|
|
Stranica: 29/63.
|
[ 1560 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Aztec
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 19 pro 2013, 18:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 15:32 Postovi: 11637 Lokacija: Varta drzava
|
Ja stvarno ne znam sta oni misle i dokle misle ovako. Ljudi se javljaju u hitnu zbog problema uzrokovanih ovim zagadjenjem. I to nije samo ove godine, tako je svake zime. Otvorim prozor navecer i udje tako tezak zrak i tako jedan odbojan... ne znam kako to uopce opisati... I meni smeta, a ja sam tip koji zaspe u sobi punoj dima, od cigara pa mi ne smeta toliko al ovo je stvarno uzasno. Najjace su mi preporuke lijecnika na radiju da se ne izlazi, da se ide u planine itd... Najbolje da se svi popnemo na planinu, ebote ludjaka. Mislim da je manji problem zagadjenje (jer i nema vise toliko starih auta itd...) vec jednostavno taj polozaj gdje nema strujanja zraka i sav smrad tu ostaje i nakuplja se. Od tog svega ni sunce ne probija. Famozna Kotlina. Mordor. Ispod je grad (i ja sam tu negdje). Taman za Hitchcock filmove.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 19 pro 2013, 18:39 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Nema tu rješenja u toj situaciji. Ne nadaj se sljedećih bar 30 godina.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Junuz Djipalo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 19 pro 2013, 19:59 |
|
Pridružen/a: 08 lis 2009, 19:58 Postovi: 37889 Lokacija: Gl. grad regije
|
Ima rješenja...
Poticaji za električne automobile, ili hibride a veći porezi za vozila na fosilna goriva, gradnja biciklističkih staza, ograničavanje teretnog prometa po gradu, promicanje biciklističke i pješačke kulture (kod nas s podsmjehom gledaju na ljude koji idu pješke ili biciklom negdje, điberi), zatim jeftin plin za grijanje umjesto ćumura i drva (opet ekoporezi), pa malo kontrola industrije, većih zagađivača itd... Na kraju krajeva, selit dio funkcija glavnog grada negdje gdje nije kotlina, kako bi se smanjio broj ljudi koji žive u kotlini, npr. u Brčko...
_________________ Ako se ovako nastavi, a hoće, imam pametnija posla no da ispravljam krive Drine ...
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 19 pro 2013, 20:31 |
|
|
Jest pa da se pobune proizvođači automobila na fosilni pogon. Sve je to lijepo, ali to košta i to mnogo i tu leži najveći problem, mada ni to možda ne bi bio problem kada bi postojalo racionalno i optimalno korišćenje postojećih javnih finansijskih sredstava, ali pošto samo kroz nenamjensko i netransparetno trošenje novčanih sredstava poreskih obveznika svake godine "nestane" milijarda KM na nivou BiH onda ostaje nam samo da čekamo da će poslije izbora koji slijede doći neka druga vlast koja će svaki pfening znati na što pametniji način i uz zatvaranje svih finansijskih konstrukcija koje dovode do toga da je čitavo država siromašna i da smo kao društvo siromašna nacija iako baš i nije tako s obzirom na to koliko samo "misteriozno nestane" novca.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 19 pro 2013, 20:59 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ima rješenja...
Poticaji za električne automobile, ili hibride a veći porezi za vozila na fosilna goriva, gradnja biciklističkih staza, ograničavanje teretnog prometa po gradu, promicanje biciklističke i pješačke kulture (kod nas s podsmjehom gledaju na ljude koji idu pješke ili biciklom negdje, điberi), zatim jeftin plin za grijanje umjesto ćumura i drva (opet ekoporezi), pa malo kontrola industrije, većih zagađivača itd... Na kraju krajeva, selit dio funkcija glavnog grada negdje gdje nije kotlina, kako bi se smanjio broj ljudi koji žive u kotlini, npr. u Brčko... Poticaji od čega ? Od šehidskih primanja ? Sljedeća godina će biti pakleno vruća, ova što prolazi je kamilica prema tome.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 20 pro 2013, 14:51 |
|
|
Eto probaju nešto sa apelima. Baš to djeluje na Bošnjake. Inače čitavo Sarajevo postalo Za Dom spremno. Savjetuju im da ne izlaze iz domova. Allah ih nešto ne voli baš puno.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 21 pro 2013, 00:23 |
|
|
Junuz Djipalo je napisao/la: Ima rješenja...
Poticaji za električne automobile, ili hibride a veći porezi za vozila na fosilna goriva, gradnja biciklističkih staza, ograničavanje teretnog prometa po gradu, promicanje biciklističke i pješačke kulture (kod nas s podsmjehom gledaju na ljude koji idu pješke ili biciklom negdje, điberi), zatim jeftin plin za grijanje umjesto ćumura i drva (opet ekoporezi), pa malo kontrola industrije, većih zagađivača itd... Na kraju krajeva, selit dio funkcija glavnog grada negdje gdje nije kotlina, kako bi se smanjio broj ljudi koji žive u kotlini, npr. u Brčko... Da, Junuze.
_________________ Prvo i najbitnije!!! Kupuj Janu, i kupi je u Konzumu!!! Život je tvoje igralište Pretpostavka je majka svih zajeba Svi mi prdimo
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 21 pro 2013, 17:28 |
|
|
Aztec je napisao/la: Ja stvarno ne znam sta oni misle i dokle misle ovako. Ljudi se javljaju u hitnu zbog problema uzrokovanih ovim zagadjenjem. I to nije samo ove godine, tako je svake zime. Otvorim prozor navecer i udje tako tezak zrak i tako jedan odbojan... ne znam kako to uopce opisati... I meni smeta, a ja sam tip koji zaspe u sobi punoj dima, od cigara pa mi ne smeta toliko al ovo je stvarno uzasno. Najjace su mi preporuke lijecnika na radiju da se ne izlazi, da se ide u planine itd... Najbolje da se svi popnemo na planinu, ebote ludjaka. Mislim da je manji problem zagadjenje (jer i nema vise toliko starih auta itd...) vec jednostavno taj polozaj gdje nema strujanja zraka i sav smrad tu ostaje i nakuplja se. Od tog svega ni sunce ne probija. Famozna Kotlina. Mordor. Ispod je grad (i ja sam tu negdje). Taman za Hitchcock filmove. Ovakva slična situacija je bila i u Brčkom juče oko 13 h. Sablast žešća, ideš autom i ne vidiš jedva par metara pred sobom. Magluština se teška bavukla bukvalno za 1 sat. Kada sam krenuo iz kuće bila je magla, ali nije bila tolika da bi za otprilike sat vremena situacija bila kao u apokaliptičnim filmovima.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 21 pro 2013, 18:30 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25815 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Fakat ću morati ovih dana u Sarajevo... Od 1993 nisam vidio maglu.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 22 pro 2013, 09:14 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
Lijepo je austro-ugarska kazala da u SA nijedna zgrada nesmije biti veca od cetri kata radi cirkulacije zraka..A vidi sta uradise..
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 22 pro 2013, 10:21 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Fakat ću morati ovih dana u Sarajevo... Od 1993 nisam vidio maglu. Ja kad se zaželim čistog zraka odem u Kakanj
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 22 pro 2013, 10:23 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
Kum Bečo je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Fakat ću morati ovih dana u Sarajevo... Od 1993 nisam vidio maglu. Ja kad se zaželim čistog zraka odem u Kakanj lolcina
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 22 pro 2013, 11:04 |
|
|
Kum Bečo je napisao/la: Bobovac je napisao/la: Fakat ću morati ovih dana u Sarajevo... Od 1993 nisam vidio maglu. Ja kad se zaželim čistog zraka odem u Kakanj Ne moraš u Kakanj, možeš i u Konjic, Bugojno... gdje god da ti je bliže...
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 22 pro 2013, 12:03 |
|
|
bura je napisao/la: Lijepo je austro-ugarska kazala da u SA nijedna zgrada nesmije biti veca od cetri kata radi cirkulacije zraka..A vidi sta uradise.. Da, to je mozda i veci problem nego auti i sl. Slusam na radiju M. Hrgu i zena se ne moze nacuditi kako ljudi ovo mogu podnositi. Kaze razmisljala je da si kupi masku, al kao ne zeli se isticati kao da nesto izigrava. A ja cu je poslusati pa si mozda i kupim tu masku i u grad.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 22 pro 2013, 12:27 |
|
|
Citat: Hrvatskom paru prijete u Sarajevu, lijepe letke s pozivom na iseljenje
Obitelj Mlikota, Vladimir i supruga Gabrijela, ima problema sa susjedom koji im godinama prijeti. Poslane ružne poruke Hrvatima u Sarajevu pred Božić
Obitelj Mlikota, Vladimir i supruga Gabrijela, već godinama je izložena teroru svog prvog susjeda. Naime, bračni par Mlikota nastanjen je u Bosanskoj ulici na broju 14, u općini Novi Grad, i od 2005. godine izloženi su uvredama i lažnim optužbama od svog prvog susjeda s kojim su se sporili i na sudu i dobili prvostupanjsku presudu u svoju korist. Upravo ovih dana ponovno su bili izloženi javnim napadima putem letaka koje je njihov susjed polijepio u dizalu zgrade u kojoj stanuju. Prijavili policiji
Naime, Gabrijela nam je u telefonskom razgovoru kazala kako su tijekom vikenda boravili u Kiseljaku, a kada su se vratili zatekli su pred vratima i u dizalu plakate s pogrdnim porukama upućenim njoj. Međutim, najviše ju je zaprepastila poruka na kojoj je pisalo „Treba ih iseliti iz zgrade“, „Antifašistički savez protiv ustaša“… Cijeli slučaj prijavljen je policiji koja je došla na očevid, fotografirala plakate te opomenula njihova susjeda da to više ne čini. Prema riječima Gabrijele Mlikote, maltretiranja ovakve prirode od prvog susjeda traju već godinama. – Ja sam odrasla na Čengić vili, a u zgradi u kojoj trenutno živim, od 103 stana probleme nismo imali ni s jednom obitelji osim našeg prvog susjeda koji je po nacionalnosti Bošnjak, a supruga mu je Hrvatica, pa mi je pomalo nerazumljivo takvo ponašanje. Htjela sam se za pomoć obratiti i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu da vide s kojim se problemima susrećemo u Sarajevu. Zadnje poruke su prelile čašu, jer su, po Gabrijelinim riječima, uznemirujuće. Ako ga plaća neka organizacija da nas naziva ‘ustašama’ neka kaže, ali poruke o iseljavanju iz zgrade opasne su, kaže Gabrijela. Letci i ispred vrata
S druge strane, ako je bolesna, takvu osobu treba liječiti, te ističe kako joj uopće nije jasno njegovo ponašanje, pa čak ni nakon prvostupanjske presude u njihovu korist. Mlikote su prijavile slučaj i župniku župe sv. Luke Evađeliste u Novom Gradu, don Anti Jeliću. Prema njegovim riječima, uvrede izrečene na plakatima zalijepljenim u dizalu ostavljenim pred vratima obitelji Mlikota ružne su predbožićne poruke Hrvatima u Sarajevu.
VLM Hoce li ovo biti na Sa-xu? I opet isto. Najcesce se ti "mjesanci" imaju potrebu dokazivati, pa tako i ovaj debil sto se izivljava nad ovim ljudima.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 22 pro 2013, 17:29 |
|
|
Jos malo iz Zapadne Njemacke. Tako je, druze Zlatko. Citat: Da bi se ovakva situacija, koja direktno utiče na zdravlje ljudi, promijenila, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a i Centar za tehnološki, ekonomski i okolinski razvoj (CTEOR) izradili su Prijedlog akcionog plana za smanjenje čestičnih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo, koji su danas predstavili svim zainteresiranim subjektima.
Kao osnovi način borbe protiv velike zagađenosti zraka, resorni ministar Zlatko Petrović navodi korištenje čvrstih goriva te podsjeća da zagrijavanje stambenih jedinica prirodnim gasom nema alternativu, ali dodaje da, ipak, nisu svi građani u takvoj materijalnoj situaciji da mogu koristiti prirodni gas.
Također, kao direktnu posljedicu zagađenosti zraka Petrović ističe uvoz automobila u BiH koji su stariji od osam godina, iznoseći podatak da od 140.000 registriranih vozila u Kantonu Sarajevo zasigurno je više od 50 posto starijih od 20 godina, a jasno je da ispušni sistemi u takvim vozilima nemaju adekvatnu opremu i ne mogu se tretirati kao ekološki prihvatljiva vozila.
"Donijeli smo odluku o poboljšanju kvalitete zraka, a inspekcije već kontroliraju korištenje energenata te bi u narednih 20-ak dana i to trebalo polučiti pozitivne efekte, odnosno u narednom periodu onemogućit ćemo da se neprihvatljivi izvori energije, prije svega čvrsta goriva, dovoze i prodaju u Sarajevu", najavljuje Petrović.
Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo primarijus dr. epidemiologinja Snježana Balta naglašava da u trenutku kada je koncentracija lebdećih čestica povećana građani se obavještavaju kako da se ponašaju u takvim danima, a najčešće u zimskom periodu kada se više zagrijavaju stambene jedinice.
Akcioni plan Balta ocjenjuje dobrim, jer će građanima koji primarno boluju od hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja ili oboljenja disajnih organa, život smanjenjem zagađenja biti poboljšan.
Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić ističe da je Sarajevo zagađen grad, ali naglašava da ne smatra da je najzagađeniji grad u Evropi. Bijedić naglašava da se stanje zagađenosti pogoršava, a kao posljedicu toga navodi povećanje cijene gasa i električne energije, zbog čega se povećava trošenje uglja i sličnih energenata.
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 00:11 |
|
|
Malo sam van izletio i vani je sablasno. Al svidja mi se nekako. Ovo je uslikano s blicem, i ima odsjaj valjda smeca u zraku ili sta li vec... Stvarno treba masku kupiti.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 00:21 |
|
|
Pa se posle čude kad neko kaže da su sarajevski humor nosili Srbi i Hrvati...
--- Zbog smoga: Mladić s Grbavice krenuo kod prijatelja u kvartu pa završio u Vogošći 22. decembar 2013. u 19:39
(Tekst je satiričnog karaktera)
Mladić inicijala D.A. rođen 1989. godine, ispričao je sarajevskim medijima svoju tužnu priču. On se, naime, uspio izgubiti u rodnom gradu. Desilo se to danas između 17 i 18 sati.
''Bilo je užasno. Prijatelj me pozvao na druženje kod njega u stanu, a inače stanuje svega nekoliko ulica daleko od mene. Krenuo sam, nešto sam se zamislio i nakon dvadesetak minuta obreo u potpuno nepoznatom okruženju. Zbunio sam se jer čitav život sam proveo na Grbavici, poznajem svaki njen dio, ali...''. govori D.A. u jednom dahu.
Nastavivš se kretati, uskoro je spoznao da je zalutao.
''U prvi mah bilo mi je smiješno. Čuj, izgubio se u vlastitom gradu. Haha, no, kad sam shvatio da je mrak, malo sam se prepao. Zaustavio sam taksi i pitao gospodina za upravljačem gdje se nalazim, a on je samo stisnuo papučicu gasa smijući se - grohotom. Nastavio sam se kretati jer već mi je bilo i pomalo hladno. Zatim sam ugledao žutu ploču s natpisom 'Vogošća'. Shvatio sam svoju veliku grešku'', dodaje mladić koji je potom posjetio najbližu policijsku stanicu, a ljubazni službenici pokazali su put nazad i cijela avantura okončana je hepinedom.
Savjetujemo vam da zbog dramatično povećane koncentracije zagađenog zraka izbjegavate kretanje po ulicama bez potrebe kako biste spasili vaše zdravlje, ali i izbjegli tužni događaj opisan u prethodnim redovima.
(Tekst je satiričnog karaktera)
Radiosarajevo.ba
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 00:27 |
|
|
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zHdQXZkz4BM[/youtube]
|
|
Vrh |
|
|
Aztec
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 00:37 |
|
|
a cuj, meni je trebalo malo vremena dok sam potrefio tramvajsku stanicu. Ne radi ti link.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 01:01 |
|
|
Meni radi... kopiraj ga u browser :)
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 05:24 |
|
|
Ove godine je svugdje nekako maglovito, u Zagrebu stvarno ne pamtim da se svaki dan spustila gusta magla kao zadnjih par tjedana. Stvarno nije ugodno prelaziti preko pruge, dok u daljini samo vidiš prigušena svijetla lokomotive. Jedina razlika je što tu nitko ne kuri ugljen pa onda zrak nije tako opor.
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 10:54 |
|
|
Izgleda da je Thompson bio u pravu kada je još davno pjevao: - Opet će se gusta magla spustiti.
Ne pitaj me ništa, bilo je pa prošlo Dabogda se ne ponovilo Ja sam im o sreće pa sam kući doš o A puno ih se nije vratilo
Reci brate moj, jesmo li prokleti Pa se tako brzo sve zaboravi Al neka ned o Bog, pa nas budu trebali Opet će se gusta magla spustiti
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 11:08 |
|
|
Evo, ima par linkova sa live stanjem u gradu. Otoka u ovim teškim trenucima A čim izađeš, u Jošanici je već puno bolje.
|
|
Vrh |
|
|
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Novosti iz Sarajeva Postano: 23 pro 2013, 20:41 |
|
|
Citat: Sramotno: Lopovi ukrali darove za najmlađe korisnike javne kuhinje u Sarajevu!
Lopovi su kasno sinoć obili prostorije Crvenog križa Novo Sarajevo i ukrali sve prikupljene stvari namijenjene za pripremu paketića najmlađim korisnicima Javne kuhinje u općini Novo Sarajevo.
Lopovi su kasno sinoć obili prostorije Crvenog križa Novo Sarajevo i ukrali sve prikupljene stvari namijenjene za pripremu paketića najmlađim korisnicima Javne kuhinje u općini Novo Sarajevo.
U jeku priprema za dodjelu paketića lopovi su odnijeli sve slatkiše i igračke te jednu od tri lutke za reanimaciju koje su se nalazile u prostorijama Crvenog križa, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Amina Kurtagić glasnogovornica CK Novo Sarajevo.
Podsjetimo, veliki broj građana odazvao se pozivu Crvenog križa tokom proteklog vikenda , a prikupljanje je trebalo biti nastavljeno i ove sedmice.
Akcija “Jedan paketić – jedan osmijeh” trebala je biti završena podjelom paketića krajem sedmice.
Inače, javne kuhinje u BiH nalaze se u 27 općina u BiH, a osim Crvenog Krsta/Križa, neke od njih finansiraju i Merhamet te Caritas. Više o javnim kuhijama u BiH saznajte na ovom linku
Kontaktirali smo i MUP Kantona Sarajevo, gdje nam je rečeno da je policija obavila uviđaj i da se traga za još uvijek nepoznatim počiniocem/ima. Izvor: http://www.bh-index.com/sramotno2-lopovi-ukrali-darove-za-najmlade-korisnike-javne-kuhinje-u-sarajevu/#
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|