HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 sij 2025, 22:02.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 585 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Komušina
PostPostano: 04 lip 2011, 17:15 

40. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije, Komušina - Kondžilo, 28.5. 2011

1. dio

2. dio

3. dio

4. dio

5. dio

Vrh

PostPostano: 07 lip 2011, 19:58 

40. Dan mladih Vrhbosanske nadbiskupije Komušina - Kondžilo

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Više fotografija na blogu:

http://mrsici.blog.siol.net/2011/06/07/ ... -komusina/

Vrh

PostPostano: 09 lip 2011, 00:30 

Počeli radovi izgradnje svetišta na Kondžilu

Počeli su radovi na izgradnji svetišta na brdu Kondžilo. Odbor za izgradnju svetišta izabrao je projekt gosp. ing. Jure Pranjića iz Tuzle koji obuhvaća kapelicu, ispovjedaonicu, prostore za svećenike, vanjski oltar, sanitarije, poslovne prostore, a na platou brda biti će uređeni putevi te postaje križnog puta.

Za izvođača radova izabrano je poduzeće Ćosićpromex iz Žabljaka, općina Usora.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2011, 00:32 

Obnova Hrvatskog kulturnog doma i ambulante na Studencima

Obnova nekadašnjeg društvenog doma i ambulante na Studencima u punom je zamahu. Do sada je na dijelu objekta u kojem je nekad bila zdravstvena ambulanta, postavljena unutrašnja i vanjska stolarija, uvedena elektro instalacija, popravljena vodoinstalacija, odrađeno je malterisanje i ostali unutrašnji sitni radovi, a krajem 5. mjeseca u toku su bili i radovi čišćenja okolice, prilaza i dovorišta doma.

Na sastanku 29.5. dogovoreno je da će u kratkom roku (do kolovoza) biti odrađeni i radovi na iskopavanju kanala i dovođenju podzemnog kabla do stubova za rasvjetu igrališta, uredit će se sanitarni čvor u objektu i položiti pločice. Predsjednik Mjesne zajednice Studenci, g. Juro Pranjić kao prioritet naveo je i postavljanje ograde oko objekta te pokrivanje kompletnog objekta kako bi se zaustavilo daljnje propadanje.

Prema riječima Pranjića, u toku su dogovori oko sastanka predstavnika Mjesne zajednice sa hrvatskim predstavnicima u vlasti RS. Ideja je, da se na Studencima ugoste Davor Čordaš, Ministar za izbjegla i raseljena lica RS, inače član HDZ BiH i Emil Vlajki, hrvatski član predsjedništva tog entiteta, a prisustvovati bi trebao i načelnik općine Teslić, Savo Kasapović. Na sastanku će predstavnici Mjesne zajednice iznjeti zajedničku procjenu situacije i predstaviti prioritetne ciljeve i projekte našeg mjesta.

Pranjić je prisutne napomenuo da je u toku i javni natječaj RS za doniranje sredstava na kojeg će poslati prijavu odnosno aplikaciju. Dodao je još da su na slične natječaje u Sarajevu već slane aplikacije ali su sve bile odbijene.

video i foto: http://mrsici.blog.siol.net/2011/06/09/ ... tudencima/

Vrh

PostPostano: 20 lip 2011, 22:58 

Pregledao sam cijelu temu i pozitivno sam iznenađen. Mislio sam da se tamo nitko nije vratio i da nema više traga Hrvatima.

Vrh

PostPostano: 06 srp 2011, 20:52 

Citat:
VIDEO: Doček zlatne olimpijke Monike Grgić; Zlato za Sloveniju i Komušinu

Sinoć je u Hrvatskom klubu Komušina u Škofjoj Loki upriličen veličanstven doček za mladu Moniku Grgić, koja je na Specialnim Olimpijskim igrama u Atenama zastupala boje slovenske reprezentacije. Na igrama je sudjelovalo 7000 sportaša iz 180 zemalja svijeta, a Monika je sa najboljim vremenom u disciplini trčanje na 400 m osvojila zlatnu medalju, kako za Republiku Sloveniju, tako i za HKUD Komušina Škofja Loka, čime se mogu i trebaju ponositi svi Komušani diljem svijeta. Osim zlata, Monika se okitila i brončanom medaljom u štafeti.

http://mrsici.blog.siol.net/2011/07/06/ ... -komusinu/

Vrh

PostPostano: 07 srp 2011, 08:22 

bas sam ti pogledo slike na fejsu, nema nidje opisa, kojim dobrom to sve, al evo sad mi je jasnije :)

sve pohvale, vasoj ali i nasoj Moniki, da dalje ustraje u radu i bude na ponos rodnoj grudi :HercegBosanac

Vrh

PostPostano: 25 srp 2011, 19:59 

http://www.hercegbosna.org/vijesti/bih/ ... -3887.html

Vrh

PostPostano: 25 kol 2011, 16:25 

Otvoreni obnovljeni prostori ambulante i Hrvatskog Doma kulture Studenci.

U sklopu manifestacije Dani Krčevine na Studencima 12. kolovoza 2011. godine upriličena je svečanost povodom otvaranja obnovljenih prostorija nekadašnjeg Društvenog doma i ambulante koji će stanovnicima Studenaca u buduće služiti za različite društvene aktivnosti a dio kao zdravstvena ambulanta. Prostorije Doma obnovljene su isključivo sredstvima mještana, dok je općina još prije dvije godine financirala obnovu krova.

Na svečanosti koju je otvorio član savjeta Mjesne zajednice Goran Ćosić, prisustvovao je i načelnik općine Teslić, Savo Kasapović, također njegov kolega iz općine Usora, Anto Čičak, kao i predstavnik općine Žepče, Ilija Barišić. Teslićki načelnik Kasapović u svom govoru izrazio je zadovoljstvo pozivom na svečanost te pohvalio napore mještana Studenaca koji su u godinu dana svojim sredstvima uredili veliki dio objekta, te obećao da će i općina pomoći pri daljnjem uređenju. Dodao je još, da mu je u veliko zadovoljstvo što se narod polako vraća, dolazi i posjećuje svoje krajeve, te da je obaveza političara da stvaraju dobar ambijent, posebno u sigurnosti građana pri povratku, u čemu je, kako je naveo, općina Teslić na zavidnoj razini. Na kraju govora ohrabrio je i pozvao povratku raseljene i izbjegle Studenčane riječima: »Nadam se da će naredne godine donijeti i intenzivniji povratak, bolje ekonomske uslove, da će biti na našim prostorima daleko više ove mladosti koju vidim danas i da će biti više međusobnih druženja.« Kao primjer druženja naveo je sada već tradicionalnu nogometnu utakmicu između veteranskih ekipa FK Proleter Teslić i veterana »Krčevina Club« Studenci na kojoj i sam Kasapović svake godine nastupa u dresu Proletera.

Mještanima Studenaca obratio se i načelnik općine Usora, Anto Čičak, koji je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Mjesne zajednice. »Rado sam prihvatio poziv i drago mi je da vas vidim u tolikom broju, posebno mi je drago kad vidim ova dva dječaka (op.a. Filip i Dominik Mršić), i vjerujem da ima nade da ćemo živjet na ovim prostorima. Ovim putem bi se zahvalio svim roditeljima koji su doveli ovu malu djecu da vidi gdje su oni živjeli, i da se nikad ne zaborave ti krajevi, da naša djeca znaju svoje korijene, i da barem dio njih vrati na ove prostore i naravno počnu zajednički život u općini Teslić.« Čičak je pozdravio i obećanje kolege Kasapovića za pomoć pri daljnjem opremanju doma, kao i iniciativu za obezbjeđenje lječničke službe, koja bi na Studencima trebala boraviti barem jednom tjedno. »Ja vas ispred Općine Usora sa kojom ste vi svi povezani pozdravljam i želim vam, da ovi prostori do godine budu još uređeniji i da vas vidim još u većem broju. Ugodan boravak u vašem kraju. I za kraj još jednom kažem, ova dva radosna dječaka uljevaju povjerenje da će ovdje biti života.« zaključio je Čičak.

Nakon govora dvaju načelnika sljedilo je svečano otvaranje obnovljenih prostora. Čast, da presjeku svečanu vrpcu pripala je najstarijoj mještanki Studenaca, Kati Grgić iz sela Ereizi, prvom povratniku na prostor Mjesne Zajednice, Franji Ćosiću iz Crne Rijeke te najmlađim učesnicima manifestacije, blizancima Filipu i Dominiku Mršiću. Novootvoreni Dom prvo je ugostio izložbu starih fotografija ljudi i običaja sa prostora Mjesne zajednice, a kruna galerije bila je velika fotografija nekadašnjeg hrvatskog nogometnog reprezentativca i igrača Dinama, Vladimira Petrovića, rođenog Studenčana, koji uvijek pomaže i sudjeluje u svim aktivnostima na prostoru Studenaca. Svečanost je nastavljena folklornim nastupima kulturno-umjetničkih društava iz Viškova-Rijeka i Omanjske-Usora.

Foto: dio obnovljenih prostorija

slika

http://img42.imageshack.us/img42/9272/img2960no.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/6420/img2958ok.jpg

http://img822.imageshack.us/img822/839/img3201o.jpg

Foto: Svečanost otvaranja

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 25 kol 2011, 16:27 

Foto: 2. dio

slika

slika

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 26 kol 2011, 15:15 

Video prilog sa svečanog otvaranja obnovljenih prostora ambulante i HKD Studenci.

Vrh

PostPostano: 23 ruj 2011, 15:46 

Citat:
VIDEO reportaža iz staračkog doma "Ilić - AS" Slatina

U ovoj reportaži vidjećete kako žive štićenici u prvom privatnom staračkom domu “Ilić As”,u Slatini kod Teslića vlasnika Ante Ilića, povratnika u Komušinu.

http://mrsici.blog.siol.net/2011/09/23/ ... s-slatina/

Vrh

PostPostano: 10 lis 2011, 21:09 

Vrh

PostPostano: 14 lis 2011, 15:15 

Vrh

PostPostano: 16 lis 2011, 13:37 

Svi hoće kući, a mogu samo Bošnjaci

TESLIĆ - Selo Vrela ili Putešić podijeljeno je mapama Dejtonskog sporazuma i sada ga svi zaobilaze, i opština Teslić u RS, i Tešanj u Federaciji BiH, kao i donatori, zbog čega je sve i danas porušeno i sablasno pusto.

Selo se nalazi na sedmom kilometru magistralnog puta Teslić - Doboj. Prije rata dvadesetak domaćinstava u ovom dijelu sela, različitog nacionalnog sastava, živjelo je na najatraktivnijoj lokaciji pored tridesetak kilometara dugog puta.

Izbijanjem ratnih sukoba devedesetih godina mještani su otišli svako na svoju stranu, a selo, koje je prije rata pripadalo tešanjskoj opštini, preko noći je postalo pusto i ničije.
Dejtonskom linijom selo je kasnije prepolovljeno i niko ni do danas ne zna kuda granica stvarno vodi. Neke su kuće pripale Republici Srpskoj, a zemlja i prateći objekti Federaciji BiH, pa sve pomalo podsjeća na sarajevsko naselje Dobrinju.
Imovina je, uglavnom, obnovljena samo Bošnjacima odmah poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, dok Srbi i Hrvati i danas čekaju na obnovu.

Obnovljene tri srpske kuće nisu utjeha za preostale porodice na čekanju, a Hrvati su i u goroj poziciji, jer njihovim porodicama nije obnovljena nijedna od desetak kuća.

U Putešiću ili Vrelima uopšte se ne sprovodi Aneks 7. Dejtonskog sporazuma, koji se tiče povratka ljudi i imovine i izbora mjesta stanovanja. Na ispitu su pali svi, a posebno međunarodna zajednica i donatori.

- Godinama sam hodao od vrata do vrata, obraćao se donatorima i vlastima, naplaćao se kirije u Tesliću. Dok sam nešto dobio - dodatno sam se zadužio - kaže povratnik Zoran Jorgić.

Slično je bilo i sa porodicom Topić. Jedan od braće dobio je donaciju, a drugi nije. Iako je sprovođenje imovinskih zakona dovršeno, ovi ljudi nemaju nikakvih obećanja da će im neko obnoviti kuće.

Pesimista je i Drago Lipić, čiju imovinu niko ne spominje godinama, a o obnovi, kaže, više i ne sanja.

Demineri

Nekoliko deminera smrtno je stradalo uklanjajući mine oko ovog sela i ono je sada čisto i bezbjedno. Pa, ipak, i dalje nema para za donacije, a ruševine skreću pažnju hiljadama putnika koji svakodnevno prolaze kroz selo, jer je put Doboj - Teslić jedan od najfrekventnijih u BiH.

(Glas Srpske)

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 14:34 

Fotoreportaža iz Komušanskog kraja...

Krajem 10-og mjeseca položen je novi sloj asfalta na dionici dugoj 940 m od naselja Čančari (Banja Vrućica) - Luščić (Studenci)
slika

U 2010. na području naselja Crna Rijeka (MZ Studenci) postavljena je javna rasvjeta koja se proteže na 2 km. U pripremi je postavljanje rasvjete i u selima Studenci i Mršići.

slika

Crna Rijeka

slika

Još uvijek traje obnova i u pasivnijim zaseocima Gornje Komušine. Ove jeseni pokriveno je nekoliko kuća

slika

G. Komušina

slika

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 14:40 

Nastavljaju se radovi na izgradnji katoličkog svetišta na brdu Kondžilo. U projetku je i izgradnja nove kapele dok se stara kapela, simbol Kondžila premješta na novu lokaciju u neposrednu blizinu župne crkve u Komušini.

slika

Komušina - Ponjavići
slika

Ponjavići i dio Slatine

slika

Dio Slatine

slika

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 14:42 

Jebote kako je pitom kraj, milina.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 14:53 

Dom za stare i nemoćne u Slatini, vlasnik povratnik Anto Ilić. Kapaciteti doma su zauzeti nakon nekoliko mjeseci od otvaranja. Na slici radnici izvode radove na drugom katu, gdje će biti uređeni prostori za novih 18 štićenika. Vlasnik je nedavno otvorio i pogrebni servis i cvjećaru u gradu Tesliću.

slika

Preko tisuću ljudi boravilo je u župi Bežlja protekli tjedan povodom blagdana Svih Svetih.

30.10. nakon mise u Bežlji
slika

U Komušini se nastavlja izgradnja spomen parka poginulim braniteljima HVO Teslić -Komušina

3.11.
slika

Pogled na Usorsku dolinu kod Studenaca

slika

slika

Usora

slika

slika

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 14:54 

Tipični naš u Bosni...

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 14:54 

Kakvo je etničko stanje tamo ? Jesu li Hrvati većina u svim predjelim gdje su prije rata bili ? Kakva je njihova demografska slika ?

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 15:00 

U naseljima južno od Teslića odnosno Banje Vrućice (komušanski kraj) Hrvata ima malo u odnosu na prijeratno stanje ali su većina jer je tek nekoliko ljudi prodalo svoju imovinu. Taj kraj broji oko 500 stalnih povratnika Hrvata.

Što se tiče prigradskih naselja (Barići, Bardaci, Gomjenica...) dosta je prodano ali još uvijek ima znatan broj Hrvata. Oko 800 u župi Teslić.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 17:03 

MRSHO je napisao/la:
U naseljima južno od Teslića odnosno Banje Vrućice (komušanski kraj) Hrvata ima malo u odnosu na prijeratno stanje ali su većina jer je tek nekoliko ljudi prodalo svoju imovinu. Taj kraj broji oko 500 stalnih povratnika Hrvata.

Što se tiče prigradskih naselja (Barići, Bardaci, Gomjenica...) dosta je prodano ali još uvijek ima znatan broj Hrvata. Oko 800 u župi Teslić.

Hvala, dobro je to čuti da ima povratinka , nadam se da se vračaju i mladi ljudi tako da naš narod ima budućnost u tom kraju.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 17:45 

Zadar1993 je napisao/la:
MRSHO je napisao/la:

Hvala, dobro je to čuti da ima povratinka , nadam se da se vračaju i mladi ljudi tako da naš narod ima budućnost u tom kraju.

Ima mladih, nekoliko ih se vratilo, pogotovo u zadnje dvije godine. ima i dijece. Inače, veliki potencial je projekat izgradnje svetišta na Kondžilu koji je već na pola odrađen. Neka bude u pola ko Međugorje biće odlično.

Vrh

PostPostano: 05 stu 2011, 21:47 

MRSHO je napisao/la:
Zadar1993 je napisao/la:

Ima mladih, nekoliko ih se vratilo, pogotovo u zadnje dvije godine. ima i dijece. Inače, veliki potencial je projekat izgradnje svetišta na Kondžilu koji je već na pola odrađen. Neka bude u pola ko Međugorje biće odlično.

Hvala puno , drago mi je čuti kako ima nade i budućnosti za Hrvate iz Komušine :palacgore1

To moj je, moj je dom!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 585 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 24  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: