HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 19 tra 2024, 18:53.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Kakav rebalans proračuna IMF zahtijeva sljedeći mjesec ?
PostPostano: 04 kol 2012, 19:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/iz-min ... gusta.html

Fehim Škaljić: O rebalansu budžeta FBiH 29. augusta

Škaljić očekuje da će se Kolegij Doma, koji treba da se sastane 14. augusta, dogovoriti o razmatranju rebalansa budžeta za dnevni red
Autor Fena | Objavljeno 03.08.2012. u 02:10


Rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije Bosne i Hercegovine bit će na dnevnom Predstavničkog doma Federalnog parlamenta 29. augusta u Sarajevu, izjavio je danas agenciji Fena predsjedavajući tog doma Fehim Škaljić.

Utvrdila ga je nedavno Federalna vlada, s naznakom da ga predlaže Parlamentu na razmatranje po hitnom postupku, ali, kako napominje Škaljić, nije dosad zahtijevala poseban, eventualno vanredni termin za izjašnjavanje parlamentaraca.

Stoga on očekuje da će se Kolegij Doma, koji treba da se sastane 14. augusta, dogovoriti o razmatranju rebalansa budžeta za dnevni red krajem augusta.

Vlada ima rok, polovinu septembra, za donošenje rebalansa, napominje Škaljić u vezi s uslovima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za odobravanje novog stand-by aranžmana Bosni i Hercegovini.

Na pitanje kako bi se poslanici nove parlamentarne većine mogli ponijeti prema rebalansu, predloženom iz aktuelne Vlade, s obzirom na to da su na sjednici krajem jula povukli s dnevnog reda sve zakone čiji je predlagač isti Vladin saziv, predsjedavajući Škaljić je odgovorio: "Rebalans će biti redovno razmotren".

Povlačenje iz procedure (Vladinih) predloženih zakona inicirao je na navedenom julskom zasjedanju Marinko Čavara, šef poslaničkog kluba Hrvatske demokratske zajednice BiH, a kad su inicijativu prihvatile i druge kolege u Parlamentu, on je to nazvao dokazom da nova parlamentarna većina u Federaciji funkcioniše.

Na julsku sjednicu nisu došli poslanici Stranke demokratske akcije, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Hrvatske stranke prava, Narodne demokratske zajednice i Narodne stranke "Radom za boljitak".

Svi ovi politički subjekti, izuzev Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Demokratske narodne zajednice, donedavno su bili članovi koalicije, odnosno zajedničke platforme sa Socijaldemokratskom partijom BiH.

Kada je ona raskinula partnerstvo sa Strankom demokratske akcije, u novoj parlamentarnoj većini pridružile su joj se Hrvatska demokratska zajednica BiH, čiji je član i Marinko Čavara, zatim Hrvatska demokratska zajednica 1990 i Savez za bolju budućnost čiji je kadar i novoimenovani predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić.

U članstvu Federalne vlade, pak, još uvijek su i ministri iz stranaka raskinutog partnerstva.

Iz MMF-a su precizirali da će, ukoliko se do prve sedmice septembra realiziraju očekivane mjere, među kojima i rebalansi entitetskih budžeta, onda bi Izvršni odbor MMF-a mogao uzeti u razmatranje zahtjev bh. vlasti za finansijsku podršku u trećoj sedmici septembra.

U slučaju da Odbor odobri ovaj zahtjev, sredstva iz prve tranše (oko 120 miliona KM ukupno) bi se mogla tada i doznačiti Bosni i Hercegovini.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Kakav rebalans proračuna IMF zahtijeva sljedeći mjesec ?
PostPostano: 04 kol 2012, 19:06 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 05 lis 2010, 11:48
Postovi: 109215
Lokacija: Županija Herceg-Bosna
Hoće li se lijepo poklati uskoro ostaje da vidimo. Kokice, pivo i fotelja.

_________________
Spetsnaz, a force for good.


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: Aquinas_ i 399 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO