se trudim a on dođe ovdje prostre serdžadu i umaže lojem sve oko sebe.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
Mariooo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 11:08 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Jel može neko banovati ovog Muslimarija? Svaku temu usere. Ja se trudim a on dođe ovdje prostre serdžadu i umaže lojem sve oko sebe. Rudonja, na donju pipu za ovo vrijeđanje da dođeš sebi. I vidi, ima i ovaj pripadnik tvog naroda, koliko vidim nije mu smetalo da učestvuje u diskusiji. Al tebi smetam samo ja, on jok,.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 11:11 |
|
|
|
Vrh |
|
|
novovrijeme
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 11:13 |
|
|
Mariooo je napisao/la: novovrijeme je napisao/la: Jel može neko banovati ovog Muslimarija? Svaku temu usere. Ja se trudim a on dođe ovdje prostre serdžadu i umaže lojem sve oko sebe. Rudonja, na donju pipu za ovo vrijeđanje da dođeš sebi. I vidi, ima i ovaj pripadnik tvog naroda, koliko vidim nije mu smetalo da učestvuje u diskusiji. Al tebi smetam samo ja, on jok,. On mi ne smeta zato što je Srbin. Aj sad promjeni temu. Idi vidi šta ima u Ukrajini.
_________________ Srbi su mali narod sa karakterom super sile.
|
|
Vrh |
|
|
Mariooo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 11:15 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Pale, Alpska Srpska
Kasaba prije Romanije. Inače utočište sumnjivih tipova, kriminalaca i ratnih zločinaca. Kad smo kod toga, ponovo u Lukavici žari i pali Đorđe Ždrale. Kriminalac pred kojim i političari povijaju vrat. Inače, kažu da je mnogo nezgodan kad se našmrče. Neugodno je živjeti u kraju gdje znaš da ima kriminalac koji radi šta hoće
|
|
Vrh |
|
|
Mariooo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 11:19 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Mariooo je napisao/la: Rudonja, na donju pipu za ovo vrijeđanje da dođeš sebi.
I vidi, ima i ovaj pripadnik tvog naroda, koliko vidim nije mu smetalo da učestvuje u diskusiji. Al tebi smetam samo ja, on jok,.
On mi ne smeta zato što je Srbin. Aj sad promjeni temu. Idi vidi šta ima u Ukrajini. Neću, imam na ovoj šta pisati. Znaš li ti ko je Đorđe Ždrale?
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 12:36 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Pale, Alpska Srpska
Pale su cudo, do 92 bilo selo, pilana neke kuce i par zgradica, a danas grad. I to univerzitetski. Na drugom snimku, ovo ogromno naselje iza crkve negdje oko 3 minute, to nije postojalo. Danas je naselje, Obilicevo ako se ne varam, tamo je i ta skola Srbija. Tu nije bilo nicega.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 15:28 |
|
|
Mariooo je napisao/la: Agathonikos je napisao/la: Pale, Alpska Srpska
Kasaba prije Romanije. Inače utočište sumnjivih tipova, kriminalaca i ratnih zločinaca. Kad smo kod toga, ponovo u Lukavici žari i pali Đorđe Ždrale. Kriminalac pred kojim i političari povijaju vrat. Inače, kažu da je mnogo nezgodan kad se našmrče. Neugodno je živjeti u kraju gdje znaš da ima kriminalac koji radi šta hoće Pale nemaju tradiciji kasabe ni mahale. Foča,Višegrad,Zvornik da i većina vaših mjesta Visoko,Bugojno,Hadžići,Konjic... Pale su do kraja 1960-ih bile skup planinskih sela. Ovo je sve novo.
|
|
Vrh |
|
|
Mariooo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 15:30 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Mariooo je napisao/la: Kasaba prije Romanije. Inače utočište sumnjivih tipova, kriminalaca i ratnih zločinaca. Kad smo kod toga, ponovo u Lukavici žari i pali Đorđe Ždrale. Kriminalac pred kojim i političari povijaju vrat. Inače, kažu da je mnogo nezgodan kad se našmrče. Neugodno je živjeti u kraju gdje znaš da ima kriminalac koji radi šta hoće Pale nemaju tradiciji kasabe ni mahale. Foča,Višegrad,Zvornik da i većina vaših mjesta Visoko,Bugojno,Hadžići,Konjic... Pale su do kraja 1960-ih bile skup planinskih sela. Ovo je sve novo. Kako bi onda nazvao tu novogradnju?
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 16:49 |
|
|
Mariooo je napisao/la: Lutorčina je napisao/la: Pale nemaju tradiciji kasabe ni mahale. Foča,Višegrad,Zvornik da i većina vaših mjesta Visoko,Bugojno,Hadžići,Konjic... Pale su do kraja 1960-ih bile skup planinskih sela. Ovo je sve novo. Kako bi onda nazvao tu novogradnju? Može se reći manji gradić od nekih 25 - 26 hiljada stanovnika. Pale su kotlina ali nije ni blizu tako nabijeno kao Konjic ili Hadžići. Ima trg dovoljne širine,šetalište. Veliki broj vikendica u planinskom stilu,nešto poput kuća u Austriji. Pale vs Hadžići ti je isto kao da porediš Inzbruk vs Tetovo.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 16:52 |
|
|
Agathonikos je napisao/la: Meni taj cijeli kraj ima neki potpuno alpski šmek. Ljeto, zima, svejedno. Naselja, okolina, cijeli taj ambijent me podsjeća na to. Čak bih i pojam Alpska Srpska uveo u upotrebu preko medija, pravio promociju tog kraja baš zbog tog alpskog filinga koji taj kraj ima. Od Vlasenice do ulaza u Gacko moglo bi se definisati kao Alpska Srpska. Odakle si Aga ?
|
|
Vrh |
|
|
crni_bombarder
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 15 srp 2022, 17:34 |
|
|
Pale su predivno mjesto, slika ne moze opisati, ispod Jahorine i zapravo planinsko mjesto, sa cistim zrakom i ozonom.
Osobno mi se nikada nije svidjalo stanovnistvo, prilicno surovi planinski ljudi, cetnici slobodno mogu reci. Ali to je samo subjektivni dojam.
Grad kao grad, lijep, blizu je Jahorina daleko najljepsa planina u BiH ako govorimo o zimskom turizmu. Nekada je bilo vikendasko naselje sarajlija, danas to vise nije. To je selo, prije 50 i vise godina nije bilo nicega osim zeljeznicke stanice sad vec ukinute pruge Sarajevo Visegrad, i te pilane.
Opcenito su ta brda i planine oko Sarajeva prelijepe, ali za moj ukus previse srbovanja. Savo Derikonja kao idol, pomalo divlji ljudi uostalom kakavi ljudi mogu onako razarati jedan lijepi grad kao Sarajevo, samo divljaci.
|
|
Vrh |
|
|
Zmajefski
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 16 srp 2022, 12:23 |
|
|
novovrijeme je napisao/la: Šetalište Dr. Miodrag Lazić i okolina Prelepo. Muslimani neće nikad znati sebi ovako urediti životni prostor. Ovo je jako dobro. Prostor planiran po mjeri čovjeka a ne automobila. Može se slobodno, opušteno bez brige kretati. Još ako se do vrtića i osnovne škole može bez prelaska ceste, onda je stvarno vrh.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 16 srp 2022, 13:55 |
|
|
Do osnovne škole ima jedan bulevar,a do srednje jedna magistrala. Malo više zelenila i parkova ne bi im škodilo da zasade.
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 16 srp 2022, 14:13 |
|
|
crni_bombarder je napisao/la: Pale su predivno mjesto, slika ne moze opisati, ispod Jahorine i zapravo planinsko mjesto, sa cistim zrakom i ozonom.
Osobno mi se nikada nije svidjalo stanovnistvo, prilicno surovi planinski ljudi, cetnici slobodno mogu reci. Ali to je samo subjektivni dojam.
Grad kao grad, lijep, blizu je Jahorina daleko najljepsa planina u BiH ako govorimo o zimskom turizmu. Nekada je bilo vikendasko naselje sarajlija, danas to vise nije. To je selo, prije 50 i vise godina nije bilo nicega osim zeljeznicke stanice sad vec ukinute pruge Sarajevo Visegrad, i te pilane.
Opcenito su ta brda i planine oko Sarajeva prelijepe, ali za moj ukus previse srbovanja. Savo Derikonja kao idol, pomalo divlji ljudi uostalom kakavi ljudi mogu onako razarati jedan lijepi grad kao Sarajevo, samo divljaci. Njihovo srbovanje u mojim očima je lažno. Ja bih to nazvao više ratno profiterstvo. Turizam im je krenuo ka dobrom usponu. Jahorina privlači turiste iz čitave Evrope. Ravna planina možda je ljepše izgrađena što se tiče apartmana i hotela. Lokalno stanovništvo prilično neotesano. Hladni i sirovi,gorštaci pravi. Trebaju vremena naučiti o turizmu. Dobar dio hotelskog osoblja se školovao vani ili rade ljudi sa strane pa izađe neko gostoprimstvo. Što se tiče razaranje Sarajeva pa taj odnos je toplo hladno zadnjih 100 godina. Nekada su Sarajlije 41 išli sa Crnom Legijom paliti i ubijati po romanijskim selima,a ovim to vratili 92.
|
|
Vrh |
|
|
Zmajefski
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 16 srp 2022, 14:37 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Do osnovne škole ima jedan bulevar,a do srednje jedna magistrala. Malo više zelenila i parkova ne bi im škodilo da zasade. Grmlje i drveće u sredini treba izrasti. To može biti dovoljno. Šteta što do osnovne treba preći bulevar. Kad nema prijelaza, onda se djeca u već prvom razredu mogu samostalno poslati u školu. Što je jedna briga manje.
|
|
Vrh |
|
|
ShahidMaker
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 16 srp 2022, 15:37 |
|
|
Pale izgleda bas lepo. Muslimani su ljubomorni na srpsku zemlju i hteli da je preotmu, ali od toga nema nista...
|
|
Vrh |
|
|
Lutorčina
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 18 srp 2022, 13:20 |
|
|
Oni Pale nazivaju vukojebina i četaljski kraj,a svaki vikend trče kod četalja gore. Jahorina,Ravna Planina,Vrelo Miljacke...više je njih nego nas gore. Rado bi oni tu "vukojebinu" sebi prisvojili.
|
|
Vrh |
|
|
Mariooo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 18 srp 2022, 13:23 |
|
|
Lutorčina je napisao/la: Oni Pale nazivaju vukojebina i četaljski kraj,a svaki vikend trče kod četalja gore. Jahorina,Ravna Planina,Vrelo Miljacke...više je njih nego nas gore. Rado bi oni tu "vukojebinu" sebi prisvojili. Pa vukojebine su i neki drugi krajevi, ne znači da nije lijepo otići, priroda, čist zrak. Recimo Vareš. Tako i planine. Rado bi Pale zamijenili za šta? Kako ono bi, za Tuzlu Četaljski svakako, uvijek je bio poznat po tome. I sami ste pisali ovdje kako je poznat samo jedan slučaj miješanog braka i to S-B u korist muškog člana. Isto tako i leglo mafije, al dobro to je već i u samoj Lukavici, da kažemo, problem. Gore kad se izvrši egzekucija ide po onoj...što se na Palama desi, na Palama i ostaje.
|
|
Vrh |
|
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 18 srp 2022, 15:39 |
|
|
Kad vam promijenimo naziv ''rs'' hoćete li to isto tako fino prihvatiti kao kad smo ukinuli naziv ''srpsko sarajevo'' (pu pu)
|
|
Vrh |
|
|
Mariooo
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 18 srp 2022, 15:45 |
|
|
mirusvijetu je napisao/la: Kad vam promijenimo naziv ''rs'' hoćete li to isto tako fino prihvatiti kao kad smo ukinuli naziv ''srpsko sarajevo'' (pu pu) Malo preurediti ove neprirodne granice, nije to za regiju. Nefunkcionalno. Sjevernu Bosnu nazvati regija Posavina, centralnu, daj predloži ne moram ja sam sve i naravno treća regija Hercegovina.
|
|
Vrh |
|
|
mirusvijetu
|
Naslov: Re: Istočno Sarajevo Postano: 18 srp 2022, 15:50 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|