|
|
Stranica: 239/327.
|
[ 8164 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 11 lis 2022, 16:00 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
Tuku im branu na hidrocentrali pored Kijeva. Za sad su promašili sa 2 projektila ali zamalo. Ima štete ali beton nisu pogodili. Vidi se na satelitskim slikama da je beton rezervoara meta.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
BBC
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 11 lis 2022, 16:11 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108339 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
BBC je napisao/la: Tuku im branu na hidrocentrali pored Kijeva. Za sad su promašili sa 2 projektila ali zamalo. Ima štete ali beton nisu pogodili. Vidi se na satelitskim slikama da je beton rezervoara meta. Pogodili su im ovo tu blizu nevezano za hidrocentralu. Imaju i Rusi vojne satelite i provjeravaju je li šta pogođeno ili ne. Citat: Kyiv CHP-6 power station (Київська ТЕЦ-6, ТЕЦ-6) is a 500-megawatt (MW) fuel oil and natural gas power station in Kyiv oblast, Ukraine.
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
|
Skeletor
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 11 lis 2022, 16:34 |
|
|
BBC je napisao/la: BBC je napisao/la: Tuku im branu na hidrocentrali pored Kijeva. Za sad su promašili sa 2 projektila ali zamalo. Ima štete ali beton nisu pogodili. Vidi se na satelitskim slikama da je beton rezervoara meta. Pogodili su im ovo tu blizu nevezano za hidrocentralu. Imaju i Rusi vojne satelite i provjeravaju je li šta pogođeno ili ne. Citat: Kyiv CHP-6 power station (Київська ТЕЦ-6, ТЕЦ-6) is a 500-megawatt (MW) fuel oil and natural gas power station in Kyiv oblast, Ukraine.
Hidroelektrana, tj. trafo na istoj se zapalio zbog preopterećenja, kad su Rusi pogodili druge stanice povuklo je mnogo sa tog trafoa pa se zapalilo ulje. Naravno CIAkrajiške vlasti to ne umeju da ugase pa izgore sve.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 11 lis 2022, 18:19 |
|
|
...što više rusi budu divljali to više naoružanja expresno stiže..nebi me iznenadilo da ukri krenu preko ruske grane..Ukrajini je isporučen prvi od četiri njemačka napredna sustava protuzračne obrane tipa IRIS-%, objavio je časopis Der Spiegel.
Njemačka ministrica obrane, Christine Lambrecht, jučer je potvrdila da će prvi takav sustav od četiri obećana Ukrajini biti isporučen "u roku od par dana".
Lambrecht je to rekla samo par sati nakon što je Rusija jučer započela goleme zračne udare projektilima i dronovima diljem Ukrajine.
|
|
Vrh |
|
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 11 lis 2022, 18:48 |
|
|
OptimisticniVeSeljak je napisao/la: BBC je napisao/la: Tuku im branu na hidrocentrali pored Kijeva. Za sad su promašili sa 2 projektila ali zamalo. Ima štete ali beton nisu pogodili. Vidi se na satelitskim slikama da je beton rezervoara meta. Pročitali moj post na ovoj temi . Ne znam samo što su čekali do sada. Možda su računali ako sve unište na proljeće Ukrajinci imaju 9 mjeseci da pronađu nekakve alternative. Ovako im zima stiže za mjesec dana. Gledam prognozu, temperature su im ujutro oko nule. Još se to da izdržati u kaputu i zatvorenih vrata.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 11 lis 2022, 22:13 |
|
Pridružen/a: 13 ožu 2019, 22:34 Postovi: 12568 Lokacija: Sjeverna Bosna
|
Počinju kiše i niska naoblaka, danas već značajno smanjena uporaba dronova za izviđanje na istoku i jugu, a i vojske ne vole gaziti blato.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 11 lis 2022, 22:14 |
|
|
i_jopet je napisao/la: OptimisticniVeSeljak je napisao/la: Pročitali moj post na ovoj temi . Ne znam samo što su čekali do sada. Možda su računali ako sve unište na proljeće Ukrajinci imaju 9 mjeseci da pronađu nekakve alternative. Ovako im zima stiže za mjesec dana. Gledam prognozu, temperature su im ujutro oko nule. Još se to da izdržati u kaputu i zatvorenih vrata. Jbt, nisu crnci iz nigera. ljudi odrasli na tom tlu, znaju sta je zima.
_________________ Prigovara nekome da nije izašao iz 90tih, a on sam i dalje neuspješno ratuje protiv Osmanlija.
|
|
Vrh |
|
|
Agathonikos
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 00:10 |
|
|
Armagedon iz Sibira potpuno menja tok ruske operacijeGeneral Sergej Surovikin, novi komandant ruskih snaga u Ukrajini i komandant Ratnog vazduhoplovstva Ruske Federacije danas slavi 56. rođendan, a mnogi eksperti predviđaju da će „general Armagedon“, kako ga nazivaju, značajno izmeniti tok ruske specijalne operacije u Ukrajini. Njegov rođendan obeležava se u senci poslednjih događaja u zoni specijalne operacije. Stupanjem na dužnost pokrenuo je masovne raketne napade na Kijev i druge ukrajinske gradove i ključnu infrastrukturu, te počeo da disciplinuje ukrajinski režim, koji za njim već raspisao međunarodnu poternicu. „Sada je postavljen za komandanta Združene grupe ruskih snaga na teritoriji Ukrajine. Pored toga, on je i komandant Vazdušno-kosmičkih snaga. Samim tim, kombinacija ove dve dužnosti omogućava mu da brže i operativnije rešava brojna pitanja. Na primer, jučerašnje napade na Ukrajinu izvela je uglavnom dalekometna avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga, koja je pod njegovom komandom. Činjenica da je postavljen na ovu funkciju omogućava mu da operativnije rešava pitanja između različitih rodova oružanih snaga, a u ovom konkretnom slučaju između kopnenih i vazduhoplovnih snaga, što je prilično ozbiljna prednost. Takođe, ima ozbiljno borbeno iskustvo, što mu omogućava da na najbolji i najefikasniji način sprovodi zadatke koji su mu dodeljeni“, kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Jurij Knutov.Rođen da verno služi otadžbiniDok ga zapadni mediji predstavljaju kao „brutalnog i nemilosrdnog“, u Rusiji Surovikin ima reputaciju hrabrog, odlučnog i neustrašivog generala. Strogog, ali pravičnog. Za njega kažu da je jedan od najtalentovanijih i najkompetentnijih ruskih vojskovođa, koga uvek šalju tamo gde je potrebno odlučno i brzo delovati.Nazivaju ga „ratnikom, iskusnim i dalekovidim komandantom“. Za njega su patriotizam, čast i dostojanstvo uvek iznad svega. Kažu da general ne voli improvizacije i aljkavost podređenih. Od njih zahteva disciplinu i red, zbog čega su ga prozvali – Surovi. Ruski eksperti smatraju da je Surovikin najbolji izbor za ovu dužnost i da je „rođen da verno služi otadžbini“. „Mogu da kažem da je on veoma odlučan, čvrst i zahtevan general. Tako bih ga okarakterisao. U svakom slučaju, veoma striktno traži od svojih potčinjenih ispunjenje postavljenih zadataka, a što je najvažnije, istakao bih i njegovu određenu fleksibilnost i sposobnost analitičkog razmišljanja. Otvoren je za inovacije, za nove ideje i spreman je da ih sprovede. To je prilično dobra kombinacija različitih kvaliteta ili bolje rečeno, specifična kombinacija analitičkog uma i sposobnosti da uvodi inovacije“, kaže Knutov.Surovikin menja tok ruske specijalne operacije u UkrajiniImenovanje generala Surovikina na mesto komandanta ruskih snaga u zoni specijalne vojne operacije, po svemu sudeći, označilo je početak nove faze ruske operacije i moglo bi da bude prekretnica sukoba u Ukrajini. Nakon što je preuzeo dužnost Surovikin je započeo najjače masovne udare visokopreciznim oružjem na infrastrukturne objekte – vojne komande i energetske objekte po celoj teritoriji, od Harkova do Odese, Lavova i Kijeva. Ovo su najintenzivniji napadi od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, 24. februara ove godine, a započeti su nakon terorističkog napada na Krimski most, iza koga stoje ukrajinske specijalne snage. Zbog toga rusko masovno raketiranje Ukrajine mnogi, a posebno na Zapadu, vide kao odmazdu Rusije za Krimski most. Jurij Knutov napominje da odluke o toku specijalne operacije generalno donosi Generalštab RF, te planove odobrava vrhovni komandant Vladimir Putin, dok je organizacija i realizacija tih planova na generalu Surovikinu.„Ako govorimo o toku operacije, onda je za sada glavni zadatak naših trupa da obuzdaju ofanzivu najmoćnijih pritivničkih snaga, da ih iscrpe, iznure, unište... U svakom slučaju, ne treba očekavati nikakve radikalne promene i brze pobede. Uostalom, ljudi koji se u Rusiji sada pozivaju i mobilišu, priključiće se trupama tek negde krajem novembra - početkom decembra, ne ranije. Dakle, ozbiljniji napredak treba očekivati sredinom novembra i bliže decembru“, zaključio je ekspert.
Surovikin je rođen u Novosibirsku, najvećem gradu u Sibiru i trećem po veličini u Rusiji. Završio je školu viših oficira u Omsku i Vojnu akademiju Generalštaba. Ima blistavu karijeru tenkiste i oficira, a dogurao je do čina generala armije. Prošao je sve faze komande - komandovao je četom, bataljonom, pukom, divizijom.
General Surovikin ima bogato ratno i komandno iskustvo. Veteran je građanskog rata u Tadžikistanu devedesetih godina, zatim drugog rata u Čečeniji i ruske intervencije u Siriji pokrenute 2015. godine. Ruski vojni eksperti kažu da je upravo on promenio tok rata u Siriji, slomio kičmu terorističkim formacijama i oslobodio preko 95 odsto teritorije te zemlje.
Do sada je uspešno upravljao i grupacijom snaga Jug u Ukrajini. Bio je triput ranjavan, a odlikovan je Ordenom Heroja Rusije i mnogim drugim visokim priznanjima za hrabrost i vojničke zasluge. Prvi je u istoriji kopneni general ruske vojske kome je dodeljeno da vodi Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije. O privatnom životu generala malo se zna, ali je poznato da je oženjen i da ima četvoro dece, tri ćerke i sina.
|
|
Vrh |
|
|
dane-croatia
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 06:41 |
|
|
Još jedan mitoložki lik iz Rusije kojeg treba razturiti nekoliko himarsa više...
_________________ RH-BiH-Sandžak-Sriem-Boka Kotorska-Trst KREPAT MA NE MOLAT http://hrvatska-bosna.eu5.org/znanost/zamjena_zarulje-prednje_kratko_svietlo-reno_clio_3.pdf
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 07:40 |
|
|
..smisno su ovi Srbi u sto polažu nadu ne kuže da je vojna doktrina ruske vojske na nivou JNA..pa oni nisu dobili ni jednu bitku u Ukrajini..
|
|
Vrh |
|
|
buli6
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 08:04 |
|
|
Pa 2014 su vratili ukrajinsku vojsku nazad na početak a bila je nadomak pobjede
_________________ Može se očekivati da će takva odluka rasplamsati nacionalističke, protuzapadne i militarističke tendencije u ruskom mišljenju..." https://www.nytimes.com/1997/02/05/opinion/a-fateful-error.html
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 10:50 |
|
|
dane-croatia je napisao/la: Još jedan mitoložki lik iz Rusije kojeg treba razturiti nekoliko himarsa više... Jedan u nizu ovih 8 mjeseci koji ce biti smijenjen.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 13:15 |
|
|
Putin traži od Vučića varaćanje nazad tenkova i pzo koji su donirani Srbiji
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 15:35 |
|
|
|
|
Vrh |
|
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 15:56 |
|
|
DrMag je napisao/la: i_jopet je napisao/la: Gledam prognozu, temperature su im ujutro oko nule. Još se to da izdržati u kaputu i zatvorenih vrata. Jbt, nisu crnci iz nigera. ljudi odrasli na tom tlu, znaju sta je zima. Znaju ljudi šta je zima, samo jeli znaju šta je zima bez grijanja.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 15:58 |
|
|
i_jopet je napisao/la: DrMag je napisao/la: Jbt, nisu crnci iz nigera. ljudi odrasli na tom tlu, znaju sta je zima.
Znaju ljudi šta je zima, samo jeli znaju šta je zima bez grijanja. To u rovu bilo grijanje? Ja sam dvije ratne zime bez grijanja proveo, a doma nalozi jednu vatru i to je to. Rat je.
|
|
Vrh |
|
|
i_jopet
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 16:04 |
|
|
DrMag je napisao/la: i_jopet je napisao/la: Znaju ljudi šta je zima, samo jeli znaju šta je zima bez grijanja.
To u rovu bilo grijanje? Ja sam dvije ratne zime bez grijanja proveo, a doma nalozi jednu vatru i to je to. Rat je. Ne znam zašto pišeš o rovovima kad dobro znaš da se grijanje odnosi na civilne i druge objekte prije svega. Ali shvaćam donekle jer tema ima u naslovu (vojni aspekt). Samo rat nije samo rov.
|
|
Vrh |
|
|
Niko Komadina
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 16:05 |
|
|
Rekao sam ti, bilo je ratova i bilo je zima. Sve dok vojnicima u rovu nije zima, nece se ni stanovnistvo u pozadini zaliti na istu.
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 16:08 |
|
|
i_jopet je napisao/la: DrMag je napisao/la: To u rovu bilo grijanje? Ja sam dvije ratne zime bez grijanja proveo, a doma nalozi jednu vatru i to je to. Rat je.
Ne znam zašto pišeš o rovovima kad dobro znaš da se grijanje odnosi na civilne i druge objekte prije svega. Ali shvaćam donekle jer tema ima u naslovu (vojni aspekt). Samo rat nije samo rov. ..čak ni Srbi u domovinskom ratu nisu rušili hidrocentrale isključivali vodu i slicno..nije samo rov a nije ni sto rade luzeri..
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 16:13 |
|
|
DrMag je napisao/la: Rekao sam ti, bilo je ratova i bilo je zima. Sve dok vojnicima u rovu nije zima, nece se ni stanovnistvo u pozadini zaliti na istu. neće se žaliti, ali neće to nužno ni trpiti. u vrijeme rata u BIH pola stanovništva je napustilo zemlju. no, vezano uz temu, ovi ruski udari, iako su logični, nisu dovoljni da ponovno preokrenu rat. Rusija mora naći način da na frontu zaustavi urkajinsko napredovanje, dugoročno. u tom slučaju će preokrenuti rat, jer ovu razin udevastacije ukrajina neće moći podnosti recimo 10 godina. zasada, ja ne vidim neke naznake za to, i milslim da će neke nove ukrajinske ofanzive opet ostvariti uspjehe. Ruska strana je u zadnjoj kontraofanzivi pokazala neke bitne stvari: 1) da su strateški i taktiki očajno vođeni. prekasno i traljavo su reagirali na dugo i otvoreno pripremanu kontraofanzivu, nakon što su već izgubili teritorij. 2) da je ruska moć možda i jedno veliko Potemkinovo selo. Zapadno oružje ih šije, osim krstarećih raketa - ali iste ne mogu preokrenuti rat. Na samom bojištu, igračke koje Ukrajinci dobijaju sa Zapada se pokazuju superiornima. 3) da Rusi nemaju ni 10% borbenog morala Ukrajinaca. točka 1 se može promijeniti, točka 3 teško, ali točku 2 samo vrijeme može potvrditi/demantirati
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
laganini
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 16:16 |
|
|
..a da ni raketa nema previše pa i da se moj Iran za razno naouruzanje..jad i bijeda dobro si reka Potemkinovo selo..
|
|
Vrh |
|
|
Zviezda Granda
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 16:17 |
|
|
Usput, te zapadne igračke zasad ne uključuju skoro ništa od tenkova, aviona i dalekometnog topništva.
|
|
Vrh |
|
|
Legionnaire
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 16:24 |
|
Pridružen/a: 27 kol 2019, 23:54 Postovi: 4862 Lokacija: Svjetski poznat oslobođeni grad na istoku Srpske
|
Lijepo je što su Rusi opet u napredovanju. Juče su zauzeli tri sela prema Limanu.
_________________ Nećete u Bejruuut, niste ni prije.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 16:42 |
|
|
|
Vrh |
|
|
divizija
|
Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt Postano: 12 lis 2022, 17:05 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Što se tiče profesionalnog ljudstva vjerojatno je tako.
Ali gledajući ukupne vojne efektive, ročnike, pričuvnike its, oni koriste manji dio efektiva.
Kao da bi Ukrajinci mogli parirati Rusima da nisu izvršili čak 7 valova mobilizacije. Ukrjinci su u ful ratnom modu i lakše su proveli tih 7 valova nego Rusi jedan. Rusi nisu motivirani za rat. Drugo, više je pitanje tehnike, rusko oružje je qrac od ovce, ili , ako ga skrivaju, rusko vodstvo je kriminalno prema svojim vojnicima. Vjerojatno je u pitanju ovo prvo, što znači da je Rusija potemkinovo selo. Jedjno su im krstareće rakete zakon, ostalo nula bodova. Ali krstareće rakete neće preokrenuti ovaj rat.
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|