|
|
Stranica: 1/3.
|
[ 60 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Robbie MO
|
Naslov: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 15:31 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77547 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Šta su Čerkezi.
Jedan od brojnijih europskih/euroazijskih naroda o kojima ne znam ništa.
Broje u milijunima.
_________________ Fun fact: I HDZ i SDA su osnovani u Zagrebu.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Salivator
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:08 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Šta su Čerkezi.
Broje u milijunima. Plaćenici :) Toliko znam, ostalo slabo. Ne vole Ruse baš.
_________________ Can't you hear the thunder? Better run, better take cover.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:10 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 11:29 Postovi: 77547 Lokacija: Institut za razna i ostala pitanja
|
Salivator je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Šta su Čerkezi.
Broje u milijunima. Plaćenici :) Toliko znam, ostalo slabo. Ne vole Ruse baš. Ja ih iz nekog razloga miješam sa Kozacima. Obje skupine zamišljam u svečanoj vojnoj uniformi.
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:12 |
|
|
Zašto sam otvorio temu?
Jer sam čitao o Druzima (o formiranju čije države se sada raspravlja), i onda se kaže da Druzi i Čerkezi jedini u Izraelu od manjina po zakonu moraju služiti vojsku.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:13 |
|
|
Živjeli na obali Crnog mora, između Kavkaza i Krima, dok is Rusi nisu eliminirali u 19. stoljeću. Muhadžirili u Osmansko carstvo, bilo je vojnika i sposobnih ljudi koji su postali dio elite u nizu post-osmanskih država. Generali, ministri, moćnici, nadzastupljena manjina.
Jedna zabuna, oni "Čerkezi" koji su došli s bijelim Rusima poslije oktobarske revolucije, te koji su kasnije na području bivše Jugoslavije u drugom svjetskom ratu ratovali na strani Nijemaca, nisu bili pravi Čerkezi, nego uglavnom Kalmiki, a bilo je pod tom etiketom i običnih Rusa i drugih naroda s tog područja.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:13 |
|
|
Imaju li rusku republiku? Kakav im je jezik?
Vidim da su suniti.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:14 |
|
|
Jel kod nas ima prezime Čerkez, ili toponima?
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Salivator
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:15 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Salivator je napisao/la: Plaćenici :) Toliko znam, ostalo slabo. Ne vole Ruse baš.
Ja ih iz nekog razloga miješam sa Kozacima. Obje skupine zamišljam u svečanoj vojnoj uniformi. Zato što su i Kozaci plaćenici, samo malo slavniji. Čerkezi su većinom muslimani, mislim da pripadaju turkijskim podskupinama. Kozaci su sa stepe, bijelci, pravoslavci.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Salivator
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:17 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Jel kod nas ima prezime Čerkez, ili toponima? Ima prezimena, ne znam za toponime.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:19 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Živjeli na obali Crnog mora, između Kavkaza i Krima, dok is Rusi nisu eliminirali u 19. stoljeću.
Znači najatraktivnija lokacija u Rusiji.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
zrtvasvihrezimaa
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:22 |
|
|
Čerkezi su narod u srednjem i sjeverozapadnom Kavkazu. U razdoblju od 16. do početka 19. stoljeća postupno prihvaćaju Islam, kojemu danas pripadaju praktično svi Čerkezi.Iako ih je zanemariv broj Rusi ih nikada nisu uspjeli dovesti u red i civilizirati ih. Jako primitivan narod sa zadržanim plemenskim običajima, nešto poput šiptara na Kosovu.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Salivator
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:25 |
|
|
zrtvasvihrezimaa je napisao/la: Čerkezi su narod u srednjem i sjeverozapadnom Kavkazu. U razdoblju od 16. do početka 19. stoljeća postupno prihvaćaju Islam, kojemu danas pripadaju praktično svi Čerkezi.Iako ih je zanemariv broj Rusi ih nikada nisu uspjeli dovesti u red i civilizirati ih. Jako primitivan narod sa zadržanim plemenskim običajima, nešto poput šiptara na Kosovu. To ti je tako kad te Rus civilizira :) Nikoga nisu oni civilizirali već ubijali, proganjali, branili jezike i način života domorocima. Kao i Ameri.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:26 |
|
|
Znači Rusi su ih denacifikovali već 1850.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:27 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Imaju li rusku republiku? Kakav im je jezik?
Vidim da su suniti. Tri republike znam da imaju, možda i više: Adigeja, Karačajevo-Čerkezija i Kabardino-Balkarija. Adigejci, Čerkezi i Kabardinci su različiti nazivi koje su Rusi forsirali da razdvoje skupine Čerkeza. Imaju nekakav kavkaski jezik, najbliži jezično su im Abhazi (narod iz odmetnute gruzijske regije).
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:30 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Dr. Van Nostrand je napisao/la: Živjeli na obali Crnog mora, između Kavkaza i Krima, dok is Rusi nisu eliminirali u 19. stoljeću.
Znači najatraktivnija lokacija u Rusiji. To je jedini pravi ruski izlaz na Crno more. Puno sigurniji nego Krim i Azovsko more gdje uvijek može nešto doletjeti od bandero-sotonista.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:31 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Jel kod nas ima prezime Čerkez, ili toponima? Antonija Čerkez, nemoj rec da je ne znas.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:32 |
|
|
Karta pokazuje originalno područje i granice današnjih republika: ![slika](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/62/Resettlement_of_Circassians_Into_Ottoman_Empire.jpg/640px-Resettlement_of_Circassians_Into_Ottoman_Empire.jpg)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:33 |
|
|
VUKsaJUGA je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Jel kod nas ima prezime Čerkez, ili toponima? Antonija Čerkez, nemoj rec da je ne znas. Blokiran mozak. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) Znači ima i kod nas Čerkeza ![slika](https://viteski.ba/wp-content/uploads/2024/04/294550487_131467102915909_1689735007577286518_n-e1660649353533-400x210.webp)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
VUKsaJUGA
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:33 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: VUKsaJUGA je napisao/la: Antonija Čerkez, nemoj rec da je ne znas. Blokiran mozak. ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif) Blokira i meni kad je vidim
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:37 |
|
|
Na Wiki piše da ih je u Turskoj 3-4 milijuna.
Tamo su vjerojatno asimilirani ko Bošnje.
Mogu glumit pandure u turskim serijama.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:38 |
|
|
Robbie MO je napisao/la: Zašto sam otvorio temu?
Jer sam čitao o Druzima (o formiranju čije države se sada raspravlja), i onda se kaže da Druzi i Čerkezi jedini u Izraelu od manjina po zakonu moraju služiti vojsku. Zanimljivo je da preko rijeke, u Jordanu, Čerkezi čine kraljevsku stražu i tjelohranitelje, izgleda da im dinastija vjeruje više nego svojim Arapima (koji su porijeklom uglavnom Palestinci). Zato su skoro svi šefovi tajnih službi i dobar dio visokih vojnih časnika Čerkezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Circassians_in_Jordan#Notable_people
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Salivator
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:40 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Imaju li rusku republiku? Kakav im je jezik?
Vidim da su suniti. Tri republike znam da imaju, možda i više: Adigeja, Karačajevo-Čerkezija i Kabardino-Balkarija. Adigejci, Čerkezi i Kabardinci su različiti nazivi koje su Rusi forsirali da razdvoje skupine Čerkeza. Imaju nekakav kavkaski jezik, najbliži jezično su im Abhazi (narod iz odmetnute gruzijske regije). Najgadniji jezici za slušati. :) Što opet znači da su jedinstveni i egzotični.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:40 |
|
|
Dr. Van Nostrand je napisao/la: Robbie MO je napisao/la: Zašto sam otvorio temu?
Jer sam čitao o Druzima (o formiranju čije države se sada raspravlja), i onda se kaže da Druzi i Čerkezi jedini u Izraelu od manjina po zakonu moraju služiti vojsku. Zanimljivo je da preko rijeke, u Jordanu, Čerkezi čine kraljevsku stražu i tjelohranitelje, izgleda da im dinastija vjeruje više nego svojim Arapima (koji su porijeklom uglavnom Palestinci). Zato su skoro svi šefovi tajnih službi i dobar dio visokih vojnih časnika Čerkezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Circassians_in_Jordan#Notable_peoplePodsjećaju na Bošnje. I oni se vole hvaliti da su služili raznim vladarima u zamjenu za napredovanje i visoke pozicije. Na kraju genocid, pa muhadžirili. Ima sličnosti i sa Srbima Krajišnicima koji su voljeli oficiri biti još od Austrije i Turske, i profesionalno se vojskom ili pandurstvom bavit.
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Dr. Van Nostrand
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:41 |
|
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Robbie MO
|
Naslov: Re: Čerkezi Postano: 13 pro 2024, 16:43 |
|
|
Narod kojem je vojna uniforma narodna nošnja? ![zubati :zubati](https://hercegbosna.org/forum/images/smilies/a090.gif)
|
|
Vrh |
|
![](images/spacer.gif) |
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|