HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH
 
Sada je: 29 ožu 2024, 12:33.

Vremenska zona: UTC + 01:00




Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 155 post(ov)a ] 
Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Za mene su ustaše
pozitivni 35%  35%  [ 18 ]
negativni 59%  59%  [ 30 ]
nemam stav 6%  6%  [ 3 ]
Ukupno glasova : 51
Autor/ica Poruka
 Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH
PostPostano: 25 srp 2018, 22:01 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21292
https://hr.wikipedia.org/wiki/Crna_legija

Nakon stvaranja NDH u istočnoj Bosni buknuo je partizansko-četnički ustanak protiv vlasti NDH. Naročito su se četničke jedinice isticale u zločinima nad muslimanskim (Bošnjačkim) stanovništvom. Četnici su planirali istrijebiti muslimane kako bi taj etnički očišćen teritorij kasnije bio pripojen zamišljenoj "Velikoj Srbiji". Nakon četničkih pokolja i terora u Foči i okolnim muslimanskim selima, mnogo izbjeglica iz tih krajeva, pristiglih u Sarajevo i željnih osvete, Francetić uključuje u svoju postrojbu te ustrojavajući i III. bojnu zajedno s Rafaelom Bobanom osniva Crnu legiju kao pukovnijsku ustašku formaciju. Taj nadimak postrojba dobiva po crnoj odori, jer sukna druge boje, odnosno svjetlozelene koja je bila propisana za odore Ustaške vojnice, tada u skladištima nije bilo.

Talijanima je taj kraj istočne Bosne (do rijeke Bosne, ili bolje reći Ozrenskih četnika) sasvim odgovarao u Srbiji.
Hitlera je boljela neka stvar.
Istočni Srijem oko Zemuna je bio pod njemačkom vojnom upravom, a bila je priča i da su htjeli Hum na Sutli radi željeznice pripojiti Reichu.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH
PostPostano: 25 srp 2018, 22:31 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 24 ruj 2009, 10:09
Postovi: 24535
Lokacija: Heartbreak Hotel
Podrinje skoro do Zvornika je i trebalo pripasti Srbiji. NDH od njega nije imala ništa osim muke i krvi.

_________________
"Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH
PostPostano: 26 srp 2018, 13:13 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
iJozo je napisao/la:
c) uvođenje socijalističkog poretka - službeni gospodarski program NDH zvao se "hrvatski socijalizam", država je krenula u pljačku, prvo židovske imovine, a bez sumnje bi se to nastavilo nakon rata i provodili bi isto ono što su komunisti uradili nakon rata da je NDH opstala - opljačkali bi sve vlasnike tvornica i zemljoposjednike u korist državetine


Ognjen Kraus je kao Zidov u emisiji Nedjeljom u dva ove godine izjavio kako je Zidovima u NDH uzeta imovina, komunisti su je kratkotrajno vratili, pa su im komunisti opet uzeli imovinu.

Komunisti kao gologuzani nisu otimali samo Zidovima, nego svima koji su imali. Po definiciji, to je lopovluk. A u isto vrijeme si je Tito gradio vile i trosio vise nego kraljica Velike Britanije pa puta nekoliko. Drugima krali, a sebe namirili.

Ideoloski su komunisti i nacisti odnosno fasisti oko toga bili skoro jednaki - LJEVICARENJE

Svakako nije lijepo ljudima otimat privatno vlasnistvo.

Btw. danasnja Republika Hrvatska je po Ustavu nastala nasuprot NDH, odnosno ona je tretirana kao talijanska i njemacka okupacija Kraljevine Jugoslavije, drugacija tumacenje su protuustavna. A NDH je bila priznata od Sila Osovine kao drzava, od Saveznika ne, ali nije bila nezavisna.

Svakako da je NDH za nesrpsko stanovnistvo (osim Zidova i Roma) bila veliko olaksanje u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju gdje su Srbi terorizirali Hrvate. Hrvati nisu prihvacali odnos prema Zidovima pa ni Srbima pa ih je na tu emociju Tito i navukao u partizane. Poseban su slucaj Hrvati u dijelu Dalmacije i u Istri koji su trpili talijanski teror pa su zbog toga isli u partizane. A Istra je iznimka i po tome sto nije ni bila u sastavu Kraljevine Jugoslavije.

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH
PostPostano: 26 srp 2018, 23:53 
Offline
Avatar

Pridružen/a: 08 svi 2009, 12:12
Postovi: 21292
Bobovac je napisao/la:
Podrinje skoro do Zvornika je i trebalo pripasti Srbiji. NDH od njega nije imala ništa osim muke i krvi.

To je bio danajski gift, kojim su nam Talijani uvalili probleme kao zamjenu za Dalmaciju.
Da je NDH bila bez Podrinja, ono bi ostalo u Srbiji, a nakon rata ili ne bi bilo BiH, ili bi ona postojala bez pola RS i muslimanske istočne Bosne...
(možda i Hercegbosne, odnosno od banovinske granice).


Vrh
   
 
 Naslov: Re: Povijesna ocjena NDH
PostPostano: 08 lis 2018, 11:05 
Offline

Pridružen/a: 10 vel 2018, 15:56
Postovi: 2950
Lokacija: Hrvatsko kraljevstvo
Znanstveno utemeljena nekomunisticka interpretacija Drugog svjetskog rata posebno NDH u RH je nuzna, odnosno ne iz gledista jugoslavenstva nego hrvatstva. Manje vise pokazalo se da su jugo-komunisti bezocno lagali i presucivali o Drugom svjetskom ratu i poracu. Znamo da je u temelju komunisticke Jugoslavije bio masovni zlocin.

Drzava Republika Hrvatska se ne temelji na Drugom svjetskom ratu nego na Domovinskom ratu i obrani od agresije s teritorija BIH i Vojvodine, a Hrvati su se branili od Srba i u BIH jer BIH nije imao tko drugi braniti. Dakle, treba paziti da se ne omalova Domovinski rat promicanjem porazene NDH odnosno ustasa i domobrana, nego malo procistit memoriju.

Vrlo je ocito da je Raich bio zlocinacki kada je istrebljivao Zidove, Rome i druge, provodio imperijalne ciljeve agresijom na suverene drzave (pangermanizam, slican panslavenstvu), terorizirao stanovnistvo, bio je antikatolicki odnosno bezbozni znanstveni pokret koji je promicao nekatolicku rasnu cistocu kroz necovjecnu i nekatolicku eugeniku te razne drevne poganske ideologije (arijevska rasa, svastika, trazenje tzv. sv. Grala, glorificiranje nepogresivog vodje Hitlera suprotno gresnom covjeku u krscanstvu) kao i astrologiju, u biti ateisticki pokret s glorificiranjem znanosti (ubrzanje evolucije, tvornice za radjanje djece, pokusi na ljudima, razvoj tehnike i znanstvenih teorija itd.) sa socijalistickim vidjenjem drustvenog uredjenja i pravima radnika nasuprot slobodnom trzistu. U biti ljevicarski pokret, s tom razlikom sto se nije deklarativno zalagao za jednakost ljudi, dok su se pokreti koji su se zalagali za jednakost u praksi joj bili suprotstavljen (genocidi nad Ukrajincima Holodomor, Hrvatima Blaiburg i Krizni put, Armencima, klasni genocid nad seljacima Sovjetski savez, krscanskom kleru Sovjetski savez, ideoloski suprotstavljenim gospodarstvenicima/kapitalistima).

Nazalost, zahvaljujuci Dusanu Simovicu i pucu u Beogradu, i Hrvatima je u NDH nametan taj koncept, pa su i ustase imali propagandu protiv Zidova i NDH nije sprijecila progon i deportaciju Zidova i Roma u logore Reicha. Do tada je koncept bila Macekova Banovina Hrvatska koja je nastala u okviru zlosretne Kraljevine Jugoslavije.

Iako treba reci da je velik broj Zidova u NDH i spasen prvenstveno zahvaljujuci hrvatskim junacima koji su ih skrivali, zahvaljujuci statusu 'pocasnog arijevca' i zahvaljujuci Katolickoj crkvi. To bi trebalo ugaditi u hrvatski identitet jer je to Hrvatima na ponos odnosno spasavanje zivota.

Po komunistickim izvorima odnosno popisu zrtava koji ne ukljucuje nekomunisticku stranu (ustase, Njemce, civilno stradale u srpskom i komunistickom teroru za vrijeme rata) za vrijeme rata u NDH utvrdjeno je 153.323 smrtno stradalih u BIH i 185.685 smrtno stradalih u RH, a ukupno je na prostoru SFRJ stradalo 597.323 od ustaske, njemacke, Nedicevske ruke prema poimenicnom popisu. To je cuveni popis iz 1964. koji su proveli komunisti. Uz ukupan broj smrtno stradalih s ubijenim ustasama, njemackim civilima podrijetlom iz Jugoslavije, domobranima, cetnicima i civilima ukupan broj smrno stradalih podrijetlom iz Jugoslavije je vise od milijun ljudi (s Blaiburgom i Kriznim putem). Ogromna trauma.

Nekomunisticki povjesnicar prof. Goran Jurisic je postavio neka pitanja na tragu nekomunisticke interpretacije Drugog svjetskog rata pa i NDH.

Tko je bacio atomsku bombu na Hirošimu, Nezavisna Država Hrvatska, ili Sjedinjene Američke Države? Jesu li S.A.D. zločinačka država?

Tko je potpisao i ratificirao međunarodnu Ženevsku konvenciju (čl. 93.) o postupanju s ratnim zarobljenicima, N.D.H. ili Titov AVNOJ, 3. Reich ili SSSR?

Tko je napao Poljsku, (u preventivnom napadu), samo Hitlerova Njemačka 1. rujna 1939., ili i Staljinov SSSR 17. rujna 1939.?

Je li britanska vlada objavila rat protiv Sovjetskog Saveza nakon napada Crvene armije i sovjetske agresije na Poljsku, 17. rujna 1939.?

Tko je objavio rat, Hitlerova vlada Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, ili britanska vlada Njemačkoj?

Tko je izvršio agresiju na nezavisnu državu Finsku 30. 11. 1939., Pajo Patak, ili Staljin, fašistička Osovina, ili antifašistički SSSR?

Tko je proglasio gospodarski i naftni embargo protiv Japana 1936. i obnovio ga 1941. godine uoči japanskog napada na Pearl Harbor, Republika Peščenica, ili Sjedinjene Američke Države?

Tko je prouzročio Drugi svjetski rat, Hitlerova Njemačka, ili Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici Velika Britanija i Francuska, odnosno ratni profiteri, međunarodni bankari?

Tko je bio saveznik Titovog jugo-komunističkog pokreta u partizanskom ratu komunista, totalitarna i zločinačka država SSSR čiji je boljševički režim do početka Drugog svjetskog rata pobio milijune „građana“, ili Majka Tereza?

Tko je 22. lipnja 1941. objavio rat i digao oružani ustanak i protuzakonitu pobunu, N.D.H. komunistima, ili komunisti Nezavisnoj Državi Hrvatskoj?

Tko je 27. srpnja 41′ digao u N.D.H. drugi oružani ustanak i drugu protuzakonitu pobunu, četnici, ili partizani?

Je li N.D.H. bila jedini saveznik Hitlerove Njemačke 1941. – 1945. ili su Silama osovine pripadali i Bugarska, Rumunjska, Mađarska, Italija, Finska, Japan, i dr.?

Tko je u Drugom svjetskom ratu protivno međunarodnom pravu oduzeo neprijateljskoj zaraćenoj strani iz Sila Osovine status ratnih zarobljenika, Anglo-Američki Saveznici i njihov saveznik SSSR, ili neka nevidljiva sila koja želi ostati anonimna?

Tko je protivno međunarodnom pravu iz Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima protuzakonito izručio u Bleiburgu, dana 15. svibnja 1945. godine Hrvatske oružane snage Nezavisne Države Hrvatske u ratno zarobljeništvo Jugoslavenske armije maršala Tita u kojem su njeni pripadnici zajedno s hrvatskim civilima u pratnji likvidirani, i njihovi posmrtni ostatci skriveni u tajnim masovnim grobnicama, od Hude jame, Kočevskog roga, Teznog, Maclja i drugdje, kraljevina Hotentota, ili Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije?

Je li Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske zločnačka država?

Tko je u Drugom svjetskom ratu i poraću masovno likvidirao ratne zarobljenike, N.D.H. ili Titov AVNOJ i Nazorov ZAVNOH i partizanska Jugoslavenska armija maršala Tita i njene koljačke jedinice KNOJ i OZNA?

Jesu li likvidirani pripadnici regularne Hrvatske vojske u Drugom svjetskom ratu iz Hrvatskih oružanih snaga N.D.H., domobrani i ustaše, i zarobljeni hrvatski civili, „domaći izdajnici“, ili su Hrvati, hrvatski domoljubi, i žrtve?

Je li Titova Jugoslavija, stvorena u Jajcu 1943. godine na području N.D.H. bila zločinačka država?

Je li Hrvatska u Drugom svjetskom ratu, N.D.H., bila zločinačka država?

Ako je N.D.H. bila zločinačka država, gdje su ekshumirani posmrtni ostatci masovno ubijenih „žrtava fašizma“?

Je li Srbija u Drugom svjetskom ratu bila zločinačka država?

Zašto se ne izvrše ekshumacije žrtava fašizma na području bivšeg logora ‘Jasenovac’, kako na strani Republike Hrvatske, tako i na bosansko-hercegovačkoj strani preko Save?

Zašto ne postoji spomen-područje na Golom otoku, u spomen na žrtve bivšeg jugoslavenskog, komunističkog, koncentracijskog logora, a postoji spomen-područje u Jasenovcu u spomen na sabirni logor ustaškog režima?

Zašto se hrvatskoj i svjetskoj javnosti prezentiraju navodne žrtve ustaškog logora ‘Jasenovac’ u vidu kolone brojeva, bez ikakvih znanstvenih dokaza o autentičnosti tog popisa, a pogotovo bez dokaza u vidu corpus delicti – ekshumiranih posmrtnih ostataka žrtava?

Zašto se u medijima u RH i hrvatskoj politici i vladi vrte priče o srpskim i židovskim žrtvama u ustaškoj jami Jadovno, kada su speleolozi utvrdili da u toj jami nema ni crknute mačke?

Zašto vlada i mediji u RH i njene institucije šute o hrvatskim žrtvama komunizma ekhumirane u ljeto 2016. u Košnici kod Celja, zašto vlada šutnja o tome u stilu mafijaške omerte?

Zašto se partizanski komunizam iz Drugog svjetskog rata zove „antifašistička borba“, („NOB“), kad je to bila borba za revoluciju i diktaturu komunističke partije, i partizanske jedinice nosile boljševičko znakovlje, (crvenu zvijezdu petokraku i srp i čekić), iz Oktobarske revolucije 1917. kada fašizam nije postojao?

Je li znate da je partizanski rat najpodmukliji rat koji postoji, i da takav rat vodi i džihadistička tzv. Islamska država u Iraku i Siriji, i talibanski režim u Afganistanu?

Je li znate da većina Hrvata iz Dalmacije nije otišla u partizane povodom potpisivanja Rimskih ugovora između Kraljevine Italije i N.D.H., nego tek nakon kapitulacije fašističke Italije u rujnu 1943. godine, što je vidljivo na osnovi dostupnih povijesnih dokumenata K.P.H. iz Hrvatskog državog arhiva u Zagrebu?

Je li znate da Rimskim ugovorima iz 1941. Poglavnik N.D.H. nije odstupio Dalmaciju fašističkoj Kraljevini Italjii, nego dio hrvatske Dalmacije, a da su hrvatska područja s gradom Zadrom, otocima, kao i grad Rijeka s kvarnerskim otocima odstupljeni od strane režima Kraljevine S.H.S. Rappalskim ugovorom nakon Prvog svjetskog rata?

Tko je vodio narodno-oslobodilačku borbu, Titovi partizani, i Staljinova Crvena armija odnosno SSSR, ili Hitlerova Njemačka i N.D.H., odnosno Sile osovine, s obzirom na status narodnih banaka u navedenim državama?

Tko je masovno silovao Njemice, i masovno likvidirao njemačke ratne zarobljenike nakon završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine, samo Staljinov SSSR, ili antifašistički Saveznici u cjelini, dakle, i Amerikanci, Englezi i Francuzi?

Je li znate koliko je njemačkih ratnih zarobljenika ubijeno od strane antifašističkih Saveznika, kako Sovjetskog Saveza, tako i S.A.D. i Velike Britanije, i koliko je njemačkih civila etnički očišćeno s okupiranih njemačkih područja na istoku Njemačke, i koliko je Nijemaca sveukupno ubijeno nakon Dana Europe od 9. svibnja 1945.?

Je li znate da N.D.H. niti njena vlada niti njene oružane snage H.O.S. nisu kapitulirale, da ne postoji pismena kapitulacija H.O.S. N.D.H. u Bleiburgu, i da N.D.H. nije de iuro nikada prestala postojati?

Je li znate da je Hrvatska nakon tzv. oslobođenja od 8. svibnja 1945. bila pod jugoslavenskom okupacijom do 25. lipnja 1991. godine?

Je li se Republika Hrvatska temelji na partizanskom ratu jugoslavenskih komunista iz Drugog svjetskog rata, i Jugoslavenske armije maršala Tita, ili na Domovinskom ratu za Hrvatsku nezavisnost i slobodu 1991. – 1995., i obranom Vukovara i oslobodilačkom Olujom na temelju borbe Hrvatske vojske?


Postavio ih je povjesnicar prof. Goran Jurisic, http://hu-benedikt.hr/?p=87617

_________________
Hrvatska je za više KRIŠTO a neki su za manje Karoline u hrvatskoj politici

Pred okupaciju BIH 800.000 stanovnika, od toga 80.000 kristijana i 50.000 pravoslavnih, sruseno 500 katolickih objekata


Vrh
   
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš postati/uređivati postove/odgovarati].  [ 155 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Vremenska zona: UTC + 01:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 37 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Facebook 2011 By Damien Keitel
Template made by DEVPPL - HR (CRO) by Ančica Sečan
phpBB SEO