Sve je ustvari vrlo jednostavno .
Zapad nije časio ni časka , nego je odmah je poslije raspada Varšavskog pakta i SSSR - a , ''nastavio dalje''...Cilj - uništiti ogromnu državu Rusiju , i oteti joj ogromne resurse .
Dugo je to planirano.
Od Regana , pa dalje , sve američke amninistracije ( i demokrati i republikanci ) složno su radili na tome . Pokupili su gotovo svu Istočnu Evropu u NATO , i gurali dalje...u države tzv ruskog svijeta .
Iz razumljivih razloga u planu zapada , ni u jednom trenutku nije bilo namjere da direktno napadnu Rusiju . Preopasno je .
Ali očekivali su da će uz pomoć sankcija , izolacije Rusije u svijetu , i milionskog broja kvalitetnih proksija , destabilisati Rusiju i urušiti je iznutra . To je jedini , koliko toliko , bezbjedan način .
I dalje mislim ,da su se najviše nadali ekonomskom krahu Rusije , i nekom ''Navaljnom'' , uz pomoć kojeg bi Rusiju vrlo brzo sveli na malo .
Međutim , grdno su se zayebali . Opet.
Rusija je očigledno bila spremna .
Pa se ispostavilo , da su oni ( Zapad) u jami koju su kopali Rusiji , više zaglavili nego sami Rusi .
Ko to ne vidi , nije mi jasan.
Kako se to desilo ?
Lično mislim da postoje dva ključna razloga za taj njihov debakl ( čiju cjenu će tek da plate )... arogancija , i uznapredovala ideološka trulež .
U slengu rečeno- ufurani , a truli .
Ima i treći...Ni svijet više nije onaj od prije .
I daa... Rusi uopšte nisu naivni .
Znali su oni šta im se sprema . I od Jeljcina , pa do februara 2022. kupovali su vrjeme .
I spremali se .
PS
Znali su oni , itekako ,da ih se mulja i u ''Minskovima''.