HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 16 vel 2025, 10:51.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Španjolska od EU traži 80 milijardi sura prije grčkih izbora
PostPostano: 09 lip 2012, 21:42 

http://www.vecernji.hr/vijesti/spanjols ... nak-418279

OBJAVA: 09.06.2012 / 21:10

Financijska injekcija za održavanje na životu

Španjolska od EU traži 80 milijardi sura prije grčkih izbora

Agencija Fitch procijenila je da bi trebalo 60 do 100 milijardi eura za spas španjolskih banaka, a samo je pitanje sata kada će iz Madrida stići poziv za spas.

Ekonomska kriza u Španjolskoj dobila je danas dramatičan zaokret kada su ministri financija euro zone organizirali hitnu telefonsku konferenciju kako bi razmatrali mogućnost davanja zajma za spas posrnulih španjolskih banaka. Do zaključenja ovog izdanja odluka još nije bila donesena, ali sudeći prema najavama sve je vodilo k tome da Španjolska danas postane četvrta zemlja EU koja treba tzv. bailout, odnosno financijsku injekciju iz EU i MMF-a za održavanje na životu. Ostale tri su Grčka, Irska i Portugal.

Trebaju brzo rješenje

Nekoliko visokih izvora iz EU izjavilo je za Reuters da se hitna telefonska konferencija organizira jer Španjolska podnosi zahtjev za pomoći u dokapitalizaciji banaka koje, zbog pretjerane izloženosti urušenom tržištu nekretnina, propadaju i prijete da će sa sobom odvući na dno čitavu španjolsku ekonomiju.

– Treba nam brzo rješenje – rekao je Jean-Claude Juncker, predsjednik Eurogrupe u kojoj sjede svi ministri financija eurozone.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt izjavio je uoči današnje odlučujuće telefonske konferencije da se nagađa kako će Španjolska tražiti do 80 milijardi eura. MMF je ranije procijenio da bi za dokapitalizaciju španjolskih banaka trebalo oko 40 milijardi eura, a agencija Fitch procijenila je da bi trebalo 60 do 100 milijardi eura.

Španjolske vlasti lobiraju za promjenu dosadašnje prakse Europske središnje banke (ECB), koja ne posuđuje izravno bankama, nego državama koje onda tim novcem saniraju svoje banke. Ali ta promjena teško se može dogdoiti preko noći jer se Nijemci protive mogućnosti da se ECB pretvori u kreditora komercijalnih banaka, odnosno “zajmodavca u krajnjoj nuždi” koji bi spašavao svakog u euro zoni tko se nađe u problemima. U razgovoru za današnji Welt am Sonntag, predsjednik Bundesbanke Jens Weidmann rekao je kako bi se Španjolska, ako joj je nužna financijska pomoć EU, trebala obratiti Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF), a ne ECB-u. Većina stručnjaka smatra pak, da će Španjolska za sanaciju bakarskog sustava trebati čak 100 milijardi eura pomoći.

Veliki pritisak

Španjolske vlasti proteklih dana su ponavljale da ne trebaju pomoć izvana, ali neslužbeno se govori da je Madrid pod velikim pritiskom Berlina i Bruxellesa koji žele da Španjolci popune crnu rupu u svojim bankama prije grčkih izbora sljedeće nedjelje, 17. lipnja, nakon kojih bi Grčka mogla biti na korak do izlaska iz euro zone, što bi moglo pokrenuti domino efekt nesigurnosti u drugim ranjivim zemljama koje koriste euro. A Španjolska je jedna od njih.

Vrh

Naslov: Re: Španjolska od EU traži 80 milijardi sura prije grčkih izbora
PostPostano: 09 lip 2012, 21:43 

Ovi se razbacuju tim milijardama €€ kao ja kad kavu platim.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 21:49 

BBC je napisao/la:
Ovi se razbacuju tim milijardama €€ kao ja kad kavu platim.

S obzirom koliko su upumpali u Grčku (+ otpisali pola duga) mislim da za jednu Španjolsku trebaju biti spremni dati i više.
Grčka je rupa bez dna, njima jedno 10 godina fašističke ili komunističke diktature (dirigirane iz Njemačke s ciljom discipliniranja) bi pravo dobro došlo. Za Španjolsku naprotiv ima nade.
Španjolska se našla najviše pod udarom krize upravo zato što je temeljila svoj gospodarski rast na nekretninama i izgradnji . Ako se sjećate odakle potječe kriza , sjetite se rane 2008 i sloma tržišta nekretnina u Kaliforniji koji se zbog junk obveznica prelilo prvo u Wall Sreet , a zatim na svijet, te trome reakcije vlade SADa koja je imala još jednu priliku spasiti cijelu stvar i lokalizirati je na Kaliforniju (govorimo o spašavanju jednog američkog gospodarskog diva).

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 21:51 

+ Ovome dodajmo katastrofalne španjolske socijaliste i idiota Zapatera koji su prvo što su napravili kada su došli na vlast , ukinuli španjolsku ekvivalentu hrvatskom zakonu o fiskalnoj odgovornosti , u narednih par godina su stvorili dug da te Bog sačuva.

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 21:52 

Sad Kina pravi istu grešku kao Španjolska.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 21:57 

Ovo je jos jedna velika rupa za krpljenje koja se ne da ni krpiti, doduse manja od Grcke, ali dovoljno velika da izazove jos veci problem. Kako je krenulo, na kraju, Europskoj Uniji ce biti isplatnije da izbaci sve pretjerano razuzdane goste sa zurke, nego da ih ucutkava sa novom svjezom turom pica na racun kuce.

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 22:29 

BBC je napisao/la:

Kina ima deviznih rezervi , ne brini se za njih. Oni si mogu dozvoliti takvu pogrešku .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 22:32 

Vladimir RUS je napisao/la:
Ovo je jos jedna velika rupa za krpljenje koja se ne da ni krpiti, doduse manja od Grcke, ali dovoljno velika da izazove jos veci problem. Kako je krenulo, na kraju, Europskoj Uniji ce biti isplatnije da izbaci sve pretjerano razuzdane goste sa zurke, nego da ih ucutkava sa novom svjezom turom pica na racun kuce.

Španjolska za razliku od Grčke nije rupa bez dna i bitno je nju sačuvati, radi se o 4. ekonomiji Eurozone ne 14. ili 18 zaboravio sam kao što je Grčka .
EU ne će dok god Angela Merkel vodi njenu politiku (direktno ili ne )izbacivati ikoga .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 09 lip 2012, 23:37 

Zadar1993 je napisao/la:
BBC je napisao/la:

Kina ima deviznih rezervi , ne brini se za njih. Oni si mogu dozvoliti takvu pogrešku .

Prazni gradovi za preko 100.000 ljudi koštaju.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 00:31 

Al zato sad sve više jačaju glasovi iz EU i preko okeana da je Nemačka ujedno i grobar same unije.
Svojom politikom stroge štednje uvaljivaće sve više zemalja u recesiju..:/

slika

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:08 

Ovo je situacija gdje, što god da napraviš, sigurno ćeš pogriješiti. S jedne strane, drastična štednja će isisati i ono malo zdravog tkiva iz gospodarstva, što se krizu produljiti na nekih 10 i kusur godina i uništiti cijelu jednu generaciju.

S druge strane, opraštanje dugova dovodi do rušenja cijelog sustava međunarodnih kredita, jer, ako popustiš jednome, onda moraš i svima ostalima. Naravno, Merkelici popuštanje znači i poraz na izborima.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:13 

Ukratko nema popustanja . Ameri su imali priliku zaustaviti i lokalizirati sve ovo , ali tu je nastupio onaj cisti kapitalisticki duh, koji nas je u globalu svojstveno za*ebao .

To moj je, moj je dom!

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:16 

Zadar1993 je napisao/la:
Ukratko nema popustanja . Ameri su imali priliku zaustaviti i lokalizirati sve ovo , ali tu je nastupio onaj cisti kapitalisticki duh, koji nas je u globalu svojstveno za*ebao .

U Americi krupni kapitalisti (bar neki) imaju posebno mjesto, tako da je bilo jasno što će se tamo dogoditi. Zato sad kurblaju Europu sa strane.

Jutarnji list, 16.11.2012., 8h:

Sudac Meron danas će pročitati konačnu presudu Hrvatskoj dr. Franje Tuđmana.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 01:44 

Real gone je napisao/la:
Al zato sad sve više jačaju glasovi iz EU i preko okeana da je Nemačka ujedno i grobar same unije.
Svojom politikom stroge štednje uvaljivaće sve više zemalja u recesiju..:/

Da Nijemci pristanu na ono što se od njih traži mogu si odmah iskopat pola groba , €URO valuta je bio uvijet Njemačkoj za ujedinjenje i oni su tu najmanje krivi što je €URO tragedija.

Vrh

PostPostano: 10 lip 2012, 16:16 

Popelo se na 100 milijardi €€. Rekoh ja, kao ja kad kavu platim. Totalno neodgovorno ponašanje u EU. Ali tko ih jebe, neka Njemački radnici plaćaju dok neki novi Hitler ne uzme vlast.

Vrh

PostPostano: 17 lip 2012, 01:11 

sto milijardi je sitnica. osim toga, novac nije otišao na drugu planetu nego je ostao u financijskom krvotoku eu.

španski kameradi neće da se odreknu subvencija. strani je jezik članka. ali su slike ful kul :biceovodobro

http://derstandard.at/1339638020182/Pro ... forumstart

http://derstandard.at/1336697909573/Pro ... n-Autobahn

Vrh

PostPostano: 17 lip 2012, 18:54 

Sto milijardi eura duga je sitnica koju treba servisirati (otplatiti), a ako se ne otplati onda bi na kraju ta "sitnica" mogla da postane nocna mora cijele eurozone, pa samim tim i citave globalne ekonomije.

Vrh

PostPostano: 20 lip 2012, 13:43 

Militantna pobuna španjolskih rudara na sjeveru zemlje - podižu se barikade, blokiraju prometnice i željezničke pruge, zatvaraju tuneli
No, pobunjeni rudari sada idu i korak dalje. Pobuna je buknula u španjolskoj regiji Asturias. Oko 8,000 rudara stupilo je u štrajk nakon što su vlasti najavile nove rezove za radnike u rudnicima u regiji. No, u isto vrijeme, dok je rudarski sektor na koljenima, jedan drugi sektor nema previše brige oko aktualne krize - španjolski bankarski sektor dobiti će i do 100 milijardi eura kredita za sanaciju posrnulih banaka. Možda će im trebati i manje, ali ministri financija eurozone potrudili su se "zaokružiti" brojku kako ne bi bilo nikakvih, ni najmanjih, dilema oko toga da bi se bankarskom sistemu moglo nešto desiti.

http://www.advance.hr/vijesti/militantn ... ju-tuneli/

Vrh

PostPostano: 20 lip 2012, 22:52 

Katastrofa. Imaju stopu nezaposlenosti od 23,4 % u ukupnom broju i 55% u populaciji do 25 godina starosti.
Ali su pravi južnjaci, kako ćemo - lako ćemo. Poznanica koja se upravo vratila iz Madrida, kaže da ne možeš naći mesto ni na drvetu u blizini nekog kafića, sve ori-gori :)

slika

Vrh

PostPostano: 24 srp 2012, 17:58 

Ovo dokazuje da ideja Njemačke o osnivanju paralelnih, europskih agencija koje bi sličile Moody's-u i ostalim dvjema agencijama nije bila blesava :
http://www.vecernji.hr/biznis/moody-s-njemackoj-snizio-prognozu-stabilne-negativnu-clanak-434689

Ovo snižavanje nema veze sa zdravim razumom, osim sa ciljanim produžetkom krize u eurozoni, ovaj put napadajući njenu najsnažniju članicu.

To moj je, moj je dom!

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: