|
|
Stranica: 3/7.
|
[ 159 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 23 ruj 2009, 20:31 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Kako su dolazile vojne snage iz Sarajeva da pomognu proguliti crte obrane u Lašvanskoj dolini ako je bila opsada? Evo prvo moje pitanje...
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 23 ruj 2009, 20:32 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: Betandwin je napisao/la: trebalo je vas dovest 4 godine u sarajevo pod opsadu pa bi trubili drugu melodiju Pa izvoli , demantuj...usput , mi znamo odlično što je to biti pod opsadom . Pa sam te lijepo zamolio...
|
|
Vrh |
|
|
Betandwin
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 23 ruj 2009, 20:35 |
|
|
sam naslov teme je pretenciozan i uvredljiv za nas koji smo preživjeli 4 godine pakla , tu je moderator pogrijesio sto nije korigovao
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 23 ruj 2009, 20:38 |
|
|
Mora ti biti jasno da su ovdje dolazile postrojbe iz sarajeva,mene ne zanimaju imenom,i te postrojbe su napravile masakre.Nad zarobljenim,uglavnom! Poenta je da su oni došli ovamo,nisu odavde išli da prave sranja po Sarajevu.
|
|
Vrh |
|
|
Betandwin
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 23 ruj 2009, 21:19 |
|
|
pa jasno je meni , nisam ni rekao da nisu dolazili eli evo ovako , kazes da su te postrojbe iz sarajeva napravile maskar nad zarobljenim ja stvarno nevjerujem u to jer znam da je ta postrojba bila vikićeva specijalna policija , i siguran sam da oni nikakv masakr nad zarobljenim nisu napravili , unaprijed se ispričavam žrtvama i porodicama žrtava ako sam u zabludi sve ovoe godine bio
|
|
Vrh |
|
|
kenzo
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 04 lis 2009, 21:16 |
|
|
Der_Stürmer je napisao/la: Ovo je obična muslimanska propaganda, to da je Sarajevo bilo pod opsadom. Ali problem je što samo nekolicina zna istinu.
Pa ima na onom blogu Vikićevog specijalca kako su se borili protiv HVO-a u Vitezu, a oni su iz Sarajeva.
Ali zašto bi Muslimani tvrdili da je Sarajevo bilo potpuno pod opsadom?
Zato što je opsada Sarajeva centralni mit oko kojeg se vrti Muslimanski status žrtve, a Srebrenica je samo točka na i. kakva crna propaganda..ja sam cijeli rat u sarajevu bio ..meni je sa terbevica u ulicu granata pala.. ko je bio na trebevicu sta mislis? ovo mogu pricati samo oni koji rata nisu osjetili..ko onda unisti ovoliki grad???
|
|
Vrh |
|
|
Der_Stürmer
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 04 lis 2009, 21:25 |
|
|
kenzo je napisao/la: Der_Stürmer je napisao/la: Ovo je obična muslimanska propaganda, to da je Sarajevo bilo pod opsadom. Ali problem je što samo nekolicina zna istinu.
Pa ima na onom blogu Vikićevog specijalca kako su se borili protiv HVO-a u Vitezu, a oni su iz Sarajeva.
Ali zašto bi Muslimani tvrdili da je Sarajevo bilo potpuno pod opsadom?
Zato što je opsada Sarajeva centralni mit oko kojeg se vrti Muslimanski status žrtve, a Srebrenica je samo točka na i. kakva crna propaganda..ja sam cijeli rat u sarajevu bio ..meni je sa terbevica u ulicu granata pala.. ko je bio na trebevicu sta mislis? ovo mogu pricati samo oni koji rata nisu osjetili..ko onda unisti ovoliki grad??? Dobro ispričavam se, ja sam se tu krivo izrazio. Mislio sam to izbrisati, ali odnedavno se ne mogu uređivati postovi stariji od 1 dana. Ali želio sam ukazati da Sarajevo nije bilo potpuno pod opsadom, jer su iz njega izlazili Vikećevi specijalci boriti se protiv HVO-a u Vitezu. Ako ne znaš Vikićevi specijalci su napali Buhine kuće u Vitezu i tamo pobili desetak Hrvata (ne znam sad točan broj), a da ironija bude veća Dragan Vikić je Hrvat. Robbie ajde molim te izbriši mi taj dio koji je Kenzo boldao. Hvala na ispravci Kenzo, nemoj se ljutit
|
|
Vrh |
|
|
kenzo
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 04 lis 2009, 21:29 |
|
|
nije nikakav problem...znam ja odlicno da su sve strane cinile stetu...neko vise neko manje...
ali sto se tice opsade..nije bil pod potpunom opsadom..ali bili su okupirani skoro svi izlazi iz sarajeva...ne moze kamion preko brda..a na zahtjev medjunarodnih glavesina, morali su pustati konvoje hrane...morali su pustiti jevreje i mnoge ostale uz njih kad su isli...tad nije bilo granatiranja...
al cetnici su nas tukli sa brda, i to i ptice na grani znaju...ima i video kad karadzic ruskom piscu govori ,kako moze zauzeti sarajevo kad hoce..a to radi na brdu iznad sarajeva
|
|
Vrh |
|
|
kenzo
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 04 lis 2009, 21:46 |
|
|
Prema još nepotvrđenim informacijama i drugi navijač Sarajeva koji je dovezen u kritičnom stanju je podlegao nakon ranjavanja i neuspješne borbe ljekara za njegov život.http://sarajevo.co.ba/i-drugi-navijac-p ... m-brijegu/
“Naše se navijače doveli pred stadion i kada su izlazili iz autobusa iz okolnih kafića počele su letiti flaše, pepeljare, čaše…tako da nema govora da su navijači Sarajeva počeli incidente. Mi smo bili prvi napadnuti. Potom su navijači iz autobusa krenuli na ove što su ih gađali i došlo je do većih sukoba”, riječi su Ismara Hadžibajrića, fizioterapeuta FK Sarajevo, i dodaje, “Navijači imaju slike gdje se jasno vidi kako policija puca na njih. Ovo je nevjerovatno”.ja sam trenutno neutralan..vise je verzija price..ko zna sta je istina....istina ce se moci saznati jedino ako bude privatnih video klipova snimanih mobitelom i sl.
|
|
Vrh |
|
|
kenzo
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 04 lis 2009, 21:50 |
|
|
|
Vrh |
|
|
HCBG
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 05 lis 2009, 18:20 |
|
|
Ko je kontrolisao potez prema Kiseljaku, tacnije Kobiljacu... Da l' je bilo sukoba izmedju VRS i HVO na tom podrucju?
|
|
Vrh |
|
|
Robbie MO
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 05 lis 2009, 18:51 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 76737 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
HCBG je napisao/la: Da l' je bilo sukaoba izmedju VRS i HVO na tom podrucju? Ne.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
|
Betandwin
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 05 lis 2009, 21:02 |
|
|
HCBG je napisao/la: Ko je kontrolisao potez prema Kiseljaku, tacnije Kobiljacu... Da l' je bilo sukoba izmedju VRS i HVO na tom podrucju? na vrh kobiljače zajednički punkt HVO i VRS ,sukobi niti govora,saradnja sve u 16 , Srbi iz opčine Kiseljak (sela oko lepenice i brnjaka) su išli u srpsku vojsku na ilidžu .
|
|
Vrh |
|
|
HCBG
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 05 lis 2009, 21:11 |
|
|
Betandwin je napisao/la: HCBG je napisao/la: Ko je kontrolisao potez prema Kiseljaku, tacnije Kobiljacu... Da l' je bilo sukoba izmedju VRS i HVO na tom podrucju? na vrh kobiljače zajednički punkt HVO i VRS ,sukobi niti govora,saradnja sve u 16 , Srbi iz opčine Kiseljak (sela oko lepenice i brnjaka) su išli u srpsku vojsku na ilidžu . Tako sam i mislio, to je jedno od retkih zona kontakta gde smo imali zajednicki interes i saradnju...
|
|
Vrh |
|
|
Fidel
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 06 lis 2009, 18:39 |
|
|
Crni bombarder je napisao/la: Ja se sjecam kada je u grad uvezena veca kolicina slanine, gladni narod je pohrlio u trznicu kupiti slaninu, ali Reis Ceric je promptno zapovjedio da se slanina izbaci iz trznice i grada.
O tome bosnjacki mediji nikada ni zucnuli nisu. Ne smiju, ili se tek slazu sa misljenjem reisa.
Bolje biti gladan, nego jesti krmetinu.
Sto se tice teme, puno toga si napisao kao istinu. Opsada ali kako za koga. Ocito si onda bio u nekom drugom Sarajevu . Cuj vratili slaninu... Isto kao ono "srpsku decu bacaju lavovima". Smijesno. Inace, prijavih se na ovaj forum da vidim sta se prica oko utakmice i onog poginulog momka ali vidim ima puno interesantnijih tema
_________________ Fidel Alejandro Castro Ruz
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 06 lis 2009, 19:18 |
|
|
Sarajevo je bilo u blokadi, to nema spora. To što su političari i novinari išli amo-tamo, ili se manji broj policajaca prebacio- nije relevantno.
Dapače, dosta je vjerojatno da grad nije namjerno odblokiran jer bi, bez političkoga rješenja, većina stanovnika (Muslimana) pobjegla, što bi onda rezultiralo de facto daleko većim komadom srpskog Sarajeva.
|
|
Vrh |
|
|
Fidel
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 06 lis 2009, 19:39 |
|
|
Ne, odgovor je puno prizemniji.
Dok se nisu izmuzli i zadnji novci iz dzepa gradjana nije mogla ptica izaci bez velike stele (protekcije). Zato je litar ulja bio 80DM. Vreca drva 50 do 80,...da ne nabrajam dalje. A pare ulaze preko Adre, preko Delimustaficeve BHbanke, preko novinara, UN-ovaca.
Posao sa cetnicima na punktovima kod Strojorada cvjeta - primjer: Strojorad je bio neutralna zona (zgrada za popravak auta,nebitno) izmedju Grbavice i Hrasnog. Oni nama neparnim danima karton cigareta ("Vek", Fduhana Nis), mi njima parnim danima sto maraka u koverti za karton. U Sarajevu kad ga prodas budes dobar milju.
O razmjenama stanovnistva ( stanovnistva koje je imalo da plati razmjenu ) da i ne govorim...
Tunel...posebna prica. Vidim objasnio je dobro ovaj momak odozgo pa da ne ponavljam. Zna se ko je mogao proci kroz tunel i ko je bio na ulazima na Dobrinji i Hrasnici.
Jednom rijecju...kriminalci su nas drzali u opsadi.
To sto ti kazes da se otvorilo izasli bi svi. Ma bi k...c. Izaslle bi zene i djeca sigurno, odrasli muskarci...ni pod razno. Jer da ja znam da su mi bliznji na sigurnom ne bih se brinuo kako nabaviti 100 maraka za vrecu brasna. Bilo bi mi dosta 20. A komandantima, mislim "komandantima" pade posao. Delimustaficu (npr.) ode kamata od 20% na novcane dotacije od preko 50 maraka. Cetnicima odose paketi iz Adre iz kojih su uvijek uzimali pola robe. I tako dalje.
Pare, proklete pare. Pisao bih jos do sutra koliko se ogorcenja u meni skupilo svih ovih godina. Ali necu sada, drugi put ako bude ikoga zanimalo.
Pozdrav
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 06 lis 2009, 21:56 |
|
|
Fidel je napisao/la: Ne, odgovor je puno prizemniji.
Dok se nisu izmuzli i zadnji novci iz dzepa gradjana nije mogla ptica izaci bez velike stele (protekcije). Zato je litar ulja bio 80DM. Vreca drva 50 do 80,...da ne nabrajam dalje. A pare ulaze preko Adre, preko Delimustaficeve BHbanke, preko novinara, UN-ovaca.
Posao sa cetnicima na punktovima kod Strojorada cvjeta - primjer: Strojorad je bio neutralna zona (zgrada za popravak auta,nebitno) izmedju Grbavice i Hrasnog. Oni nama neparnim danima karton cigareta ("Vek", Fduhana Nis), mi njima parnim danima sto maraka u koverti za karton. U Sarajevu kad ga prodas budes dobar milju.
O razmjenama stanovnistva ( stanovnistva koje je imalo da plati razmjenu ) da i ne govorim...
Tunel...posebna prica. Vidim objasnio je dobro ovaj momak odozgo pa da ne ponavljam. Zna se ko je mogao proci kroz tunel i ko je bio na ulazima na Dobrinji i Hrasnici.
Jednom rijecju...kriminalci su nas drzali u opsadi.
To sto ti kazes da se otvorilo izasli bi svi. Ma bi k...c. Izaslle bi zene i djeca sigurno, odrasli muskarci...ni pod razno. Jer da ja znam da su mi bliznji na sigurnom ne bih se brinuo kako nabaviti 100 maraka za vrecu brasna. Bilo bi mi dosta 20. A komandantima, mislim "komandantima" pade posao. Delimustaficu (npr.) ode kamata od 20% na novcane dotacije od preko 50 maraka. Cetnicima odose paketi iz Adre iz kojih su uvijek uzimali pola robe. I tako dalje.
Pare, proklete pare. Pisao bih jos do sutra koliko se ogorcenja u meni skupilo svih ovih godina. Ali necu sada, drugi put ako bude ikoga zanimalo.
Pozdrav Tu se razlikujemo u percepciji. Kriminalci na bošnjačkoj i srpskoj stvari jesu "omastili" u cijeloj situaciji, no politiku su vodili ljudi s jasnom vizijom onoga što žele u nacionalmom pitanju za svoje narode. Izetbegović i Karadžić- što god mislio o njima- nisu kriminalci i lopovi, nego političari s programom i "vizijom". A oni su bili ti koji su kontrolirali situaciju, a ne razni Ćele i sl., koji su ispali dobar manipulacijski materijal, no pravu politiku kreirali- nisu.
|
|
Vrh |
|
|
Fidel
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 06 lis 2009, 22:37 |
|
|
Sada mi otkrivas toplu vodu.
Ja odgovaram na pitanje iz licnog/osobnog iskustva jer sam se borio u Sarajevu skoro 4 godine. Nisam gledao TV i slusao radio u podrumu, nisam obezbjedjivao predsjednistvo, nisam bio na radnoj obavezi. Govorim samo ono sto vidjeh svojim ocima.
Ono sto sigurno znam je to da znam ko/tko i kako je direktno profitirao na opsadi. I Arsen Lupen je bio kreativan covjek, s vizijom, no bio je i vrhunski lopov. Ja mislim da se tu razlikujemo. I Izetbegovic i Karadzic po meni su bili lopovi. Poslije toga politicari.
Dakle, prvo sofisticirani lopovi, onda tek politicari. A fantasticnu viziju je imala i moja pokojna baba, samo sto nije znala napraviti pare niti je bila djon-obraz.
Jednostavno, najjednostavnije - pogledaj im prijeratno i sadasnje imovinsko (familijarno/obiteljsko) stanje. To sto narod to stavlja u drugi plan znaci da su bili dobri politicari tj. da je njihova "vizija" prosla kod obicnog puka (birackog tijela).
No prica se ovdje o opsadi Sarajeva, necu off topic da idem.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 06 lis 2009, 22:40 |
|
|
Fidel je napisao/la: Sada mi otkrivas toplu vodu.
Ja odgovaram na pitanje iz licnog/osobnog iskustva jer sam se borio u Sarajevu skoro 4 godine. Nisam gledao TV i slusao radio u podrumu, nisam obezbjedjivao predsjednistvo, nisam bio na radnoj obavezi. Govorim samo ono sto vidjeh svojim ocima.
Ono sto sigurno znam je to da znam ko/tko i kako je direktno profitirao na opsadi. I Arsen Lupen je bio kreativan covjek, s vizijom, no bio je i vrhunski lopov. Ja mislim da se tu razlikujemo. I Izetbegovic i Karadzic po meni su bili lopovi. Poslije toga politicari. Jednostavno, najjednostavnije - pogledaj im prijeratno i sadasnje imovinsko (familijarno/obiteljsko) stanje. To sto narod to stavlja u drugi plan znaci da su bili dobri politicari tj. da je njihova "vizija" prosla kod obicnog puka (birackog tijela).
No prica se ovdje o opsadi Sarajeva, necu off topic da idem. Da, razlikujemo se. Obojica su bili prvenstveno nacionalni vođe svojih naroda.
|
|
Vrh |
|
|
Fidel
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 06 lis 2009, 22:46 |
|
|
Uredio sam post jednom, dodao sam ovo s pokojnom babom Jebi ga , cinjenicno je i Neron bio vodja svog naroda u svoje vrijeme. I Hitler i Gandi i Klinton. No iz kojih pobuda, tu se razlikuju. I sta je koji napravio iliti po cemu ce generacijama ispred biti bolje.
|
|
Vrh |
|
|
Hroboatos
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 06 lis 2009, 23:33 |
|
|
Fidel je napisao/la: Uredio sam post jednom, dodao sam ovo s pokojnom babom Jebi ga , cinjenicno je i Neron bio vodja svog naroda u svoje vrijeme. I Hitler i Gandi i Klinton. No iz kojih pobuda, tu se razlikuju. I sta je koji napravio iliti po cemu ce generacijama ispred biti bolje. Neron nije bio nikakav vođa, nego car u drugom povijesnom vremenu. Neovisno o ocjeni, pravi vođe su bili Roosevelt, Staljin, Hitler, M. Thatcher.... Milošević, Tuđman, Izetbegović, Karadžić,... Dok su političari kao Mesić ili Clinton ili Blair ... oportunisti. Jedno je državnik i političar s vizijom, a drugo je oportunist koji gleda poglavito na vlastiti probitak.
|
|
Vrh |
|
|
RajvoSa
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 07 lis 2009, 14:24 |
|
Pridružen/a: 02 svi 2009, 16:17 Postovi: 3739 Lokacija: Nanya Lakes
|
Pošteno govori ovaj Fidel. Potpis na skoro sve
_________________ Bona, pa skini puder MOŽDA se i znamo, a FUJ, nakeckaj ga ponovo majke ti :)
R.I.P. Aziz "Zyzz" Sergeyevich Shavershian - We are all witnesses
|
|
Vrh |
|
|
egerija
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 19 sij 2010, 21:09 |
|
|
Da je bilo dobre volje, a nije zbog ratnih profitera (sarajlije znaju koji su to), deblokada grada bi bila izvedena za najmanje 60 od početka planiranja akcije pa do realizacije. Ovo je pouzdano. Jadni građani, koji su bili taoci najgore vrste ološa, ratnih profitera.
|
|
Vrh |
|
|
Bobovac
|
Naslov: Re: Zasto zivimo u zabludi da je Sarajevo bio grad u opsadi Postano: 19 sij 2010, 22:51 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 25771 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Betandwin je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ništa nisi demantovao,samo potvrdio da je OPSADA imala rupa,velikih rupa... ma kakvi velikih , ogromne , ma to se hodalo ko da je mir , hajd ne seri , da nije bilo opsade , nebio ti srao to sto sad seres iz te svoje rupe , zahvali Karadžiću sto je drzao Sarajevo pod opsadom , inače bi ovih 50000 muslimanskih vojnika izbrisalo tvoje selo sa mape , koji ste vi primitivci , haosTočno, silom prilika Karadžić ima velike zasluge da Središnjoj Bosni nije bilo još teže nego što jest, dobro si to primjetio.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|