|
|
Stranica: 1/2.
|
[ 26 post(ov)a ] |
|
Autor/ica |
Poruka |
ZGabriel
|
Naslov: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 11:29 |
|
Pridružen/a: 25 pro 2012, 20:27 Postovi: 17412 Lokacija: יום טוב
|
Još jedan veliki čovjek iz povijesti naše Crkve. Citat: Sv. Benedikt je otac zapadnog redovništva, osnivač benediktinskog reda i jedan od najvećih velikana zapadnog redovništva, zapadnoeuropske kršćanske kulture uopće.
Benedikt je rođen oko g. 480. u Norci, malom biskupskom sjedištu na podnožju sabinskih brda. Bio je sin dobrostojeće obitelji koja ga je poslala u Rim na odgoj i stjecanje znanja. Rim je tada još uvijek blistao od sjaja i stare slave, i dičio se grobovima apostolskih prvaka Petra i Pavla. Ipak nije bio ono što je bio negda. Prijestolnica je carstva bila u Bizantu, na Istoku. Istina, rimski je biskup bio glava cijele Crkve, ali baš za vrijeme papina izbora g. 498. Benedikt je morao vidjeti i doživjeti mnogo neugodnosti. Rimski kler nije bio na visini. U gradu se živjelo lakoumno, pohlepno trčalo za užicima, premda je opasnost od barbara bila trajna. Rimske prilike nisu oduševile mladoga i ozbiljnoga Benedikta. Njegov je duh težio za nečim višim i sadržajnijim. Zato je i napustio Rim i studije. Da bi našao Boga u što većoj mjeri, nastojao se osloboditi svih spona koje bi ga u tome mogle spriječiti.
Želja za svojim idealom odvela je mladoga Benedikta u potpunu samoću, u jednu špilju kraj Subiaca. U njoj je Benedikt ostao kao ponizni učenik tri godine i stekao mnogo vrijednih duhovnih spoznaja i iskustava. Zatim ga je Bog iz tamne špilje izveo van na svjetlo da bi kao veliki svjetionik svijetlio u njegovoj Crkvi. Poučio ga je kako valja osnovati zajednicu te u njoj zajednički tražiti Boga. Benedikt je proučio i redovničko pravilo sv. Bazilija Velikog te došao do spoznaje kako pojedine samostanske zajednice treba da postanu crkve u malom, što savršenije ostvarenje crkvene zajednice. Međusobna povezanost članova treba da je slična povezanosti udova u jednom živom organizmu, a prava će glava svakoj zajednici biti sam Krist, koji je glava otajstvenoga svoga tijela, to jest Crkve.
Benedikt se iz Vicovara vratio u Subiaco. I tu su ga razne skupine monaha zamolile da im bude duhovni otac. On ih je podijelio u 12 malih samostana, a svakome stavio na čelo jednoga kao oca. Sam je pak preuzeo cjelokupno duhovno vodstvo sviju. Tako se malo-pomalo počeo oblikovati benediktinski način redovničkoga života, "škola služenja Gospodinu", u kojoj je vladao duh prve Crkve u Jeruzalemu. U tome načinu apostolskoga života - po uzoru apostola - naročito su se poštovale kreposti poslušnosti, molitve i rada, stvarao se benediktinski ideal: "Moli i radi!"
Papa Pavao VI. proglasio je sv. Benedikta zaštitnikom Europe. Razlog je tome što se njezina povijest bez Benedikta i njegova djela ne može zamisliti.
Sv. Benedikt je svojim zajednicama kao glavno pravilo dao ovaj program: "Božjem djelu ili Božjoj službi ništa drugo ne smije se pretpostaviti!" Zato je sav benediktinski život uokviren i prožet svetom liturgijom. "Sveti Benedikt je stvorio idealne liturgijske obitelji koje su liturgijsku hvalu Bogu stvarno pjevale, a s njome povezivale i najozbiljniji rad na svim područjima" (Pius Parsch)..
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
Takozvana RS je genocidna tvorevina.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 11:43 |
|
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 16:24 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: ako nekoga zanima, ovdje može pročitati Pravilo Sv. Benedikta: http://www.nard.hr/documents/Pravilo-Sv-Benedikta.pdfTa pravila već postoje u Bibliji. 99% ljudi ne čita Bibliju,vole instant rješenja koja im serviraju teološki "autoriteti".Tako da većina kada i pročita (ako),neće razumjeti veći dio bilo kojih drugih teoloških tekstova jer jednostavno nema teološkog temelja.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 17:53 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: ako nekoga zanima, ovdje može pročitati Pravilo Sv. Benedikta: http://www.nard.hr/documents/Pravilo-Sv-Benedikta.pdfTa pravila već postoje u Bibliji. a on ih je sažeo i primijenio. bit će da je zbog toga svetac. zaboravljaš kontekst priče - većina ljudi (i redovnika) tad je bila nepismena, a knjiga nije bilo na svakom ćošku. jednostavnije je i brže prepisati knjižicu s njegovim pravilima redovničkog života, nego Bibliju.
_________________ Ako išta ne podnosim to je kad me netko tjera da radim. - Naša Kvačica
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 17:59 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Ta pravila već postoje u Bibliji. a on ih je sažeo i primijenio. bit će da je zbog toga svetac. zaboravljaš kontekst priče - većina ljudi (i redovnika) tad je bila nepismena, a knjiga nije bilo na svakom ćošku. jednostavnije je i brže prepisati knjižicu s njegovim pravilima redovničkog života, nego Bibliju. Biblija je napravljena,prvenstveno, za nepismene jevrejske čobane,da svatko razumije njenu jednostavnu poruku.Kasnija tumačenja raznih teoloških veličina i jeste dovelo do ovog bućkuriša unutar abrahamskih religija.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 18:03 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: a on ih je sažeo i primijenio. bit će da je zbog toga svetac. zaboravljaš kontekst priče - većina ljudi (i redovnika) tad je bila nepismena, a knjiga nije bilo na svakom ćošku. jednostavnije je i brže prepisati knjižicu s njegovim pravilima redovničkog života, nego Bibliju. Biblija je napravljena,prvenstveno, za nepismene jevrejske čobane,da svatko razumije njenu jednostavnu poruku.Kasnija tumačenja raznih teoloških veličina i jeste dovelo do ovog bućkuriša unutar abrahamskih religija. hmmm, znači li to da ne priznaješ teologiju i teologe?
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 18:14 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: hmmm, znači li to da ne priznaješ teologiju i teologe?
Kao što reče moj prijatelj fratar-crkveni oci i Biblija,ostali pisci manje više...
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 18:18 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: hmmm, znači li to da ne priznaješ teologiju i teologe?
Kao što reče moj prijatelj fratar-crkveni oci i Biblija,ostali pisci manje više... da prostiš, zvučiš ko protestant.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 18:20 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: Kao što reče moj prijatelj fratar-crkveni oci i Biblija,ostali pisci manje više... da prostiš, zvučiš ko protestant. E baš ću te reći mom fratru!
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 18:27 |
|
|
Pa gde ste jeretici sunce vam vaše jeretičko?! Nego da priupitam jel postoji u katolčkoj crkvi išta od izvornog monaštva koje se kao jedino praktikuje u pravoslavnoj crkvi?! , ovo pitam jer se poštuje i u KC takođe uspostavljač monaških pravila sv.Antonije Veliki(sv.Antun Pustinjak).
_________________ O turčine za nevolju kume A ti vlaše silom pobratime
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 18:29 |
|
|
Mar-kan je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: da prostiš, zvučiš ko protestant. E baš ću te reći mom fratru! i ja ću tebe mom fratru. i drugom i trećem. Joe, na šta konkretno misliš? boravak u pustinji, dugotrajni post i to? btw, mi nismo heretici, nego svi ostali koji su se otcepili od jedne i jedine.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 18:59 |
|
|
Kadije te tuži, Kadija ti sudi je načelo sukladno Bibliji pretpostavljam...
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 19:03 |
|
|
volvoks je napisao/la: Kadije te tuži, Kadija ti sudi je načelo sukladno Bibliji pretpostavljam... Što tebe to brine,kad tvrdiš da Biblija nije jedina istina? Suklado Bibliji je da te napenalim sa ove teme,jer lupaš gluposti.
|
|
Vrh |
|
|
volvoks
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 19:14 |
|
|
Pa ako ti tvrdiš da je Biblija jedna istina ti si protestant, katolik zasigurno nisi, a i tvoje kršćanstvo je upitno, budući da se stari zavjet u mnogim stvarima proturječi s ponašanjem čak i praktičnih katolika i pravoslavaca... Osim ako ne jedeš svinju, obrezan si osmog dana života, poštuješ šabat i ne briješ bradu
_________________ Summum ius, summa iniuria.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 19:18 |
|
|
svađalice, iš s moje teme. tema je Sveti Benedikt, da podsjetim.
|
|
Vrh |
|
|
Mar-kan
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 19:20 |
|
|
volvoks je napisao/la: Pa ako ti tvrdiš da je Biblija jedna istina ti si protestant, katolik zasigurno nisi, a i tvoje kršćanstvo je upitno, budući da se stari zavjet u mnogim stvarima proturječi s ponašanjem čak i praktičnih katolika i pravoslavaca... Osim ako ne jedeš svinju, obrezan si osmog dana života, poštuješ šabat i ne briješ bradu A koja je to druga istina za katolike,baš me zanima?Pa nije ni čudo što nam se ateisti smiju... Ne jedem svinju,zilava je dok se ne ispeče ili osuši, a i skiči puno...Mi to u Bosni prvo prikoljemo. Nisam ni obrezan,osim u srcu što reče sv.Pavao...Da smo u Izraelu,poštovali bi Šabat,a bradu brijem kako kad me zena natjera...
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 19:22 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: Mar-kan je napisao/la: E baš ću te reći mom fratru! i ja ću tebe mom fratru. i drugom i trećem. Joe, na šta konkretno misliš? boravak u pustinji, dugotrajni post i to? btw, mi nismo heretici, nego svi ostali koji su se otcepili od jedne i jedine. Ma šali se čika Joe , vi ste pravi jer da niste pravi ne bi ni postajali , jel da?! Ne , nego ima li igde u KC redova koji poštuju pravoslavna pravila monaštva.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 19:24 |
|
|
joe enter je napisao/la: Ne , nego ima li igde u KC redova koji poštuju pravoslavna pravila monaštva.
naravno, ima i onih koji petkom idu u džamiju.
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 19:28 |
|
|
ZGabriel je napisao/la: joe enter je napisao/la: Ne , nego ima li igde u KC redova koji poštuju pravoslavna pravila monaštva.
naravno, ima i onih koji petkom idu u džamiju. Jbt pitam te ozbiljno , jer KC pod svojim okriljem ima dosta lokalnih starih crkava koji imaju drugačije obrede a samo priznaju papu. Zato je moguće da i na zapadu postoje pravoslavne monaške zajednice koje eto priznaju papu.
|
|
Vrh |
|
|
ZGabriel
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 19:33 |
|
|
joe enter je napisao/la: ZGabriel je napisao/la: naravno, ima i onih koji petkom idu u džamiju.
Jbt pitam te ozbiljno , jer KC pod svojim okriljem ima dosta lokalnih starih crkava koji imaju drugačije obrede a samo priznaju papu. Zato je moguće da i na zapadu postoje pravoslavne monaške zajednice koje eto priznaju papu. pa redovničke zajednice imaju svoja pravila koja potječu još od prije crkvenog raskola. koliko su ih pravoslavci mijenjali, nije mi poznato.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 20:17 |
|
|
Mijenjali su pravoslavni odmah. Svako svoj tor napravio svako svog papu proglasio
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
joe enter
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 20:32 |
|
|
Srbi su odavnina bili zaljubljeni u katolike , ali to danas neće da priznaju. Pa kad smo već kod benediktinaca , evo jedne vrlo retke stvari , a to je da jedan pravoslavni vladar(kralj) daruje benediktinskom manastiru svoje imanje izdavši mu darovnicu(povelju). Nema razlike u ovom darovanju bilo to katolički manastir ili pravoslavni kad su u pitanju srpski kraljevi. Povelja manastiru Svete Bogorodice na Mljetu Davalac onoga što je blago i istočnih svakom davanju neoskudni, uslišilac svakoga koji ga prizove istinom, ne htede ničiju propast, nego zapovedi da se svi spasu i u razum istiniti dođu, Vladika svih, Hristos Bog, istinita mudrost očeva, koga ako ko nađe u istinu je blažen; ko je dakle taj koji može da iskaže sile Gospodnje? Radi takvog smerenija Vladike sve se udivljava, jer našeg spasenja radi bi čovek, svih Bog ovaplotivši se u Pričestu svoju mater, i svojim blagovoljenjem venča nas dajući neoskudno ispunjenje onima koji s ljubavlju padaju ničice k njemu. Veličinu njegovog čovekoljublja razumevši, ja, grešni Stefan, veliki kralj, namesni gospodin sve srpske zemlje i Dioklitije i Dalmacije i Travunije i Humske zemlje, padajući ničice pred tebe, molim ti se, Gospode, ti si me primio iz utrobe moje matere, ti si moj pokrovitelj, tebe kao utvrđenje i nadu imam i pred tebe kao moliteljicu stavljam Prečistu Tvoju Mater. Mene izabravši u domu oca moga da budem naslednik prestola oca moga i među braćom mojom viša me javivši, meni predade da pasem stado oca moga s blagoslovom očevim,(1) koji i ovaj nauk dade meni, rekavši:
- Sine, moje reči uzmi na um, mojim rečima priklanjaj uho tvoje, sačuvaj ih u svome srcu(2) i budi onaj koji se svim srce uzda na Boga, blagoslovi Boga u svako vreme i neka je hvala njegova svagda na ustima tvojim.(3) Blizu je Gospod svih koji ga se boje i molitvu njihovu uslišaće i spašće ih.(4) Amin.
Stoga i ja, razumevši blaženi život oca moga, kako u svemu s žurbom priticaše zapovedima Gospodnjim, i zato ga Vladika Hristos Bog strašnim svima koji žive okolo njega javi, i mir i tišina bi u dane vladavine njegove, po reči proroka Davida: "Gospod neće lišiti dobra one koji hode nezlobivo." Toga radi i ja padam pred tebe, znajući tvoje čovekoljublje i molim se vapijući ovako tebi Isuse Hriste:
Otvori mi oči srdačne, da razumem i tvorim volju tvoju u sve dane života moga, "jer sam pridošlica ja";(5) ne sakrij od mene zapovesti tvoje, nego "otkri oči moje da razumeju čudesa od zakona tvoga".(6) Reci mi, Gospode, nedokučivosti i tajne premudrosti tvoje, na tebe se nadam, bože moj, da mi ti prosvetiš um i smisao svetlošću razuma tvoga, da prebivam u svim zapovestima tvojim kako bih se obnovio i prosvetio istinom i spasao dušu moju i telo. Amin.
I tako prebivajući, ako i druge dobrodetelji ne stvorih, o meni će se postarati Bog, jer gde bejaše manastir nekog svetitelja sa usrdnom željom svaku potrebu ispunih mu, i ovome manastiru Prečiste Vladičice naše Gospođe Bogorodice na Mljetu(7) ovo darujem: ostrvo celo i Babino Polje, na drugom ostrvu u Krkri crkvu Svetoga Vida, Janjinu i s Popovom Lukom i Svetog Stefana i Svetog Georgija. A ovo su im međe: Žulijan od mora do mora i od druge strane od Motružnice od mora do mora; u Stonu crkvu Sv. Nikole. Ovo da budu metohije Svete Bogorodice mljetske crkve. I vinogradi koje je opat kupio crkvenim dobitkom da budu crkvi u Rijeci i u Žrnovnici pred Dubrovnikom. Ovi uvek da budu crkvi. I o ovim metohijama niko da se ne stara osim opata, koji je u tom mestu, a drugi ni jedan čovek da nema brigu niti vlast nad kim. Ko bude vladar posle mene ili moje dete ili blizak ko ili neko drugi, ovoga da ne razori ili kome učini neko nasilje.
Ako li se ko, zavišću Sotoninom obuzet, drzne da razori nešto od onoga što prinosim Presvetoj Bogorodici Blagodetelnici, takav da bude proklet od Gospoda Boga Svedržitelja i Presvete Bogorodice, i sila časnog i životvorećeg krsta da porazi njega u sadašnjem i budućem veku, i od mene grešnog neka mu bude anatema. Ovoga radi pisah i potpisah.
Stefan, po milosti Božjoj venčani kralj i samodržac sve srpske zemlje i pomorske.http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_06.htmlDruga i još ranija ljubav spram katolika tj.benediktinaca potiče od srpskog župana Beloša koje je usput bio i hrvatski ban. http://sh.wikipedia.org/wiki/Bano%C5%A1torOooo sveti Benedikte Srbi tebe vole više od koka-kole.
|
|
Vrh |
|
|
Tulkas
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 11 srp 2013, 22:20 |
|
|
Sto I ne bi kad je papa pravoslavnima krune dijelio
_________________ Serbian are nationalists. It is impossible to argue with Serbians because they are without understanding. Since they respect only force, the same method should be used when dealing with them."
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 22 srp 2013, 16:14 |
|
|
Dobra tema, ZGabrijel Zanima me poprilično u posljednje vrijeme. Možda pravila sv. Benedikta i postoje u Bibliji, no on je ipak utemeljio prvi pravi red u okviru Zapadne crkve postavsi tako rodonačelnikom svih njih. A upravo su njezini redovi bili ono sto je Crkvu održalo svih ovih stoljeća. Stoga je s pravom zajedno uz sv. braću Ćirila i Metoda proglasen zaštitnikom nasega kontinenta. Za benediktince se u srednjem vijeku govorilo da su ljudi koji znaju sve. I svi vladari, počevši s Karlom Velikim, željeli su ih blizu sebe.
|
|
Vrh |
|
|
snowflake
|
Naslov: Re: Sveti Benedikt Postano: 22 srp 2013, 16:56 |
|
|
Kada govorimo o HR i Hrvatima, posebno u prvim stoljećima, benediktinski doprinos često se nepravedno zapostavlja. Školsko je znanje da je Red u svoju kneževinu prvi pozvao još knez Trpimir, što je bilo jedno od njegovih trajnijih kulturnih postignuća.
No benediktinski su bili i samostani sv. Lucije na Krku te samostan u Otočcu, oba se spominju na možda i najslavnijem spomeniku hrv. srednjeg vijeka: Baščanskoj ploči.
Naime ti su samostani bili benediktinski i ne samo ti već i oni u kojima je na Braču nastala Povaljska listina i Prag, naši važni ćirilićni spomenici.
To otvara neke drukčije poglede na djelatnost Reda na našem području od davnina. Ovdje je red koji je na Zapadu njegovao latinsku kulturu mogao biti glagoljaški, i vrlo često je i bio.
|
|
Vrh |
|
|
Online |
Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju. |
|
Ne možeš započinjati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš postati privitke.
|
|
|