HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 23 stu 2024, 19:03.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Iseljenike čistih ruku treba pozvati kući
PostPostano: 06 pro 2010, 22:39 

Izvor: http://www.hic.hr/hid-v-02.htm

Iseljenike čistih ruku treba pozvati kući

Mi smo pustili da nam reformirani komunisti, probuđeni katolici stvaraju državu u sjećanjima na SFRJ.

Hrvatskoj su životno važne strane investicije i "ljudi čistih ruku", podjednako u politici i gospodarstvu. Oni iz svijeta koji imaju interesa i sredstava za ulaganja, a Hrvatska im je visoko na listi prioriteta, oprezni su jer nemaju dovoljno garancija da će uloženi novac biti brzo oplođen, što je i prvi motiv za investiciju, a potom se brinu da neće dobiti valjanu pravnu zaštitu u slučaju da nešto krene po zlu, a nisu ni spremni na korupcijske zavrzlame, lobiranja s polusvijetom, isplaćivanja ispod stola.

Situacija nije jednostavna i pravih rješenja ili onih koji će se dogoditi u kratkom vremenu nemaju ni vladajući ni oporba. Kapital za ulazak u Hrvatsku ne gleda je li mu simpatičniji HDZ ili SDP, nego pita gdje su oni koji će ponuditi manje poreze, postojanost ekonomskih zakona, jeftinije energente i radnu snagu.

I sad kad nam je svima sve jasno i mislimo da sve znamo, pitanje je kako zaista pokrenuti pravi gospodarski preporod, a ne samo onaj u programima i planovima koji pune ladice i pokazuju se prigodno, po potrebi politike, te možda i najvažnije, kako pronaći "ljude čistih ruku" kad svakodnevno otkrivamo da su i oni za koje smo vjerovali da su časni ljudi upleteni u hobotnicu kriminala i korupcije koja je postala najzanimljivija hrvatska sapunica.

Možda je rješenje u iseljeništvu, među stotinama tisuća uspješnih, obrazovanih, poštenih Hrvata koji žive diljem svijeta i dokazali su se inovacijama, oplodnjom kapitala, otvaranjem tvornica, bogaćenjem s pokrićem, kreiranjem boljeg društva u zemljama koje su njihova druga domovina.

Točno je da se nekima u Hrvatskoj na spomen iseljeništva diže kosa na glavi jer oni za njih predstavljaju desničarstvo, smiješno domoljublje, konzervativizam, sentimentalnost koja je kod nas ugašena zbog krizom izmučenih ljudi. Neki ih, pak, ne vole jer su pomogli u stvaranju samostalne Hrvatske, sudjelovali u pomirbi ili zbog bliskosti s Franjom Tuđmanom.
Uloga iseljeništva u devedesetima nije pravedno i znanstveno obrađena, nije se do kraja hrvatskoj javnosti i svijetu predstavila snaga njihove materijalne i lobističke pomoći jer se sve to potisnulo pod političkim obračunima i u strahu raznih struktura od dolaska sposobnih ljudi i onih "čistih ruku" na njihov postkomunistički teren gdje su bili gospodari političkog i gospodarskog života. Iseljenička pomoć, njihova financijska i demografska snaga nisu završena priča za Hrvatsku i u svakoj bi mudroj vladi i političkoj opciji trebali još jednom, dvadeset godina poslije, pokrenuti iznova pitanje povratka Hrvata i njihovih investicija.

Da smo devedesetih među obrazovanim i u svojim sredinama uspješnim iseljenicima tražili one najbolje i davali im mogućnost da nam pokažu kako se stvara državna uprava, kako se pišu antikorupcijski zakoni i kako se vode tvrtke a da glavni motiv nije pljačka, možda bi nam danas bilo bolje. U strahu od njihovih sposobnosti i svjetonazora mi smo pustili da nam reformirani komunisti, probuđeni katolici i lažni mesije stvaraju državu onako kako jedino znaju, u sjećanjima na jugoslavensko vrijeme. Na sve se moguće načine pljuvalo po iseljeništvu kako bi se u javnosti stvorila loša slika i zaboravilo na njih. Ljudi čistih ruku ima u dijaspori, imaju i ušteđevinu, ali treba ih znati pozvati "kući" preko konkretnih programa. Sve ćemo to uskoro nuditi u EU pa zar onda nije bolje da se "naši vrate doma"? Jadranka Jureško-Kero/Večernji list

Vrh

Naslov: Re: Iseljenike čistih ruku treba pozvati kući
PostPostano: 07 stu 2011, 18:32 

Svakako i sto vise se angazirat oko toga, ulaganje,zaposlenost,standard se dize,,SAMO NAPRIJED!!!!!!!

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 18:45 

crni1990 je napisao/la:
Svakako i sto vise se angazirat oko toga, ulaganje,zaposlenost,standard se dize,,SAMO NAPRIJED!!!!!!!

Koji standard :zubati ljudi jedu iz kontejnera,zaduzeni do grkljena plivaju u sopstvenim ***...koji optimizam aferim :zivili

Lem Jelid Ve Lem Juled
Vel Lem Jekullehu Kufuven Ehad

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 18:47 

zlatni_ljiljan je napisao/la:
crni1990 je napisao/la:

Koji standard :zubati ljudi jedu iz kontejnera,zaduzeni do grkljena plivaju u sopstvenim ***...koji optimizam aferim :zivili

Ne sudi po svojoj avliji...

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 18:51 

MRSHO je napisao/la:

Vidis prika za razliku od tebe koji "kruh svagdasnji" zaradjujes kod Kekeca,ja sam zivio u RH-a skoro 4 godine i vrlo dobro znam kako se zivi u RH-a,vise gladnih legne nego sitih, Hrvatska ce nazalost dozivjeti sudbinu Grcke jer je prezaduzena ,jer ne moze se voziti nova Opel Astra sa 3 milje kuna "place" glumiti kremica, ici u Trst po obleku ,furati fensi sensi i biti u minusu do balchaka kuish ne :zubati

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 18:55 

MRSHO je napisao/la:

Vidis prika za razliku od tebe koji "kruh svagdasnji" zaradjujes kod Kekeca,ja sam zivio u RH-a skoro 4 godine i vrlo dobro znam kako se zivi u RH-a,vise gladnih legne nego sitih, Hrvatska ce nazalost dozivjeti sudbinu Grcke jer je prezaduzena ,jer ne moze se voziti nova Opel Astra sa 3 milje kuna "place" glumiti kremica, ici u Trst po obleku ,furati fensi sensi i biti u minusu do balchaka kuish ne :zubati

Nisam ti ja prika, i samo da ti kažem da ja dio svog kruha svagdašnjega zarađujem i u RH a i BiH, prema tome, ne sudi gospodarstvo po svojoj situaciji, jebiga vjerujem da fangla i mistrija miruju u zadnje vrijeme, ne gradi se toliko...

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 19:00 

MRSHO je napisao/la:

Nisam ti ja prika, i samo da ti kažem da ja dio svog kruha svagdašnjega zarađujem i u RH a i BiH, prema tome, ne sudi gospodarstvo po svojoj situaciji, jebiga vjerujem da fangla i mistrija miruju u zadnje vrijeme, ne gradi se toliko...

Ah ti stereotipi,fanla ,mistrija :zubati smijesan si dechko,ti si pretpostavljam neurohirurg na Univerzitetni Klinichni Center Ljubljana,oprostite gosn Primar nisam Vas prepoznal prosim Vas :smijeh ja levatine kmetovske Allahu dragi :sega cuj fangla

Lem Jelid Ve Lem Juled

Vrh

PostPostano: 07 stu 2011, 19:04 

A bega Bože dragi... nek si ti iznad nas kmetova... na skeli.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: