HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 03:37.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: 101. Bosansko-Brodska Brigada
PostPostano: 30 srp 2013, 01:38 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 30 srp 2013, 01:24
Postovi: 1
101. BOSANSKO-BRODSKA BRIGADA

- 101. Bosansko-brodska brigada bila je brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini. Postrojba je utemeljena kao 1. bosansko-brodska brigada, da bi 11. svibnja 1992. bila preimenovana u 101. bosansko-brodsku HVO brigadu.

- Godina je 1992. Srpske paravojne formacije te JNA razaraju Hrvatsku. Svakodnevno se vrše razni napadi na hrvatski narod kako u RH tako i u HB. Hrvatski narod se počinje organizirati. Organiziraju se seoske straže, razne vojne formacije te se počinje sa nabavkom pješačkog naoružanja.

- Iz tih vojnih formacija, seoskih straža, rezervnih sastava policije, u slijedećem vremenu biti formirani prvi vodovi, te satnije 1. bosansko-brodske brigade, koja je 11. svibnja 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku HVO brigadu.

- 101. bosansko-brodsku HVO brigadu je činilo 5. pješačkih bojni, oklopna bojna, jedna topnička postrojba, te sve druge prateće postrojbe koje su pripadale brigadi. Brigada je formacijski popunjena sa 3823 pripadnika. U tijeku svoga postojanja kroz brigadu prolazi ukupno 4955. bojovnika.
Od prvih sukoba 03.03.1992. do 06.10.92. poginulo je 387 bojovnika 101. bosansko-brodske brigade, a ranjeno je više od 1300.

- Prvi oružani sukob brigada je imala 03.03.1992. u obrani mosta između dva Broda te sprječavanju ulaska srpskih postrojbi u grad i odbijanju neprijatelja na početne položaje. U ranim jutarnjim satima, 04. ožujka Krizni štab općine Bosanski Brod primoran ovim događajima koje su inscenirali JNA i paravojne srpske snage i shvativši da je na djelu pravo ratno stanje, formiraju obranu grada. Bilo je jako važno zaštititi sveukupno stanovništvo koje je ostalo na području grada, među kojima je bio i značajan broj građana srpske nacionalnosti koji su tu ostali, a mnogi od njih su bili i lojalni branitelji grada. Trebalo je također osigurati zaštitu imovine, kako privatne, tako i društvene i organizirati normalno funkcioniranje je grada u tim nenormalnim, za sve potpuno novim uvjetima.

- Formira se crta obrane : Kajak klub, Skele, Mahala te ulicom Oslobođenja, tj. magistralnim putem B.Brod – Derventa, te se spušta u Ulicu Zmaja Jove Jovanovića, sve do upravne zgrade otpada UNIPROMETA. To je već sami izlazak iz grada, dalje se linija obrane daje proteže : Greda, Kričanovo, Kolibe Donje, Kolibe Gornje, te se preko ribnjaka nastavlja na Novo Selo, Koraće, Barica, Kostreš, Bijelo Brdo i Bos.Dubočac.Ovako uspostavljena crta obrane ostaje uglavnom nepromijenjena do 08. svibnja 1992.g. Bitno je istaći da je 16. 04.92. ipak došlo do probijanja naše crte obrane od strane neprijateljskih snaga. Nadljudskim naporima pripadnici 101. Bosansko-brodske brigade su uspjeli zaustaviti neprijateljski napad i krenuti u silovit protivnapad i crtu obrane vratiti na polazne položaje. Pripadnici 1. Bosansko-brodske brigade uspjeli su u istom danu vratiti crtu u početno stanje, zaustaviti i razbiti neprijatelja, te im nanijeti ogromne materijalno tehničke i ljudske gubitke.
Od zarobljenih 6 ispravnih, neprijateljskih tekova, te jednog BOV-a JNA, formirana je 1. oklopna postrojba na prostoru BiH u sastavu 1. Bosansko-brodske brigade.

-101. bosanskobrodska brigada HVO za vrijeme rata u BiH bila je izložena strahovitim borbenim dejstvima i prošla je najteži ratni put. Brigada je imala 419 poginulih boraca, 25 nestalih i preko 1800 ranjenih. Ovako teške borbe i strašne ljudske gubitke nije imala ni jedna druga brigada, što dovoljno govori o potrebi da se ova legendarna bosanskobrodska brigada nikada ne smije zaboraviti.

- Zbog stalnog neselektivnog granatiranja Bosanskog i Slavonskog Broda , kao i zaštite civilnog stanovništva isplanirana je akcija oslobađanja cijelog teritorija općine Bosanski Brod.
U samo tjedan dana 101. bosansko-brodska brigada potpomognuta sa još nekim postrojbama uspjela je cijelu operaciju oslobađanja općine uspješno privesti kraju i tom prilikom osloboditi ukupno 263 kvadratnih kilometara.Padom općina Odžak i Derventa, uslijed otvorenosti i lijevog i desnog boka brigade, 101. Bosansko-brodsku brigadu se izvlači sa njenih položaja na novi položaj – Obodni kanal.
Zamorenost postrojbe i nemogućnost za osvježavanje njenih pojedinih dijelova stvara nervozu te se počinje sa tzv. „razvlačenjem crte“ jer pojedine druge postrojbe ne izvršavaju dobivene zapovjedi o zaposjedanju crta bojišnice i samostalno se povlače iz zaposjednutih crta.101. Bosansko-brodska HVO brigada je u potpunosti izvučena sa prostora općine Bosanski Brod 06. na 07.10.1992.g.


Privitak/ci:
101. BOSANSKO-BRODSKA BRIGADA HVO.png
101. BOSANSKO-BRODSKA BRIGADA HVO.png [ 166.6 KiB | Pogledano 2640 put/a. ]

_________________
Domovino, radi tebe, radi bitka tvog, gdje nam kosti sakrite su znade samo Bog
Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 15 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO