HercegBosna.org

HercegBosna.org

Forum Hrvata BiH

Sada je: 03 srp 2025, 22:04.

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor/ica Poruka
 Naslov: Hrvatska izgubila arbitražni spor pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova
PostPostano: Danas, , 04:05 

https://www.dalmacijadanas.hr/hrvatska-izgubila-spor-u-washingtonu-francuskoj-banci-koja-je-bila-vlasnik-splitske-banke-mora-isplatiti-vise-od-20-milijuna-eura/

Citat:

Hrvatska je izgubila arbitražni spor protiv francuske banke Société Générale (SG) pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova.

Spor datira iz vremena Vlade premijera Zorana Milanovića, koja je 2015. godine donošenjem zakonskih izmjena željela zaštititi hrvatske građane s kreditima u švicarskim francima, čime su znatno snižene kamatne stope i rate korisnicima takvih kredita.

Société Générale, koja je tada bila vlasnik Splitske banke, smatrala je da je time narušen međunarodni investicijski ugovor između Hrvatske i Francuske o uzajamnoj zaštiti ulaganja. Na temelju toga, francuska je banka 2019. godine pokrenula arbitražni postupak pred ICSID-om, tražeći odštetu u iznosu od gotovo 40 milijuna eura.

Arbitražni tribunal odbacio je prigovore Hrvatske na nadležnost suda, prihvatio da su zahtjevi banke dopušteni i zaključio kako je Hrvatska povrijedila odredbu članka 3. stavka 1. međudržavnog ugovora, kada je donijela Zakon o izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju te Zakon o izmjenama Zakona o kreditnim institucijama (NN 102/2015).

Kako je Hrvatska potpisnica ICSID konvencije, presuda je obvezujuća i neopoziva, bez mogućnosti žalbe.

Ova arbitražna presuda predstavlja ... pravni presedan koji bi mogao potaknuti druge investitore na slične tužbe ako osjete da su oštećeni državnim intervencijama, osobito onima koje se tiču financijskih i kreditnih politika.

Eno im sad prodavanje naših banaka budzašto stranciman. Banke koje smo mi sanirali svojin novcen, i s tako ozdravljenin bilancaman prodali ih za kunu.
Zelenaški.
Neshvatljivo mi je kako se ništo što vridi desetke milijarda eura smi prodat za 1 kunu.
I vridi više, zbog vlasničkih udila u tvrtkaman, bazaman podataka koje banka ima i t.d..
Takva transakcija je ništavna.
I da stvar bude gora, prodali smo banke neprijateljskin državaman.

I onda su ote banke uz zelenaške kamate ubirale kredite vezane na švicarski franak.
Slabo smo priminjivali zakon o spričavanju zelenaških kamata.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2004_07_94_1773.html

Citat:
Obračunavanje zatezne kamate

Članak 2.

Stopa zatezne kamate kada dužnik kasni sa ispunjenjem novčane obveze ne može biti viša od stope zatezne kamate koje na preporuku Odbora za utvrđivanje kamatnih stopa uredbom propiše Vlada Republike Hrvatske.

Članak 4.

Ne može se ugovarati kamata po dospijeću po stopi višoj od stope zatezne kamate propisane uredbom iz članka 2. ovoga Zakona.

Najviša dopuštena ugovorna kamatna stopa

Članak 5.

Stopa ugovorne kamate u novčanim obvezama između pravnih, te pravnih i fizičkih osoba koji stupaju u vjerovničko-
-dužničke odnose ne može biti viša od najviše dopuštene ugovorne kamatne stope koju na preporuku Odbora za utvrđi­vanje kamatnih stopa uredbom propiše Vlada Republike Hrvat­ske.

Kaznene odredbe

Članak 9.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 500.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vjerovnik pravna ili fizička osoba:

1. ako ugovori ili obračuna ili naplati zateznu kamatu protivno odredbama članka 2. ovoga Zakona,

2. ako obračuna zateznu kamatu na način suprotan članku 3. ovoga Zakona.

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi koja je počinila prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Članak 10.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 100.000,00 do 1.000.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vjerovnik pravna ili fizička osoba:

1. ako ugovori ili obračuna ili naplati kamatu protivno odred­bama iz članka 5. ovoga Zakona.

(2) Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se odgovorna osoba u pravnoj osobi koja je počinila prekršaj iz stavka 1. ovoga članka.

Vrh

Naslov: Re: Hrvatska izgubila arbitražni spor pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova
PostPostano: Danas, , 06:47 

Užas.

Vrh

Naslov: Re: Hrvatska izgubila arbitražni spor pred Međunarodnim centrom za rješavanje ulagačkih sporova
PostPostano: Danas, , 08:43 

Pa čim si se "uzdao" u tuđu valutu a ne svoju, ti si po automatizmu ušao u neki investicijski aranžman, a ne isključivo kreditni potrošački.

Recimo, da je švicarski franak gubio vrijednost u odnosu na euro i kunu koja je već dotad bila povezana s eurom, svi koji su podigli tako kredit bi profitirali.

Jedini način za zaštiti kreditna ulaganja bio je intervencionizam na drugi način, a to je zabrana da se krediti u tuđim valutama daju povoljnije, ili barem ograničavanje kreditne stope u domaćoj valuti, tada kuni.

Zamisli, banka je strana, posluje ti u državi, ali ne vjeruje tvojoj državi nego ti udari lihvarsku stopu ako hoćeš kredit u plaći koju zarađuješ!
Ako su i htjeli već tako jer nisu vjerovali u kune, onda se je moralo tražiti da u ugovor ubace stopu da potrošač, u svakom trenutku, može to pretvoriti u kredit u domaćoj valuti, bez potrebe odobrenja banke ili pojašnjenja zašto, uz fixno povećanje kamate koje ne može biti ogromno. Takav neki mehanizam, ugrađen odmah, bio bio zakonit.

Svi su problemi proizašli jer se tom nije stalo u kraj pa su ljudi dizali kredite u stranim valutama, a to je već, kao što sam rekao, investicijski rizik kojeg poduzimaju krajnji korisnici kredita, neupućeni u rizike poslovanja.

Inače nemam ništa protiv investicijskih ulaganja i takvog biznisa, ali ga se mora jasno odvojiti od potrošačkog kredita.

Vrh

PostPostano: Danas, , 09:35 

potocnj je napisao/la:
Pa čim si se "uzdao" u tuđu valutu a ne svoju, ti si po automatizmu ušao u neki investicijski aranžman, a ne isključivo kreditni potrošački.

Recimo, da je švicarski franak gubio vrijednost u odnosu na euro i kunu koja je već dotad bila povezana s eurom, svi koji su podigli tako kredit bi profitirali.

Jedini način za zaštiti kreditna ulaganja bio je intervencionizam na drugi način, a to je zabrana da se krediti u tuđim valutama daju povoljnije, ili barem ograničavanje kreditne stope u domaćoj valuti, tada kuni.

Zamisli, banka je strana, posluje ti u državi, ali ne vjeruje tvojoj državi nego ti udari lihvarsku stopu ako hoćeš kredit u plaći koju zarađuješ!
Ako su i htjeli već tako jer nisu vjerovali u kune, onda se je moralo tražiti da u ugovor ubace stopu da potrošač, u svakom trenutku, može to pretvoriti u kredit u domaćoj valuti, bez potrebe odobrenja banke ili pojašnjenja zašto, uz fixno povećanje kamate koje ne može biti ogromno. Takav neki mehanizam, ugrađen odmah, bio bio zakonit.

Svi su problemi proizašli jer se tom nije stalo u kraj pa su ljudi dizali kredite u stranim valutama, a to je već, kao što sam rekao, investicijski rizik kojeg poduzimaju krajnji korisnici kredita, neupućeni u rizike poslovanja.

Inače nemam ništa protiv investicijskih ulaganja i takvog biznisa, ali ga se mora jasno odvojiti od potrošačkog kredita.

Pa zapravo nije baš bilo tako (boldano). Imao sam kredit u "švicarcima" i na početku moje otplate CHF je padao, a ja u nekoliko navrata dobivam dopise iz banke u kojima piše - kako zbog toga što CHF pada, oni meni podižu kamatu. Dakle nije bilo mog - "profitiranja". A onda se priča okrenula, CHF je počeo naglo rasti, ali više nije bilo dopisa, u kojima bi pisalo kako zbog rasta CHF-a, oni meni spuštaju kamatu (po istom principu po kojem su mi dizali kamatu).

Nije se radilo o mojem izboru (CHF) i investicijskom riziku, nego su mi za auto koji sam kupovao rekli u koju se banku moram javiti, čak točno koju poslovnicu i tamo mi je ponuđen samo jedan kredit - onaj u CHF. Jedino što sam mogao, bilo je odustati od kupnje, a bilo je to u vrijeme kada nije bilo naznaka u što će se sve to pretvoriti.

Vrh

PostPostano: Danas, , 09:43 

Od većine tih organizacija u koje se jadni guramo imamo samo štete, ponekad i astronomske štete.
Sada se pak guramo u OECD od kojega ne vidim koristi (dobro, uhljebiti će se tamo nekoliko uhljeba), stranci će nas lakše kupovati, a štete su izvjesne.
Neka buduća domoljubno desna vlast trebati će razmisliti o napuštanju kojekakvih organizacija. Ne baš svih, npr. da ostanemo u FIFA-i UEFA-i.

Vrh

PostPostano: Danas, , 10:05 

goran2hr je napisao/la:

Pa zapravo nije baš bilo tako (boldano). Imao sam kredit u "švicarcima" i na početku moje otplate CHF je padao, a ja u nekoliko navrata dobivam dopise iz banke u kojima piše - kako zbog toga što CHF pada, oni meni podižu kamatu. Dakle nije bilo mog - "profitiranja". A onda se priča okrenula, CHF je počeo naglo rasti, ali više nije bilo dopisa, u kojima bi pisalo kako zbog rasta CHF-a, oni meni spuštaju kamatu (po istom principu po kojem su mi dizali kamatu).

Nije se radilo o mojem izboru (CHF) i investicijskom riziku, nego su mi za auto koji sam kupovao rekli u koju se banku moram javiti, čak točno koju poslovnicu i tamo mi je ponuđen samo jedan kredit - onaj u CHF. Jedino što sam mogao, bilo je odustati od kupnje, a bilo je to u vrijeme kada nije bilo naznaka u što će se sve to pretvoriti.

E jebiga onda, baš su vas naguzili s tim ugovorima :D
To nisam znao.

Ovo što si opisao je sprega više firmi uključenih u iskorištavanje kupaca, korisnika kredita, a sve zbog neuređenosti države i divljeg kapitalizma koji se bio uvukao u sve države bivše Juge nakon pada komunizma. Zapravo već pri padu komunizma bilo je naznaka divljeg kapitalizma još i prije rata.

Zato stoji ovo što sam rekao, potrošački krediti, i svi krediti za sitnu boraniju trebaju imati te zaštitne mehanizme i na jasan način se razlikovati od investicijskih, rizičnih kredita za koje svjesno ulaziš u veći rizik. Nekakv rizik kod svakog kredita postoji, i nemoguće je da ga nema, ali ga se može umanjiti na razuman nivo.

Vrh

PostPostano: Danas, , 10:07 

goran2hr je napisao/la:
Od većine tih organizacija u koje se jadni guramo imamo samo štete, ponekad i astronomske štete.
Sada se pak guramo u OECD od kojega ne vidim koristi (dobro, uhljebiti će se tamo nekoliko uhljeba), stranci će nas lakše kupovati, a štete su izvjesne.
Neka buduća domoljubno desna vlast trebati će razmisliti o napuštanju kojekakvih organizacija. Ne baš svih, npr. da ostanemo u FIFA-i UEFA-i.

Ulazak u euro-zonu nam je pomogao što se tiče valute, i kredita. Sada ga možeš vezati uz euro i nitko ti nemože reći da ti "domaća valuta nevalja".

Vrh

PostPostano: Danas, , 10:29 

potocnj je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:

Ulazak u euro-zonu nam je pomogao što se tiče valute, i kredita. Sada ga možeš vezati uz euro i nitko ti nemože reći da ti "domaća valuta nevalja".

Ja sam svoje kredite otplatio, a ulazak u euro-zonu donio mi je masna poskupljenja. Ne u onim smiješnim postotcima koje prezentiraju vladajući, nego puta 2 ili 3. Naravno, referendum nam nisu dali, kao što ga ne daju ni Bugarima čija javnost prosvjeduje protiv toga. Zbog euro inflacije, HDZ je čak morao povisiti iznose za SNV. Plus dodatni "benefit", nema više "ustaške" kune - koja "sreća".

Također, nakon uvođenja €, što nam je to "procvalo" više, industrija, stočarstvo ili poljoprivreda?

Vrh

PostPostano: Danas, , 13:32 

goran2hr je napisao/la:
"Nije se radilo o mom izboru", "oni su mi rekli"? Mogao si uzeti kredit za auto u eurima ili francima, možda čak i kunama, samo je trebalo sam otići u banku (bilo koju, skoro sve su nudile auto kredite) i sam proći kroz proces odobrenja kredita. I sad netko tko u startu laže treba davati savjete o bankama ili kreditima?

Svi ste tražili kredit u francima jer je rata bila najmanja, kad bih nekome u to doba spomenuo valutni rizik, samo što me ne bi ismijavao.

Vrh

PostPostano: Danas, , 14:46 

goran2hr je napisao/la:
Također, nakon uvođenja €, što nam je to "procvalo" više, industrija, stočarstvo ili poljoprivreda?

Turizam :001_smile

Meni iskreno više paše euro, jer se nemoram zajebavat s 3 valute.

A poskupljenja ima i u BiH i bez eura. Ima ih i u Njemačkoj a nisu uopće više vezana za euro.

Vrh

PostPostano: Danas, , 15:41 

Dr. Van Nostrand je napisao/la:
goran2hr je napisao/la:
"Nije se radilo o mom izboru", "oni su mi rekli"? Mogao si uzeti kredit za auto u eurima ili francima, možda čak i kunama, samo je trebalo sam otići u banku (bilo koju, skoro sve su nudile auto kredite) i sam proći kroz proces odobrenja kredita. I sad netko tko u startu laže treba davati savjete o bankama ili kreditima?

Svi ste tražili kredit u francima jer je rata bila najmanja, kad bih nekome u to doba spomenuo valutni rizik, samo što me ne bi ismijavao.

Što se tiče "laganja u startu", to dobacujete svojim partnerima botovima u središnjici. Ionako ste tamo angažirani na tom poslu i sendvičarite za parizer. Niste Vi bili sa mnom niti u autosalonu, niti u banci.

U to doba, 2006., trgovci su imali natpise "IMAMO KREDIT" i imali su neke dogovore sa bankama. Birao sam između 2 auta i da sam uzeo prvi - morao bi ići u jednu banku, no uzeo sam drugi i morao ići u drugu banku, čak ne bilo gdje, nego u rečenu poslovnicu. I nije bilo biranja (kuna, CHF, €), nego uzmi ili ostavi. S tim da u tome i nisam vidio neki problem, jer nisam znao što slijedi. Uzeo bi onda kredit i u turskim lirama. Možda bi uzeo kredit u CHF i da sam mogao birati, no nisam mogao birati.
Osobno mi je smetalo što su mi zbog pada CHF - dizali kamatu, no kada je CHF krenuo rasti, e onda nije bilo smanjivanja kamata. No putem suda, preplaćeno mi je vraćeno ~ 15 godina kasnije.

Ja stvarno nemam nimalo želje savjetovati Vas, u koju banku da idete i koji kredit da podignete.

Vrh

PostPostano: Danas, , 15:46 

goran2hr je napisao/la:

Što se tiče "laganja u startu", to dobacujete svojim partnerima botovima u središnjici. Ionako ste tamo angažirani na tom poslu i sendvičarite za parizer. Niste Vi bili sa mnom niti u autosalonu, niti u banci.

U to doba, 2006., trgovci su imali natpise "IMAMO KREDIT" i imali su neke dogovore sa bankama. Birao sam između 2 auta i da sam uzeo prvi - morao bi ići u jednu banku, no uzeo sam drugi i morao ići u drugu banku, čak ne bilo gdje, nego u rečenu poslovnicu. I nije bilo biranja (kuna, CHF, €), nego uzmi ili ostavi. S tim da u tome i nisam vidio neki problem, jer nisam znao što slijedi. Uzeo bi onda kredit i u turskim lirama. Možda bi uzeo kredit u CHF i da sam mogao birati, no nisam mogao birati.
Osobno mi je smetalo što su mi zbog pada CHF - dizali kamatu, no kada je CHF krenuo rasti, e onda nije bilo smanjivanja kamata. No putem suda, preplaćeno mi je vraćeno ~ 15 godina kasnije.

Ja stvarno nemam nimalo želje savjetovati Vas, u koju banku da idete i koji kredit da podignete.
Opet laž, kao da nitko drugi nije kupovao auto tih godina. Trgovci su kao i uvijek gurali kredit za koji dobiju najbolju proviziju. U čemu je bio problem, odnijeti platne liste u neku drugu banku i dobiti kredit?

Vrh

PostPostano: Danas, , 16:30 

goran2hr je napisao/la:

Opet laž, kao da nitko drugi nije kupovao auto tih godina. Trgovci su kao i uvijek gurali kredit za koji dobiju najbolju proviziju. U čemu je bio problem, odnijeti platne liste u neku drugu banku i dobiti kredit?

Sudite drugima po sebi pa u svemu vidite laž. Baš i da želim lagati - što bi imao od toga? Vi bi mi se ponudili za jamca, za neki budući kredit?
Koji su tada bili aranžmani između trgovaca i banaka, nije mi poznato u detalje. Ali neki dogovori su bili i kod pojedinog trgovca - važila je samo jedna banka. Kod prvoga gdje smo razgovarali, nudio je jednu, ovaj drugi drugu. A samu valutu nisam mogao birati, niti mi je to tada bilo važno. Činio sam kako mi je bilo rečeno.
Bio sam u problemu sa CHF (koji sam riješio - otplatio), ali to nije bilo zbog mog kalkuliranja, izbora i čuda, nego zbog takvih okolnosti. I bio sam u pravu ja, ne banka, a tako je zaključio i sud.

Vrh

PostPostano: Danas, , 16:39 

Zašto Hrvatska ne tuži francuze...

Tužba protiv francuza za ilegalno korištenje vlasništva RH "Splita-Splitska Banka" i kresne im tužbu za 20% prihoda, mislim da se otprilike tako kreću franšize 12%-20%

Mogli bi stisnut tužbu i talijanima Unicredit Banci za ilegalno korištenje "Zagreba-Zagrebačka Banka" isto tako i za PBZ.

Vrh

Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vremenska zona: UTC + 01:00 [LJV]

Trenutno korisnika/ca: / i 13 gostiju.

Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir: