HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 28 ožu 2024, 14:38.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Čovićevo prizivanje Herceg-Moskve
PostPostano: 16 vel 2020, 22:54 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 03 stu 2014, 21:01
Postovi: 1588
ČOVIĆEVO PRIZIVANJE HERCEG –MOSKVE Da li je ruski uticaj u BiH preslab ili prejak?
Slobodan Popadić 15.02.2020. 20:00
Komentara:

Dragan-Covic-lider-HDZ-BiHFOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
Krajnje je slab ruski uticaj u BiH, posebno na teritoriji Federacije BiH. Ova izjava izazvala je komešanja na političkoj sceni BiH iz razloga što iza nje, kako bi se očekivalo, ne stoje politički lideri Republike Srpske nego Dragan Čović – predsednik HDZ i predsedavajući Doma naroda BiH.

Drugo, njegova izjava došla je u trenutku sveopšte bošnjačke i zapadne histerije u BiH o navodnom ogromnom, negativnom ruskom uticaju na BiH, pre svih na RS i Milorada Dodika.

- Uloga Ruske Federacije nezamenjiva je i temeljna: ona uravnotežuje, stvara ravnotežu snaga u svetu i ne može se izbeći u rešavanju bilo kojeg međunarodnog problema. U isto vreme BiH, za koju je privilegija imati za partnera Rusku Federaciju, želi proširiti sveobuhvatnu saradnju s Moskvom, uključujući jačanje međuparlamentarne saradnje – rekao je Čović za Rusku Gazetu.

On je o potrebi čvršćeg povezivanja BiH sa Rusijom govorio za rusku „Gazetu“ pred dvodnevni zvanični put u Rusiju gde se sastao sa Valentinom Matvijenko. Mediji u Federaciji BiH su se odmah obrušili na njega, dok su ga iz DF Željka Komšića nazvali „malim Dodikom sa kockastim šalom“.

- Čović je čovek koji dosta realno sagledava odnose u BiH i samim tim i inostrane odnose. Nema razloga da se ne veruje da je to tako. S druge strane, Čović ima i praktične razloge, ima veliki interes da se podrži što veća samostalnost i autonomija Hrvata u BiH, a Rusija je jedna od pet zemalja Kontakt grupe koje su učesvovale u donošenju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ona nije igrač koga se ništa ne pita – kaže za Srpskainfo profesor međunarodnih odnosa dr Miloš Šolaja.

Miloš ŠolajaFOTO: VIJESTI.BA / RAS SRBIJA
Miloš Šolaja
Podseća da se 2007. nakon Minhenske konferencije desio zaokret u ruskom geopolitičkom i geostrateškom pristupu kada je Vladimir Putin otprilike rekao da Amerikanci ne mogu da budu jedina sila koja širi uticaj u svetu.

- Činjenica je da je istok Evrope tradicionalno predmet ruskih interesa, to je izlaz na topla mora i to su otprilike one geopolitičke celine koje su naklonjene Rusiji, i u smislu pravoslavlja, sveslovenskog elementa i naravno u smislu nekih ekomskih veza, posebno u poslednje vreme kada se govori o BiH koja je neusmjivo interes Rusije. U okviru toga ona je razvila dosta jake veze sa Srpskom – kaže Šolaja. Međutim, dodaje, činjenica je da su zapadne zemlje s druge strane mnogo direktnije prisutne u BiH, počev od brojnih međunarodnih organizacija, misija do visokog predstavnika.

- Pola BiH se otvoreno opredeljuje za ulazak u NATO. U tom smislu je Čović verovatno i procenio da bi rusko angažovanje možda moglo da bude jače, da bi to moglo biti na izvestan način i korisnije za BiH jer bi na takav način možda animiralo više zainteresovanosti drugih učesnika međunarodnih odnosa za BiH, a moglo bi doneti i više neposredne koristi. Rusija je danas zemlja koja u svojoj Strategiji spoljne politike ima zalaganje za međunarodno pravo, koja s druge strane ostvaruje nastojanja za što snažnijom ekonomskom saradnjom. Kada se sve uzme, verovatno je Čović primetio da bi to prisustvo moglo da bude veće – zaljučuje Šolaja.

Iako to mnogi u BiH ne žele da priznaju, konketni podaci o investicijama, vojnom prisustvu, političkom uticaju... govore da zvanična Moskva u BiH i dalje mnogo zaostaje za zapadom. Prema podacima Centralne banke BiH, Ruska Federacija nije na vrhu liste najvećih zemalja investitora u BiH, a poznato je da je najveća ruska investicija bila ranija kupovina preduzeća naftne infustrije RS, koja su zapala u krizu nakon havarije u Rafineriji nafte Brod u oktobru 2018. Za razliku od Ruske, u Sarajevu postoji NATO štab i baza, plus vojna misija EU zvana EUFOR. Kada je reč o politikom uticaju Rusije, on se u poslednje vreme najdirektnije ogleda kroz glas ruskog ambasadora u Savetu za provođenje mira (PIK) gde se gotovo uvek usprotivi glasanju ostalih diplomata. S druge strane, visoki predstavnik međunarodne zajednice, najuticajniji ambasadori, šef Delegacije EU u BiH dolaze iz sfere zapadne politike.

Bivši diplomata Slobodan Šoja kaže da je prijatno iznenađen što bilo koji visokorangirani političar iz BiH daje racionalne izjave.

- Izjavu Dragana Čovića (čiji navijač nisam ni najmanje), potpisao bih bez razmišljanja jer je i tačna i korisna i dobro je što je izjavu dao jedan nesrpski političar. Ne treba dozvoliti da monopol na istinu ima samo jedan narod! Čovićeva izjava je osnovana, tačna i korisna. Tačna zato što je ruski uticaj u BiH vrlo mali. Kad bi Rusija želela imati veći uticaj u BiH, on bi se lako i brzo osetio i bolje ga je ne prizivati.

Slobodan ŠojaFOTO: RAS SRBIJA
Slobodan Šoja
Rusija, međutim, nema taj interes. Naša joj zemlja nije toliko zanimljiva kao što mi mislimo, pošto volimo sebi dizati rejting. A izjava je jako korisna jer nas udaljava od isključivog političkog ugla gledanja na Rusiju kao što to mi radimo – kaže Šoja za Srpskainfo. Dodaje da je Rusija zemlja mnogo veće kulture nego što znamo i verujemo i privredno mnogo otvorenija nego što pretpostavljamo. Zbog toga bi bilo dobro da cela BiH pametnije i dublje razmisli o privrednoj i kulturnoj saradnji sa Rusijom.

- Kad bi bilo političke volje za to i kad ne bi zapadni uticaj kod nas bio toliko jak, BiH bi sa Rusijom mogla imati nezamislivo bolju i korisniju privrednu i kulturnu saradnju. Rusija je za nju spremna – kaže Šoja.

Sto puta jači

Kako biste ocenili intenzitet političkog, ekonomskog pa i vojnog uticaja Rusije u BiH u odnosu na Zapad?

- Pitanje je odlično zbog samog kraja jer ruski uticaj treba posmatrati isključivo u odnosu na ono što već radi Zapad na istoj teritoriji.

Tvrdim da je zapadni uticaj kod nas stotinu puta jači od ruskog i na političkom i na ekonomskom, a pogotovo na vojnom planu. Drugo je pitanje zašto se kod nas u medijima neprestano ponavlja kako je ovde prisutan samo ruski uticaj. Mislim da sam odgovor na to dao u prethodnoj rečenici! Uzgred, uticaj velikih sila je prirodna i skoro legitimna stvar i on se oseća na celoj planeti i od toga ne treba praviti priču i problem. Niko ne sprečava BiH da radi isto ako hoće i može. Kao što ni mi nemamo pravo sprečavati druge. Za nas je najbolje da gde možemo ostanemo svoji i da radimo više na sebi jer uticaje velikih sila, bilo kojih, nikad niko nije niti će moći sprečiti – kaže Šoja.

https://www.blic.rs/vesti/republika-srp ... ak/v7m5yvf

_________________
Република Српска & Herceg Bosna against Mordor.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čovićevo prizivanje Herceg-Moskve
PostPostano: 16 vel 2020, 23:13 
Offline

Pridružen/a: 27 kol 2019, 01:53
Postovi: 4138
Zapad podržava musliće. Očekivao sam uvijek neku potporu za treći entitet za Hrvate u BiH od strane zapadno evropskih zemalja,ali na kraju ništa. Ukoliko imaju neke koristi od Rusije neka sarađuju.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Čovićevo prizivanje Herceg-Moskve
PostPostano: 17 vel 2020, 12:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 02 kol 2012, 10:47
Postovi: 35585
Lokacija: Ulica Nemanje Bilbije 99
Rusija jedina otvoreno i bespogovorno podržava konstitutivnost naroda u BiH.
Slavenskoj braći samo možemo zahvaliti na tome, lud bi bio onaj tko bi odbacivao bilo kakvu podršku velesile kao što je Rusija.

_________________
mostarski europski


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: crni_bombarder, iprodano, kily, Naša Kvačica, Revizija i 290 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO