HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 05 ožu 2025, 15:06.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 8164 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 327  Sljedeća
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt
PostPostano: 26 ožu 2022, 22:43 

Robbie MO je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
slika

Kolaps ukrajinske obrane u Mariupolju danas. Povlače se, ili su izbačeni iz skoro svih stambenih dijelova i zauzeli su zadnju crtu obrane u Promzoni, tj čeličani i okolici.
Tu ih čeka sumorna sudbina. Daleko od civila, sabijeni u malom prostoru, izloženi svim mogućim vražjim raketama i granatama i bombama...

Rusi tvrde da kontroliraju narandžasto?

Izgleda puno više od bilo kakvih zadnjih mapa.

Evo još par mapa od večeras:

slika

slika

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2022, 22:45 

Bobovac je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:

Rusi tvrde da kontroliraju narandžasto?

Izgleda puno više od bilo kakvih zadnjih mapa.

Evo još par mapa od večeras:

slika

slika

U roku 24 sata će onda Rusi proglasiti osvajanje Marijupola.

Možda će u tvornici bombardirati iz zabave još par dana one koji se ne žele predati. S obzirom da tamo nema civila, SS Azov neće imati živog štita. A vjerojatno neće biti ni potrebe da im štede živote, jer u nekoj budućnosti to bi bili ukrajinski mučenici i budući političari ko kod nas ona generacija Tuđmana, Budiše, Tomca...

Nema ukradenog hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ako nema BiH.

33% dionica firme koja je bankrotirala vrijede 0.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2022, 23:04 

Sve im je na meti ruskih raketa, ovi ih meze svakog dana, danas ode skladiste nafte, sutra vojarna, druga vojarna, skladiste streljiva, i tako iz dana u dan.

Kako rece Rommel, Rusi su traljavi i spori ali brzo uce i jos se brze prilagodjavaju. Ko stjenice.

Koliko ja kuzim, oni su odradili nekakvu prvu fazu to su i sami izjavili, naravno nece priznati greske koje svi vidimo, usli su sa oko 10% efektiva u Ukrajinu, nisu ubacili najelitnije trupe cak su i Cecenci kasnili nekoliko dana, kao dio spetsnaza. One maske na licu i "ne snimaj" kod mnogih vojnika, posebno DNRovaca, meni jasno govori da su to sve spetsnazovci. I 2014 su bili tamo, kurko moj bi DNR armija onako potukla ukre, u tri kotla su ih samljeli. Nemaju oni znanje za takve stvari.
Ali elitne tenkovske divizije, najjace sto imaju od avijacije mislim na strateske bombardere, to jos nije uslo u znacajnijem broju.

Mislim da tek slijedi drugi val ili ozbiljnije ofenzive. Pregovori su, koliko sam cuo, prekinuti.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2022, 23:09 

Veliki je problem što zapravo niko od nas ne zna šta se dešava. Nego donosimo zaključke na osnovu propagande dve strane i snimaka koji izlaze na mreže.

Ne znamo sa kakvim snagama raspolažu dve strane, ko komanduje, koje jedinice su zapravo angažovane i sl.

Vrh

PostPostano: 26 ožu 2022, 23:23 

Jagnjeca brigada je napisao/la:
Veliki je problem što zapravo niko od nas ne zna šta se dešava..

Bukvalno.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 00:07 

Mariupol izgleda sluzi da pokaže možda nekim budućim opkoljenim gradovima koliko će se uzalud napatiti ako se ne predaju nakon par dana.

Nema vise ni vode, osim kiše.

Citat:
“Ljudi samo traže bilo kakvu mogućnost da prežive. Dijele hranu, vodu, skupljaju drva da bi mogli nešto skuhati", kaže Orlov.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 00:17 

Rusi ne dozvoljavaju humanitarnu pomoć da udje u grad.

Kazu, pomoć je kad izadjete van, onda ćete dobit sve.

Dozvoljavaju izlazak ljudi, ne i ulazak humanitarne.

Doslovce je 0 humanitarne pomoći, jer nema konvoja u suprotnom smjeru, humanitarni konvoji su jednosmjerni.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 00:39 

Bobovac je napisao/la:
Također značajne snage su došle iz Rusije, npr elitna oklopna divizija iz Moskve.

Jedinica iz Kantemirova!? Pa to je najelitnija ruska tenkovska formacija. Oni su svo ovo vreme ladili jaja u podmoskovlju!? Pa jel su Rusi normalni jbt... Prvo napadnu sa manje od 200k vojnika na duplo brojniju, približno opremljenu vojsku sa višegodišnjim ratnim iskustvom na četiri ose napada dužinom fronta koji je duži od početne faze operacije Barbarosa, i to još pošalju samo pola tih malobrojnih snaga u prve dve nedelje. Oni su izgleda imali ozbiljne tripove u glavi da će to da prođe kao u Krimu. I sad imamo kao posledicu tih deluzija da će morati da sravne Ukrajinu sa zemljom da kamen na kamenu ne ostane, jer ne mogu da dopuste poraz. Ne mogu da verujem da gomila profesionalaca jedne tako ozbiljne zemlje bude u takvoj halucinaciji.

Inače, dovlače i pojačanja iz centralnog i dalekoistočnog vojnog distrikta.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 01:06 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Bobovac je napisao/la:
Također značajne snage su došle iz Rusije, npr elitna oklopna divizija iz Moskve.

Jedinica iz Kantemirova!? Pa to je najelitnija ruska tenkovska formacija. Oni su svo ovo vreme ladili jaja u podmoskovlju!? Pa jel su Rusi normalni jbt... Prvo napadnu sa manje od 200k vojnika na duplo brojniju, približno opremljenu vojsku sa višegodišnjim ratnim iskustvom na četiri ose napada dužinom fronta koji je duži od početne faze operacije Barbarosa, i to još pošalju samo pola tih malobrojnih snaga u prve dve nedelje. Oni su izgleda imali ozbiljne tripove u glavi da će to da prođe kao u Krimu. I sad imamo kao posledicu tih deluzija da će morati da sravne Ukrajinu sa zemljom da kamen na kamenu ne ostane, jer ne mogu da dopuste poraz. Ne mogu da verujem da gomila profesionalaca jedne tako ozbiljne zemlje bude u takvoj halucinaciji.

U biti dovlače elementa Prve gardijske armije. Mislim da su dijelovi IV Gardjske oklopne divizije /Kantemirovske, već odavno uključeni u borbene operacije.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 01:10 

novem je napisao/la:
Jesu ovo obje regije (LU i DO) s administrativnim granicama pod RUS kontrolom?

https://liveuamap.com/

Nisu. U Lugansku imaju Sjeverodonjeck i Lisičansk što nisu. Pratim nekog iz Sjeverodonjecka na Jutjubu, kaže da su Rusi počeli stizati na obod grada.
Ali biće tu dosta borbe prije nego što padnu.
Donjecka oblast je procentualno značajno manje pod ruskom kontrolom.

Ova mapa, stavljao je neko, se čini pouzdanom. Ponekad griješe da li je neki grad u potpunom okruženju ili ne, ali ako pišu da je pod kontrolom jedne strane, onda to jeste.
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 989444&z=7

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 03:06 

Bobovac je napisao/la:

Jasno dakle da su navuceni na tanak led. Pitanje je da li i na koji nacin mogu uopste jos izaci iz svega ovog kao pobjednici, ili barem relativni pobjednici. Kakve su im opcije? Ja bih rekao slabe, poprilicno.

za vise savjeta zapratiteme

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 03:06 

Ruskih vojnika je trostruko manje od ukrajinskih . Broj poginulih ukrajinskih civila je petnaest puta manji od broja poginulih ukrajinskih vojnika .
Zna li neko za sličan rat u zadnjih 80 godina ?

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 03:18 

jednoumlje je napisao/la:

Jasno dakle da su navuceni na tanak led. Pitanje je da li i na koji nacin mogu uopste jos izaci iz svega ovog kao pobjednici, ili barem relativni pobjednici. Kakve su im opcije? Ja bih rekao slabe, poprilicno.

Ratom iscrpljivanja, ravnanjem gradova ne upuštajući se u ulične borbe. Kao u WW2. Putin ne sme sebi da dozvoli poraz. I jel si stvarno toliko pod uticajem zapadnih medija da veruješ da Ukrajina ima i promil šanse da pobedi u ovom ratu? Najviše što mogu da postignu je da rat traje što duže, ali ishod je izvestan, svakako nemaju nikakve šanse da vojno isteraju Ruse iz Ukrajine. Jednostrano navijačko izveštavanje medija na Zapadu o "herojskom ukrajinskom otporu" ti je malo pomerilo smisao za zdrav razum.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 06:04 

Robbie MO je napisao/la:
Rusi ne dozvoljavaju humanitarnu pomoć da udje u grad.

Kazu, pomoć je kad izadjete van, onda ćete dobit sve.

Dozvoljavaju izlazak ljudi, ne i ulazak humanitarne.

Doslovce je 0 humanitarne pomoći, jer nema konvoja u suprotnom smjeru, humanitarni konvoji su jednosmjerni.

S obzirom na brojne varke koje Ukrajinci stalno rade, bil ti drukcije postupia ili bi ovu minijaturnu vojskicu s kojima su dosli jos vise kadrovski opteretia da provjeravaju sta ovi salju unutra i tko su ti mladici vojne dobi koji dostavljaju i hoce li se vratit kad kamioni budu isli ca?

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 12:33 

I Bajden bi bombardirao ruski plinovod, ili kako defektni starac i vodja slobodnog svijeta kaze, Europa ce mozda najebati ali ja sam spreman podnijeti tu cijenu.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 12:42 

crni_bombarder je napisao/la:
Koliko ja kuzim, oni su odradili nekakvu prvu fazu to su i sami izjavili, naravno nece priznati greske koje svi vidimo, usli su sa oko 10% efektiva u Ukrajinu, nisu ubacili najelitnije trupe cak su i Cecenci kasnili nekoliko dana, kao dio spetsnaza. One maske na licu i "ne snimaj" kod mnogih vojnika, posebno DNRovaca, meni jasno govori da su to sve spetsnazovci. I 2014 su bili tamo, kurko moj bi DNR armija onako potukla ukre, u tri kotla su ih samljeli. Nemaju oni znanje za takve stvari.
Ali elitne tenkovske divizije, najjace sto imaju od avijacije mislim na strateske bombardere, to jos nije uslo u znacajnijem broju.

Hm, nisam baš ubeđen u sve ovo. OK, štede ih sa avijacijom, ali očigledno da fali ljudi. Putin će morati da odluči da šalje regrute ili nema teorije da ovako okonča rat. Malo je verovatno da ovako ograničen broj ljudi može slomiti zemlju koja sad verovatno već ima pola miliona ljudi pod oružjem.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 13:01 

Ne mislim da ih stede, vec nisu krenuli sa 100% mogucnosti, a zasto nisu znaju samo oni, mislim Moskva.

U ovih mjesec dana, da je bilo potrebno iz bilo kojeg razloga, nuzda ili plan, vjerojatno bi i ubacili u petu brzinu.

Sta nije ocito da oni niti nisu imali namjeru zauzeti recimo Harkov, dosli do grada i stoje u predgradjima od valjda treceg dana rata, bilo je nekih ulicnih borbi na samom pocetku i od tada, samo raketiranje. Ista prica i sa Kijevom, dok su dole po jugu ulazili u gradove negdje i bez borbe.
Cak nisu pokusali ni opkoliti Harkov, a mogli su bar pokusati.

Ne znam je li to dobra ili losa taktika, ali je ocigledno da nemaju namjeru bar za sada, uci u Harkov.
Je li uopce cilj slomiti Ukrajinu, mislim okupirati je cijelu, samo nagadjati mozemo. Kad krenes u invaziju sa ciljem okupacije cijele drzave, onda to i radis.

Naravno, praznoglavi ukrofili ce reci da su htjeli ali snazna ukrajina ih pobijedila. Samo sto njihovo glupavo razmisljanje me niti ne interesira.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 13:02 

Ruske kolone kreću prema Odesi. Bar mi tako izgleda.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 13:18 

Realno, ako Rusi nemaju snage ni volje da zauzmu cijelu Ukrajinu onda sigurno toga imaju dovoljno da odsjeku istočnu Ukrajinu na potezu negde zapadni od Harkova pa negdje prema jugu do Dnjepra + dakako Odesu (što podrazumjeva i svu morsku obalu i dovoljno debeo kopneni pojas prema unutrašnjosti.
Tu su Rusi praktički većina i mogu osigurati stabilnu rusku vlast.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 14:04 

crni_bombarder je napisao/la:
Sta nije ocito da oni niti nisu imali namjeru zauzeti recimo Harkov, dosli do grada i stoje u predgradjima od valjda treceg dana rata, bilo je nekih ulicnih borbi na samom pocetku i od tada, samo raketiranje. Ista prica i sa Kijevom, dok su dole po jugu ulazili u gradove negdje i bez borbe.
Cak nisu pokusali ni opkoliti Harkov, a mogli su bar pokusati.

Probali su ući prvih dana, u fazonu, ako prođe-prođe. Prošlo nije, dobila prethodnica po nosu i od tada stoje oko gradova.

Bukvalno su blokirali Kijev, Černigov, Sumi, Harkov i Nikolajev i stoje. Da li zato što ne mogu da navuku snage za zauzimanje ili im je samo plan da onemoguće da Ukrajinci šalju snage na druga mesta. Ko zna, videćemo.

Kao što rekoh, ne znamo ni sa kojim snagama obe strane raspolažu na kom pravcu ni ko zapravo vodi čitavu operaciju.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 15:49 

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 15:51 

Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
NATO i široka koalicija su u invaziji na Irak angažirali oko milijun vojnika. I to Irak bio razjedinjen, barem 80% Iračana je tada jedva čekalo da netko svrgne Sadama.
Zato me čudi angažirani broj ruskih vojnika u ovoj invaziji.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 16:52 

Da li je bilo promjena u zadnjih 24 sata?

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 16:53 

lider30 je napisao/la:
NATO i široka koalicija su u invaziji na Irak angažirali oko milijun vojnika. I to Irak bio razjedinjen, barem 80% Iračana je tada jedva čekalo da netko svrgne Sadama.
Zato me čudi angažirani broj ruskih vojnika u ovoj invaziji.

Mene ne cudi, prvi cilj im je da uniste infrastrukturu vojske ukrajine, bolje ti je da posajles manji broj i manje jedinice koje mogu da odrade posao sa avijacijom i raketama i za to vreme uniste vecinu svega sto imaju ukrajinci, nego da se zaleces 200 na 200 hiljada direktno.

Pri tom ima nesto i do muda u tom poredjenju.

A njene komsije, najveca imperija protiv koje su ratovali, je Srbija.

Vrh

PostPostano: 27 ožu 2022, 20:27 

Biće veselo...

Citat:
British-made Starstreak missiles are ready to be deployed in Ukraine to take down Putin's jets imminently, says Ben Wallace

https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... raine.html

slika

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 8164 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 327  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: AmazonBot, viksa i 6 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: