|
|
Stranica: 20/64.
|
[ 1600 post(ov)a ] |
|
| Autor/ica |
Poruka |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:00 |
|
|
BBC je napisao/la: Svejedno koje gorivo. Tamo je problem što se za 20 KM u džep prođe tehnički, pa možeš voziti bez ikakvog katalizatora ili dizel filtera. Tako nastavite i više nećete imati bjelogorice oko Sarajeva. Nekad bilo. Sada sve po P S. Interesantno da je gužva u prometu ista bez obzira što javni promet ne radi.
_________________ Neki Fadil
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:01 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108291 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
|
Bečo, prestani srati. Ja u Austriji ne radim eko-test.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:07 |
|
|
|
Ja odem na tehnički i sve pretitraju
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:08 |
|
|
|
Istina je da magle ima u posljednjih, možda pet godina
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:09 |
|
|
|
Pa ti si smotan.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:15 |
|
|
|
ne može se više izvrdati. prije se nije islo na tehnički
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrasnoSinj
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:18 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Istina je da magle ima u posljednjih, možda pet godina Magle je uvijek bilo, ne znam za koji ti grad govoriš.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:26 |
|
|
|
ma nisu bile ovako guste, smrdljive
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrasnoSinj
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:41 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: ma nisu bile ovako guste, smrdljive U kojem dijelu grada živiš ? 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 22:53 |
|
|
|
Faletići. Zbilja, prije rata je bila katastrofa sa tim zagađenjem. Onda je rat rastjerao industriju i automobile pa se stanje popravilo. Svako zlo za neko dobro. Sada opet magle, moš ih nožem rezati. Zvanično krivi su automobili najviše. Treba nam metro
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrasnoSinj
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 07 tra 2013, 23:13 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Treba nam metro Usred januara -20C ujutro. Ne mogu se vrata i pola prozora zatvoriti u tramvajima a kamoli da tražimo da nam izgrde metro, e cuj metro ahah 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 09:58 |
|
|
|
Najbolje tabanovića
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vezista
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 10:54 |
|
|
|
Ove godine bilo je dana kad je Sarajevo prelazilo i Zenicu po zagađenju, a bilo je magluština i smoga i prije rata... Interesantno je da je tada radila još nekakva industrija i "tehnologija", svejedno, smoga ima i danas jednako kao i tada, ako ne i više. To je ta nekakva kotlina sa slabim "provjetravanjem", a s Trebevića je uvijek bilo kad se gleda na grad kao da je bijelo more potopilo grad i iz tog mora "virio" je samo "otok" Hum...
_________________ I svjetlost sviječe je jača od potpune tame...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 11:47 |
|
|
|
Ipak su one prije rata bile teže, otrovnije, smrdljivije. Danas je više vozila nego prije rata i mislim da je to uzrok.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 11:48 |
|
|
|
A možda su te magluštine predskazanje nekog velkog belaja
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Betandwin
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 13:22 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Faletići. Zbilja, prije rata je bila katastrofa sa tim zagađenjem. Onda je rat rastjerao industriju i automobile pa se stanje popravilo. Svako zlo za neko dobro. Sada opet magle, moš ih nožem rezati. Zvanično krivi su automobili najviše. Treba nam metro pa ti na proplanku živiš , kod tebe nema magle , šta kukaš...magle nije bilo poslije rata jer se masovno na plin raja grijala ,od kako je plin postao najskuplji energent , raja se vratila opet ćumuru i drvima , tak oda nije baš do auta zagadjenje...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrasnoSinj
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 16:11 |
|
|
Za vrijeme Jugoslavije znalo je nekad biti toliko smoga u gradu da nisi mogao vidjeti uličnu svjetiljku ispred balkona. Da to bude još cudnije, takve stvari su se dešavale ljeti, dok se danas smog u 90% slučajeva javlja u zimskim periodima, kada aktivno rade kotlovnice, manje sunca, mnogo više auta na ulicama, pritisak, niske temperature. Kaže mi otac da je prije bilo puno gore, nema razloga da me folira. 
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 16:15 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 39466 Lokacija: Gl. grad regije
|
HrasnoSinj je napisao/la: Za vrijeme jugoslavije znalo je nekad biti toliko smoga u gradu da nisi mogao vidjeti uličnu svjetiljku ispred balkona. Da to bude još cudnije, takve stvar su se dešavale ljeti, dok se danas smog u 90% slučajeva javlja u zimskim periodima, kada aktivno rade kotlovnice, manje sunca, mnogo više auta na ulicama, pritisak, niske temperature. Kaže mi otac da je prije bilo puno gore, nema razloga da me folira.  Za Zenicu znam da jest prije bilo gore, bilo je i građanskog aktivizma zbog toga, no zauzvrat smo mi djeca imali subvencionirana i zimovanja i ljetovanja. Nije ljeti bilo nikad najgore, nego zimi. Interesantno je da je unatoč toliko velikom zagađenju bilo puno manje oboljelih od karcinoma nego što ima danas. Moji baka i djed koji su doslovce priheftani na dimnjake željezare proveli život su doživjeli zajedno 180 godina.
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 16:25 |
|
|
|
Ne kužim. Kako možete govoriti da auta u Sarajevu ne utječu, ja ljeti odem u Beč pa mi oči suze od ispušnih plinova iz auta. Ovi što tamo žive valjda navikli na to pa ne primjećuju. Ima dosta veze i sa tim da masa ljudi ima svoje auto mehaničare koji im gledaju kroz prste na tehničkom. Jer znaju da su dobili vjernog mušteriju.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
HrasnoSinj
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 17:10 |
|
|
|
Ma sve živo utiče, i auti i sve ostalo. Previše se koriste alternativna goriva. Nedostatak padavina. Po meni, najveći faktor u stvaranju smoga imaju kotlovnice u gradu, jer rade punom parom, a sve što izlazi iz njih ostaje nadvijen nad gradom i ne izlazi iz njega, jer je grad okružen brdima, uzvišenjima i planinama, gotovo kao kotlina. Posebno se to osjeti ljeti kad pukne ona teška sparina.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 17:22 |
|
|
|
Prije rata je zbilja bila gora magla. Što se tiče Beča tamo smrdi tokom cijele godine
|
|
| Vrh |
|
 |
|
zmajček
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 19:17 |
|
|
|
Specifična je ta kotlina. Nema strujanja zraka,a naročito zimi to dolazi do izražaja,u sezoni grijanja. Nema u Sarajevu bure da to raspuše. I Mostar bi imao isti problem sa zrakom da nije vjetra koji gotovo uvijek puše.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 08 tra 2013, 19:42 |
|
|
|
Čudna jeste. Kada joj je čeif bura ovdje puše tako da obara stabla i nosi krovove. Vjetar kada počne ne popušta bar tri dana.
|
|
| Vrh |
|
 |
|
vezista
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 09 tra 2013, 09:51 |
|
|
|
Nakon sinočnje sjednice kantonalne Skupštine KS, na kojoj su radnici KJKP GRAS dobili ozbiljno upozorenje da jutros od 04 sata pokrenu vozila i uspostave prometovanje, to se jutros nije dogodilo, radnici GRAS-a su i dalje na "obustavi rada". Karakteristično je da uz njih nisu više svi građani ili bar večina, kako je to do sada bilo pri njihovim štrajkovima, nego da je u Gradu došlo do velike polarizacije na one koji su oštro protivu ovakvog ponašanja radnika i onih koji smatraju da su u pravu. Na potezu je Kantonalna skupština koja nastavlja sa zasjedanjem u srijedu u 11 sati, kada treba da donese nove mjere, ali nikako se ne treba iznenaditi ako to bude i upućivanje specijalaca u GRAS kako bi se vozila vratila u posjed vlasniku - Skupštini Kantona Sarajevo. Cijelu situaciju kompliciraju đaci kojima je otežan odlazak u škole posebice srednješkolcima, te ukoliko bi došlo do odluke ministarstva obrazovanja da se obustavi nastava, nastupio bi sveopći kaos, koji bi mogao ekslirati do neslućenih razmjera, što nije iskljućeno ni u ovoj situaciji obzirom da se iza i jedne i druge strane u sporu oko javnog prijevoza polariziraju dvije najveće bošnjačke stranke u neposrednoj konfrontaciji SDA i SDP. Upravo na sinoć održanoj žurnoj/hitnoj sjednici Skupštine, u par navrata su se u naznakama od Premijera i ministra unutrašnjih poslova mogle čuti jako alarmantne izjave o mogućim mračnim scenarijima koje "neko" inscenira ne računajući da kada "stvari krenu neće se sa njima moći upravljati". Očigledno se aludiralo na mogući kaos i nerede sa nesagledivim posljedicama... Glavna tema u gradu je i danas definitivno situacija sa GRAS-om, koja u konstelaciji snaga nimalo nije naivna i ima za cilj, kako stvari stoje i nešto dublje i izvan zahtjeva radnika, koji inače još nisu definirani, jer navodno to nema tko učiniti.
_________________ I svjetlost sviječe je jača od potpune tame...
|
|
| Vrh |
|
 |
|
bumbar92
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 09 tra 2013, 10:38 |
|
|
Ne mislim da se tu nešto posebno događa ili da najavljuje kaos. Stvar je jednostavna koliko sam mogao upratiti, postoje dva sindikata od SDA i SDP i sada je na sceni makljaža između te dvije grupe, a prenosi se i na upravu i rukovodstvo GRASa. Da će ovo nešto veće inicirati, sumnjam,...ima veće bijede i sirotinje oko deponija i po rubovima grada, a o ovima koji tiho umiru između četiri zida, bez struje i grijanja da i ne pričam, ali se ne bune niti prave nered ovakvog tipa. To su ljudi bez nade u bilo što, zarobljeni i zaboravljeni tiho umiru jer nemaju snage niti volje da bilo što naprave. Naravno, bitno je da je nedjeljiva i jedinstvena još uvijek u điru žrtvovanja kod političara, da će doći Želja i riješiti sve nedaće koje ih tište. Ubleha je lansirana, ovce čekaju čobana i mirno pasu. 
|
|
| Vrh |
|
 |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|