HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 02:50.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Isusovačka gimnazija u Travniku
PostPostano: 28 lip 2010, 00:08 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 07 tra 2010, 09:52
Postovi: 7
Isusovačku gimnaziju u Travniku odnosno današnji Katolički školski centar "Petar Barbarić" osnovali su 1882. godine isusovci pod službenim nazivom "NADBISKUPSKO SJEMENIŠTE I NADBISKUPSKA VELIKA GIMNAZIJA U TRAVNIKU".
Povodom 130. obljetnice postojanja ove školske ustanove tj. do 2012. godine planirano je izdavanje jubilarne knjige pod pokroviteljstvom jedne zagrebačke nakladničke kuće u kojoj će biti navedene biografije svih doktora znanosti koji su završili ovu školu u periodu od 1889/1890 (od prve generacije maturanata) pa do pred kraj Drugog svjetskog rata.
Od preko 1600 maturanata u nekih 50 godina djelovanja ove gimnazije skoro su svi stekli akademsko obrazovanje tj. završili fakultete a dodatno je preko 20% svih maturanata doktoriralo na nekom sveučilištu ili steklo ekvivalentno znanje. To znači kao da iz svakog današnjeg prosječnog razreda od 30-tak učenika stekne u životu njih 5-6 akademsku titulu doktora znanosti a svi završe fakultete. Osim toga iz ove gimanzije su proistekli biskupi, nadbiskupi, visoki vojni zapovjednici ali i poznati umjetnici (slikari, pisci, pjesnici, vajari i dr.) i znanstvenici.
Ovu gimnaziju su komunisti smatrali rasadnikom ustaštva zato što su neki od najutjecajnijih osoba u NDH (pored ostalih i Ante Pavelić) pohađali ovu travničku školu.
Istina je zapravo da je ova gimnazija stvorila novu i moćnu hrvatsku i katoličku elitu u Bosni i Hercegovini ali i udarila temelje obrazovanju budućih naraštaja. Nije slučajno odabran baš Travnik za sjedište ove gimnazije jer su ovi krajevi oduvijek smatrani "jezgrom katoličkog žiteljstva" i kao "najjače područje katolizicma u Bosni".
Neki od doktora znanosti koji će biti predstavljeni u spomenutij knjizi su: MARKO ALAUPOVIĆ, MOŠA ALKALAJ, ANTO BABIĆ, IVAN BALLIAN, NIKOLA BILOGRIVIĆ, IVAN BLAŽEVIĆ, ANTUN BULJAN, LUKA ČABRAJIĆ, SMILJAN ČEKADA, ČEDOMIL ČEKADA, DRAGUTIN ČELIK, ANTE ČIČIĆ, PETAR, ČULE, IVAN DUJMUŠIĆ, MATIJA EVETOVIĆ, TOMISLAV JABLANOVIĆ, IVAN JABLANOVIĆ, IVO JELINOVIĆ, MARKO JOZINOVIĆ, MIHA KONFORT, ANTUN LIVAJUŠIĆ, NIKO LJUBIČIĆ, MILAN MAKANEC, NIKOLA MANDIĆ, MILAN MARAKOVIĆ, JOSIP RIFEL, SVETOZAR RITTIG, JOAKIM SEGEDI, NIKOLA SUBAŠIĆ, IVAN SUBAŠIĆ, JOZO SUNARIĆ, IVAN ŠARIĆ, ILIJA VIOLINI te mnogi drugi među kojima i kasniji istaknuti komunistički funkcioneri.

Povodom 50-obljetnice postojanja gimnazije 1932. godine objavljena je također prigodna knjiga pod nazivom ZLATNI JUBILEJ NADBISKUPSKOG SJEMENIŠTA i GIMNAZIJE a pretisak je 1997. godine napravilo HKD Napredak iz Travnika. Digitalizirana verzija ove knjižice se može skinuti na adresi:

http://www.megaupload.com/?d=T7QMYED0

Spomenuti pretisak iz 1997. započinje sljedećim stihovima Želimira Uzelca:

OVA KNJIGA JE POSVEĆENA TEBI, HRVATU TRAVNIKA!
KAO NAJVEĆEM GUBITNIKU OVOGA SULUDOG RATA,
TEBI, KOGA VJETROVI RATA ZAHVATIŠE PUNOM SNAGOM
I RAZBACAŠE PO CIJELOM SVIJETU...
TEBI, KOJI OD BOGATOG ČOVJEKA,
POSTADE SVJETSKI PROSJAK I LUTALICA,
TEBI KOJI OSTADE BEZ SVOGA GRADA, DOMA I DOMOVINE...

ALI I TEBI, KOJI OSTADE U SVOM GRADU,
U KOME SI DANAS STRANAC, KAO DA NISI TU ROĐEN,
KAO DA NISU TU GROBOVI TVOJIH MRTVIH.
TEBI, KOJI SI OVDJE, ALI TE VIŠE NEMA...

OVO JE USPOMENA NA JEDNO VRIJEME,
OVDJE U ZEMLJI BOSNI,
IZMEĐU BRDA, ISPOD VLAŠIĆ PLANINE.


Ono što autor ovih stihova tada nije mogao ni slutiti, trinaest godina poslije, ista ova gimnazija ispraća 2010. već desetu generaciju maturanata i nove buduće elite hrvatskog naroda a za mjesto u ovoj gimnaziji se još treba i izboriti znanjem jer daleko više ima interesenata nego mjesta još u djelimično nacionaliziranoj školi.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Isusovačka gimnazija u Travniku
PostPostano: 28 srp 2010, 19:59 
Offline

Pridružen/a: 28 srp 2010, 19:47
Postovi: 1
U tome godišnjaku iz 1932. govori se o mnogo većem broju polaznika ove škole tijekom njenog 50-godišnjeg djelovanja. Riječ je o preko 3000 đaka - ali ova se brojka vjerojatno odnosi i na svjetovne đake i na bogoslove.
U svakom slučaju ova je škola odigrala značajnu ulogu u prvoj polovici 20. stoljeća u stvaranju novog akademskog sloja kako kod Hrvata Lašvanske doline tako i puno šire.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Isusovačka gimnazija u Travniku
PostPostano: 29 srp 2010, 19:17 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Sve je fino napisano, sa jednom digresijom, jos je podjeljena i u cjelosti nije vracena ... pa kada je se pogleda vise slici jednom liku iz filma Betmen ... ali sam uvjeren da netko cita ove komentare pa ce na izborima i to da im padne na pamet ... naravno obecanja


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Isusovačka gimnazija u Travniku
PostPostano: 29 srp 2010, 20:44 
Offline

Pridružen/a: 28 ruj 2009, 21:16
Postovi: 1154
Lokacija: Tamo gdje je Srednja Bosna gdje je Vlasic planina, Vilenica, Bukovica, Lasvanska dolina...
zomby je napisao/la:
Sve je fino napisano, sa jednom digresijom, jos je podjeljena i u cjelosti nije vracena ... pa kada je se pogleda vise slici jednom liku iz filma Betmen ... ali sam uvjeren da netko cita ove komentare pa ce na izborima i to da im padne na pamet ... naravno obecanja


Jedini krivac zašto nije vračena je naša katolička crkva ili konkretnije Pero Sudar naš slavni promicatelj katoličkog školstva ma šta to značilo..., po potpisanom protokolu koji je na štetu katoličke crkve (al sami potpisali i to kardinal osobno i pritom nahvalio tadašnju muslimansku vlast pa nebi komentirao... jer sami pali sami se ubili) ovaj objekt je trebao bit davno vračen u cijelosti... al zašto nije to treba pitat njih jer on ima status privatne imovine.. znači KŠC je privatni objekt katoličke crkve gdje javni interes vlast ispoljava tako što odobrava program (koji je neki mix), verificira diplome i dijeli plaće.. u ostalo se ne kverta... tako da zomby ovo ti nema veze sa izborima osim unutar crkvenim izborima i previranjima i sukobima nekakvih unutar crkvenih interesa... za koje su ovi naši pučki, narodni ili ti laićki izbori su mala maca..


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Isusovačka gimnazija u Travniku
PostPostano: 30 srp 2010, 10:35 
Offline

Pridružen/a: 13 ožu 2010, 16:39
Postovi: 2989
Sory, nisi me skonto, mislio sam da se neko bude sjetio i toga, pa na predstojecim izborima bude i to obecavao, mislim na cjelovitost objekta a i vracanje u cjelosti.
neki sam dan prolazio, stadoh i sjetih se ljepih vremena i gimnazije, kada se basket sutao do kasno u noc. Doduse neki su samo prolazili malo bi zastali pa produzili kod Banusica u Gaj. Ja sam osobno volio bacit koju basketa, naravno kada bi sredili da nam puste struju, mislim na reflektore ... nostalgija !


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Isusovačka gimnazija u Travniku
PostPostano: 26 kol 2010, 16:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 31 pro 2009, 13:05
Postovi: 17
Lokacija: Mostar
Ova skola je nekad bila pojam za znanje i strogocu danas od toga malo je ostalo.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO