Ako bi i mi podbacili, onda ide američka vojska – kao što je slučaj s Irakom, kaže John Perkins, koji je godinama bio vodeći svijetski ekonomist, a zatim 'ekonomski ubojica' koji je na kreiranju globalnog imperija radio direktno sa liderima Svjetske banke, MMF-a i ostalih svijetskih financijskih institucija.
Njegov posao sastojao se u uvjeravanju šefova država i vlada zemalja trećeg svijeta da pozajme dovoljno novca od globalnih financijskih institucija kako bi se njihove zemlje našle u dužničkom ropstvu. Nakon toga korumpirana elita u toj državi znatno bi se obogatila, a resursi tih zemalja u potpunosti prepustili korporacijama i geopolitičkim interesima SAD-a.
Brutalne metode
Perkins je napisao nekoliko knjiga o svojim iskustvima među kojima su najpoznatije "Confessions of an Economic Hit Man", "The Secret History of the American Empire" (Tajna povijest američkog imperija) i "The Secret History of the American Empire – Economic Hit Men, Jackals, and the Truth" (Tajna povijest američkog imperija - ekonomske ubojice, šakali i istina). Perkins u svojoj knjizi "Ispovijed ekonomskog ubojice" primjećuje slijedeće: “U zemljama kao što su Ekvador, Nigerija ili Indonezija oblačimo se kao učitelji ili vlasnici radnji.
U Washingtonu i Parizu izgledamo kao vladini službenici ili bankari. Djelujemo skromno i prosječno. Posjećujemo projekte i obilazimo osiromašena sela. Propovijedamo altruizam i govorimo za lokalne novine o dobrobiti koju će donijeti naši humanitarni projekti. Konferencijske stolove i vladine odbore prekrivamo tabelama i visokim proračunima, a na Harvardovoj školi za ekonomiju držimo predavanja o čudesima makroekonomije. Mi smo stalno prisutni i radimo otvoreno. Ili, u najmanju ruku, tako se predstavljamo i takvi smo prihvaćeni. Tako funkcionira ovaj svijet.”
Taj njegov svijet uključuje i Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku, koji su itekako odigrali značaju ulogu u “novom ekonomskom porobljavanju svijeta” i zato Perkins vjeruje da samo jedinstven odgovor ugroženih zemalja u razvoju može razbiti obruč tog novog svjetskog imperija bez milosti. Nekadašnji ekonomist, bez straha od revanšizma “šakala koji su u službi privredne mafije” i sa zadovoljstvom probuđene savjesti, pokušava nam pokazati da stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine i da se vrijedi boriti za bolji svijet, za svijet bez globalne prevare, korupcije, ucjene i brutalnosti.
Evo kako on objašnjava tko su ekonomske plaćene ubojice i što je njihov zadatak?
- Najvažniji zadatak za ekonomskog plaćenog ubojicu je da otkrije sve one zemlje Trećeg svijeta koje imaju resurse za koje su zainteresirane američke korporacije (uzmimo primjer nafte), zatim tim zemljama Svjetska banka ili njoj slične institucije dozvoljavaju ogromne pozajmice. Ali, novac ne ide direktno u tu zemlju.
On ide američkim kompanijama koje grade moćne tvornice, industrijske komplekse ili poduzimaju druge grandiozne infrastrukturne projekte u toj zemlji. Od toga imaju koristi lokalne bogataške familije jednako koliko i američke korporacije, ali to ne pomaže i većini populacije, koja je suviše siromašna da koristi struju, nije obučena dovoljno da radi u novoj industriji i koja faktički ostaje da živi izvan tog ekonomskog sistema. Zemlja, naravno, završava tako što upada u ogroman dug koji ne može izmiriti.
Tada mi, ekonomske plaćene ubojice, idemo u tu zemlju i kažemo: “S obzirom na to da ne možete platiti svoje dugove, dajte nam ono od čega živite – prodajte vašu naftu po niskim cjenama, našim naftnim kompanijama. Ili nas podržite svojim glasovima u UN – u ili pošaljite svoje trupe da podrže naše u Iraku.” U nekim situacijama u kojima mi nismo imali uspjeha, agenti–šakali, bili su poslani da sruše tu vladu ili eliminiraju one lidere koje ekonomske ubojice nisu uspjele podmititi.
To se meni dogodilo u Panami i Omar Torijos je bio ubijen kao rezultat toga. Ako bi šakali i podbacili, onda ide američka vojska – kao što je bio slučaj s Irakom. Perkins je govorio i o načinu na koji Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka sudjeluju u izgradnji te 'korporakracije' u zemljama u razvoju.
- Jednom kada se zemlje zaduže, Međunarodni monetarni fond im nudi dodatnu financijsku pomoć. U izvjesnom smislu, to je smanjenje dugovanja, ali tek onda kada se država ili države slože da prodaju svoja dobra i druge resurse stranim kompanijama i da privatiziraju javni sektor. Posljedica toga je da te države potpadaju pod taj svjetski imperij.
Potresao svijet
Knjige Perkinsa su potresle svijet, jedan od njegovih biografa opisuje ga kao čovjeka koji je živio četiri života, kao ekonomski plaćenog ubojicu, direktora vrlo uspješne kompanije za proizvodnju alternativne energije, eksperta za urođeničke kulture i učitelja i pisca koji se zalaže za ekologiju.
- To je opis koji vrlo dobro sumira moj život. Mislim da je fer reći kako sam živio privilegiranim životom, iako je pošteno reči da sam kao ekonomski plaćeni ubojica sasvim sigurno radio stvari kojima se ne ponosim. Nakon tog perioda posvetio sam život stvaranju boljeg svijeta. To je cilj kojem sam nakon 1981. godine posvetio život - rekao je Perkins u jednom od brojnih intervjua.
Perkins u brojnim intervjuima otkriva kako je došao do toga da postane ekonomski ubojica, o putovanjima u Afriku, Aziju, Europu, Latinsku Ameriku i na Srednji Istok, o predsjednicima Paname i Ekvadora, koji su odbili mito i završili mrtvi pa do toga kako je došao na ideju da objavi svoja iskustva ekonomskog ubice.
Kako je postao ekonosmki ubojica
- Kada sam završio Poslovnu školu na Bostonskom univerzitetu, bio sam regrutiran od strane „National Security Agency“, agencije za nacionalnu sigurnost, najveće nacionalne agencije tog tipa i, rekao bih, najtajnovitije špijunske organizacije. Premda ljudi misle da je CIA veća, NSA je mnogo, mnogo veća ili je barem bila u vrijeme kada sam ja radio za ovu agenciju. I to je tajna organizacije, o kojoj nema podataka, oni su skriveni od javnosti u smislu da znamo izuzetno mnogo činjenica o organizaciji kakva je CIA, ali, sa druge strane, saznanja o NSA počivaju na glasinama. Tvrdi se da NSA radi samo na kriptografiji: kodiranju i dekodiranju poruka, ali, u stvari, svi znamo da su u ovoj agenciji ljudi koji slušaju naše telefonske razgovore", priča Perkins.
Probajte ove njegove riječi preslikati na Hrvatsku.
Ono što se sigurno zna:
- Matija Babić i index su primili novac od Sorosa - Josipović je išao Sorosu u USA kleknuti i dati raport - Kregar je priznao da je uzeo novac od Soroseve fondacije.
Hrvatska rasprodata, prezadužena bez realnog rješenja za izvlačenje iz dugova, i sad "kukurikavci" planiraju prodati zadnje preostalo.
Naslov: Re: Plaćeni ekonomski ubojica: Ovo je čovjek koji je siromašne zemlje otjerao u dužničko ropstvo
Postano: 09 vel 2012, 19:08
Pridružen/a: 03 svi 2009, 22:11 Postovi: 24515 Lokacija: Multietnička federalna jedinica sa hrvatskom većinom
Svatko, tko razmišlja svojom glavom zna da ljudi s novcem i političkom moći uvijek koriste svoju poziciju. Sad na koji način to ide je stvar tehnike i detalja. Druge napraviti ovisnim, poslušnicima, povećati svoje bogatstvo, sve je to logična posljedica takve pozicije.
I naravno čim su došli do novca i političke moći imaju soli u glavi i najčešće znaju manipulirati drugima.
Naslov: Re: Plaćeni ekonomski ubojica: Ovo je čovjek koji je siromašne zemlje otjerao u dužničko ropstvo
Postano: 10 vel 2012, 03:13
BBC je napisao/la:
Perkins u svojoj knjizi "Ispovijed ekonomskog ubojice" primjećuje slijedeće: “U zemljama kao što su Ekvador, Nigerija ili Indonezija oblačimo se kao učitelji ili vlasnici radnji...
Nije napomenuo da im je upravo taj Ekvador jedan od retkih primera neuspeha..
Nakon sloma i dužničkog ropstva Argentine, i ulaska Ekvadora u sličan aranžman sa MMF-om, tada relativno nepoznati ekonomista, Korea, apeluje da se pošto-poto izađe iz te priče. Epilog - postaje predsednik, napenaljuje Svetsku banku i MMF iz Ekvadora, otpisuje većinu ino-duga, i ulaže tu lovu u revitalizaciju domaće privrede.
Da malo oživim temu. Postoji li mogućnost da Hrvatska napravi to što je uradio Correa u Ekvadoru? Dakle da otpiše tzv. nevaljani dug. Kažu da bi dug bio nevaljan trebaju se zadovoljiti tri uvjeta: 1. Da vlada države dobije zajam bez znanja i odobrenja ljudi. 2. Da je zajam potrošen na aktivnosti koje ne donose benefit ljudima. 3. Da zajmodavci znaju za ovu situaciju, ali se prave blesavi.
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
Kako to da je Amerika onda bila prva koja je to otpisivanje i osmislila i koje još uvijek koristi? Zadnji put je to primjerice bilo u Iraku, kad su bili svjesni da je Sadam ostavio ogroman dug koji je koristio u svoju korist te su trebali naći rješenje kako da ga se riješe.
_________________ Herceg-Bosno brdovita, zemljo mila plemenita, sva prkosna i od pjesme osvojit te nitko ne smije.
Nekako sam mišljenja da će se upravo to i dogoditi poslije velike vještačke svjetske ekonomske krize (ako ne bude WWIII). Poslije toga dolazi definitivan NWO.
Narod to mora sam prihvatiti, a najbolji način je da kažu "whow, ovo je pošteno, otpisuju se dugovi državama".
Inače znam na što ciljaš. Ali to je moguće jedino da velik broj država istovremeno uradi kao Argentina i taj tvoj primjer. Tad bi to bila pozitivna revolucija povijesnih razmjera.
Ali bar po meni nerealno očekivati da će se dogoditi.
Postano: 07 lip 2012, 20:27
Ovo što ovaj spominje se nameće kao vjerovtna opcija samo po sebi, dovoljno je pogledati oko sebe što se događa i nemoguće je neprimjetiti da globalizacija preko svojih instrumenata ima za cilj preuzimanje zanimljivih im dobara, prije svega onih bez kojih se ne može, odnosno svega onoga što je faktor ovisnosti. Što bi neki tamo GRci i Hrvati uživali na najljepšem dijelu svijeta, ladili jaja i još na tome zarađivali kad to nisu ničim zaslužili pa im kao takvima niti ne pripada i kao takvo je pravedno im to i uzeti, a fala bogu za tonpostoje načini( pojednostavljen način razmišljanja svjetskih elita).
Da se tomu ide otvrđuje i ovo
Citat:
Njemački plan: Neka dužnici rasprodaju imovinu Njemačka je sastavila plan od šest točaka koji predviđa da visokozadužene zemlje EU prodaju svoju imovinu. Prema izvješću magazina "Spiegel", planom se predviđa prodaja državne imovine kao i smanjivanje beneficija za nezaposlene. Njemačka za visokozadužene zemlje predviđa i promoviranje nisko plaćenih radnih mjesta.
Postano: 07 lip 2012, 20:31
zaba1111 je napisao/la:
Ovo što ovaj spominje se nameće kao vjerovtna opcija samo po sebi, dovoljno je pogledati oko sebe što se događa i nemoguće je neprimjetiti da globalizacija preko svojih instrumenata ima za cilj preuzimanje zanimljivih im dobara, prije svega onih bez kojih se ne može, odnosno svega onoga što je faktor ovisnosti. Što bi neki tamo GRci i Hrvati uživali na najljepšem dijelu svijeta, ladili jaja i još na tome zarađivali kad to nisu ničim zaslužili pa im kao takvima niti ne pripada i kao takvo je pravedno im to i uzeti, a fala bogu za tonpostoje načini( pojednostavljen način razmišljanja svjetskih elita).
Da se tomu ide otvrđuje i ovo
Citat:
Njemački plan: Neka dužnici rasprodaju imovinu Njemačka je sastavila plan od šest točaka koji predviđa da visokozadužene zemlje EU prodaju svoju imovinu. Prema izvješću magazina "Spiegel", planom se predviđa prodaja državne imovine kao i smanjivanje beneficija za nezaposlene. Njemačka za visokozadužene zemlje predviđa i promoviranje nisko plaćenih radnih mjesta.
Ukratko rečeno zaba1111... Samo što ja ne mislim da Njemci imaju neku ogromnu ulogu u ovome...
Postano: 07 lip 2012, 20:37
Zanimljivo je i ovo, potrošnja nafte je pala na razine iz 98. , a cijena ne prati pad potrošnje, nek pojasne ekonomisti, meni vuče na stvaranje kartela i monopol, a narod se sve više cijedi i sve je ovisniji ,a tržište se ne može samostalno regulirati po svojim zakonitostima.
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.