|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 14 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
Flamel
|
Naslov: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 22 sij 2023, 17:47 |
|
Pridružen/a: 08 srp 2019, 17:40 Postovi: 2085 Lokacija: Cetina-Vrbas, Mosor-Vranica
|
Dugogodišnja je javna tajna, da su cijene raznih proizvoda, od hrane do sofisticirane elektronike (relativno) veće u Hrvatskoj ako se usporede sa susjednim članicama, u prvom redu Slovenijom, također Italijom i Austrijom, a o npr. Njemačkoj da ne govorimo. Nakon nedavnog ulaska Hrvatske u eurozonu, te su razlike opet postale predmet rasprave. Naravno, ne treba ni spominjati ukorijenjenu naviku mnogih stanovnika sjeverne i zapadne Hrvatske, osobito pograničnih područja, da odlaze u prekograničnu kupovinu zbog povoljnijih cijena u susjedstvu, a s ukidanjem graničnih kontrola, takva praksa bi mogla samo ojačati. Što stoji iza visokih potrošačkih cijena, unatoč manjim prosječnim primanjima? Veći porezi? Logistički troškovi? (Uzevši u obzir oblik nacionalnog teritorija, ima smisla) Manje tržište? (niže cijene u Sloveniji, koja ima manje stanovnika, ne idu u prilog toj tezi) Postojanje određenih monopola? https://direktno.hr/direkt/usporedili-s ... ni-301248/https://net.hr/danas/hrvatska/zasto-su- ... bc4b02b424https://www.zabranjeni.url/vijesti/hrvatsk ... a-15235253https://www.novilist.hr/novosti/reklama ... toj-slici/https://narod.hr/hrvatska/jesu-li-cijen ... -namirnice
_________________ Kontra mraku, kontra sili, kontra rentijerstva, kontra klijentelizma
HDZ=SKH
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 26 sij 2023, 06:17 |
|
|
manje tržište i ponuda
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 26 sij 2023, 10:12 |
|
|
Slovenija je manje trziste.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
 |
Haram
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 26 sij 2023, 10:14 |
|
|
Vidjecete vi jos sta znaci euro-teuro (teuer = skupo).
Sjecam se kad su kod nas uveli 2000. godine. Najboji primjer Leberkäsesemmel. Kostao standardnih 10 silinga. I onda samo zaokruzili na 1 euro. A 1 euro = 14 silinga.
Ili jos bolji primjer na pumpama oni usisivaci. Bili takodjer kovanica od 10 silinga. I onda samo postade kovanica od 1 euro.
Bezbroj je takvih primjera. Kod njemaca sve sto bjase 1 marka postade 1 euro.
_________________ GAYPRIDE - SLAVA UKRAINI - SUPPORT IZRAILJ
|
|
Vrh |
|
 |
Bobovac
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 26 sij 2023, 10:24 |
|
Pridružen/a: 24 ruj 2009, 11:09 Postovi: 26642 Lokacija: Heartbreak Hotel
|
Ne znam koliko je to povezano s tim da je HR uvela euro ali cijene, osobito hrane, su drastično skočile u mjestima uz granicu sa HR (govorim za Hercegovinu).
Koliko sam vidio to poskupljenje se uglavnom odnosi na robu iz zemalja EU.
_________________ "Uzalud vam sav tisak i sve radio postaje, našim srcima nikad nećete ovladati", nadbiskup Alojzije Stepinac, Zagreb, 1942.
|
|
Vrh |
|
 |
dudu
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 26 sij 2023, 10:34 |
|
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:39 Postovi: 61377 Lokacija: DAZP HQ
|
Otkad znam za sebe i u novce Hrvatska je skuplja od susjeda, ponajprije BIH i Mađarske, to seže valjda još od 80tih, a posebno nakon uvođenja hrvatskog dinara pa onda i kune koje su bile za svoje vrijeme stabilne valute i striktno vezane za DM, a kasnije EUR. Mađarska forinta i danas oscilira po 20% u jednoj godini, s jedne strane je to noćna mora za biznis, treba biti pravi genijalac pa znati kad prodavati forintu, s druge strane je benefit što su cijene niže, osobito hrane.
Logistika ima neku manju ulogu, obično su logistički troškovi po km za 10% veći nego u Sloveniji pa onda kad se uzmu u obzir udaljenosti koje su x puta veće nego u Sloveniji to napravi neku razliku. Međutim Zagreb je tu kao HUB dobro pozicioniran pa osim Dubrovnika nema većeg centra koji ne lovi Zagreb u 5 sati s kamionom, zato se u Zagrebu jako puno logističkih centara nalazi oko Lučkog, da se Split maksimalno priliži Zagrebu, a opet Split sve ima u Dugopolju, a od Dugopolja do Lučkog je 380 km i oboje su odmah uz autocestu.
_________________ "Hrvata je danas u BiH manje od 400.000, ali je naš cilj da nas je milijun", kazao je Čović.
|
|
Vrh |
|
 |
divizija
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 27 sij 2023, 13:28 |
|
|
Haram je napisao/la: Slovenija je manje trziste. nije, ima istu veličinu BDPa, i jaču proizvodnju što jača konkurenciju ponude
_________________ Čuvajte nacionalnu homogenost ko zjenicu oka svoga!
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 27 sij 2023, 13:54 |
|
|
Bobovac je napisao/la: Ne znam koliko je to povezano s tim da je HR uvela euro ali cijene, osobito hrane, su drastično skočile u mjestima uz granicu sa HR (govorim za Hercegovinu).
Koliko sam vidio to poskupljenje se uglavnom odnosi na robu iz zemalja EU. .hercegovci masovno šopingiraju u hr..i obratno ne vidim neku razliku u cijenama prije se išlo zbog goriva sad ni to ...prehrana jer je naglasak na njoj hr jeftinija u većini artikala..meso svinjetina skuplja u bih..piletina tu negdi dok je npr teletina u konzumu u većini slučajeva ispod 12 bam bio malo skeptičan o kvaliteti al sad u zadnje virme kupujem odlična je..vezano uz temu mađari masovno dolaze u šoping kod nas..talijani skuplji..slovenija li la..
|
|
Vrh |
|
 |
Brane
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 02 vel 2023, 10:20 |
|
|
Zato što mogu, vrlo jednostavno! Umjesto najačeg lanca u Europi Aldi-a, mi smo dobili diskontni Lidl i Kaufland. Već prije smo imali naše diskontere Plodine, NTL, Konzum itd. Osim DM-a koji je kvalitetan lanac, al prije svega za kozmetiku, kod nas je sve low budget i sad je došo još i talijanski Euro-spin 
_________________ JA SAM ZAGREB !!!
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 02 vel 2023, 11:27 |
|
|
Visoki su vam porezi.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1213 of 2558 - 47.42%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
Teranova 2
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 02 vel 2023, 11:43 |
|
|
Pratim onu dvojicu iz Hr na YouTube, Gastrotražilica se zove kanal. Često su i u Srbiji, jedu roštilj, burek i slično i uvek se šokiraju jeftinoćom.
|
|
Vrh |
|
 |
ZGabriel
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 02 vel 2023, 12:18 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17438 Lokacija: יום טוב
|
Haram je napisao/la: Bezbroj je takvih primjera. Kod njemaca sve sto bjase 1 marka postade 1 euro.
ovo nije istina. živjela sam u Njemačkoj u to vrijeme, nije bilo nekih većih poskupljenja. ova poskupljenja kod nas nemaju veze s eurom. euro je uveden 1.1., cijene su skočile prošle godine. baš razgovaram s kolegicom neki dan, kako nas varaju. ja manje-više kupujem isto, pa mi je lako primijetiti poskupljenje. npr. kefir Z'bregov je prošle godine bio 12,49 kn. pa je poskupio na 13,99. u jesen je koštao 14,99 pa nakon dva tjedna 17,49. u tom trenutku sam rekla da ga više ne kupujem. ne dam! Spar mi je najbliži pa u njemu kupujem. iza Nove godine, odem u nabavku, vidim, vratili su cijenu na 1,99 eura. triput sam provjeravala je li to baš taj kefir. ajd dobro, opametili se. 15 kn mi je prihvatljivo. da napomenem, imam lošu naviku da nikad ne provjeravam račun. za par dana odem opet (idem pješke pa ne teglim puno, usput mi je s posla). kupila sam i neki sir, ima ga od više proizvođača i razlika je i do 70% u cijeni. i tako gledam račun, taj sir košta cca 10 kn, kao i prije a neki dan sam drugu marku platila skoro 17 kn. i onda skužim da kefir ne košta 1,99 nego 2,32. na polici jedna cijena, na blagajni druga. na moju štetu, naravno. nikad se neće prevariti pa naplatiti manje. to je bio petak popodne, tek sam u subotu skužila prevaru. odem u ponedjeljak (imaju akciju na vege proizvode) i gledam kefir - vratili cijenu na 2,32. pogledam sir, rekoh, kupit ću zalihu. u petak je koštao 1,34, u ponedjeljak 1,79 eura. nisu bili na akciji ni kefir ni sir. jednostavno su stavili višu cijenu prek vikenda. tl, dr - LOPOVI!!! u Spar više ne idem. radije ću platiti skuplje i podržati male proizvođače. nek si svojoj mami poskupljuju 30% u dva dana.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
I know who I am 'cause I know who You are.
|
|
Vrh |
|
 |
laganini
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 02 vel 2023, 14:06 |
|
|
Naša Kvačica je napisao/la: Visoki su vam porezi. ..zato su pogodni za vas izbhercegovine povrat poreza i sve dvadeset posto doli..veliki je pritisak pogotovo na lidl..
|
|
Vrh |
|
 |
Naša Kvačica
|
Naslov: Re: Zašto su cijene u Hrvatskoj više od susjednih EU zemalja? Postano: 02 vel 2023, 14:48 |
|
|
laganini je napisao/la: Naša Kvačica je napisao/la: Visoki su vam porezi. ..zato su pogodni za vas izbhercegovine povrat poreza i sve dvadeset posto doli..veliki je pritisak pogotovo na lidl.. To je sve sitno, možeš prenijeti 300KM.
_________________ Ukidanjem BiH štedimo 50 milijardi KM. Neka razum prevlada.
1213 of 2558 - 47.42%
Sarajevo, generalno sarajevska kotlina je rasadnik zla i mržnje. Frustrirana, napaćena i bahata sredina.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 14 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 12 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|