|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 12 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Ministry of Sound
|
Naslov: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 11 ruj 2012, 16:13 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
Kada dogori do noktiju, tada se društvo počne dijeliti po klasnim, rasnim, a evo sada i generacijskim linijama. Slučajno sam naletio na zanimljivu internetsku foru koja se zove "Old economy Steven", u kojoj je u ulozi "antiheroja" netko tko je završio školovanje u srednjim ili kasnim 70im, i tko je imao puno više izbora i nikakvu konkurenciju pri zapošljavanju (čak i bez VSS i prethodnog iskustva), jeftin stambeni prostor, jeftino sveučilišno školovanje, jeftino gorivo i općenito visoku razinu socijalne mobilnosti (klasno napredovanje). Dakle manje-više, sretni idiot, koji je živio u doba bez konkurencije Kine i njene radne snage, enormnog rasta vrijednosti nekretnina, i općenito akumulacije privatnog i javnog duga koja je financirala ogroman rast u uslugama koje pruža država, a čiji će ceh plaćati njihova djeca i unuci. Dosta toga što vrijedi za Ameriku i Stevena vrijedi i za naše roditelje. http://www.quickmeme.com/Old-Economy-Steven/popular/1/?upcoming
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 11 ruj 2012, 16:15 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 09:25 Postovi: 43752 Lokacija: Folklorni Jugoslaven, praktični Hrvat
|
_________________ sklon'se bona Zineta sa penđera, vidiš da te vlasi oćima kurišu
|
|
Vrh |
|
|
Ministry of Sound
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 11 ruj 2012, 16:16 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 11 ruj 2012, 16:48 |
|
|
Neki qrac s ovim kapitalizmom definitivno ne valja... posebno s tom slobodnom trgovinom...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 13 ruj 2012, 14:06 |
|
|
U prosjeku svi živimo bolje nego prije, samo sto su vecina tih kinezi
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
doc
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 13 ruj 2012, 14:39 |
|
|
U Velikoj Britaniji je vladina komisija izjavila da se cijeli socijalno mirovinski sustav u toj zemlji može opisati kao zavjera starih protiv mladih.
Ta generacija je prva koja svojoj djeci ostavlja materijalno slabije uvjete, a da nisu rezultat neke katastrofe nego bahatosti, razmaženosti i sebeljublja.
Što otvara i opravdano pitanje kako može opsati društvo kao međugeneracijski ugovor ako jedna generacija hoće zajebati one koje dolaze nakon nje i misli samo na sebe.
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 13 ruj 2012, 14:40 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Stara generacija može mladima reći, "Mi vam nismo devalvirali valutu ovoliko i napravili je bezvrijednom, uz inflaciju".
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Metemma
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 13 ruj 2012, 21:36 |
|
|
Uz ovaj razvoj tehnologije i ovoliku razinu bogatstva, ljudi u najbogatijim zemljama moraju da rade do 65, 66, 67 godine... nesto tu ne valja pa gi jebi. Sve vise svega, a u prosjeku, sve manje za prosjecnog covjeka...
_________________ + Gledaj orle od miline, Gračanicu kraj Prištine... +
|
|
Vrh |
|
|
lider30
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 13 ruj 2012, 22:52 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24067 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
|
Definitivno su sadašnje generacije napravile duga i deficita do stropa u većini država. Buduće generacije će to morati vraćati ili će sustav krahirati.
Inflacija je (uvjetno rečeno) pokrivanje deficita i dugova na teret sviju. Konstantna, lagana i dugotrajna pljačka svih građana.
_________________ Safe European Home
|
|
Vrh |
|
|
Bošnj@k
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 13 ruj 2012, 22:56 |
|
Pridružen/a: 19 kol 2012, 12:14 Postovi: 372 Lokacija: Evo me u kući
|
Treba imati sreće i pogoditi pravo vrijeme kada ćeš na svijet doći. Ne kaže se uzalud u Bosni da, ako si sretan, ni u hali nisi gladan
_________________ Naše ja nije nepromjenjivo. Svaki dan treba ga stvarati, i braniti, izvjesne osobine odbacivati, druge stvarati.
|
|
Vrh |
|
|
Pavo B.
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 14 ruj 2012, 09:05 |
|
|
Metemma je napisao/la: Uz ovaj razvoj tehnologije i ovoliku razinu bogatstva, ljudi u najbogatijim zemljama moraju da rade do 65, 66, 67 godine... nesto tu ne valja pa gi jebi. Sve vise svega, a u prosjeku, sve manje za prosjecnog covjeka... Problem je što je ovaj sustav izgrađen prije 50 godina. Ideja da ideš u penziju s 55 je imala smisla kad je prosječan životni vijek bio 60-65 godina. U Kanadi je prosječna očekivana životna dob djeteta rođenog danas 81 godina. No, treba pogledati složenije statistike. Osoba u Kanadi koja je doživjela 65 godina može očekivati u prosjeku još 20 godina života. To je 85! Druga brojka je da prosječan Kanađanin može očekivati da do 65-64. godine živi bez težih zdravstvenih problema(srce, rak, dijabetes). I onda u penziju s 55?! Moj stari ima 59 godina. U tim godinama je njegov otac bio u penziji. U tim godinama je njegov otac bio debeljuškasti starac koji je sjedio doma, rješavao križaljke, gledao dnevnik, ljetovao u Drveniku s drugim penzionerima, i nedjeljom išao u polusatnu šetnju. Moj stari radi, trči 10km svaki drugi bez problema, pomjera po kući namještaj, i dođe prije 3 mjeseca u teretanu sa mnom i ležerno digne 100 kila u benč 5-6 puta. A ja ne mogu 80! Sve bi ovo prije 50-60 godina bilo nenormalno. On bi bio starac, ja bi bio snažniji od njega, on bi imao hrpu zdravstvenih problema zbog nezdravog života(neuhranjen u godinama ključnim za razvoj) i naravno da s 60 godina ne bi mogao raditi. Pogotovu neke klasične radničke poslove iz tog vremena tipa rudar. Ali nije više 1958. Ljudi žive duže, zdraviji su duže, krepkiji i vitalniji su duže. Ali bi opet htjeli u penziju s 55.
|
|
Vrh |
|
|
Zadar1993
|
Naslov: Re: Babyboomeri - generacija koja je živjela bolje i od svojih roditelja i od svoje djece Postano: 14 ruj 2012, 09:30 |
|
Pridružen/a: 21 kol 2011, 16:34 Postovi: 15238 Lokacija: Misao svijeta
|
Pavo B. je napisao/la: Metemma je napisao/la: Uz ovaj razvoj tehnologije i ovoliku razinu bogatstva, ljudi u najbogatijim zemljama moraju da rade do 65, 66, 67 godine... nesto tu ne valja pa gi jebi. Sve vise svega, a u prosjeku, sve manje za prosjecnog covjeka... Problem je što je ovaj sustav izgrađen prije 50 godina. Ideja da ideš u penziju s 55 je imala smisla kad je prosječan životni vijek bio 60-65 godina. U Kanadi je prosječna očekivana životna dob djeteta rođenog danas 81 godina. No, treba pogledati složenije statistike. Osoba u Kanadi koja je doživjela 65 godina može očekivati u prosjeku još 20 godina života. To je 85! Druga brojka je da prosječan Kanađanin može očekivati da do 65-64. godine živi bez težih zdravstvenih problema(srce, rak, dijabetes). I onda u penziju s 55?! Moj stari ima 59 godina. U tim godinama je njegov otac bio u penziji. U tim godinama je njegov otac bio debeljuškasti starac koji je sjedio doma, rješavao križaljke, gledao dnevnik, ljetovao u Drveniku s drugim penzionerima, i nedjeljom išao u polusatnu šetnju. Moj stari radi, trči 10km svaki drugi bez problema, pomjera po kući namještaj, i dođe prije 3 mjeseca u teretanu sa mnom i ležerno digne 100 kila u benč 5-6 puta. A ja ne mogu 80! Sve bi ovo prije 50-60 godina bilo nenormalno. On bi bio starac, ja bi bio snažniji od njega, on bi imao hrpu zdravstvenih problema zbog nezdravog života(neuhranjen u godinama ključnim za razvoj) i naravno da s 60 godina ne bi mogao raditi. Pogotovu neke klasične radničke poslove iz tog vremena tipa rudar. Ali nije više 1958. Ljudi žive duže, zdraviji su duže, krepkiji i vitalniji su duže. Ali bi opet htjeli u penziju s 55. Općenito ovaj Pruski mirovinski sustav odnosno kako ga zovu međugeneracijske solidarnosti je imao smisla u Pruskoj za vrijeme Željeznog Kancelara, kada je ovaj odredio da čovjek mora sa 70 godina u mirovinu. Jasno prosječna životna doba tada u Pruskoj je bila 45-55 godina . Sada, kada populacija sve više stari lako moguće da će neke visoko razvijene zemlje doživjeti kolaps upravo zbog ovoga sustava. Francuska recimo ima stabilan dug u odnosu na BDP, ali ukoliko uračunamo dug zemlje prema umirovljenicima dobijemo cifru od 548% BDP, dugoročno ovo će izazvati čisti kolaps.
_________________ Te kad mi jednom s dušom po svemiru se krene, Zaorit ću ko grom: O, gledajte ju divnu, vi zvijezde udivljene, To moj je, moj je dom!
|
|
Vrh |
|
|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 12 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: kily i 28 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|