HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 07 sij 2026, 16:18.

Vremenska zona: UTC + 01:00

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 40538 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620 ... 1622  Sljedeća

Jeste li ocekivali ovo i kako ce zavrsiti?
Da 7%  7%  [ 23 ]
Ne 22%  22%  [ 68 ]
Lose za Ukrajinu 29%  29%  [ 91 ]
Lose za Rusiju 13%  13%  [ 39 ]
Lose za obe zemlje 29%  29%  [ 90 ]
Ukupno glasova : 311
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Rusija napala Ukrajinu
PostPostano: 16 tra 2022, 09:47 

Bože, kakva si ti teška budaletina. Ne znam kako te uopće nije sram usporediti Vukovar i stavljat ga u istu ravan s ovim nazijima koje već godinama obučavaju najelitnije zapadne postrojbe, sada im pristiže milijarde dolara vrijednog oružja hoćeš iz USA, UK, čak i Njemačke, imaju podršku maltene svih zapadnih obavještajnih službi, šalju se specijalni sateliti, a svejedno su se ko štakori zavukli u kanalizacijske rupe. Bit će zanimljivo vidjeti zašto su se zapadni obavještajci tako uprli braniti Azovstal, ima li istine u tvrdnjama da se štošta krije u podzemnim katakombama?

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 09:47 

Upozorenja: 2
Mar-kan je napisao/la:
BBC je napisao/la:
Sa koliko ljudi mislite da su Ukrajinci branili grad od skoro pola milijuna duša ? 300 komada ?

5000 mrtvih minimalno. Doduše, još se bore, zombiji garant.

Zbog Eline i bokala vina
zapalit ću Krajinu do Krima

Zapalit ću dva-tri ruska štaba
da ja nisam dolazio džaba

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 09:50 

Teritorijalci, odnosno Rosgvardija, nisu regruti, nego primaju platu za svoj posao. Oni su nešto kao žandarmerija kod nas. Nisu deo ruske vojske. Posebna organizacija. I da, jesu u Ukrajini.

Vrh

Naslov: Re: Rat u Ukrajini - vojni aspekt
PostPostano: 16 tra 2022, 09:51 

Robbie MO je napisao/la:
U svakom slučaju ovaj je rat naštetio ruskom vojnom ugledu, pokazao je da Rusija nije globalna konvencionalna vojna sila, i da mogu samo prijetit nuklearnim projektilima mogućim direktnim napadačima na Rusiju. U slučaju napada nekoga na Rusiju, branili bi se nuklearnim bombama (pri tom bi ih par eksplodiralo pri lansiranju), ali to je sve.

Složio bih se samo u slučaju da se ne sjećam kako se to odvijalo u Siriji. Nakon 3 ili koliko mjeseci nakon ruske intervencije, SAA je još gubila, mislim da se nisu ni milimetra pomakli. Pisalo se o novom Afganistanu i sl za Ruse. I ja sam također mislio da su se uvalili i da slijedi velika bruka.

Ali nastavili, melju, melju, dok se pozicija kozojeba nije posve urušila.

Ishod će ovdje vjerojatno biti sličan, a samo se najrecentniji i konačni rezultat valorizira. Svi zaborave da nije išlo preciznom krivuljom od A do B.

Ukrajinci mogu izvući nešto samo ako Rusi doista promijene ciljeve, i proglase "pobjedu" ako samo zauzmu one dvije pokrajine na istoku, i podebljani Krim.

Neko je okačio ranije jako dobar grafikon raznih karti Ukrajine (mislim 5 ili 6 ishoda) na kraju sukoba i kako bi se to valoriziralo, sve od velikog ruskog poraza do velike ruske pobjede.

Otprilike trećina do pola Ukrajine (uz cijelu obalu), a gdje je ukrajinski dio zemlje praktički ispražnjen bi bila velika pobjeda za Rusiju, za koju bi oni mislim rado platili i sa 100.000 života.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 09:56 

Takođe, ne možeš da porediš ISIS sa Toyota Hilux-ima i ukrajinsku vojsku koja je krcata naoružanjem, osam godina se sprema za ovo i nisu retardirani Arapi, nego vrsta Rusa.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 09:56 

Iako malo rasistički obojen zanimljiv video

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 09:58 

Problem s regrutima i proglašenjem ratnog stanja je taj ,a a valjda se mobliliziraju tada svi što će onda morati u rat i Moskovljani i STpeterbužani i ovi iz europskog dijela Rusije a to se želi izbjeć.

Dok još ima volje da se dovlači ljudstvo s dalekog istoka i s Kavkaza bit će i dalje "specijalna operacija a ne rat" i hapsit će se svakoga tko spomene riječ "rat". Iako sad Ukrjaini prijete ratom, ovo dosad valjda tretiraju kao đački izlet.

Doduše nisu se ni ti Sibirci ni Dagestanci a pogotovo oni klauni Čečeni nešto pokazali. Čečeni možda u silovanjima i ratnim zločinima nad zarobljenicima i uništavanju signalne infrastrukture ali bolje i to nego da se po Moskvi mobilizira.

Računaju na onu taktiku "mesa i čelika" još iz vremena SSSRa. Ništa im se vojna doktrina nije promjenila 80 godina. Samo što im tada oklop nisu razvlačili traktori

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:02 

Carmello Šešelj je napisao/la:
Takođe, ne možeš da porediš ISIS sa Toyota Hilux-ima i ukrajinsku vojsku koja je krcata naoružanjem, osam godina se sprema za ovo i nisu retardirani Arapi, nego vrsta Rusa.

Dobro, to se međusobno poništava. U Siriji malo napredniji kozojebi protiv kozojeba u papučama (ovi potonji sa nešto zapadne opreme). Prednost ruska avijacija. U Ukrajini se valjda pješaštvo poništava, na sličnoj su razini (Ukrajinci možda s kvalitetnijom opremom naspram Rusa sa kvantitetom). Prednost ruska avijacija.

Ishod vjerojatno isti, s tim da je Ukrajina površinski 4x veća.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:04 

Ministry of Sound je napisao/la:
Robbie MO je napisao/la:
U svakom slučaju ovaj je rat naštetio ruskom vojnom ugledu, pokazao je da Rusija nije globalna konvencionalna vojna sila, i da mogu samo prijetit nuklearnim projektilima mogućim direktnim napadačima na Rusiju. U slučaju napada nekoga na Rusiju, branili bi se nuklearnim bombama (pri tom bi ih par eksplodiralo pri lansiranju), ali to je sve.

Složio bih se samo u slučaju da se ne sjećam kako se to odvijalo u Siriji. Nakon 3 ili koliko mjeseci nakon ruske intervencije, SAA je još gubila, mislim da se nisu ni milimetra pomakli. Pisalo se o novom Afganistanu i sl za Ruse. I ja sam također mislio da su se uvalili i da slijedi velika bruka.

Ishod će ovdje vjerojatno biti sličan, a samo se najrecentniji i konačni rezultat valorizira. Svi zaborave da nije išlo preciznom krivuljom od A do B.

Ukrajinci mogu izvući nešto samo ako Rusi doista promijene ciljeve, i proglase "pobjedu" ako samo zauzmu one dvije pokrajine na istoku, i podebljani Krim.

Neko je okačio ranije jako dobar grafikon raznih karti Ukrajine (mislim 5 ili 6 ishoda) na kraju sukoba i kako bi se to valoriziralo, sve od velikog ruskog poraza do velike ruske pobjede.

Otprilike trećina do pola Ukrajine (uz cijelu obalu), a gdje je ukrajinski dio zemlje praktički ispražnjen bi bila velika pobjeda za Rusiju, za koju bi oni mislim rado platili i sa 100.000 života.

A dobro istina je da Rusi nisu poznati po blic krigovima nego kao spori parni valjak.

Sve ovisi o tome koliko će rat trajati. Kina osuđuje tobože rat, ali možda upravo ona Rusiji omogući dugi rat i zaštiti ih od efekta sankcija, tako da im omogući prebacivanje ekonomske ovisnosti sa Zapada na Kinu.

Isto tako, meni je poprilično jasno da je ovo prvi od bar 5 ratova Ukrajine i Rusije u slijedećih 100 godina. Neće nikuda pobjeći ni jedna ni druga, a ovaj novi ukrajinski nacionalni identitet izgrađen na mržnji prema Rusima mislim da će ostati.

Ukrajini Zapad daje velikodušnu podršku u smislu materijala (iako ih se kritizira da nije dovoljno), neće im zafalit oružja.

Pomoć je presahla nažalost.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:06 

Ukrajina je rat dočekala totalno nespremna i samo s vlastitim naoružanjem i onim što je ostalo iz SSSr-a. Nijedno NATO oružje nije imala. tek kad je počeo rat dobili su nešto lakog defanzivnog oružja. Javeline, Stingere. NLAW-ove. Još nisu dobili ništa strateško ili ofanzivno. Toliko o tome da ih je zapad krcao oružjem 8 godina. Nije im dao ništa.. Tek sad idu neke najave zato se u Moskvi i pjene i prijete. I to im pretežno obećavaju krame iz vremena SSSr-a. i prastare Leoparde ako ih i dadnu.

Da im dadnu moderno NATo oružje, avione, moderni PZO srednjeg i većeg dometa, oklopništvo, topništvo, rat u Ukrajini bi bio gotov za par tjedana onoliko koliko bi trebalo ruskoj vojsci da se povuče za ili bez oklopa.

U konvencionalnom ratu s približno al pari naoružanim protivnikom oni su talašika. Vojska bez morala čije cijele bojne razvlače Ukrajinski OPG-ovi.

Zato i prijete. Mogu ratovati samo u odnosu 10/1 u naoružanju.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:07 

Izvrstan video iz Ministarstva unutarnjih poslova DPR-a sa segmentima bitaka za IWC Ilyich u okrugu Kalmiussky u Mariupolju.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:10 

"Vojska bez morala". Jel to vrijeđanje ili nepoznavanje ruskog mentaliteta ? Ne odgovara stanju na terenu. Kao ni da provlačiš gluposti da Ćećeni siluju. Možda jesu, možda nisu, možda i ja to radim. Dokaza nema.
Zadržite neko dostojanstvo. Prije svega ne možete utjecati na taj rat, ali možete vrijeđati inteligenciju forumaša ovdje sa nebuloznim izjavama.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:14 

Ima jedan aspekt rata koji se olako zanemaruje.

Rat se vodi na teritoriju Ukrajine, ne Rusije. Ukrajina je ta koja se dnevno bombardira, kao Srbija 1999, ne Rusija.

Ukrajina je ta koja je ostala bez svih luka (otete, ili blokirane), sve željeznice i aerodrome su im polupali ili će im polupati, malo po malo mogu im porušiti mostove čak i po zapadu Ukrajine, transport težak, skup, spor.

Takav dugotrajni rat je užasan za Ukrajince, a Rusi pri tom ne mogu u Mc Donalds ili im je djeci elite otežan upis na Harvard na način da moraju letit u Mađarsku ili Estoniju da polažu prijemni test.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:16 

Dobro, to se međusobno poništava. U Siriji malo napredniji kozojebi protiv kozojeba u papučama (ovi potonji sa nešto zapadne opreme). Prednost ruska avijacija. U Ukrajini se valjda pješaštvo poništava, na sličnoj su razini (Ukrajinci možda s kvalitetnijom opremom naspram Rusa sa kvantitetom). Prednost ruska avijacija.

Ukrajinci nisu sa kvalitetnijim opremom. Sovjetski hardver. Doduše, ruski nije nešto ne znam koliko moderniji, ali ipak većinom nešto moderniji, plus što imaju rakete, bombardere, satelite.... Kvantitet je na ukrajinskoj strani, mobilisali su ljudi koliko imaju pušaka. Glavni ruski problem je u moralu, niti su psihološki pripremani da idu u rat, niti im je čak ni rečeno da idu u rat. A i veliki deo njih ne želi da se bori sa Ukrajincima, to je kao kada bi našoj vojsci rekli da pucaju na Crnogorce, 90% vojnika bi odbilo naređenje.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:17 

Robbie MO je napisao/la:

A dobro istina je da Rusi nisu poznati po blic krigovima nego kao spori parni valjak.

Sve ovisi o tome koliko će rat trajati. Kina osuđuje tobože rat, ali možda upravo ona Rusiji omogući dugi rat i zaštiti ih od efekta sankcija, tako da im omogući prebacivanje ekonomske ovisnosti sa Zapada na Kinu.

Isto tako, meni je poprilično jasno da je ovo prvi od bar 5 ratova Ukrajine i Rusije u slijedećih 100 godina. Neće nikuda pobjeći ni jedna ni druga, a ovaj novi ukrajinski nacionalni identitet izgrađen na mržnji prema Rusima mislim da će ostati.

Ukrajini Zapad daje velikodušnu podršku u smislu materijala (iako ih se kritizira da nije dovoljno), neće im zafalit oružja.

Također, Rusi su se neviđeno obrukali u Čečeniji, barem u prvom ratu. A drugi je bio donekle popravljanje dojma. Pa opet ništa što se tiče dugoročnog "gubitka ugleda".

Mogu se složiti samo da će u Ukrajini biti gubitka ugleda ukoliko proglase "pobjedu" na sadašnjim pozicijama, a u ostatak Ukrajine zapad upumpa ogromne količine love i naoružanja. Ali mislim da si Rusi to ne bi mogli dozvoliti, ergo, nastavit će pa koliko koštalo da koštalo.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:19 

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:20 

Robbie MO je napisao/la:

Također, Rusi su se neviđeno obrukali u Čečeniji, barem u prvom ratu. A drugi je bio donekle popravljanje dojma. Pa opet ništa što se tiče dugoročnog "gubitka ugleda".

Mogu se složiti samo da će u Ukrajini biti gubitka ugleda ukoliko proglase "pobjedu" na sadašnjim pozicijama, a u ostatak Ukrajine zapad upumpa ogromne količine love i naoružanja. Ali mislim da si Rusi to ne bi mogli dozvoliti, ergo, nastavit će pa koliko koštalo da koštalo.

Ovaj rat bi već sada trebao nositi naziv Prvi Rusko-Ukrajinski rat.

I da sutra potpišu neki mir ili primirje, očekujem novi rat kroz 20 godina, ili kada dođe novi ruski predsjednik.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:21 

Ukrajinci nisu sa kvalitetnijim opremom. Sovjetski hardver. Doduše, ruski nije nešto ne znam koliko moderniji, ali ipak većinom nešto moderniji, plus što imaju rakete, bombardere, satelite.... Kvantitet je na ukrajinskoj strani, mobilisali su ljudi koliko imaju pušaka. Glavni ruski problem je u moralu, niti su psihološki pripremani da idu u rat, niti im je čak ni rečeno da idu u rat. A i veliki deo njih ne želi da se bori sa Ukrajincima, to je kao kada bi našoj vojsci rekli da pucaju na Crnogorce, 90% vojnika bi odbilo naređenje.

Govorio sam o kvantitetu u smislu oružja kojeg posjeduju, a kvalitet u ovom sadašnjem kontekstu je npr zapadno protivtenkovsko oružje vs ruskog oklopa, to je za sad najrelevantniji kontekst.

Ako se govori o kvantitetu kad je riječ o pješadiji, ljudi govore samo teoretski o ukrajinskom mobilizacijskom potencijalu, ali gdje su to u dodiru sa Rusima Ukrajinci doveli 3x više pješaštva a da je baš to odnijelo prevagu? Mislim ono imaju Ukrajinci tih 500.000 ili milijun vojnika u teoriji, ali ne na način da to čini razliku na frontu. Ima smisla samo kad se možda govori o nekoj rezervi.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:22 

Ne samo u Ćećeniji već i u Gruziji. Jedinice im nisu znale normalno komunicirati između sebe, ubijali sami svoje iz neznanja.
Poslije tog su napravili totalnu reorganizaciju armije. I napokon su shvatili da vojni sateliti sa jakom enkripcijom nisu samo modni gimmick.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:22 

Ne mogu zapadnjaci da im daju ništa komplikovanije od Javelina, jer im za to treba minimum godinu dana obuke. Jedino korisno što mogu da im daju je sovjetsko naoružanje iz bivših država Varšavskog pakta. Obuka za vožnju automobila traje par meseci, a kamoli za složene vojne sisteme.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:26 

Mar-kan je napisao/la:

Daj Markane provjeravaj svoje izvore. Imaš 2 minuta vremena.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:27 

Vjerojatno dobar dio europskih Rusa ne bi rado išao u rat. Pa zato ni ne šalju njih. Šalju narode s rubnih teritorija RF, sa dalekog istoka, i muslimane. Pola vojska su im alahuekberaši. To su oni koji nemaju osjećaja za Ukrajince.

Doduše da se čut i suludih izjava od samih Rusa.

Ali to mislim nije većina. Većina Rusa mislim da ipak na ovaj rat gleda kao na nešto sramotno. Samo od strahovlade ne smiju ništa reć. Mediji su 100% pod državnom kontrolom. Svi opozicijski listovi ugašeni. 15 000 ljudi pohapšeno jer su protestirali, Ako napišeš da traje "rat" ide hapšenje. Poneseš prazan papir i digneš ga u zrak, opet hapšenje. To je jedna satrapistička strahovlada. Takav sistem ne dobija rat. Tu nema motiva, nema cilja, nema emocije, još sve garnirano lažju o Ukrajini u NATO-u, biološkim laboratorijama koji ciljaju na DNK Rusa i nikog više, NATO baze po Ukrajini a Ukrajina na početku sukoba nema nijedan NATO metak a kamoli NATO baze i priča da bi netko napao državu sa 6 000 nuklearnih bojevih glava baca na teški imbecilizam.

Zbog Eline i bokala vina

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:27 

Govorio sam o kvantitetu u smislu oružja kojeg posjeduju, a kvalitet u ovom sadašnjem kontekstu je npr zapadno protivtenkovsko oružje vs ruskog oklopa, to je za sad najrelevantniji kontekst.

Ako se govori o kvantitetu kad je riječ o pješadiji, ljudi govore samo teoretski o ukrajinskom mobilizacijskom potencijalu, ali gdje su to u dodiru sa Rusima Ukrajinci doveli 3x više pješaštva a da je baš to odnijelo prevagu? Mislim ono imaju Ukrajinci tih 500.000 ili milijun vojnika u teoriji, ali ne na način da to čini razliku na frontu. Ima smisla samo kad se možda govori o nekoj rezervi.

Moderno protivoklopno naoružanje je uvek> tenk. Jednako bi ruski konkurs ili kornet bušili Abramse i Leoparde.

Međutim, u istočnoj Ukrajini je otvorena stepa, i ukrajinski vojnici nemaju mogućnost da se sakriju iza drveta, žbuna ili zgrade sa Javelinom, kao što su mogli oko Kijeva.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:29 

Ne bi ti to trebalo biti nejasno. Već desetljećima gledaš američke "koalicije za demokraciju i mir". Oni, Britanci i Australci.

Vrh

PostPostano: 16 tra 2022, 10:36 

Inkvizitor je napisao/la:
Vjerojatno dobar dio europskih Rusa ne bi rado išao u rat. .

ni najveći dio Ukrajinaca ne bi išao u rat, zato imaju zabranu izlaska iz zemlje i prisilnu mobilizaciju.

teza da je Ukrjincima jako stalo izginuti za židomasonski režim u Kijevu je ratna propaganda isto režima.

Kod Rusa je ista stvar, većinu zaboli uvo za rat, osim na tastaturi.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 40538 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 614, 615, 616, 617, 618, 619, 620 ... 1622  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00

Trenutno korisnika/ca: goran2hr i 28 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: