HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 12:46.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Plenković u Neumu: Vi ste nama čuvali leđa, sad ćemo mi vama
PostPostano: 16 ožu 2019, 02:04 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Citat:
Plenković u Neumu: Vi ste nama čuvali leđa, sad ćemo mi vama
TEME
ožu 14, 2019
PIŠE: NIKOLINA LOVRIĆ

U Neumu je danas otvoren znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“.

Brojnim domaćim i inozemnim sudionicima te gostima na samom početku dvodnevne stručno-znanstvene konferencije obratili su se organizatori, rektor mostarskog Sveučilišta, prof. Zoran Tomić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras, doajen diplomatskog zbora u BiH, msgr. Luigi Pezzuto, te predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović.

Cilj bolja budućnost

Rektor Tomić istaknuo je kako se neumska Konferencija organizira isključivo zbog bolje budućnosti zajedničke domovine Bosne i Hercegovine, te je kao takva jedna od rijetkih koja traži odgovore na goruća pitanja ove zemlje, ne samo za Hrvate nego za sve njezine stanovnike.

„Ona ne nudi eksplicitna rješenja u vidu političkih odluka već znanstvene i empirijske odgovore koji tek trebaju dobiti politički diskurs“, naglasio je .Tomić.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, Dragan Čović zahvalio se svim sudionicima i organizatorima te prije svega nazočnom premijeru RH Andreju Plenkoviću.

Čović je naglasio kako hrvatski narod kao najmalobrojniji narod u BiH mora s druga dva prijateljska naroda tražiti rješenja za Bosnu i Hercegovinu na njezinom europskom putu, ali i rješenja za osiguranje jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, mijenjanje Izbornog zakona te vrlo skoro, osigurati modele za novi Ustava Bosne i Hercegovine kako se više nikada ne bi dogodilo da jedan narod bira drugome predstavnike.

„Mi predano tražimo partnere s kojima ćemo moći na entitetskoj razini napraviti vlast u duhu europskih vrijednosti u kojoj će prva agenda biti izmjena Izbornog zakona BiH sukladno odlukama Ustavnog suda“, istaknuo je Čović.



Plenković: Hrvatska će nastaviti pomagati BiH

Uvodno predavanje prvog dana neumske Konferencije održao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako dolazi kao predsjednik Vlade zemlje koja je veliki prijatelj i zagovornik BiH, te prijatelj sva tri konstitutivna naroda BiH.

„To je ključ razumijevanja Republike Hrvatske u svim odnosima prema BiH, to radimo u svim područjima suradnje, s uvjerenjem da je europski i euroatlantski put BiH pravi način napretka i boljitka svih građana Bosne i Hercegovine“, rekao je.

Premijer Plenković istaknuo je kako će Hrvatska nastaviti raditi na procesu osnaživanja i međunarodnog položaja BiH, a na tom tragu naveo je nekoliko ključnih poruka koje je Hrvatska poslala i šalje prema Bosni i Hercegovini.

Otvaranje hrvatskih konzulata u BiH, predstavništva HGK u Sarajevu, otvaranje dopisništva HRT-a u Sarajevu i Mostaru, uspostava zrakoplovne veze između Zagreba i Mostara nakon 15 godina, unaprjeđivanje gospodarskih odnosa, povećanje robne razmjene i izravnih ulaganja u BiH, gospodarska i infrastrukturna ulaganja, ali i suradnja dviju država u očuvanju i čuvanju europskih granica samo su neke od stavki koje povezuju i naglašavaju prijateljske odnose dviju država.

Premijer Plenković naposljetku je još jednom ponovio kako se hrvatska politika prema BiH bazira na temeljnom načelu ravnopravnosti tri konstitutivna naroda koje treba ostati temelj institucionalnog razvoja BiH i kojega će Hrvatska kao supotpisnik Daytonskog sporazuma nastaviti podupirati.

"Vi ste nama čuvali leđa,sad ćemo mi vama", rekao je Plenković.

Dnevnik.ba

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, Naša Kvačica, Teuton i 289 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO