HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 14:08.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Vojska EU
PostPostano: 24 kol 2021, 17:26 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 srp 2017, 10:10
Postovi: 37650
Citat:
NEPOVJERLJIVI PREMA SAD-U
Zemlje EU planiraju formiranje zajedničkih vojnih snaga koje bi brojale 50.000 vojnika

Pad Kabula pod vlast talibana i haotični napori međunarodne evakuacije pokazuju da Evropa mora razviti vlastite vojne kapacitete nezavisno o Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell.

Borrell je rekao da će se evropske sile boriti za evakuaciju svojih građana i afganistanskih saveznika prije nego što SAD-e okončaju svoju operaciju na aerodromu u Kabulu.

Nekoliko američkih saveznika zatražilo je od Washingtona da produži evkauaciju, što je u petak potvrdio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, jer će bez zaštite 6.000 američkih vojnika raspoređenih na aerodromu evropske operacije možda morati prestati.

Šokantan kolaps afganistanske vlade koju podržava Zapad, haotični prizori na aerodromu i strahovi da bi nova generacija afganistanskih izbjeglica mogla pokušati krenuti u Evropu oživjeli su govore o Evropi koja razvija sredstva za samostalno djelovanje.

Diplomatska misija EU u Kabulu broji 400 afganistanskih uposlenika i članova porodica koji bi mogli emigrirati u Evropu, međutim samo je 150 do sada uspjelo napustiti zemlju, a neki od aviona koje su poslale vojske EU zemalja lete napola prazni.

Trećina putnika na letu koji je u subotu stigao u Španiju bili su Amerikanci, rekao je Borrell.

"Problem je pristup aerodromu, američke provjere i sigurnosne mjere su vrlo jake" i sprječavale su prolazak afganistanskog osoblja, rekao je Borrell, dodajući da je Brisel zatražio od Washingtona da pokaže "veću fleksibilnost".

Kreatori evropske politike strahuju da Kabul neće biti izuzetak i da bi buduće krize u Iraku ili u regiji Sahel u zapadnoj Africi mogle zahtijevati slične vojne misije za osiguranje evropskih građana i interesa, možda bez podrške SAD-a.

"Žalim zbog načina na koji su se stvari odvijale, ali niko nije tražio mišljenje Evropljana", rekao je.

"Neke zemlje će morati sebi postaviti pitanja o američkom savezniku koji, kako je rekao Joe Biden, ne želi voditi tuđe ratove. Europljani nemaju izbora. Moramo se organizovati da se nosimo sa svijetom kakav jeste, a ne sa svijetom o kojem sanjamo", dodao je.

Europska unija već razvija ono što naziva svojim novim "strateškim kompasom", okvirom koji će 27 država članica, djelujući zajedno, imati više diplomatske i vojne snage i razviti više onoga što francuski predsjednik Emmanuel Macron naziva "strateškom autonomijom".

Kako su se događaji odvijali u Kabulu, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel, koji je domaćin samita lidera EU rekao je da situacija u Afganistanu nije uspješna priča za međunarodnu zajednicu.

"Moramo analizirati kako EU može dalje razviti sposobnosti i pozitivno utjecati na međunarodne odnose kako bi odbranila svoje interese. Naša strateška autonomija EU ostaje na vrhu našeg dnevnog reda", rekao je.

Za Borrella to mora uključivati ​ zajedničke vojne snage.

"Predložit ćemo da se Uniji da ekspedicijska snaga od 50.000 ljudi, sposobna da djeluje u okolnostima kakve vidimo u Afganistanu", rekao je Borrel.


Istakao je da će u septembru posjetiti Irak, Tunis i Libiju te da će iduća kriza bit u Iraku i Sahelu.

"Europa reagira samo u krizi. Afganistan bi je mogao probuditi. Došao je trenutak da joj se dodjeli vojna sila sposobna za borbu ako je potrebno", zaključio je Borrel,

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/zeml ... /210824098


Ode NATO u ***. :smijeh
Ostaće zapisano da je grupa kozjeba sa 2 sandale i 3 zuba uništila najveću silu na svijetu. :zivili

_________________
Srbi su mali narod sa karakterom super sile.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vojska EU
PostPostano: 25 kol 2021, 00:12 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 11 svi 2021, 23:52
Postovi: 1812
Realno bilo je samo pitanje vremena. Dosadilo Europi (Njemačka) biti otirač za odnose SAD-a s Kinom i Rusijom. Sad kad je UK vani ne vidim nekog smisla za tako bliski savez savez s Amerikom, svaka im čast za doprinos u ww2, ali nema više smisla

_________________
28.4.2023 - Krstaski vladar FBiH Christian Schmidt salje SDFA djamijase na vjecna lovista


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vojska EU
PostPostano: 22 lis 2021, 07:25 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 sij 2021, 00:17
Postovi: 1468
Njemačka, Portugal, Nizozemska, Slovenija i Finska pokreću inicijativu za EU reakcijske snage koje bi uključivale kiber i svemirske mogućnosti, specijalne snage i zračnu podršku.

https://m.dw.com/en/germany-4-eu-states ... a-59574641


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Vojska EU
PostPostano: 22 lis 2021, 11:42 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Od američke armije koju možeš optužiti i direktno okriviti još je gore armija koja bi po svijetu ubijala ljude i regime change pravila a nemaš pojma koga da kritiziraš i ko je kriv.
Pogledajte kako se u Bosni iživljavaju. Čim bi imali priliku bili bi 10x gori od Amerikanaca sa tom "armijom".

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 50 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO