|
|
Stranica: 1/1.
|
[ 16 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
BBC
|
Naslov: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 26 lip 2012, 21:11 |
|
Pridružen/a: 05 lis 2010, 12:48 Postovi: 108338 Lokacija: Županija Herceg-Bosna
|
http://www.radiosarajevo.ba/novost/8409 ... a-u-evropiBosna i Hercegovina je opet najgora u Evropi. Prema podacima Eurostata, imamo najnižu kupovnu moć u Evropi. Također, imamo i najniži BDP (bruto domaći proizvod) po glavi stanovnika, koji iznosti tek trećinu evropskog prosjeka. Hrvatski BDP je dvostruko veći od bosanskohercegovačkog, a slovenski čak trostruko. Eurostatovo istraživanje obuhvata i indeks stvarne individualne potrošnje po stanovniku, gdje je BiH, zajedno s Albanijom, na kraju liste. Analizom Eurostata, kroz oba pokazatelja, mjerilo se, praktično,koliko građani zemalja Evrope mogu kupiti robe za svoja primanja. Naprimjer, stanovnik Luksemburga, zemlje s najboljim standardom, za svoju plaću može kupiti devet puta više robe nego građanin BiH, prenosi Dnevni avaz. Na listi su prve, naravno, zemlje Zapadne Evrope, a prate ih zemlje južne i srednje Evrope. Potom dolaze zemlje istočne Evrope, a tek na kraju balkanske zemlje, koje nisu članice Evropske unije. Naša zemlja je u još jednom rangiranju zauzela neslavno posljednje, ili, u bolje slučaju pretposljednje mjesto. Nedavno je objavljena lista 20 najbjednijih zemalja, prema kojoj je BiH čak gora od Afganistana. Također, nedavno je objavljen i izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o konkurentnosti privrede, prema kojem je od BiH gora jedino susjedna Srbija. Radiosarajevo.ba Komentar
_________________ Spetsnaz, a force for good.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 26 lip 2012, 21:11 |
|
|
Postoji li nešto pozitivno u BiH ? Osim dobre Šljivovice.
|
|
Vrh |
|
 |
doc
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 26 lip 2012, 21:16 |
|
|
Hrvatski BDP je 61% prosječnog BDP-a zemalja članica EU Samo Bugarska (45 posto), Rumunjska (49 posto) i Latvija (58 posto) više zaostaju svojim BDP-om od prosjeka EU Od hrvatskih susjeda, Slovenija ima BDP u visini 84 posto prosjeka EU, a od naših istočnih susjeda koji nisu u EU najmanji BDP u odnosu na europski ima BiH (29 posto), Srbija (35 posto) i Makedonija (36 posto). Crna Gora je na 43 posto BDP-a EU. http://www.vecernji.hr/biznis/hrvatski- ... nak-423107
_________________ Do godine u Herceg Bosni.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 26 lip 2012, 22:53 |
|
|
BBC je napisao/la: Postoji li nešto pozitivno u BiH ? Osim dobre Šljivovice. Postoji. Dobra jabukovaca. 
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 00:39 |
|
|
Jeftina pička.
|
|
Vrh |
|
 |
vrilo_pridaka_1686
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 15:13 |
|
|
BBC je napisao/la: Postoji li nešto pozitivno u BiH ? Osim dobre Šljivovice. Mrtva trka Srbije i Bosne. Niste sami.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 15:57 |
|
|
Javlja mi se danas jedan poznanik iz BiH na SMS. Zamolio me da mu pogledam ovdje za neki model auta, po njegovom opisu.
Nije mi se dalo ispitivati, ali čini mi se da je poslije toliko godina našao neki posao.
Piše da bi dignuo kredit do 15.000 € (30.000 KM) da kupi auto. A čitav život živi sa mamom od njene mirovine, nikad ni za kave nije imao.
Ne može čovjek vjerovati. Jednostavno ne možeš vjerovati. I poslije će se neki čuditi kako banke rade sa velikim profitom.
|
|
Vrh |
|
 |
zmajček
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 16:05 |
|
|
E da mi ga je vidjeti toga što će danas kupiti solidan automobil,da ne govorim o garsonijeri u Splitu,bez kredita. Prošla su ta vremena,ljudi koji rade i štede.Da štede za one koji dolaze nakon njih.Danas svatko živi za sebe i za trenutak,na kredit u Tunis,na kredit u Alpe,kožna jakna na obročnu otplatu.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 16:07 |
|
|
To za sobom povlači i konzekvence. U obliku uništenog života, svađa u obitelji/rodbini, svađe sa okolinom, itd.... Svega toga sam dolje vidio i previše, glavni i jedni krivac kredit(i). Nije to zapad da možeš relativno normalno živjeti i vraćati kredite. Ja osobno ih nemam ovdje, iako drugi imaju većinom.
Vjerujem da ti tog tipa i znaš, ali nebitno.
|
|
Vrh |
|
 |
zmajček
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 16:11 |
|
|
Ima i mentaliteta,ali ima i našeg 'furanja' na Zapad. Ono,brzi život,kartice kao i rivalitet.Zašto ja ne bih imao bolje auto od susjeda? Jebeš kredit,vratiće se nekako,neka auta. I ljudi sve više i više zaglibljuju.
|
|
Vrh |
|
 |
Lebowski
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 16:12 |
|
|
Moji starci nikad ništa nisu uzeli na kredit, sve svojim parama. Ali znaju štedit, navika iz one države kada su im velike pare propale u banci zbog rata.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 16:16 |
|
|
zmajček je napisao/la: Ima i mentaliteta,ali ima i našeg 'furanja' na Zapad. Ono,brzi život,kartice kao i rivalitet.Zašto ja ne bih imao bolje auto od susjeda? Jebeš kredit,vratiće se nekako,neka auta. I ljudi sve više i više zaglibljuju. Čini mi se da su tebi te situacije kad ti krediti unište život postali normala. Ali ja kad dođem sa strane to vrlo jasno primjetim. Nema tu ništa normalno sebi dozvoliti krive kalkulacije, pa kad te pritisnu i unište krediti, posvađati se sa svim mogućim ljudima. Ne platiš električara, vodoinstalatera, majstore, ne plaćaš u trgovinama, ne vraćaš što si posudio od ljudi. Svi te na kraju izbjegavaju. Čak i oni koje nisi nikad zajebao. To je uništen život, i teško se to popravi. Jedino da dobiješ na Lottu pa svima vratiš što si dužan.
|
|
Vrh |
|
 |
zmajček
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 16:18 |
|
|
Lebowski je napisao/la: Moji starci nikad ništa nisu uzeli na kredit, sve svojim parama. Ali znaju štedit, navika iz one države kada su im velike pare propale u banci zbog rata. O tome ti ja pričam. Prije sedam godina sam kupovao stan.Imao sam gotovine ali mi je opet falilo 16.000 maraka. I tako,ja u priču sa svojima,kažem da ću uzeti kredit.Dobra prilika,stan ispod cijene. I dolazi moj dedo,kaže,nećeš u banku,nema govora.Daću ti ja. Eto ga nakon dva dana,16.000 maraka u plastičnoj vrećici. Sve sa njive,dugi niz godina prikupljano,štedjelo se na svemu i svačemu,čarape su se krpile po 10 puta. E hajde mi danas nađi nekoga sa 16.000 maraka u kući,pošteno zarađenih.
|
|
Vrh |
|
 |
zmajček
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 16:31 |
|
|
Ipak,volim ja radije voziti Audi 80 i imati pun frižider nego novu 'A osmicu' a da mi crijeva krče. Banka mi često šalje neke SMS poruke tipa...kredit po fantastičnoj stopi,iskoristite,te imamo u ponudi novu mogućnost plaćanja... Neka,hvala.
|
|
Vrh |
|
 |
Vladimir RUS
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 17:49 |
|
|
Ma nisu krediti problem onoliko koliko je problem ljudska pohlepa koja kada zahvati covjeka natjera ga da se zaduzi i vise od svojih realnih mogucnosti. E tu nastaje problem, jer mnogi koji dizu kredit zaduze se do te mjere da kasnije kada vide koliko su podigli novca ne znaju kako vise ni iz cega isplatiti kredit. Dobro bi bilo da kada bi, po uzoru na porodicnog ljekara kojeg placa drzava, da se uvede i porodicni bankar-racunovodja koji bi na osnovu analize prihoda i rashoda u domacinstvu savjetovao prosjecnoj BiH porodici dali da idu u kreditna zaduzivanja ili ne, posto mnogi, po mom misljenju, 90 posto ljudi u BiH koji uzimaju kredite ne shvataju koliko je takav postupak ozbiljna stvar s obzirom da je kredit nesto sto se otplacuje tojest servisira (grubo prevedno otsluzuje) 1, 2, 5, 10, 20 pa cak i 30 godina.
|
|
Vrh |
|
 |
BBC
|
Naslov: Re: Naša kupovna moć najniža u Evropi Postano: 27 lip 2012, 20:15 |
|
|
Da se vratimo na temu. Kako se proračunava prosječna plaća u Varti ? Uzme se plaća Budimira i Lagumdžije pa se poredi sa onom od rudara.
|
|
Vrh |
|
 |
|
Stranica: 1/1.
|
[ 16 post(ov)a ] |
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|