|
|
Stranica: 10/12.
|
[ 295 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Wind
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 24 pro 2011, 19:55 |
|
|
vesna155 je napisao/la: Znam da ćete me sad zaklat, ali ***es čevape bez ajvara i kapule!  Za ajvar, tako-tako, bez kapule ne može, nije to to.Sitno nasjeckana 
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 24 pro 2011, 20:13 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
emt je napisao/la: Zadar1993 je napisao/la: Što? Tek 14 post , a već tražiš trajni ban ? Šalim se  , ma po mom mišljenju mogu i bez toga, ali ajvar i kapula su definitivno poželjni dodaci . Recimo u Zlatnog Mede (pivnica) u Zagrebu, na križanju Savske i Vukovarske daju čevape s ajvarom i kapulom kao dodatkom i nisu im loši bome . Jasno ništa to nije spram čevapa u susjednoj nam državi  . Saljem preko pp jedne Bozicne cevape iz Sehera direktno. Zahvaljujem duboko  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
vesna155
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 27 pro 2011, 15:14 |
|
|
Aztec je napisao/la: vesna155 je napisao/la: Znam da ćete me sad zaklat, ali ***es čevape bez ajvara i kapule!  Vesna, odakle si otpilike ako se smije znati. I moze ajvar s cevapima, sto da ne.  Split. Tako da ovdje do prije godinu dana "drugih čevapa" nije ni bilo, kada se otvoria jedan restoran koji daje SAMO tradicionalne (kajmak, jogurt, te šema), a NE DAJE ajvar i kapulu. Vjerojatno ponosan Bosanac. Ne ide mu najbolje. 
_________________ Smiješne slike, Facebook statusi, Štikle
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 27 pro 2011, 15:18 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Je li kapula običan luk, bijeli luk il mladi luk?
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 27 pro 2011, 15:20 |
|
|
Ministry of Sound je napisao/la: Je li kapula običan luk, bijeli luk il mladi luk? Sve u jednom  .
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 27 pro 2011, 15:22 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24246 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Kapula je običan luk. Crveni luk. 
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 27 pro 2011, 15:23 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Hvala, a ajmo mi sada njima lideru objašnjavat što su to krtola i kavade :)
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 27 pro 2011, 15:26 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24246 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Krtola, kavode, kapula, gra (izduženo a), saransak, raštika... 
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 27 pro 2011, 20:13 |
|
|
Ja licno nisam nikad bio u Sarajevu, a jesam prolazio kraj Sarajeva jedno najmanje 5-6 puta do sad.
U samom Sarajevu ne bih nikad ni isao i to iz razloga tog sto Sarajevo nema nista da ponudi ono sto vec imam i u mom gradu, dakle cevape, burek, urmasice, toga svega ima i u svakom drugom gradu u BiH.
Sve sto je nekada imalo Sarajevo danas to nema, bezbjednost u javnom prevozu, otvorenost prema komsijama, status olimpijskog grada, Volkswagen, kao i Djeda Mraz. Sve su to stvari koje Sarajevo danas nema (ni b od bezbjednosti, potpuna zatvorenost prema drugim narodima, osim prema Kinezima, od zimske olimpijade ostale su sao uspomene, od dokaza da je nekada u okolini Sarajeva bila fabrika automobila jedva da je ista ostalo, a Djeda Mraza su najurili iz djecijih vrtica), to je danas slika i prilika u Sarajevu, tuzna jada od Saraj`va grada.
|
|
Vrh |
|
 |
Aztec
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 28 pro 2011, 01:01 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
vesna155 je napisao/la: Aztec je napisao/la: Vesna, odakle si otpilike ako se smije znati. I moze ajvar s cevapima, sto da ne.  Split. Tako da ovdje do prije godinu dana "drugih čevapa" nije ni bilo, kada se otvoria jedan restoran koji daje SAMO tradicionalne (kajmak, jogurt, te šema), a NE DAJE ajvar i kapulu. Vjerojatno ponosan Bosanac. Ne ide mu najbolje.  Aaa, Spalato, moj grad nekadasnji. Pitam, jer kad god cujem da neko trazi ajvar u Sarajevu odmah znam odakle je. 
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 28 pro 2011, 10:03 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26126 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
vesna155 je napisao/la: Aztec je napisao/la: Vesna, odakle si otpilike ako se smije znati. I moze ajvar s cevapima, sto da ne.  Split. Tako da ovdje do prije godinu dana "drugih čevapa" nije ni bilo, kada se otvoria jedan restoran koji daje SAMO tradicionalne (kajmak, jogurt, te šema), a NE DAJE ajvar i kapulu. Vjerojatno ponosan Bosanac. Ne ide mu najbolje.  Vidiš, ovo su ti jedini pravi ćevapi. ;)  A ovo na slici ispod su neki alternativni pokušaju ćevaparenja koji sa iskonskim ćevapom imaju isto onoliko koliko Bora Lee ima sa Bruce Lee. :) 
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
teranova
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 28 pro 2011, 13:12 |
|
|
Ajvar i ćevapi? Pa ko li je to osmislio, majkumu? Samo luk i NIŠTA drugo.
|
|
Vrh |
|
 |
vesna155
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 28 pro 2011, 16:04 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
Zadar1993
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 28 pro 2011, 16:23 |
|
|
vesna155 je napisao/la: Kako gdje. U Splitu, čevapi su sa ajvarom i kapulom. Jasno je da je to "naša" varijanta, i da to nisu "pravi" čevapi, ali ovdje je tako. I nikad, ali baš nikad, ovdje nećeš dobit ajvar i kapulu tako odvojeno, već sve skupa - u lepinji. http://images.travelpod.com/users/nishe ... -sauce.jpgEh tako i kod nas u Zadru, nisu to pravi čevapi, ali jbg. Vesna da samo znaš kako me izazivaš da naručim čevape sa ovim slikama  .
|
|
Vrh |
|
 |
ghost
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 30 pro 2011, 10:18 |
|
|
Nisam nikad bio u Sarajevu. Volio bih otići bar na ćevape.
|
|
Vrh |
|
 |
Vii
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 17 ožu 2012, 03:27 |
|
|
Još jedna tema o Sarajevu pretvori se u ćevapovanje.
|
|
Vrh |
|
 |
lider30
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 17 ožu 2012, 10:49 |
|
|
Vii je napisao/la: Još jedna tema o Sarajevu pretvori se u ćevapovanje. Treba dodati da u ostatku Bosne (ali ne i Hercegovine) ima puno mjesta sa dobrim ćevapima. POgotovo dio od Travnika do Sarajeva. Na mnogo mjesta i boljih od sarajevskih. Ali od sarajevskih ćevapa je napravljen brand, zaokružena marketinška priča i svatko priča o njima.
|
|
Vrh |
|
 |
Wind
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 17 ožu 2012, 11:44 |
|
|
lider30 je napisao/la: Vii je napisao/la: Još jedna tema o Sarajevu pretvori se u ćevapovanje . Treba dodati da u ostatku Bosne (ali ne i Hercegovine) ima puno mjesta sa dobrim ćevapima. POgotovo dio od Travnika do Sarajeva. Na mnogo mjesta i boljih od sarajevskih. Ali od sarajevskih ćevapa je napravljen brand, zaokružena marketinška priča i svatko priča o njima. Paa sad... niste ni vi ništa orginalniji kad pišete iz drugih gradova. Uhodana shema, ne "talasaj" i to je to. 
|
|
Vrh |
|
 |
Vii
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 17 ožu 2012, 20:25 |
|
|
lider30 je napisao/la: Vii je napisao/la: Još jedna tema o Sarajevu pretvori se u ćevapovanje. Treba dodati da u ostatku Bosne (ali ne i Hercegovine) ima puno mjesta sa dobrim ćevapima. POgotovo dio od Travnika do Sarajeva. Na mnogo mjesta i boljih od sarajevskih. Ali od sarajevskih ćevapa je napravljen brand, zaokružena marketinška priča i svatko priča o njima. Upravo tako. Što znači, ako idem u Sarajevu, da odmah moram jesti ćevape?!
|
|
Vrh |
|
 |
thomas
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 18 svi 2012, 10:26 |
|
|
Rođen u Sarajevu!
_________________ .
.
.
.
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 06 srp 2012, 12:38 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26126 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Pozdrav iz Sarajeva. Evo vidim, mnogi temu o Sarajevu zatroluju ćevapima. Ja sam izričito protiv toga te sam stoga maloprije pojeo burek!!
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 06 srp 2012, 12:42 |
|
|
Jel kako bazdi Miljacka?
|
|
Vrh |
|
 |
Pantagana
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 06 srp 2012, 13:22 |
|
|
Nisam nikad bio, a i ne planiram ići u tu takozvanu metropolu.
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 07 srp 2012, 07:20 |
|
|
|
Vrh |
|
 |
škerac
|
Naslov: Re: Jeste li ikada bili u Sarajevu? Postano: 07 srp 2012, 09:26 |
|
|
vrilo_pridaka_1686 je napisao/la: Bio, jednom. Sarajevo je... Taksista koji me vozi sa aerodroma i na moju opasku da lišće već opada, odgovara riječima: "Ma ja, lubenica, učiteljica", što sam nakon podrobne analize shvatio da predstavlja magičnu formulu koja opisuje postepeni dolazak jeseni. Trenutak kada se, nakon što pukne ramazanski top koji označava zalazak sunca, sa Jekovca vidi kako svjetla na svim minaretima Sarajeva istovremeno zaiskre. Tandrkanje prvog jutarnjeg tramvaja koje odjekuje kroz prazne ulice grada. Hladnoća zgrada iz austrougarskih vremena i stepenica u njima, sa rubovima izlizanim od đonova koji se već više od stoljeća njima pentraju. Somun (sa ćurokotom) iz pekare na Kovačima. Lopte koje se valjaju u plitkim virovima Miljacke. Ljepota sarajevskih žena, koja uvijek u sebi nosi upisanu vlastitu prošlost i vlastitu budućnost, istoriju prošlih i budućih mijena: u licima se mogu prepoznati kako žgoljave djevojčice, tako i zrele žene, kako i djevojčuljci, tako i brižne starice. Sfumato hladnog sarajevskog jutra, prije nego što sunce izmili iza planina, a izmaglica puže uz padine. Škembići kod Hadžibajrića. Plodovi koji rastu po grmlju diljem Sarajeva, znani kao "bijele bobice". Vitka mačka, tigrasta čaršijanerka, koja se valja na brdu perzijskih ćilima u Morića-hanu. Okrugla tacna koja rotira na vrhu konobarskog kažiprsta. Miting golubova na Sebilju. Miris sira, kajmaka, mesa i mramora u Tržnici. Zvonjava crkvenih zvona u šest ujutro. Način na koji sarajevski akcenat pući usne govornika, zbog mumlavih suglasnika i progutanih samoglasnika, što naročito lijepo izgleda kod žena sa punim usnama. Jesenje lišće do zglobova na Vilsonovom šetalištu i zvuk zrelog kestenja kad otpadne, zasrlja kroz grane a onda udari u meki tepih od lišća. Špricer kod Ramisa. Miris starih podruma: ugalj, prašina, kace za kupus, memla. Svjetla koja noću cakle u brdima oko Sarajeva, nalik na zvijezde koje, kao pahuljice, sporo padaju. Zvuk ispuhane lopte koju djeca šutaju po prašini u parkovima Novog Sarajeva. Šištanje kiše na ulicama pod točkovima automobila. Izrezbarene topovske čahure u Kujundžiluku. Pijukanje radiostanica u taksijima. Reumatične ruke penzionera na leđima dok gledaju partije šaha sa džinovskim figurama pred avetinjskom Robnom kućom. Sladoled sa ukusom "egipatske vanilije" (šta god da je to) u slastičarni Egipat. Zelenilo terena na Željinom stadionu. Asfalt pun udubljenja, rupa, barica i ruža, nikad savršen, uvijek šatiran. Kratki trzaj glavom u stranu koji prati odgovor: "Pa evo…", na pitanje: "Šta ima?". Bljesak uličnih svjetala na mirnoj, plitkoj Miljacki. Ublažene jarke boje jesenjeg voća i povrća u sjeni strehe pijace na Markalama. Ćevapi bilo gdje u gradu. Kiseljak koji izlapi za manje od petnaest minuta. Tvrdoća kamena koji dotakneš kad se nagneš da popiješ gutljaj vode na Gazi Husrev- begovoj česmi. Huk Sarajeva koji se čuje na Hridu ili Trebeviću - svi zvuci grada stopljeni u jedno. Tišina koja prati padanje prvog snijega, kao da sve i svi zamuknu od sjetnog uzbuđenja. Duge sjenke drveća u Velikom parku u septembarsko poslijepodne. Kolekcija prepariranih životinja u Zemaljskom muzeju. Kipovi ispred Narodne banke, vječiti čuvari Čeke, koji drže svjetla-šljemove iznad svojih glava. Ritam hoda penzionera na Ferhadiji koji se poklapa sa ritmom međusobnog razgovora - sintaksa koraka. Dres dupljak sa imenom Zinedinea Zidanea na leđima musavog dječaka. Titova slika u zlatari na Čaršiji. Gaće i čarape u prolazu kraj Imperijala. Miris koji odjeća nosi na sebi nakon boravka u Sarajevu: mješavina znoja, cigaretnog dima, ćevapa, pranja u sarajevskoj vodi i sušenja napolju. Sarajevski svijet: pametni i papci, pohlepni i lijepi, umorni i mladi, mlađahni i mahniti, bogati i jadni, jedri i bolesni, visoki i trošni, ljuti i lavordžije, šaneri i geniji, dijaspora i jalijaši, željovci i pitari, djeca i odrasli, vjerni i nevjerni, moćni i pobožni - sve u svemu, skoro četiristo hiljada gradskih atoma. I da se ne lažemo, tu nema kraja. Sarajevo se ili voli ili ne voli. Aleksandar Hemon
|
|
Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|