|
|
Stranica: 3/5.
|
[ 104 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 17 sij 2013, 13:17 |
|
|
Nije. Ne mogu dobiti drzavljanstvo ni za 20 godina boravka u BiH. Drzavljanstvo se moze dobiti u kracem roku ako je sklopljen brak sa BH drzavljaninom i to ako se redovno javljate u sluzbu za strance nekih pet godina a ako preskocite jedno redovito javljanje, opet iz pocetka.
_________________ Neki Fadil
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 17 sij 2013, 13:41 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
Kum Bečo je napisao/la: Nije. Ne mogu dobiti drzavljanstvo ni za 20 godina boravka u BiH. Drzavljanstvo se moze dobiti u kracem roku ako je sklopljen brak sa BH drzavljaninom i to ako se redovno javljate u sluzbu za strance nekih pet godina a ako preskocite jedno redovito javljanje, opet iz pocetka. Mogu dobiti ako su prijavljeni i rade tj.imaju radnu dozvolu, odnosno mogucnost stalnog boravka na temelju radne dozvole..Nakon osam godina mogu zatraziti drzavljanstvo.
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 17 sij 2013, 19:16 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Bečo nas valja pomalo.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
mario_cro
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 17 sij 2013, 19:17 |
|
Pridružen/a: 02 lip 2011, 13:01 Postovi: 3675 Lokacija: Edmonton,Alberta,Canada
|
Kum Bečo je napisao/la: Nije. Ne mogu dobiti drzavljanstvo ni za 20 godina boravka u BiH. Drzavljanstvo se moze dobiti u kracem roku ako je sklopljen brak sa BH drzavljaninom i to ako se redovno javljate u sluzbu za strance nekih pet godina a ako preskocite jedno redovito javljanje, opet iz pocetka. Kako ga onda imaju ? Na osnovu čega su ga dobili za vrijeme rata i poslije rata?
_________________ "Nisu svi koji lutaju izgubljeni"
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 17 sij 2013, 19:26 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
mario_cro je napisao/la: Kum Bečo je napisao/la: Nije. Ne mogu dobiti drzavljanstvo ni za 20 godina boravka u BiH. Drzavljanstvo se moze dobiti u kracem roku ako je sklopljen brak sa BH drzavljaninom i to ako se redovno javljate u sluzbu za strance nekih pet godina a ako preskocite jedno redovito javljanje, opet iz pocetka. Kako ga onda imaju ? Na osnovu čega su ga dobili za vrijeme rata i poslije rata? Ti postavljaš pitanja kao da je to država od zakona i držanja do pravila. Potpiše se, daju mu papir i fasciklu gurnu negdje u najudaljeniji ormar. Samo da je "naš" Sandžaklija, musliman.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 17 sij 2013, 19:37 |
|
|
Pola Sandzaklija koje ja znam nemaju drzavljanstvo. Imaju samo oni koji su prebivaliste imali na teritoriji BiH prije 1992. i koji to mogu dokazati. Slovenija se radikalno razracunala pa je izbrisala iz drzavljanstva i one koji su i prije 1991. boravili i radili na teritoriji Slovenije. Sto se mene tice mogla je i nasa Vlada tako nesto napraviti. Sto se tice radne dozvole i svega toga pa u BiH nemamo posla ni mi domaći a ne da ima posla jos i za Sandzaklije. Sandzaklija ti imas samo oko i u Sarajevu i nigdje vise. Ovi Marticevi, kako oni kod Dodika dobise drzavljanstvo?
|
|
Vrh |
|
|
Kum Bečo
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 17 sij 2013, 19:40 |
|
|
Jedan nastavnik tjelesnog odgoja iz Sandzaka je mogao biti nastavnik a nije imao drzavljanstva i tako ga jedan dan opuca srce a imao nekih 45 godina i gotov. Sikirao se zbog toga ali drzavljanstvo nije mogao dobiti a time vjerojatno vise ni zadrzati posao i kvrc.
|
|
Vrh |
|
|
bura
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 18 sij 2013, 13:26 |
|
Pridružen/a: 25 lip 2012, 08:32 Postovi: 2506 Lokacija: United States Of Balkan
|
Kum Bečo je napisao/la: Pola Sandzaklija koje ja znam nemaju drzavljanstvo. Imaju samo oni koji su prebivaliste imali na teritoriji BiH prije 1992. i koji to mogu dokazati. Slovenija se radikalno razracunala pa je izbrisala iz drzavljanstva i one koji su i prije 1991. boravili i radili na teritoriji Slovenije. Sto se mene tice mogla je i nasa Vlada tako nesto napraviti. Sto se tice radne dozvole i svega toga pa u BiH nemamo posla ni mi domaći a ne da ima posla jos i za Sandzaklije. Sandzaklija ti imas samo oko i u Sarajevu i nigdje vise. Ovi Marticevi, kako oni kod Dodika dobise drzavljanstvo? Kume,koji Marticevi?
_________________ Israel
|
|
Vrh |
|
|
Tomislav Diablo
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 01 vel 2013, 20:55 |
|
|
bura je napisao/la: Kum Bečo je napisao/la: Pola Sandzaklija koje ja znam nemaju drzavljanstvo. Imaju samo oni koji su prebivaliste imali na teritoriji BiH prije 1992. i koji to mogu dokazati. Slovenija se radikalno razracunala pa je izbrisala iz drzavljanstva i one koji su i prije 1991. boravili i radili na teritoriji Slovenije. Sto se mene tice mogla je i nasa Vlada tako nesto napraviti. Sto se tice radne dozvole i svega toga pa u BiH nemamo posla ni mi domaći a ne da ima posla jos i za Sandzaklije. Sandzaklija ti imas samo oko i u Sarajevu i nigdje vise. Ovi Marticevi, kako oni kod Dodika dobise drzavljanstvo? Kume,koji Marticevi? Srbi pobjegli iz Hrvatske tijekom Oluje koji su se naselili u Republiku Srpsku. Morali su nekako dobiti državljanstvo...
_________________ [url]http://www.youtube.com/watch?v=8BhSmd5ZWkw[/url]
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 11 ožu 2013, 12:25 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5903 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
Metemma je napisao/la: Mislim da jako mali procenat Srba iz BiH ima državljanstvo Srbije, onih koji žive u BiH, a ti i ne glasaju, mislim da je u ambasadi u Sarajevu i konzulatu u Banjaluci glasalo par stotina ljudi. Imaju ga uglavnom oni koji žive u Srbiji.
U 2. krugu izbora za Predsjednika Republike Srbije 2012. u BiH su bila dva biračka mjesta (pretpostavljam u BL i SA). Na BM 1 glasalo je 190 od 300 upisanih birača. Rezultat Nikolić : Tadić je bio 98 : 89. NA BM 2 glasalo je 64 od 160 upisanih birača. Rezultat Nikolić : Tadić je bio 18 : 43. Dakle, u BiH je boravište 2012. imalo samo 460 punoljetnih srbijanskih državljana. Pretpostavljam, da ostali imaju prijavljeno fiktivno boravište u Srbiji. Ne znam. Teško mi je povjerovati da svega 460 Srba u BiH ima državljanstvo Srbije. Izvor: http://www.rik.parlament.gov.rs/latinica/propisi_frames.htm (po općinama)
|
|
Vrh |
|
|
MRSHO
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 11 ožu 2013, 12:40 |
|
Pridružen/a: 05 svi 2009, 12:02 Postovi: 8019 Lokacija: Banovina Usora
|
Možda se moraju registrirat za izbore unatoč državljanstvu, pa se prijavi samo mali broj ljudi.
|
|
Vrh |
|
|
Glazbenik
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 11 ožu 2013, 12:52 |
|
Pridružen/a: 12 lip 2009, 13:19 Postovi: 5903 Lokacija: Croatia Alba; site:hercegbosna.org/forum
|
MRSHO je napisao/la: Možda se moraju registrirat za izbore unatoč državljanstvu, pa se prijavi samo mali broj ljudi. Sasvim moguće. Ne znam reći išta pouzdano.
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 11 ožu 2013, 13:38 |
|
Pridružen/a: 16 sij 2013, 14:46 Postovi: 8162 Lokacija: Republic of Srpska
|
I nezahvalno je reći išta pouzdano.Da niko ne shvati pogrešno ali nema nekih velikih procedura za Srbe iz RS koji nemaju državljanstvo Srbije a tamo borave. Studenti na primjer iz Republike Srpske vade specijalnu potvrdu i vode se kao domaći,bez obzira što nemaju državljanstvo.Pa stoga i to državljanstvo nema neku veliku težinu.Naravno zadnjih godina se sve više ljudi odlučuje za srpski pasoš,jer je besplatan,neki dan na RTRSu priča čiko iz BL da je do sada u konzulat podneseno 3000+ zahtjeva za isti i da se taj trend uveliko nastavlja.
_________________ [img]https://oi39.tinypic.com/f21vf4.jpg[/img]
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 12 ožu 2013, 00:05 |
|
|
Mislim da se za izbore u DK predstavništvima moraju posebno registrovati.
Mada, i nema neke pomame kod Srba iz RS u vezi državljanstva Srbije ako ne planiraju da se presele u Srbiju.
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 12 ožu 2013, 00:45 |
|
|
Pa i nije baš da nema. U već pomenutom prilogu,čak se pričalo i o mogućem zastoju zahtjeva,čak se pominjalo i da neće biti besplatna... ;)
Dosta ljudi još uvijek je aljkavo,sam sam takav, na kraju krajeva nije Banjaluka tako ni blizu.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 12 ožu 2013, 00:52 |
|
|
? Pa i nije besplatna, zadnji put je koštalo cirka 300 maraka.
Govorim o procentu u odnosu na broj stanovnika, nema navale. U mojoj familiji recimo, uzmimo i familiju brata mog starog, ima nas 9, ja jedini imam i srpski pasoš :)
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 12 ožu 2013, 00:54 |
|
|
Državljanstvo jeste besplatno! Majka mu stara ako šta zadnjih mjesec nisu mjenjali?!
Slažem se da je procentualno mali procenat ;) Ali je i procedura kako sam čuo poprilično dugačka.
I da, znam dosta ljudi iz Srbije koji kao mjesto prebivališta koriste i Zvornik i M Zvornik. A opet pitanje pasoša nije vjerovatno rješeno.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 12 ožu 2013, 01:00 |
|
|
Vidi stvarno besplatno... nisam pratio odavno :) http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Be ... 34545.htmlAl svejedno, nikog od mojih to recimo ne zanima nešto posebno :) Nisam te razumio ovo za prebivalište i pasoš. Iz Malog Zvornika pređeš preko onog pješačkog mosta a da te niko ništa i ne pita
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 12 ožu 2013, 01:11 |
|
|
Nije baš tako,treba ti lična u većini slučajeva. ;) Al dosta ljudi koji nemaju sopstveni stan,kuću,baraku ima prebivalište u drugoj državi,izlazi na izbore,itd..
Istovremeno imaš ljude koji su rođeni u Srbiji,ali imaju i prebivalište i papire na RS i glasaju naravno u oba slučaja.
Posljeratnih godina dobar dio Zvorničana,usudiću se pa reći 40% je koristio određen povlastice tako što je živio u Zvorniku a imao prebivalište na Srbiju.
|
|
Vrh |
|
|
Drinski vuk
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 13 ožu 2013, 22:47 |
|
Pridružen/a: 23 sij 2013, 02:16 Postovi: 877 Lokacija: Ambasada Republike Srpske u Sarajevu
|
storaB,kakve to povlastice imaju za nas iz Zvornika u Srbiji? Nemogu da vjerujem da nisam prije cuo za to,a imam i srpski pasos.
_________________ DzoniBG Amerikance mogu da vole, i da im se dive samo inferiorni pojedinci i narodi...
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 14 ožu 2013, 10:52 |
|
|
Sad kad su te povlastice ti je svejedno ;) To je važilo prvih 5 godina nakon rata. I to uglavnom za izbjeglice i raseljena lica ;) Nije se niko bogatio,ali je pomoć dobrodošla u svakom slučaju. ;)
|
|
Vrh |
|
|
vezista
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 02 tra 2013, 19:07 |
|
|
Sandžaklija sa BiH dokumentima, a ovdje se prevashodno misli na izdate putne isprave je prijavljeno cca 25.000. U ovaj broj nisu uključeni oni koji kao Muamer Zukorlić dođu u BiH i protudržavnom i ratnohuškačkom retorikom podrivaju ionako nikakvu držvanu zajednicu na jedvite jade skrpanu u Dejtonu ili kao Mevlid Jašarević koji kalašnjikovim napadne na US ambasadu... Večina sandžaklija ljepi se za velike gradove (Sarajevo, Zenica, Tuzla...) da se lakše u njima utope i učinu što neprimijetnijim, posebice bar njih još 25.000 koji živi "ilegalno", bez ikavih dokumenata, ali zato posve predano "bošnjačkoj stvari" i tako "usput "obično odlično živeći, jer imaju keš od prodatih krava , koza ili čak i kuća, lagano uz "blago podmazivanje" dolaze do dokumenata, a onda i do posla i svega onog što "sleduje bošnjačke povratnike"...
_________________ I svjetlost sviječe je jača od potpune tame...
|
|
Vrh |
|
|
storaB
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 02 tra 2013, 19:37 |
|
|
X2 = 100 000.
Maltene najbogatiji ljudi u Sarajevu su trenutno oni. Drže sve moguće mafijaške klanove i praktično pola Sarajeva je u njihovim rukama. Stoga je i razuman sukob na relaciji staro bošnjačko sarajevsko stanovništvo VS Sandžaklije! (podjela ima i među Srbima u RS da se razumijemo,ali nisu toliko uočljive,niti u tom stepenu)
|
|
Vrh |
|
|
HrasnoSinj
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 03 tra 2013, 15:06 |
|
|
|
Vrh |
|
|
vezista
|
Naslov: Re: Sarajevo-Sandžaklije Postano: 03 tra 2013, 19:31 |
|
|
HrasnoSinj je napisao/la: Radnici nisu prihvatili naredbu iz Kantona i nisu se odazvali da u 16 sati prekinu štrajk. Zeljković je zatražio čak da se uključi i Centrotrans sa svojim vozilima (alternativni autoprevoznik sa svojom infrastrukturom) i da privatna lica koja mogu da obavljaju ovu djelatnost prijave se da bi se premostio prometni kolaps u gradu i naseljima prema kojim se odvijao javni gradski prijevoz. "Spontano okupljanje" i još spontaniji štrajk nisu najavljeni po Zakonu o štrajku tako da će vrlo lako moguće biti stanovitih otkaza u ovom poduzeću koje se nalazi objektivno u nezavidnoj situaciji i ima osnova da se radnici organiziraju i protestiraju, ali svakako ne na ovakav način kako su to danas uradili.
_________________ I svjetlost sviječe je jača od potpune tame...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|