HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 19 pro 2024, 20:39.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Zasto se u BiH Pepsi uvozi iz Rumunije?
PostPostano: 21 ožu 2021, 01:56 

Dobro su snadbjeli trziste Pepsi nude i asortiman sokova slican kao Coca Cola.Dali su svim prodavcima one plave frizidere da bi parirali Coca Coli,oni imaju crvene :).Mozda ne znate da je Pepsi kao proizvodjac bezalkoholnih pica i brze hrane medju najvecim svjetskim korporacijama cak i ispred Coca Cole po zaradi,iako cole najvise proda Coca Cola.U BiH nepostoji punionica Pepsija nego se Pepsi proizvodi uvoze iz jedne velike fabrike Pepsi-ja iz Rumunije.Zanimljivo kako im se,nasi prodavacima isplati uvozit Pepsi iz Rumunije i slicna je cijena 1,75-2 km 2l??Opet je blize Srbija tamo Pepsi puni neka ovlastena punionica iz Izraela zasto ne iz Srbije?Slovenija puni mislim i za Hr i Sloveniju.

Vrh

Naslov: Re: Zasto se u BiH Pepsi uvozi iz Rumunije?
PostPostano: 21 ožu 2021, 02:04 

A skuplja radna snaga u Rumuniji nego u Bosni ?
Meni nije jasno zašto se u BiH uvoze proizvodi Dr. Oetker iz Mađarske a ne iz Srbije,s obzirom da bi trebali biti jeftiniji iz Srbije.

Vrh

PostPostano: 21 ožu 2021, 02:10 

Ne znam jel u Rumuniji jeftinija radna snaga,mada nismo veliko trziste,pa nas nije tesko snadbjet,ali sto kazes i za Oetker cudno da ne uvoze iz najblize zemlje.U Srbiji je Pepsi na pr ipak jeftiniji boca od 1,5 L dodje oko 1,2 KM,al tamo se proizvodi, kod nas je 1,5 KM sto takodje nije skupo u odnosu na Coca Colu ili Coctu a kvalitet je odlican.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 18:32 

Moze li Pepsi potisnut Coca Colu sa BH trzista,gledam svagdje sad i Pepsi prodaj,samo kad hoce svagdje su ga snadbjeli i po kioscima na ulici?U BL se nekad punio Pepsi,pa je on kao somaci brend,skoro da nije bilo Coca Cole?To kazem,zato sto vidim da puno reklamiraju Coca Colu u poslj. vrijeme.Pepsi se moze naci i dosta jeftinije od Coca Cole.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 18:46 

Kako god bilo, proizvodi istog brenda u USA, z.EU, i.EU i ostatku svijeta nisu isti. Nisam siguran jesu li poceli u rumunjskoj proizvoditi isti Pepsi kakav se plasira na trziste stare EU, bila je diplomatska pobuna prije dvije godine novih clanica EU na celu sa HR. EU je nalozila da kvaliteta istih proizvoda mora biti ista u citavoj EU. No i dalje u EU postoji proizvodnja artikala sa jeftinijim namirnicama za non-eu trziste. Mozda je od tuda rumunjski pepsi jeftiniji.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 18:48 

Kod nas je Pepsi lošija u odnosu na Coca Colu, zato je i osjetno jeftinija.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 20:04 

spliter1 je napisao/la:
Moze li Pepsi potisnut Coca Colu sa BH trzista,gledam svagdje sad i Pepsi prodaj,samo kad hoce svagdje su ga snadbjeli i po kioscima na ulici?U BL se nekad punio Pepsi,pa je on kao somaci brend,skoro da nije bilo Coca Cole?To kazem,zato sto vidim da puno reklamiraju Coca Colu u poslj. vrijeme.Pepsi se moze naci i dosta jeftinije od Coca Cole.

Može ako bude džaba. Smeće obično, bolja sky kola

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 20:11 

Ne koristim ništa od toga, samo mi je Pepsi uvijek bila simpatična zbog crven bijeli plavi loga.

Radna snaga u Rumuniji nije jeftinija. Možda u Moldaviji jedino, ali u Rumuniji ne.

1048 of 2558 - 40.97%

Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 21:16 

1990ih se u Herceg-Bosni, možemo reći u Federaciji, rijetko mogla naći CocaCola. Pepsi punionica u Makarskoj je radila punom parom. Kažu da je to bilo jer je Jadranko Prlić stajao iza nje.
Kako god, tada sam stekao naviku da pijem Pepsi. Zapravo, jedan dulji vremenski period uopće nisam ni pio CocaColu. Kada sam ju konačno opet kušao činila mi se kao Pepsi u kojoj je pola vode. Nešto razblaženo, neka light verzija Pepsija.
Kada je Prlić odletio u Haag opet se pojavila CocaCola pa sam onda, godinama, nesvjesno, prelazio u njen tabor, ali smatrajući se ipak Pepsijevcem.

Danas ne kupujem CocaColu iz političkih razloga, jer su predvodnici i financijeri LGBT, WOKE, BLM... sranja.

Vrh

PostPostano: 16 kol 2021, 21:40 

Ne zaboravi Starbucks. Dok istovremeno izrabljuju radnike ko niko.

Vrh

PostPostano: 18 kol 2021, 01:52 

Cini mi se da je malo bolji kvalitet Pepsi-ja iz Rumunije nego dok se punio u Sarajevskoj pivari,pa su ga bas jeftino davali 1,5 km za dvije litre.Vise mi pase Pepsi zato sto je jaci Coca Cola je blaza i sladja.Malo smo trziste pa se i ne trude previse oko nas,jos ratu se u BL proizvodio Pepsi,Coca Cole kasnije nabavljali iz Madjarske.Ljudi se naviknu na jedan brend sto kaze Boban u nedostatku drugog,tako danas pretezno Coca Colu kupuju i kad nabave drugi brend.Kazu ove firme kao i Danone su pokupovale sve od brze hrane sto su mogle,tako je Pepsi kupio i fabriku Chipsa Marbo sa sjedistem u BG koja i u Laktasima ima proizvodni pogon.Trenutno Pepsi ostvaruje vece prihode od Coca Cole u svijetu,nekad je bilo obratno,zato sto drze razne druge firme.Pepsi cini mi se nekad,je jak kao obicno alkoholno pivo,isto grize,neke zenske znam da su probavsi Pepsi a i Coca Colu mladje generacije slabo piju,kao stetno je,nisu mogli popiti casu kaze,prejako je,Coca Colu popiju.Zanimljivo jest,da se boje Pepsi-ja podudaraju sa HR zastavom i ljepo je crveno,bijelo,plavo ili u SFRJ kako je bilo plavo,bijelo,crveno,bolje bijelo u sredni izmedju jakih boja.

Vrh

PostPostano: 18 kol 2021, 15:34 

Možda je Bošnjacima manje poznato da kratica Pepsi znači:

Pay
Every
Penny (to)
Save
Israel

slika

Vrh

PostPostano: 19 kol 2021, 23:16 

Zar Arapske zemlje ne vole vise Pepsi nego Coca Colu,znam neke da nisu tjel ni primirisit Coca Colu?Ima neka zemlja gdje su prihvatili Pepsi,Coca Cola neznam jel ima i danas.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2021, 03:00 

Kazu Coca Cola BiH digla frku zbog uvoza Ukrainske Coca Cole ,valjda je ta jeftinija trgovcima.Samo potencialno moze da sadrzi radioaktivne cestice s obzirom da je od tamo.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2021, 03:17 

Citat:
cak i ispred Coca Cole po zaradi,iako cole najvise proda Coca Cola.

Skoro svuda, osim u Americi. U Americi je Pepsi popularniji i prodavaniji od Koka Kole.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2021, 03:20 

Lutorčina je napisao/la:
A skuplja radna snaga u Rumuniji nego u Bosni ?
Meni nije jasno zašto se u BiH uvoze proizvodi Dr. Oetker iz Mađarske a ne iz Srbije,s obzirom da bi trebali biti jeftiniji iz Srbije.

Moguće da je premalo tržište da bi im se isplatilo da otvaraju puniononicu.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2021, 03:25 

Karabaja je napisao/la:
spliter1 je napisao/la:

Može ako bude džaba. Smeće obično, bolja sky kola

Meni je pepsi ukusniji od koka kole, koka kola mi je ptrslatka. Mada retlo kada pijem to đubre (mislim na sve te gazirane šećerčine, od fante do švepsa). Zdravije je piti dizel od tog otrova.

Vrh

PostPostano: 02 lis 2021, 03:37 

DrMag je napisao/la:
Kako god bilo, proizvodi istog brenda u USA, z.EU, i.EU i ostatku svijeta nisu isti. Nisam siguran jesu li poceli u rumunjskoj proizvoditi isti Pepsi kakav se plasira na trziste stare EU, bila je diplomatska pobuna prije dvije godine novih clanica EU na celu sa HR. EU je nalozila da kvaliteta istih proizvoda mora biti ista u citavoj EU. No i dalje u EU postoji proizvodnja artikala sa jeftinijim namirnicama za non-eu trziste. Mozda je od tuda rumunjski pepsi jeftiniji.

Da, različito je za svaki region. Navodno je u Americi koka kola još slađa nego i Evropi (ni meni nije jasno kako je moguće da nešto bude slađe od onoga, ali izgleda nekako jeste).

Vrh

PostPostano: 02 lis 2021, 03:46 

Pepsico rank 131 revenues(SM) -$70,372 ;profits(SM)- $7,120
Coca Cola rank 370 revenues(SM)-$33,044 ;profits(SM)-7,747

Pogledajte ovo rangiranje Global Fortune 500 kompanija za 2021 Coca Cola je na dnu ali ako dobro vdim iako je Pepsi ostvario veci prihod ipak malo manju zaradu profit od Coca Cole kako je to moguce,sta mislite vi koji se razumijete u ove stvari?
Cijelu listu mozete pogledati ovdje :

https://fortune.com/global500/2021/search/

Vrh

PostPostano: 19 pro 2021, 04:27 

Kupili su tehnologiju proizvodnje cipsa u Srbiji i pogon u Laktasima Marbo,pa ce ukinuti fabriku u Laktasima, chips ce dovlaciti iz fabrike u Srbiji,bjeze poduzetnici,razlog moze biti na primjer visoke cijene vode a i struje i ostalih rezija a maleno trziste.Jos nesigurna politicka situacija,niko nece da rizikuje kapital.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2021, 12:43 

U Kort marketima,danas samo jos vikend akcija Pepsi 2l sami 1,5 KM ako volite
,ko ima Kort blizu nek proba,nek se snadbije za praznike.U Bl sigurno vazi akcija,mozda i u ostalim gradovima,slucajno naletio.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2021, 13:57 

Pepsi i 7UP pravila je Sarajevska pivara, sada vise ne.

Vrh

PostPostano: 26 pro 2021, 22:35 

Sad ga izgleda licno Pepsi kompanija dovlaci iz Rumunije,tamo imaju veliku fabriku.Sad je i asortiman veci,prije nije bilo,ima i zamjena za Fantu i nez secera.Vidjecemo jel se njima ispati to dovlaciti,posto ljudi najvise kupuju Coca Colu.

Vrh

PostPostano: 28 pro 2021, 04:41 

Primjetio sam na ambalazi pise,da je Fructa Trade odnosno Kort uvoznik Pepsija za BiH,oni su iz Dervente,logicno da im je najblize Pepsi dovuci Dobanovaca kod BG,ako fabrika tamosnja ima kapacitet da moze snadbjet i u BiH.Inace je tamo i jeftiniji nego kod nas.

Vrh

PostPostano: 23 svi 2022, 02:56 

Nisam znao osim Coca Cole i Pepsi postoji i treci igrac manje poznat dr.Pepper on vazi za najstarijeg izumitelja sode,ima licencu za brojne marke pica,Pepsi i Cola pune po licenci neke njihove sokove.I danas u Texasu turisti mogu posjetiti njihovu muzej punionicu prve Cole 1885 godine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dr_Pepper ... %20America.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dr_Pepper_Snapple_Group

7 Up proizvodjac se udruzio sa dr. Pepper, a i Pepsi kupio dio kompanije izvan USA i puni ga kao svoj brend,Schweppes pune ga i DR.Pepper i Coca Cola za razlicite zemlje.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 4 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: