|
|
Stranica: 49/73.
|
[ 1815 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
cakara
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 26 vel 2014, 10:05 |
|
Pridružen/a: 04 lis 2009, 21:15 Postovi: 903 Lokacija: Dobretići
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 26 vel 2014, 10:58 |
|
|
Koliko je ovo ostvarivo ? http://i61.tinypic.com/25q4od2.jpgSvi smo se složili da je budućnost Vinca daleko od Jajca i da bi, ako se ikako bude moglo, Liskovicu trebalo vratiti Jajcu. Što je s granicom prema Dobretićima? Nesumnjivo bi bilo potrebno napraviti dobru komunikaciju Jajce-Dobretići-Travnik. Također bilo bi zgono pripojiti neka rubna hrvatska naselja iz općine Travnik Dobretićima, kao i Gornje Kornićane koji su trenutno u RS-u. A kako stojimo sa zapadnom granicom? Granična sela su vjerojatno bliže Dobretićima nego Jajcu. A onda bi bilo zgodno i ugurati nešto Muslimana tamo (ne previše ipak), da ne smetaju Jajcu. Što kažete na kartu? Pogotovo ti Cakara koji si od tamo. Koje su granice "Velikih Dobretića" ? S time da naravno Jajce ostane s hrvatskom većinom. Gledaju se i neke izmjene granica s RS-om (Liskovica, Kornićani, možda još koje naselje) i djelovi Travnika i Jajca koji bi mogli proć Dobretićima.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 26 vel 2014, 13:48 |
|
|
Ti si neki kartični Glazbenik a? Znat ćemo svako selo slijedeći put.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 26 vel 2014, 15:12 |
|
|
doc je napisao/la: Ti si neki kartični Glazbenik a? Znat ćemo svako selo slijedeći put. To i je poanta A ne da nam u predstavništvu za vrijeme crtanja granice sjede ljudi koji ne znaju razlikovati Uskoplje od DVakufa ili NTravnik od Travnika
|
|
Vrh |
|
|
Stecak
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 26 vel 2014, 18:28 |
|
|
Ceha koliko je važno da ova srpska sela na jugu, i Biokovina ostaju pod Jajcom? Jer Dobretići se ionako graniči sa Hrvatskom općinom Travnik-Zapad.
|
|
Vrh |
|
|
Aragon85
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 26 vel 2014, 21:18 |
|
Pridružen/a: 13 lis 2013, 22:06 Postovi: 121 Lokacija: Zagreb,RH i Jajce,HB
|
Ceha je napisao/la: Koliko je ovo ostvarivo ? http://i61.tinypic.com/25q4od2.jpgSvi smo se složili da je budućnost Vinca daleko od Jajca i da bi, ako se ikako bude moglo, Liskovicu trebalo vratiti Jajcu. Što je s granicom prema Dobretićima? Nesumnjivo bi bilo potrebno napraviti dobru komunikaciju Jajce-Dobretići-Travnik. Također bilo bi zgono pripojiti neka rubna hrvatska naselja iz općine Travnik Dobretićima, kao i Gornje Kornićane koji su trenutno u RS-u. A kako stojimo sa zapadnom granicom? Granična sela su vjerojatno bliže Dobretićima nego Jajcu. A onda bi bilo zgodno i ugurati nešto Muslimana tamo (ne previše ipak), da ne smetaju Jajcu. Što kažete na kartu? Pogotovo ti Cakara koji si od tamo. Koje su granice "Velikih Dobretića" ? S time da naravno Jajce ostane s hrvatskom većinom. Gledaju se i neke izmjene granica s RS-om (Liskovica, Kornićani, možda još koje naselje) i djelovi Travnika i Jajca koji bi mogli proć Dobretićima. Pa Ceha,ja baš i ne znam koliko je pametno da se formira ona općina na istoku Jajca s Dobretićima,zato što bi bila upitna naša većina.Mislim da bi ta općina bila negdje 50-50 kao Jajce danas.Ipak su tu velika sela s bošnjačkom većinom Lendići,Divičani,Lupnica,Kuprešani,Bučići...A ona nova općina na zapadu bi sigurno imala hrvatsku većinu sa preko 70% vjerojatno.Ja bih radije iz općine Jajce izbacio sva muslimanska sela na potezu Vinac-Lendići,a ubacio Dobretiće I Liskovicu iz RS u novu općinu.Površina nove općine Jajce bi ostala ista tj. ne bi bilo većih promjena.U toj bi općini bilo oko 65% Hrvata, 33% Bošnjaka i 2% Srba i ostalih.Kad bismo izbacili sva muslimanska sela na potezu Vinac-Lendići,iz općine bi izašlo oko 5000 Bošnjaka,a s Dobretićima bi ušao 2041 Hrvat.Tad bi bilo oko 17000 Hrvata,10000 Bošnjaka i 600-ak Srba i ostalih.Nešto ovako:
Privitak/ci: |
Nova općina Jajce.jpg [ 125.32 KiB | Pogledano 6596 put/a. ]
|
_________________ Tebe krasi vodopad i Pliva,Dobratići i cijela dolina....
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 26 vel 2014, 22:49 |
|
|
ako bi se istocni dio pripojio Pougarju, hrvatska vecina na papiru nebi bila upitna, dok na terenu hmm
statistika za 2013. zupa Jajce krsteno 63 vjencano 28 umrlo 74 6086 stalnih zupljana, od toga 1600 maloljetni
zupa Podmilacije krsteni 39 umrli 44 vjencani 18 kkrizmanih 70
u skoli je ovako stanje, taze podatci 13. rujan - 864 ucenika Brace Jezercic - 257 Ukupno 1121
Berte Kucare - 1074 ucenika sa 56 Roma
|
|
Vrh |
|
|
Aragon85
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 27 vel 2014, 00:59 |
|
|
cakara je napisao/la: ako bi se istocni dio pripojio Pougarju, hrvatska vecina na papiru nebi bila upitna, dok na terenu hmm
statistika za 2013. zupa Jajce krsteno 63 vjencano 28 umrlo 74 6086 stalnih zupljana, od toga 1600 maloljetni
zupa Podmilacije krsteni 39 umrli 44 vjencani 18 kkrizmanih 70
u skoli je ovako stanje, taze podatci 13. rujan - 864 ucenika Brace Jezercic - 257 Ukupno 1121
Berte Kucare - 1074 ucenika sa 56 Roma Čakara,jesu li ovi svi kršteni i umrli stalni? Ako imaš neku okvirnu brojku vjernika u župi Podmilačje,slobodno je stavi.Imamo dosta omladine dole,svaka čast .
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 27 vel 2014, 11:19 |
|
|
nebih ti znao...to sam prepiso iz Jajackog Vjesnika, samostanskih novina
omladine ima, to je neupitno, samo kako tu omladinu zadrzat....dosta sto ih ja poznam ne vide buducnost, ne sto nebi zelili, nego sto je za njih nema, nisu onaj sloj povlastenih
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 27 vel 2014, 13:11 |
|
|
Stecak je napisao/la: Ceha koliko je važno da ova srpska sela na jugu, i Biokovina ostaju pod Jajcom? Jer Dobretići se ionako graniči sa Hrvatskom općinom Travnik-Zapad. Nije bitno, to su ionako pusta sela. Iako su trenutno u hr. izbornim jedinicama, lako se ispuste... Aragon85 je napisao/la: Pa Ceha,ja baš i ne znam koliko je pametno da se formira ona općina na istoku Jajca s Dobretićima,zato što bi bila upitna naša većina.Mislim da bi ta općina bila negdje 50-50 kao Jajce danas.Ipak su tu velika sela s bošnjačkom većinom Lendići,Divičani,Lupnica,Kuprešani,Bučići...A ona nova općina na zapadu bi sigurno imala hrvatsku većinu sa preko 70% vjerojatno.Ja bih radije iz općine Jajce izbacio sva muslimanska sela na potezu Vinac-Lendići,a ubacio Dobretiće I Liskovicu iz RS u novu općinu.Površina nove općine Jajce bi ostala ista tj. ne bi bilo većih promjena.U toj bi općini bilo oko 65% Hrvata, 33% Bošnjaka i 2% Srba i ostalih.Kad bismo izbacili sva muslimanska sela na potezu Vinac-Lendići,iz općine bi izašlo oko 5000 Bošnjaka,a s Dobretićima bi ušao 2041 Hrvat.Tad bi bilo oko 17000 Hrvata,10000 Bošnjaka i 600-ak Srba i ostalih.Nešto ovako: To je inače karta s kojom se barata prilikom promjena granice Jajca (i koja je najvjerojatnija). Ma pitam jer mi se čini da je Dobretićima dobro sjela općina.... @Cakara, da li je moguće pripojiti samo neka od ovih sela, tako da omjer i u Jajcu i u proširenim Dobretićima bude 2:1 za nas? Koliko tih sela bi Dobretići mogli apsorbirati? I koja uopće vuku Pougarju? Kuprešani su 91 imali hr. većinu, a više ju nemaju? Koji su omjeri po selima? Ovo su bile bošnjine procjene, al ne znam koliko je to točno;
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 27 vel 2014, 14:44 |
|
|
na karti to tako bas i ne izgleda tako, al mislim da najbliza kuca u Dnoluci opcini Dobretici opet dalja nego opcini Jajce....mislim na odaljenost od centra...ove karte ne pokazuju prirodne prepreke..ne mogu se nikako ignorirati prometni pravci, tako da neka nelogicna rijesenje su zapravo logicna, samo ove tri boje to ne mogu dokazat
otprilike po granici izmedju Dobretica i Jajca ide greben planine Ranca, cca 1200-1478 metara
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 27 vel 2014, 15:10 |
|
|
cakara je napisao/la: na karti to tako bas i ne izgleda tako, al mislim da najbliza kuca u Dnoluci opcini Dobretici opet dalja nego opcini Jajce....mislim na odaljenost od centra...ove karte ne pokazuju prirodne prepreke..ne mogu se nikako ignorirati prometni pravci, tako da neka nelogicna rijesenje su zapravo logicna, samo ove tri boje to ne mogu dokazat otprilike po granici izmedju Dobretica i Jajca ide greben planine Ranca, cca 1200-1478 metara Ma zato i pitam :Zivili: Tu bi se neka cesta trebala probit. I dalje za Travnik/NBilu? :baš gledam Google https://www.google.hr/maps/@44.3049852,17.4440236,11zOvo zeleno je planina ili šuma? Jer po tome bi Dobretićima mogao pripasti vlašićki dio Travnika sve do Ovčareva (gdje bi počeo Travnik-Zapad ili neka slična hr. općina...) Po googlu između Kuprešana i Bunara ima i neka cesta
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 27 vel 2014, 21:28 |
|
|
Jedino tunel kroz Ranca probit...jer ti Kupresani nisu zracno ni daleko, a cestom ima vise od 10 km ovo selo desno su Dobretici, centralno selo Pougarja...fizicki smo odvojeni i od Jajca planinom, a jos vise od Skendera kanjonom Ugra...nama je prema Travniku otvoren put, tuda su nas i cetnici napadali a sto se tice ove zelene boje, to je bezveze obojano...mozda ona nije ni greska, nego je greska sto ostalo nije obojano...Pougarje je vecinom pod sumom, a ovde nije ni 10% posumljeno
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 28 vel 2014, 15:40 |
|
|
Onda bi se taj tunel trebao napraviti. I dalje cesta prema Travniku. Znam da je Tuđman oko Travnika pričao da mu se priključi Pougarje da bi bio većinski hrvatski (popis 91). Sad mi je jasno i zašto (iako ste do 61 bili dio jajačke općine).
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 28 vel 2014, 17:28 |
|
|
ma kakav tunel...on bi mozda bio dugacak 4 km, a okolo ima 12...nema racunice :)
90-ih je krenila inicijativa iz Travnika, hrvatska strana je vise razumjevanja pokazala i krenula sredjivanje puteva za Pougarje, tili su nas na neki nacin sebi ujagmit od Jajcana, jer se samo ceko trenutak da se odvojimo od Skendera...Pougarci su to referendumom i ucinili, a volja naroda je sprovedena 26.6.1992., zajednickom odlukom HDZ-a, HVO-a i svih mjesni zajednica (4), te se Pougarje pripojilo Jajcu
u komunizmu nam je Travnik bio glavna čaršija kako se kaze...bus je bio kolko tolko redovan
problem je nasto sto nas Jajcani 95. po oslobodjenju nisu tili...te se 23.3.1998. osnovana opcina Dobretici....kakva god da jest, izgradila je u ovom vremenu 15 km asvalta na spram prije rata cca 300 metara, te je obnovljeno gotovo polovina objekata nekih 450/900...da nje nema, bili bi ko Koricani, 3 kuce naseljene, ovako ima 150 njih gdje se lozi vatra kad god zaladi :)
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 01 ožu 2014, 00:01 |
|
|
To i kažem. Općina ima smisla. I njeno širenje barem prema Korićanima Šteta kaj tunel nema smisla
|
|
Vrh |
|
|
cakara
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 01 ožu 2014, 11:12 |
|
|
ma ima smisla, ima logike....npr i od Pougarja do Koricana dobro bi doso viadukt priko Ugra i Koricanski stina...sve je to super, a nema se para
cilj ne opravdava sredstva u ovom slucaju
|
|
Vrh |
|
|
Ceha
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 01 ožu 2014, 11:57 |
|
|
cakara je napisao/la: ma ima smisla, ima logike....npr i od Pougarja do Koricana dobro bi doso viadukt priko Ugra i Koricanski stina...sve je to super, a nema se para cilj ne opravdava sredstva u ovom slucaju Provuć autocestu zg-sarajevo preko Dvora-Novog-BLa-Jajca-Dobretića-Travnika-i dalje na 5c. Šteta kaj je zapela još prije Siska :(
|
|
Vrh |
|
|
Jajce10
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 17 ožu 2014, 15:30 |
|
|
Kuvajćani žele izgraditi veliko naselje i u Jajcu"Najčešći i najbrojniji gosti u Jajcu, što se tiče dužih boravaka od sedam do deset dana, su upravo Arapi" Kraljevski grad Jajce godišnje posjeti oko 15.000 Arapa, potvrdio je za novinsku agenciju Patria Huso Hadžić, direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca. Kuvajćani i Arapi posebno uživaju u Jajcu, jer obiluje vodom i mirom, a poznato je da ne traže turističke atrakcije kakve traži većina Europljana. - Najčešći i najbrojniji gosti u Jajcu, što se tiče dužih boravaka od sedam do deset dana, su upravo Arapi. Oni dolaze u smjenama i borave u motelima na jezeru jer im je voda najatraktivnija, kao i zelenilo. Uglavnom te arapske zemlje oskudijevaju vodom kao mi naftom i onda je njima interesantno sjedati pored vode i zelenila – kazao je za agenciju Patria Hadžić. On je dodao i da turisti posjećuju srednjovjekovni kompleks grada koji je bio kandidiran za listu UNESCO-a, posjećuju i bogomolje, stare kuće, dolaze čuti povijest jedne zemlje, obići hram boga Mitre - nepobjedivog boga Sunca, džamiju Esme Sultanije. Hadžić napominje da su imali ponude Kuvajćana za izgradnju naselja. - Zajedno s načelnikom grada radimo na tome. Tražimo i nekog tko će napraviti dobar hotel. Imali smo neslužbenih ponuda za izgradnju naselja, ali to su još pregovori. Nama bi to bilo jako interesantno. Moguće je da Kuvajćani to financiraju, ali moramo se jače angažirati oko toga kako bismo privukli interes – dodao je Hadžić. Kuvajtski investitori kupili su na području općine Hadžići, na potezu Osenik - Tarčin skoro 160 tisuća kvadrata zemljišta gdje žele izgraditi stambeno-rezidencijalni kompleks s pratećim zajedničkim sadržajima zatvorenog tipa, po idejnom projektu zeničke tvrtke A Eling. http://www.vecernji.ba/kuvajcani-zele-izgraditi-veliko-naselje-i-u-jajcu-927258
|
|
Vrh |
|
|
kelvin
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 17 ožu 2014, 17:09 |
|
|
ne svidja mi se to
neka ih,ali samo kao turisti nek dolaze,sad da pocnu graditi neka naselja i komplekse,pa da se jos pocnu naseljavati u jajce,nadam se da nece i to treba sprijeciti
primjetio sam prosle godine da ih ima puno po gradu,arapa,cak i kineze sam vidio,dosta je ziv grad bio
proslih godina toga nije bilo
|
|
Vrh |
|
|
Aragon85
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 17 ožu 2014, 17:23 |
|
|
kelvin je napisao/la: ne svidja mi se to
neka ih,ali samo kao turisti nek dolaze,sad da pocnu graditi neka naselja i komplekse,pa da se jos pocnu naseljavati u jajce,nadam se da nece i to treba sprijeciti
primjetio sam prosle godine da ih ima puno po gradu,arapa,cak i kineze sam vidio,dosta je ziv grad bio
proslih godina toga nije bilo Slažem se,ovo će biti mnogo,mnogo zajebano . Još samo fali da kad dole odem na jezero da me zamotane muslimanke gledaju polugolog . Ovo nije nikako dobro.To svakako ne treba dopustiti. Kao što si rekao,nek oni dolaze,samo nek se ne naseljavaju.Ja se pitam gdje bi to oni htjeli izgraditi? Baš i nema neke velike čistine gdje bi oni to mogli graditi.
|
|
Vrh |
|
|
kelvin
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 17 ožu 2014, 17:30 |
|
|
Aragon85 je napisao/la: kelvin je napisao/la: ne svidja mi se to
proslih godina toga nije bilo Slažem se,ovo će biti mnogo,mnogo zajebano . Još samo fali da kad dole odem na jezero da me zamotane muslimanke gledaju polugolog . Ovo nije nikako dobro.To svakako ne treba dopustiti. Kao što si rekao,nek oni dolaze,samo nek se ne naseljavaju.Ja se pitam gdje bi to oni htjeli izgraditi? Baš i nema neke velike čistine gdje bi oni to mogli graditi. treba to odmotati i hrvatizirati(i pokatolicit naravno) da neznam ni ja gdje bi oni to gradili,i ovako je tijesno sta ti zivis u jajcu?sta ima novoga u zadnjih par mjeseci?jesmo li vecina tamo?
|
|
Vrh |
|
|
Aragon85
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 17 ožu 2014, 17:41 |
|
|
kelvin je napisao/la: Aragon85 je napisao/la: Slažem se,ovo će biti mnogo,mnogo zajebano . Još samo fali da kad dole odem na jezero da me zamotane muslimanke gledaju polugolog . Ovo nije nikako dobro.To svakako ne treba dopustiti. Kao što si rekao,nek oni dolaze,samo nek se ne naseljavaju.Ja se pitam gdje bi to oni htjeli izgraditi? Baš i nema neke velike čistine gdje bi oni to mogli graditi. treba to odmotati i hrvatizirati(i pokatolicit naravno) da neznam ni ja gdje bi oni to gradili,i ovako je tijesno sta ti zivis u jajcu?sta ima novoga u zadnjih par mjeseci?jesmo li vecina tamo? Ta ti je dobra ideja . Ne živim u Jajcu,ali ako Bog da jednog dana hoću.Inače živim u Zagrebu,ali dole dođem kad god imam priliku.Što se tiče većine,u gradu vjerojatno jesmo,a u općini je 50-50.Popis je lijepo prošao,lijepe smo brojke dobili.15075 nas je u općini popisano,a u gradu bi nas moglo biti oko 4500.Vidjet ćemo još kad izađu prvi rezultati .
|
|
Vrh |
|
|
kelvin
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 17 ožu 2014, 17:55 |
|
|
lijepo koliko jos ima jajackih hrvata po hrvatskoj i svijetu,kad bi se samo dio vratio bilo bi fantasticno nedavno je i u austriji bila jajacka vecer,bilo preko 1000 ljudi
|
|
Vrh |
|
|
Aragon85
|
Naslov: Re: Jajce Postano: 17 ožu 2014, 18:07 |
|
|
kelvin je napisao/la: lijepo koliko jos ima jajackih hrvata po hrvatskoj i svijetu,kad bi se samo dio vratio bilo bi fantasticno nedavno je i u austriji bila jajacka vecer,bilo preko 1000 ljudi Ja bi rekao da jajačkih Hrvata po svijetu ima još,brat bratu,negdje 10 tisuća i još plus Pougarci,to je bliže 20 tisuća. Imamo stvarno jaku dijasporu,zato smo se i popisali odlično . Ma ljudi bi se vratili na svoju grudu,samo da ima posla. Nadam se da će u budućnosti Jajce procvjetati u ekonomskom smislu. Imamo mnogo potencijala,samo neiskorištenih. Čuo sam da je bilo odlično druženje od rodbine sada na Jajačkoj večeri.Treba biti više ovakvih okupljanja Jajčana...
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|